Forum | Prikbord | Info | Links
 
Z-side & Beerschot-toernooi, 15 juni 2002, deel 1

Sportieve confrontatie Z-side en hooligans Beerschot

Groningen - Minstens vijftien jaar stadionverbod stond er zaterdagmiddag op het hoofdveld van de Groninger voetbalclub VVK. De Z-side van FC Groningen speelde er vriendschappelijk tegen de harde kern van de Belgische eersteklasser Germinal Beerschot. Zo'n 250 hooligans waren naar sportpark De Hoogte getogen om naar voetbal te kijken, om bier te drinken en om bij te praten.

Gezelligheid, daar ging het zaterdagmiddag om en de sfeer was dan ook ontspannen. Officieel betrof het een 'voetbaltoernooi' op sportpark De Hoogte. "We hebben het lang stilgehouden om de politie niet te alarmeren", zegt Erik, één van de organisatoren. "Als er politie bij zou komen, zou je trammelant kunnen krijgen."

De contacten tussen de hooligans van FC Groningen en Beerschot dateren van begin jaren negentig. Erik: "Je ziet zulke verbanden bij meer supportersgroepen, maar onze vriendschap met Beerschot is heel hecht en dat is vrij uniek. Wij gaan een keer of zes per jaar naar Antwerpen." Samen vechten hoort er ook bij. Erik: "We waren erbij toen Beerschot tegen NAC speelde. Dat waren de zwaarste rellen die ik de afgelopen jaren heb meegemaakt."

"Hooliganisme is een subcultuur", zegt Bart, een wat oudere Beerschot-fan. "Elke groep heeft eigen kledingcodes, een eigen cultuur, een eigen aartsvijand. Uiteindelijk zijn we hetzelfde soort mensen." Maar verschillen zijn er ook. Bart: "Bij Beerschot hebben we een hele hechte groep; we zijn als familie voor elkaar." De Beerschot-fans komen allemaal uit de Antwerpse wijk Kiel, waar veel allochtonen wonen. "We vormen een blok tegen de Marokkanen. Dat moet ook wel: de wijk moet verdedigd worden."

Bij FC Groningen is de groep minder hecht. "Er zijn ruwweg drie groepen, die hier vanmiddag wel allemaal zijn", vertelt Erik. "De Jongeren Kern Groningen (JKG), jongens van tussen de 17 en 23 jaar; de Groningen Hooligans Crew (GHC), een groep wat oudere jongens waar ook een groepje Molukkers bij zit; en een groep jongens van rond de dertig. Die groepen bestaan vaak weer uit subgroepjes."

Het plan van de Groninger oud-hooligan Geert Spieker, gemeenteraadslid in Groningen, om het geweld rond voetbalwedstrijden terug te dringen, lijkt bij voorbaat kansloos. Want vechten hoort erbij, zeggen zowel de Groninger als de Belgische hooligans. Bart: "Voetbal is een agressieve cultuur. Bij ons komt dat tot uiting, bij anderen niet." Maar dan wel zonder vandalisme, vinden beide supportersgroepen. Bart: "Er is in Nederland wel meer vandalisme dan in België. Maar we proberen zoveel mogelijk te vechten zonder anderen overlast te bezorgen." Van overlast is zaterdag op sportpark De Hoogte geen sprake. Al dreunen de housebeats bij vlagen oorverdovend over de sportvelden, de sfeer is en blijft gemoedelijk.

Twee duels werden er op het hoofdveld van VVK afgewerkt. In de eerste wedstrijd won de Groninger jongerengroep JKG met 6-5 van de Jonge Garde van Beerschot. In wedstrijd tussen de oudere hooligans was de Z-side met 8-6 te sterk voor Beerschots Vak I. De Z-siders speelden in shirts die FC Groningen beschikbaar had gesteld voor dit duel.

De namen van de in dit artikel geciteerde personen zijn om privacy-redenen veranderd. (bron: DvhN, 16 juni 2002, Job van Schaik)

De vlaggen van Beerschot hangen aan de ene kant van het veld.

Net als zijn ploeggenoten.

Warming-up JKG.

Warming-up JGB.

En nog meer Groningse vlaggen.

De wedstrijd is inmiddels bezig.

Een aanval van de JGB loopt op niks uit.

De opkomst van het publiek is goed.

De tweede helft is onderweg.

Een corner voor de JGB.

Voor en in de kantine is het de hele dag druk.

Warming-up.

Fraaie Z-side vlag.

Warming-up JKG.

Vlaggen van Beerschot.

Warming-up JKG.

Publiek is ook ruim aanwezig.

Publiek is ook ruim aanwezig.

Een DJ zorgde voor de nodige muziek.

De wedstrijd is bezig.

De wedstrijd is bezig.

De wedstrijd is bezig.

De biertent.

Het terras.

Nog een moment tijdens de wedstrijd.

De muziek-unit.

Het elftal van FC Groningen.

Het elftal van Beerschot.

De gezamenlijke elftallen.

Een blik op de kantine en het publiek.

Een herinnering aan deze wedstrijd.

Joop Gall was er ook.

De draaitafel.

terug Verslag: Harris en TWB


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl