Forum | Prikbord | Info | Links
 
Politie stuurt trein met FC Groningen-supporters terug

Politie stuurt trein met Groningen-supporters terug

TILBURG - Een trein met 120 supporters van FC Groningen is vanmiddag door de politie in Tilburg teruggestuurd. De fans hadden geen treinkaartje. De ME werd ingeschakeld om de supporters op het station van Tilburg in de trein te houden. Vanwege de aanwezigheid van de ME konden er korte tijd geen treinen van en naar het station rijden. Vanaf 13 uur reden er weer treinen.


Een groep FC Groningen-supporters wordt overvallen door de politie

Ook werd een groep van tientallen FC Groningen supporters op weg naar het Willem II stadion even voor twaalf uur 'overvallen' door een grote politiemacht. In de winkelpromenade tegenover de schouwburg werd de groep ingesloten. Iedereen werd gefouilleerd en moest een identiteitsbewijs tonen. Blikjes drank en andere voorwerpen werden inbeslaggenomen. Enkele supporters konden mee naar het bureau omdat zij geen ID konden tonen. In Tilburg wordt vanmiddag de wedstrijd tussen Willem II en FC Groningen gespeeld. (bron: Brabants Dagblad, 23 november 2008)


De eerste groep supporters op weg naar de binnenstad (foto: 112nederland.nl)


Fakkeltje (foto: 112nederland.nl)


Fakkeltje (foto: 112nederland.nl)


Iedereen wordt gefouilleerd (foto: 112nederland.nl)


Iedereen wordt gefouilleerd (foto: 112nederland.nl)


Iedereen wordt gefouilleerd (foto: 112nederland.nl)


Iedereen wordt gefouilleerd (foto: 112nederland.nl)


Politie stuurt trein met Groningen-supporters terug

De politie in Tilburg heeft zondagmiddag een trein met 120 supporters van FC Groningen teruggestuurd omdat zij geen treinkaartje hadden. Dat heeft de politie zondag gemeld. De ME werd ingeschakeld om de supporters op het station van Tilburg in de trein te houden. De Groningse voetbalfans waren naar Tilburg gekomen voor de wedstrijd tegen Willem II. Vanwege de aanwezigheid van de ME konden er korte tijd geen treinen van en naar het station rijden. Rond 13.00 uur kon het treinverkeer weer worden hervat. (De Pers)


Ongeregeldheden rond wedstijd Willem II

TILBURG - De politie heeft zondag rond 12.15 uur op het NS-station in Tilburg een groep van 37 Groningers aangehouden. De groep was van plan de voetbalwedstrijd Willem II - FC Groningen te bezoeken, maar wilde volgens de politie de orde in Tilburg verstoren. Op basis van een noodbevel van burgemeester Vreeman werden 36 van hen gearresteerd. Een meegereisde man werd aangehouden, nadat hij een politiefunctionaris mishandelde.

De groep kwam tegen 11.45 uur samen met nog circa 115 Groningers met de trein in Tilburg aan. Hoewel in de trein duidelijk was gemaakt aan het totale gezelschap dat ze 'niet welkom waren' en de treindeuren gesloten moesten blijven, zagen enkele supporters kans om de trein te verlaten en via het spoor te vluchten. Door snel ingrijpen van de politie werden zij omsingeld en aangehouden in de Lochtstraat. De groep werd overgebracht naar het bureau; de trein met overgebleven Groningers vertrok rond 13.15 uur terug naar het noorden. Het merendeel van de treinreizigers bleek ook geen kaartje voor de wedstrijd te hebben.

Na de wedstrijd hield de politie rondom het stadion nog drie aanhangers van Willem II aan. Een man gooide met stenen naar een hondengeleider en werd vervolgens door de hond gebeten. Hij moest naar het ziekenhuis. Twee anderen werden aangehouden wegens belediging van een agent. (bron: Brabants Dagblad, 23 november 2008)


FC Groningen-fans teruggestuurd

GRONINGEN - De Tilburgse politie heeft 120 supporters van FC Groningen zondagmiddag teruggestuurd naar het Noorden die de wedstrijd tegen Willem II wilden bijwonen. De groep zat in de trein, maar had geen kaartje voor de wedstrijd. De ME kwam er aan te pas om de fans aan te houden. Het treinverkeer werd door de politieactie enige tijd ontregeld. Eerder die ochtend werd al een groep Groningen fans staande gehouden in Tilburg. De politie nam drank in beslag en supporters die geen identiteitsbewijs hadden werden meegenomen naar het bureau. (bron: OOG TV, 23 november 2008)


De aankomst in Tilburg (foto: J. Eggen)


Een arrestatieteam op het spoor (foto: J. Eggen)


ME en arrestatieteam (foto: J. Eggen)


Arrestatie op het perron (foto: J. Eggen)


Onrust op het perron (foto: J. Eggen)


ME op het spoor (foto: J. Eggen)


De terugweg: ME op station Utrecht (foto: J. Eggen)


Trein vol Groningen-supporters teruggestuurd

Een trein met zo'n 120 FC Groningen-supporters is zondag op last van burgemeester Vreeman van Tilburg teruggestuurd naar Groningen. Volgens de Tilburgse politie hadden de Groningen-aanhangers geen kaartje, maar volgens de NS en de supporters zelf hadden ze wel degelijk treinkaartjes en toegangsbewijzen voor de wedstrijd Willem II-FC Groningen.

"Dat de Groningen-supporters geen kaartje hadden is kletspraat", zegt perswoordvoerder Michiel Jonker van de NS. "We laten echt geen voetbalsupporters helemaal van Groningen naar Tilburg reizen om daar pas hun kaartjes te controleren. Als de burgemeester zegt dat ze geen kaartje hadden, dan verzint hij maar wat."

De woordvoerder van de politie Tilburg blijft echter bij zijn verhaal. "In de trein merkten we dat een deel van de supporters geen toegangsbewijs van de wedstrijd had, Daarom besloot burgemeester Vreeman de trein vast te houden op het station en weer terug te sturen." (bron: Dagblad van het Noorden, 23 november 2008)
Bron: RTV Noord

37 FC-Groningen-supporters aangehouden in Tilburg

De politie heeft zondag in Tilburg 37 supporters van FC Groningen aangehouden voorafgaand aan de wedstrijd Willem II - FC Groningen. 1 persoon is opgepakt vanwege het mishandelen van een politie-agent. Hij of zij gooide een bierfles.

Een groep van 150 supporters arriveerde rond kwart voor twaalf op het station in Tilburg. Het merendeel was niet in het bezit van een kaartje voor de wedstrijd. Op last van burgemeester Ruud Vreeman werd besloten om het hele gezelschap terug te sturen naar Groningen. De groep van 37 personen slaagde erin de trein te verlaten. Daarna greep de politie in. Er waren concrete aanwijzingen dat de fans de orde in de binnenstad van Tilburg wilden verstoren. De groep is op het politiebureau verhoord. Met een proces-verbaal op zak zijn ze vrijgelaten.

Bij terugkomst van de trein in Groningen met de overige fans werden nog eens zeven mensen aangehouden wegens het plegen van vernielingen. Daarnaast kon een deel geen identiteitsbewijs tonen. (bron: ANP, 23 november 2008)


Politie stuurt trein met Groningers terug

De politie heeft zondagmiddag rond 12.15 uur rondom het NS-station aan de Spoorlaan een groep van 37 Groningers aangehouden die van plan waren de voetbalwedstrijd Willem II - FC Groningen te bezoeken. Op basis van een noodbevel van burgemeester Vreeman werden 36 van hen gearresteerd. Een meegereisde man werd aangehouden, omdat hij een politiefunctonaris mishandelde. De autoriteiten hadden informatie dat de groep de orde in Tilburg wilde gaan verstoren.

De groep kwam tegen 11.45 uur samen met nog circa 115 Groningers met de trein in Tilburg aan. De politie had zondagmorgen informatie ontvangen dat de inzittenden van plan waren de orde te gaan verstoren in Tilburg. Bovendien had het merendeel geen kaartje voor de voetbalwedstrijd. Hoewel in de trein duidelijk was gemaakt aan het totale gezelsschap dat ze niet welkom waren en de treindeuren gesloten moesten blijven, zag een deel toch kans de trein te verlaten en via het spoor te vluchten. Door snel ingrijpen van de politie werden zij omsingeld en aangehouden in de Lochtstraat. De groep werd overgebracht naar het bureau; de trein met overgebleven Groningers vertrok rond 13.15 uur terug naar het noorden.

Na de wedstrijd heeft de politie rondom het stadion aan de Goirleseweg nog drie aanhangers van Willem II aangehouden. Een man gooide met stenen naar een hondengeleider en werd vervolgens door de hond gebeten. Hij moest naar het ziekenhuis. Twee anderen werden aangehouden wegens belediging van een agent en openbare schennis.

Bij een groep FC Groningen-supporters die de wedstrijd bezocht, circa 270 mensen, deden zich geen ongeregeldheden voor. Zij hadden allen een kaartje en kwamen met de bus en de auto. Een groepje van circa 50 Groningers dat vanuit de binnenstad zondagmiddag naar het stadion trok en voor wie het noodbevel niet bedoeld was, werd door agenten begeleid. Op het afsteken van wat vuurwerk na, bleef het ook daar rustig, aldus de politie. (bron: Blik op Nieuws, 23 november 2008)


"Ik ben nog nooit zo schandalig behandeld"

"Zes uur lang mochten we niet naar de wc, niet eten en er werd zomaar op ons ingeslagen door de politie. We zijn als beesten behandeld." Woedend zijn de FC Groningen-supporters als ze zondag aan het eind van de middag aankomen op het station in Groningen, opgewacht door de mobiele eenheid en politie met honden. Zeven supporters worden gearresteerd.

Jeroen Dijkstra uit Groningen: "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Schandálig zijn we behandeld. En waarom? Er zaten een heleboel goedwillende supporters in de trein die zich verheugd hadden op een mooie zondag. Dit is bepaald geen reclame om nog eens naar een uitwedstrijd te gaan." Het was een dagje 'vrij reizen', zo was van te voren aangekondigd. "Het was een actie, ik heb bij Blokker voor 25 euro twee treinkaartjes gekocht", zegt Dijkstra. "We gingen dus allemaal gewoon met de trein, met een gewoon kaartje. Iedereen om mij heen had kaartjes, maar het is niet eens gecontroleerd."

Voor station Zwolle besloten NS-medewerkers dat de supporters toch niet zulke 'gewone' reizigers waren. "We hadden in Zwolle zullen stoppen, maar daar bleven de deuren dicht en reden we in een keer door naar Tilburg", vertelt supporter 'JK'. "In Tilburg werd er traangas door de ramen gespoten en kwam er politie naar binnen." Hij laat zijn hand zien met rode vingers. "Kijk, ik heb er een klap op gekregen, volgens mij zijn de vingers gebroken." (bron: Dagblad van het Noorden, 24 november 2008, Arend van Wijngaarden)


Geld terug gedupeerde supporters bij geldig toegangsbewijs

Supporters die zondagmiddag voor de wedstrijd Willem II – FC Groningen met de trein zijn teruggestuurd én in het bezit zijn van een geldig toegangsbewijs voor het gastenvak in Tilburg kunnen hun geld terugkrijgen. In totaal gaat het om een bedrag van 38 euro. Dit bedrag is opgebouwd uit 20,50 euro voor het toegangsbewijs voor de wedstrijd en 17,50 euro voor het aangeschafte treinkaartje. Wij vinden dit voor de betrokken mensen een heel vervelende situatie en hopen door dit gebaar de geleden overlast te verzachten.

Met verbazing
FC Groningen heeft met verbazing kennis genomen van de maatregelen die zondagmiddag voorafgaand aan de competitiewedstrijd Willem II – FC Groningen zijn genomen. Het competitieduel was een wedstrijd uit de zogenaamde A-categorie, hetgeen wil zeggen dat supporters van de bezoekende partij op eigen gelegenheid naar Tilburg konden reizen. De lokale autoriteiten in Tilburg besloten niettemin een trein met onder anderen FC Groningen-supporters terug te sturen naar Groningen. Dit nog voordat zij bij het stadion waren gearriveerd.

Dat bevreemdt FC Groningen en de club accepteert deze handelwijze niet en zal dan ook opheldering gaan vragen bij de Tilburgse burgemeester over hetgeen zich zondagmiddag heeft afgespeeld. In de bewuste trein zaten volgens de gegevens van FC Groningen 71 mensen met een geldig toegangsbewijs voor het gastenvak voor de competitiewedstrijd in Tilburg.

Bij de supportersbalie
De gedupeerde supporters kunnen deze week hun geld terugkrijgen bij FC Groningen. Indien een geldig omwisselbiljet kan worden overlegd, kan men op werkdagen tussen 10.00 uur en 18.00 uur het geld terugkrijgen bij de supportersbalie in Euroborg. Vrijdagavond, na de thuiswedstrijd tegen AZ, zal de kassa bij ingang van 2 van Euroborg ook nog een uur geopend zijn om gedupeerden het geld terug te geven. (bron: FC Groningen, 24 november 2008)


FC Groningen en supporters boos over voorval Tilburg

TILBURG - FC Groningen en FC-supporters zijn verbaasd en boos over het optreden van de Tilburgse politie. Die stuurde zondagmiddag een trein met voetbalfans terug naar Groningen. De supporters waren op weg naar de wedstrijd Willem II - FC Groningen, maar stuitten in Tilburg op ME-agenten. Vervolgens werden zij teruggestuurd naar Groningen, omdat een groot aantal van hen geen kaartje zou hebben.


Supporters mogen op station Tilburg de trein niet uit (Foto: J. Eggen)


Supporters en FC Groningen verbolgen
Zowel supporters als FC Groningen zijn boos over het voorval. Volgens de gegevens van de FC hadden zeker 71 supporters wel degelijk een geldig toegangsbewijs. FC Groningen gaat supporters die terug zijn gestuurd en wel een geldig toegangsbewijs hadden, het geld teruggeven.

'De kwaden lijden onder de goeden'
Volgens burgemeester Vreeman was er echter meer aan de hand. Zo zou uit informatie van de politie zijn gebleken dat zich in de bewuste groep wel degelijk supporters ophielden die kwaad in de zin hadden. Bovendien zaten er mensen bij met een stadionverbod. Hoe treurig ook, aldus Vreeman, hebben de goeden in dit geval te lijden gehad onder de kwaden.

Aanhoudingen
Overigens zou in Tilburg een persoon zijn aangehouden wegens het mishandelen van een agent. In totaal werden 37 supporters aangehouden van de ruim 100 fans, omdat zij alsnog de trein in Tilburg hadden verlaten. Terug in Groningen werden nog eens 7 supporters aangehouden, omdat ze vernielingen zouden hebben aangericht in de trein. (bron: RTV Noord, 24 november 2008)
Bron: RTV Noord

FC-supporters krijgen geld terug

GRONINGEN - FC Groningen komt zeventig supporters financieel tegemoet. De fans, die zondagmiddag voor het duel tegen Willem II in Tilburg teruggestuurd zijn en die een geldig toegangsbewijs hadden, krijgen hun geld terug. Het gaat om een bedrag van 37,50 euro. De gedupeerde fans kunnen hun geld terugkrijgen bij de supportersbalie in de Euroborg. FC Groningen vraagt opheldering aan de burgemeester van Tilburg over het voorval van zondag. (bron: OOG TV, 24 november 2008)


FC Groningen wil opheldering Tilburg

FC Groningen is verbaasd dat een trein met ongeveer 115 FC Groningen-supporters zondagmiddag vanuit Tilburg is teruggestuurd. De club wil opheldering van de Tilburgse burgemeester Vreeman en geeft supporters geld terug. De politie zegt dat de groep een bedreiging vormde voor de openbare orde en een deel geen kaartje voor de wedstrijd had. Volgens FC Groningen hadden 71 supporters gewoon vooraf een kaartje gekocht. De club heeft geen enkele aanwijzing dat ze de orde in Tilburg wilden verstoren.

"Heel vreemd supportersbeleid", zegt FC Groningen-directeur Hans Nijland. Bezoekende supporters konden op eigen gelegenheid naar Tilburg afreizen, zonder een combiregeling, en de kaartverkoop was vrij. Toch zijn mensen met een geldig toegangsbewijs weggestuurd. Gemeente en politie van Tilburg verklaren 'concrete aanwijzingen' te hebben dat de openbare orde in gevaar was. Zo zouden er mensen met een stadionverbod in de trein hebben gezeten en werden er drugs gebruikt. Volgens woordvoerder Brugt Groenevelt van de burgemeester kwam de informatie uit verschillende bronnen, waaronder politiebegeleiders van de supportersgroep. Groenevelt: "Heel vervelend dat er mensen tussen zaten zonder kwaad in de zin, maar het was te moeilijk de groep op het station te scheiden. Dan prevaleert de openbare orde."

De politie in Groningen bevestigt dat er zaterdag en zondag contact met Tilburg is geweest om te waarschuwen voor ’diverse mensen’ die niet alleen voor voetbal zouden komen. Ook andere partijen trokken aan de bel, volgens de Groningse politie. In Tilburg zijn 37 supporters gearresteerd omdat ze de trein verlieten, in Groningen zijn zeven mensen aangehouden. Michiel Jonker van de Nederlandse Spoorwegen zegt dat de supporters op weg naar Tilburg geen overlast veroorzaakten. Ze reisden met een reguliere trein. Vanwege het grote aantal supporters besloot de NS halverwege de reis de trein te splitsen, om 'mogelijke overlast' te voorkomen. (bron: Dagblad van het Noorden, 24 november 2008, Maaike Borst)


FC Groningen wil uitleg Tilburg over supporters

FC Groningen wil opheldering van de Tilburgse burgermeester Ruud Vreeman vanwege het terugsturen van een trein met FC Groningen supporters, afgelopen zondag. Dat zei FC Groningen-directeur Hans Nijland maandag. De supporters werden teruggestuurd naar Groningen, omdat een groot aantal van hen geen kaartje voor de wedstrijd tegen Willem II in Tilburg zou hebben. Volgens de gegevens van de Groningse club waren 71 supporters in bezit van een geldig entreebewijs. Bovendien was er volgens de FC Groningen-directeur geen enkele reden om te twijfelen aan de goede bedoelingen van de groep.

Een woordvoerder van de politie Tilburg weerspreekt dat en zegt dat de politie goede informatie had dat de groep rellen zou veroorzaken. "Of sommigen nu wel of niet in bezit van een kaartje waren, speelt op de achtergrond," aldus de woordvoerder. FC Groningen gaat supporters die terug zijn gestuurd en wel een geldig toegangsbewijs hadden, het geld teruggeven. Ook overweegt Nijland een schadeclaim tegen de gemeente Tilburg in te dienen (bron: Dagblad van het Noorden, 24 november 2008)


FC Groningen laakt handelwijze Tilburgse politie

FC Groningen is niet te spreken over het terugsturen van een trein met supporters door de Tilburgse politie. Dat gebeurde nadat aanwijzingen waren binnengekomen dat de Groningen-fans in de trein geen kaartjes hadden voor het duel Willem II - FC Groningen en de orde wilden verstoren. Volgens FC Groningen zaten er 71 mensen in de trein die wel een kaartje voor het uitvak in het Willem II-stadion hadden.

Op de eigen website uit de Groningse eredivisionist zijn verbazing over de gang van zaken. "Het competitieduel was een wedstrijd uit de zogenaamde A-categorie, hetgeen wil zeggen dat supporters van de bezoekende partij op eigen gelegenheid naar Tilburg konden reizen. De lokale autoriteiten in Tilburg besloten niettemin een trein met onder anderen FC Groningen-supporters terug te sturen naar Groningen. Dit nog voordat zij bij het stadion waren gearriveerd. Dat bevreemdt FC Groningen", schrijft de club.

FC Groningen kondigt dan ook aan bij de Tilburgse burgemeester Ruud Vreeman om opheldering te gaan vragen. Tegelijk kondigt de club aan treinkaartjes en kaartjes voor het stadion voor teruggestuurde fans die wel een toegangsbewijs hadden, te vergoeden. (bron: Novum, 24 november 2008)


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl