Forum | Prikbord | Info | Links
 
Brand in de Euroborg (2)

Euroborg opgelapt voor inhaalduel

GRONINGEN - FC Groningen wil voetbalstadion Euroborg zo snel mogelijk oplappen. Het streeft ernaar woensdag bij de inhaalwedstrijd tegen Ajax de tribune, waar zondag brand uitbrak, gewoon open te stellen voor publiek. "We werken met man en macht aan het herstel", zei een woordvoerder maandag. Het Euroborg stadion heeft flink geleden onder de brand.

Brandjes op de Noord-tribune veroorzaakten zondagmiddag zoveel rookoverlast, dat toeschouwers onwel raakten en voetballers door ademhalingsproblemen niet meer mochten spelen. Diverse stoeltjes in het bewuste vak brandden af. "We zijn de schade nog aan het opnemen, maar we moeten in staat zijn de boel op tijd te herstellen, zodat woensdag net zoveel toeschouwers naar binnen kunnen als gewoonlijk", aldus de woordvoerder. Stadion Euroborg heeft 20.000 zitplaatsen. (bron: Telegraaf, 14 april 2008)


Voorlopig geen sfeeracties bij FC Groningen

De Supportersvereniging van FC Groningen heeft afstand genomen van de gebeurtenissen in de Euroborg, waardoor het duel tussen Groningen en Ajax niet doorging. Supporters staken rollen wc-papier in brand, waarna er op de tribunes brandjes ontstonden. "We leven mee met de gewonde en geschrokken supporters", schrijft de vereniging in een verklaring. De supportersvereniging gaat in overleg met de club om "dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen". Voorlopig zal Groningen Fanatics, een onderdeel van de supportersvereniging, geen sfeeracties meer op touw zetten. "Wij achten dat op dit moment niet gepast." (bron: FC Update, 14 april 2008)


Brandslang Euroborg werkte niet goed

GRONINGEN - Een dag na de stadionbrand in het Groningse Euroborg werd duidelijk dat het Nederlands voetbal mogelijk aan een ramp is ontsnapt. Achteraf bleken de brandblussers niet goed te functioneren en zaten de nooddeuren in het betreffende vak op slot. Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen erkende maandag dat er geen druk op de slangen zat, waardoor het blussen van de tribunebrand tijdens het duel met Ajax zwaar werd bemoeilijkt. Oorzaak was een probleem in de software. Tot de brandweer arriveerde, werd gepoogd de brand te blussen met emmers water en tuinslangen. Ook zeggen ooggetuigen dat de nooddeuren op de tribune dicht zaten. "Dit wordt momenteel onderzocht", sprak Nijland.

Bij tests op brandveiligheid hebben de tribunestoeltjes van het stadion van FC Groningen hoog gescoord. Volgens Frank Jacobs van adviesbureau DGMR zijn de stoelen vooraf uitgebreider getest dan normaal. Achteraf is hij daar zeer blij mee: "Anders had het allemaal nog veel erger kunnen zijn geweest." TNO in Rijswijk heeft de stoelen uitvoerig getest. "We zijn hierin verder gegaan dan normaal, door ook een soort openhaardvuur met houten blokken onder de stoelen aan te steken", lichtte Jacobs toe. "Het vuur sloeg zelfs hierbij niet over naar de andere stoelen. De ontstekingsbron moet zondag wel heel erg groot zijn geweest."

Door de brand raakten 28 Groningen-supporters gewond. Van hen ligt er nog één in het ziekenhuis. Deze fan werd maandag bezocht door een vertegenwoordiger van de club. De 27 overige gewonden zijn allemaal weer thuis. Zij kregen maandagavond allemaal een telefoontje van de voetbalclub. De schade aan het stadion is volgens Nijland nog wel te overzien. Hij verwacht dat het stadion woensdag, wanneer het duel met Ajax weer op het programma staat, is opgeknapt. De geleden imagoschade is een ander verhaal. "Dat willen we snel wegpoetsen", zei de directeur. "Daar beginnen we woensdag mee."

Nijland wil ervoor zorgen dat bij de 'replay' er een totaal andere sfeer in het Euroborg-stadion hangt. Daarom reikt de club voor aanvang van de wedstrijd 20.000 shirts met de opdruk 'Fun Only' uit. Dat is een reactie op de vele Groningen-fans die zondag T-shirts met de tekst 'Fuck Ajax, 110 procent anti-Amsterdam' droegen. De hoofdstedelingen maakten zich niet geliefd in het noorden door binnen één jaar drie Groningen-spelers te kopen, te weten Luis Suarez, Bruno Silva en Rasmus Lindgren.

Daardoor was voor iedereen al duidelijk dat de sfeer in het Euroborg-stadion zondag zeer gespannen zou zijn. De sfeeractie met wc-rollen pakte dan ook totaal verkeerd uit. "Achteraf gezien is dit geen goede keuze geweest", erkende FC Groningen. "Echter, het is onze overtuiging dat je het niet kan kan voorkomen wanneer mensen moedwillig iets in brand willen steken. Want dan zouden we ook mutsen, sjaals, vlaggen en spandoeken moeten verbieden. Dat kan nooit de bedoeling zijn." De zeer gevaarlijke situatie ontstond echter ook door door defecte brandblussers en nooddeuren die op slot zaten. Mogelijk is het aan de brandveiligheid van de stoeltjes te danken dat het incident niet op een voetbalramp uitliep. (bron: Telegraaf, 14 april 2008)


Geen druk op brandslang in Euroborg

GRONINGEN - De brandblussers in stadion Euroborg hebben zondag voor de wedstrijd FC Groningen - Ajax niet goed gefunctioneerd. Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen erkende maandag dat er geen druk op de slangen zat, waardoor het blussen van de tribunebrand zwaar werd bemoeilijkt. "Het was een technisch mankement, waardoor onze mensen provisorisch de brandjes moesten bestrijden. Hoe dit kon gebeuren, wordt momenteel onderzocht."

Tot de brandweer arriveerde werd gepoogd de brand te blussen met emmers water en tuinslangen. Ook zeggen ooggetuigen dat de nooddeuren op de tribune dicht zaten. "Ook dat wordt momenteel onderzocht", vertelt Nijland. "We hopen aan het eind van de maandag meer te kunnen vertellen." Bij tests op brandveiligheid hebben de tribunestoeltjes van het stadion van FC Groningen hoog gescoord. Volgens Frank Jacobs van adviesbureau DGMR zijn de stoelen vooraf uitgebreider getest dan normaal. "De ontstekingsbron moet zondag wel heel erg groot zijn geweest."

Jacobs adviseerde over brandveiligheid tijdens het ontwerp en de bouw van de Euroborg. "We hebben de plastic stoelen uitvoerig getest bij TNO in Rijswijk", legt Jacobs uit. "We zijn hierin verder gegaan dan normaal, door ook een soort openhaardvuur met houten blokken onder de stoelen aan te steken. Het vuur sloeg zelfs hierbij niet over naar de andere stoelen." Jacobs is blij dat ervoor gekozen was de stoelen zo uitvoerig te testen. "Anders had het allemaal nog veel erger kunnen zijn."

Hoewel in de voorschiften staat dat bij calamiteiten iedereen binnen zes minuten het stadion verlaten moet kunnen hebben, via looppaden en vier deuren in de hoeken, was dit zondag niet het geval. Omdat de evacuatie niet vlot verliep, vluchtte een aantal supporters in paniek het veld op. "In de ontwerpvoorschriften wordt echter geen rekening gehouden met blinde paniek", legt Jacobs uit. "Dat gebeurt nooit bij ontruimingsberekeningen." Op de getuigenverklaringen dat de nooddeuren niet open gingen reageert Jacobs: "Ik was er niet bij en buig me ook niet over de dagelijkse gang van zaken in het stadion, maar ik weet wel dat in de voorschriften staat dat de deuren zonder sleutel te openen moeten zijn."

Van de vier gewonde supporters die na de stadionbrand in Groningen de nacht in het ziekenhuis hebben doorgebracht, zijn er maandag drie ontslagen. De vierde, een man met een gebroken enkel, lag maandagmiddag nog in het hospitaal. De drie gewonden die naar huis mochten, hadden last van brandwonden of ademhalingsproblemen.

Groningen heeft sinds de brand op de tribune zondagmiddag ruim vierhonderd e-mails van supporters gekregen. De supporters schrijven over hun ervaringen tijdens de brand. "Zelf heb ik helaas nog amper tijd gehad de berichten te bekijken", aldus Nijland. "Op dit moment worden de mails allemaal gelezen en we zullen de ervaringen meenemen in het onderzoek naar de gebeurtenissen van zondag."

Henri van der Aat, tijdelijke algemeen directeur van Ajax, vertelt op de clubsite van de Amsterdammers over zijn ervaringen. "Het was erg naar om te zien wat er gebeurde. En chaotisch. Ik kon vanaf mijn plek goed zien hoe de boel in de brand vloog en hoe vervolgens allerlei mensen het veld op kwamen."

Nijland wil ervoor zorgen dat bij de 'replay' er een totaal andere sfeer in het Euroborg-stadion hangt. Daarom reikt de club voor aanvang van de wedstrijd 20.000 shirts met de opdruk 'Fun Only' uit. Dat is een reactie op de vele Groningen-fans die zondag T-shirts met de tekst 'Fuck Ajax, 110 procent anti-Amsterdam' droegen. De hoofdstedelingen maakten zich niet geliefd in het noorden door binnen één jaar drie Groningen-spelers te kopen, te weten Luis Suarez, Bruno Silva en Rasmus Lindgren.

Oud-staatssecretaris van VWS Margo Vliegenthart gaat onderzoek doen naar de brand zondag in het stadion van FC Groningen. Het onafhankelijke onderzoek zal naast het eigen technisch onderzoek van de politie plaatsvinden, meldt de politie maandag. Vliegenthart (PvdA) is voorzitter van het auditteam voetbalvandalisme. De KNVB maakte bekend dat de Groningse club mogelijk een straf tegemoet kan zien. (bron: nu.nl, 14 april 2008)


Brandslang Euroborg werkte niet goed

De brand in stadion Euroborg was zondag voor de wedstrijd FC Groningen - Ajax niet snel te blussen, omdat de waterdruk op de brandslang te laag was. Dat zegt FC Groningen-directeur Hans Nijland tegenover de NOS. Een technisch mankement was de oorzaak, aldus een woordvoerder van de club. Berichten dat nooddeuren dicht zaten, kon de woordvoerder niet verklaren. "De deuren waar de mensen langs moesten, waren open. Eén deur was dicht uit veiligheidsoverwegingen." Onderzoek moet uitwijzen wat er precies mis was. Daarnaast zou ook de communicatie tussen de betrokken instanties niet optimaal zijn geweest. Nijland gaf toe dat het achteraf gezien niet verstandig was om toiletrollen toe te laten tot het stadion.

Nijland zei op Radio 1 dat de schade meevalt. Een aantal kuipstoeltjes en reclameborden hebben brandschade. Woensdag, wanneer de wedstrijd Groningen-Ajax wordt ingehaald, is alles weer 'spic en span'. Nijland zei dat brand moeilijk te voorkomen is. "Er is altijd wel brandbaar materiaal aanwezig. Als er onverlaten aanwezig zijn die zover willen gaan, is daar geen zalf aan te strijken." De club heeft opgenomen videomateriaal afgestaan aan de politie.

Het Dagblad van het Noorden schrijft dat de technische recherche maandagochtend met een speciale speurhond heeft gezocht naar sporen van brandbare stoffen, zoals benzine of spiritus. Mogelijk is de brand moedwillig aangestoken. Een politiewoordvoerder wilde niet inhoudelijk ingaan op het onderzoek. De wedstrijd FC Groningen - Ajax kon door de brand niet doorgaan. Een aantal toeschouwers liepen voetletsel op, doordat ze van de tribune moesten springen. Ook kregen 28 toeschouwers last van ademhalingsmoeilijkheden.

Oud-staatssecretaris van VWS Margo Vliegenthart gaat onderzoek doen naar de brand. Het onafhankelijke onderzoek zal naast het eigen technisch onderzoek van de politie plaatsvinden, meldt de politie maandag. Vliegenthart (PvdA) is voorzitter van het auditteam voetbalvandalisme. Door de KNVB is inmiddels eveneens een onderzoek ingesteld naar het voorval. Aanstaande woensdag wordt de wedstrijd met toeschouwers ingehaald. In afwachting van het onderzoek worden door de KNVB geen sancties opgelegd. (bron: De Pers, 14 april 2008)


Brandslangen Euroborg faalden door mankement

De brandblussers in stadion Euroborg hebben zondag voor de wedstrijd FC Groningen - Ajax niet goed gefunctioneerd. Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen erkende maandag dat er geen druk op de slangen zat, waardoor het blussen van de tribunebrand zwaar werd bemoeilijkt. "Het was een technisch mankement, waardoor onze mensen provisorisch de brandjes moesten bestrijden. Hoe dit kon gebeuren, wordt momenteel onderzocht." Tot de brandweer arriveerde werd gepoogd de brand te blussen met emmers water en tuinslangen. Ook zeggen ooggetuigen dat de nooddeuren op de tribune dicht zaten. "Ook dat wordt momenteel onderzocht", vertelt Nijland. "We hopen aan het eind van de maandag meer te kunnen vertellen."

Bij tests op brandveiligheid hebben de tribunestoeltjes van het stadion van FC Groningen hoog gescoord. Volgens Frank Jacobs van adviesbureau DGMR zijn de stoelen vooraf uitgebreider getest dan normaal. "De ontstekingsbron moet zondag wel heel erg groot zijn geweest." Jacobs adviseerde over brandveiligheid tijdens het ontwerp en de bouw van de Euroborg. "We hebben de plastic stoelen uitvoerig getest bij TNO in Rijswijk", legt Jacobs uit. "We zijn hierin verder gegaan dan normaal, door ook een soort openhaardvuur met houten blokken onder de stoelen aan te steken. Het vuur sloeg zelfs hierbij niet over naar de andere stoelen." Jacobs is blij dat ervoor gekozen was de stoelen zo uitvoerig te testen. "Anders had het allemaal nog veel erger kunnen zijn."

Hoewel in de voorschiften staat dat bij calamiteiten iedereen binnen zes minuten het stadion verlaten moet kunnen hebben, via looppaden en vier deuren in de hoeken, was dit zondag niet het geval. Omdat de evacuatie niet vlot verliep, vluchtte een aantal supporters in paniek het veld op. "In de ontwerpvoorschriften wordt echter geen rekening gehouden met blinde paniek", legt Jacobs uit. "Dat gebeurt nooit bij ontruimingsberekeningen." Op de getuigenverklaringen dat de nooddeuren niet open gingen reageert Jacobs: "Ik was er niet bij en buig me ook niet over de dagelijkse gang van zaken in het stadion, maar ik weet wel dat in de voorschriften staat dat de deuren zonder sleutel te openen moeten zijn."

Van de vier gewonde supporters die na de stadionbrand in Groningen de nacht in het ziekenhuis hebben doorgebracht, zijn er maandag drie ontslagen. De vierde, een man met een gebroken enkel, lag maandagmiddag nog in het hospitaal. De drie gewonden die naar huis mochten, hadden last van brandwonden of ademhalingsproblemen. FC Groningen heeft sinds de brand op de tribune zondagmiddag ruim vierhonderd e-mails van supporters gekregen. De supporters schrijven over hun ervaringen tijdens de brand. "Zelf heb ik helaas nog amper tijd gehad de berichten te bekijken", aldus Nijland. "Op dit moment worden de mails allemaal gelezen en we zullen de ervaringen meenemen in het onderzoek naar de gebeurtenissen van zondag." (bron: FC Update, 14 april 2008)


KNVB stelt onderzoek in

Door een brand op de tribune van de Z-Side kon het duel zondag geen doorgang vinden. Na overleg met beide trainers besloot scheidsrechter Erik Braamhaar dat het onverantwoord was om te gaan voetballen. De KNVB heeft de wedstrijd inmiddels voor komende woensdag vastgesteld, maar zal de gebeurtenissen wel degelijk goed gaan onderzoeken. "In tegenstelling tot wat sommige berichten in de media suggereren, betekent dit niet dat de ongeregeldheden van gisteren per definitie onbestraft blijven," aldus een verklaring van de voetbalbond. De KNVB zal op basis van het onderzoek beslissen welke sancties er zullen volgen. (bron: KNVB, 14 april 2008)


Stoeltjes Euroborg leken brandveilig

GRONINGEN - Bij tests op brandveiligheid hebben de tribunestoeltjes van het stadion van FC Groningen hoog gescoord. Volgens Frank Jacobs van adviesbureau DGMR zijn de stoelen vooraf uitgebreider getest dan normaal. "De ontstekingsbron moet zondag wel heel erg groot zijn geweest." Jacobs adviseerde over brandveiligheid tijdens het ontwerp en de bouw van de Euroborg. "We hebben de plastic stoelen uitvoerig getest bij TNO in Rijswijk", legt Jacobs uit. "We zijn hierin verder gegaan dan normaal, door ook een soort openhaardvuur met houten blokken onder de stoelen aan te steken. Het vuur sloeg zelfs hierbij niet over naar de andere stoelen." Jacobs is blij dat ervoor gekozen was de stoelen zo uitvoerig te testen. "Anders had het allemaal nog veel erger kunnen zijn."

Hoewel in de voorschiften staat dat bij calamiteiten iedereen binnen zes minuten het stadion verlaten moet kunnen hebben, via looppaden en vier deuren in de hoeken, was dit zondag niet het geval. Omdat de evacuatie niet vlot verliep, vluchtte een aantal supporters in paniek het veld op. "In de ontwerpvoorschriften wordt echter geen rekening gehouden met blinde paniek", legt Jacobs uit. "Dat gebeurt nooit bij ontruimingsberekeningen."

Op de getuigenverklaringen dat de nooddeuren niet open gingen reageert Jacobs: "Ik was er niet bij en buig me ook niet over de dagelijkse gang van zaken in het stadion, maar ik weet wel dat in de voorschriften staat dat de deuren zonder sleutel te openen moeten zijn." (bron: Parool, 14 april 2008)


Recherchehond zoekt benzinesporen in Euroborg

De technische recherche heeft maandag in de Euroborg met een speciale speurhond naar sporen van brandbare stoffen gezocht. De politie wil zodoende te weten komen of de brandjes in het stadion van FC Groningen moedwillig zijn aangestoken. Zondagmiddag ontstonden voor aanvang van het duel met Ajax diverse brandjes op de eerste ring en het speelveld. Het vuur verspreidde zich snel vanwege door fans massaal naar beneden geworpen wc-papier. De spelers kregen last van de rookontwikkeling, waarna werd besloten de wedstrijd geen doorgang te laten vinden. Hulpdiensten rukten uit om diverse getroffen supporters te behandelen. (FC Update, 14 april 2008)


FC Groningen wil imagoschade snel wegpoetsen

De schade aan het stadion van FC Groningen is volgens algemeen directeur Hans Nijland nog wel te overzien. De geleden imagoschade na de brand op de dag van het duel met Ajax is een ander verhaal. "Dat willen we snel wegpoetsen", zei de directeur maandag. "En daar beginnen we woensdag mee."

Die avond ontvangt Groningen Ajax weer, maar dan om te voetballen. "We willen dat de inhaalwedstrijd van komende woensdag een compleet andere sfeer kent dan die van afgelopen zondag", stelt Nijland. "We steken er dan ook veel energie in om een gezondere voetbalsfeer te creëren." Welke maatregelen de club zal nemen om de veiligheid te vergroten, moet maandag aan het eind van de dag bekend worden. De directeur raadt het supporters in ieder geval af om zoals zondag in anti-Ajaxshirts op de tribune te verschijnen.

Aan de nazorg hecht de club veel waarde. Het slachtoffer van de brand dat nog in het ziekenhuis ligt, kan maandagavond een bezoekje van de club verwachten. "Of Hans Nijland of Ed Zijp, voorzitter van de Raad van Commissarissen, gaat vanavond even langs", laat een woordvoerder weten. De 27 overige gewonden zijn allemaal alweer thuis en krijgen vanavond allemaal een telefoontje van de club. (bron: FC Update, 14 april 2008)


FC Groningen wil imagoschade snel wegpoetsen

GRONINGEN - De schade aan het stadion van FC Groningen is volgens algemeen directeur Hans Nijland nog wel te overzien. De geleden imagoschade na de brand op de dag van het duel met Ajax is een ander verhaal. "Dat willen we snel wegpoetsen", zei de directeur maandag. "En daar beginnen we woensdag mee."

Die avond ontvangt Groningen Ajax weer, maar dan om te voetballen. "We willen dat de inhaalwedstrijd van komende woensdag een compleet andere sfeer kent dan die van afgelopen zondag", stelt Nijland. "We steken er dan ook veel energie in om een gezondere voetbalsfeer te creëren." Welke maatregelen de club zal nemen om de veiligheid te vergroten, moet maandag aan het eind van de dag bekend worden. De directeur raadt het supporters in ieder geval af om zoals zondag in anti-Ajaxshirts op de tribune te verschijnen.

Aan de nazorg hecht de club veel waarde. Het slachtoffer van de brand dat nog in het ziekenhuis ligt, kan maandagavond een bezoekje van de club verwachten. "Of Hans Nijland of Ed Zijp, voorzitter van de Raad van Commissarissen, gaat vanavond even langs", laat een woordvoerder weten. De 27 overige gewonden zijn allemaal alweer thuis en krijgen vanavond allemaal een telefoontje van de voetbalclub. (bron: nu.nl, 14 april 2008)


Verklaring directie FC Groningen

14 april, 18:00 uur

Naar aanleiding van de gang van zaken rond de wedstrijd FC Groningen – Ajax van gistermiddag zijn er in de nasleep vele vragen gerezen en hebben wij enorm veel reacties gehad. Directie en management van FC Groningen hebben de behoefte hierover een verklaring af te leggen.

Om te beginnen gaat onze aandacht uit naar de slachtoffers van het incident in Euroborg. Hoewel elke gewonde er één te veel is, kunnen wij gelukkig melden dat er nog maar één persoon in het ziekenhuis verblijft. Alle andere mensen die medisch behandeld dienden te worden, zijn inmiddels naar huis. Wij hebben toegezegd met alle gewonde mensen persoonlijk contact te zoeken, maar vanwege de wet op de privacy beschikken wij nog niet over de gegevens van de slachtoffers. Zodra wij hierover beschikken, zullen wij van ons laten horen.

E-mails
Wij zijn vandaag overspoeld met honderden e-mails. Daar zijn wij ook blij om, want uit de op- en aanmerkingen willen wij lering trekken naar de toekomst toe. Wij hebben zoveel mogelijk deze e-mails gelezen of zullen die nog lezen. Wij zullen daar waar mogelijk persoonlijk proberen te reageren, maar mogelijk zijn sommige vragen/opmerkingen nog niet te beantwoorden. Via deze verklaring willen wij de meest voorkomende thema’s toelichten.

Imago
Wij willen beginnen om vast te stellen dat wat ons betreft het zo is dat 99,9 procent van de supporters van FC Groningen zich distantieert van de gang van zaken zoals die zich gisteren in Euroborg heeft afgespeeld. FC Groningen is een club met een uitstekend imago en voetbal in Euroborg wordt als een feest beschouwd. Het mag duidelijk zijn dat dat imago na gisteren een deuk heeft opgelopen. Wij, directie, management, medewerkers, spelers, technische staf en vrijwilligers zullen er alles aan doen het vertrouwen in FC Groningen zo spoedig mogelijk te laten herstellen en wij rekenen hierbij op de steun van onze supporters en sponsors.

Toiletrollen
De meeste vragen die bij ons zijn binnengekomen betreffen de toiletrollen. FC Groningen heeft ingestemd met het gooien van de toiletrollen, dit om de sfeer voor de wedstrijd op een positieve manier te beïnvloeden. Deze actie werd gecoördineerd door de supportersgroepering Groningen Fanatics. Deze positieve supporters zijn in het recente verleden verantwoordelijk geweest voor een aantal zeer fraaie en indrukwekkende sfeeracties en valt niets te verwijten.

Over de beslissing om in te stemmen met deze actie kunnen we helder zijn. Achteraf gezien is dit geen goede keuze geweest. In de toekomst zullen wij derhalve nog kritischer moeten kijken naar mogelijke sfeeracties. Het mag duidelijk zijn dat toiletrollen hiervan geen onderdeel meer kunnen uitmaken in Euroborg. Aan de andere kant willen wij erop wijzen dat recente sfeeracties onder meer met groen-witte pamfletten zeer goed zijn verlopen. Onze overtuiging is dat wanneer mensen moedwillig iets in brand willen steken dit niet te voorkomen is, want dan zouden we ook mutsen, sjaals, vlaggen en spandoeken moeten gaan verbieden en dat kan nooit de bedoeling zijn bij het bezoeken van een voetbalwedstrijd.

Waarschuwing
Ons wordt er nu op gewezen dat er op papiertjes, die vooraf op de stoelen waren gelegd, een waarschuwing stond in verband met mogelijk brandgevaar. Dit wordt nu uitgelegd alsof wij gewaarschuwd waren dat er brand zou worden gesticht, wij zien het zo dat er uit voorzorg mensen attent op zijn gemaakt dat er voorzichtig omgegaan diende te worden met het materiaal. Wij hebben met elkaar niet willen en kunnen bedenken dat een enkeling het in zijn of haar hoofd heeft durven te halen brand te stichten. Het onderzoek hiernaar loopt nog en eventuele daders zullen keihard worden aangepakt.

Brandslangen
De volgende vragen die dan rijzen, betreffen het blussen van de brand die ontstaat. In het stadion waren brandslangen aanwezig, maar op het moment dat die gebruikt moesten gaan worden, weigerden die dienst. Er was sprake van een software probleem waardoor er geen waterdruk ontstond. De partij die voor ons het onderhoud verricht, heeft dit geconstateerd. Morgen komt de leverancier om dit probleem te verhelpen en de brandweer zal later op de dag een en ander testen.

Er is ook veel gezegd over de emmers met water die langs het veld klaar stonden. Die waren daar preventief geplaatst om papier eventueel nat te maken om brandhaarden in de kiem te smoren. Het beeld is nu ontstaan dat deze emmers water als blusmateriaal zouden hebben gediend, maar dat is niet zo. Daarvoor waren de brandslangen beschikbaar. Toen die dienst weigerden, is het water uiteraard aangegrepen om acuut op de ontstane situatie te reageren.

Inspecties
De logische vraag die dan wordt gesteld, is of dit niet wordt getest. Doorlopend wordt Euroborg aan inspecties onderworpen, vinden er testen plaatsen en worden er oefeningen gehouden. Wij zijn in het bezit van een veiligheidsverklaring van de KNVB van 7 april jongstleden. Hierin stelt de voetbalbond dat FC Groningen voldoet aan alle eisen en dat is ook nodig in het kader van de licentieverstrekking. De veiligheidseisen worden bovendien gecheckt door politie, brandweer en GHOR (de gemeenschappelijke geneeskundige diensten) én FC Groningen. Het betekent expliciet dat wij in de aanloop naar de wedstrijd van afgelopen zondag voldeden aan de veiligheidsvoorschriften.

Deuren
Dan is er sprake van deuren die al dan niet geopend zouden kunnen worden. In geval van calamiteiten kunnen de segmentdeuren tussen de diverse tribunes worden weggeklapt, waardoor er vrij over de gehele omloop van het stadion kan worden bewogen. Er waren geen mankementen aan deze deuren of blokkades. Voordat de nooddeuren werden geopend was er overleg nodig in de commandokamer alvorens de beslissing kon worden genomen deze deuren te openen. Hetgeen ook is gebeurd. De nooddeur die aanwezig is op de tweede ring werkt op basis van een kastje dat moet worden ingetikt, waarna de nooddeur na één minuut opengaat. Die tijd is nodig om daar waar nodig, bijvoorbeeld in het geval van inbraak, de toegang alsnog af te grendelen. Wij zullen bekijken of die doorlooptijd moet worden aangepast.

T-shirts
Veel mensen vinden dat door de speciale T-shirts die in omloop waren gebracht, de toon voor de wedstrijd op scherp is gezet en heeft geleid tot een escalatie. Het is voor ons echter onmogelijk om 20.000 mensen bij binnenkomst te controleren op te dragen kleding. Zouden we hiertegen wel optreden, dan – zo was onze verwachting – had dit juist tot irritatie en escalatie geleid.

Voor woensdag willen wij duidelijk stellen dat het dragen van dergelijke T-shirts niet gewenst is en zeer ongepast. Wij hopen dat het gezonde verstand zegeviert. Wij willen met elkaar zo snel mogelijk terug naar de uitstraling die de club had vóór afgelopen zondag. Mede daarom laten wij voor de wedstrijd van woensdag 20.000 T-shirts maken met de opdruk ‘Fun Only’ en wij zullen deze T-shirts uitreiken bij binnenkomst in het stadion. Omdat dit bij de toegang enige vertraging kan geven, roepen wij het publiek nu al op vroeger naar Euroborg te komen. De wedstrijd begint woensdag om 19.30 uur. (bron: FC Groningen, 14 april 2008)


FC Groningen na brand: 'Kritischer kijken naar sfeeracties'

FC Groningen heeft maandag op zijn eigen website een verklaring afgelegd over de brand in stadion Euroborg van zondag voor het duel met Ajax. De club neemt het zichzelf zeer kwalijk dat ze akkoord gingen met de toiletrollenactie die het vuur aanwakkerde. Ook op de verklaring waarom de brandslangen niet werkten, kan Groningen niet trots zijn.

"Over de beslissing om in te stemmen met de toiletrollenactie kunnen we helder zijn", meldt Groningen. "Achteraf gezien is dit geen goede keuze geweest. In de toekomst zullen wij derhalve nog kritischer moeten kijken naar mogelijke sfeeracties. Het mag duidelijk zijn dat toiletrollen hiervan geen onderdeel meer kunnen uitmaken in Euroborg."

Toen de brand ontstond, weigerden de brandslangen en de nooduitgangen dienst. "Er was sprake van een softwareprobleem waardoor er geen waterdruk ontstond. In geval van calamiteiten kunnen de segmentdeuren tussen de tribunes worden weggeklapt. Er waren geen mankementen aan deze deuren of blokkades. Er was overleg nodig in de commandokamer alvorens de beslissing kon worden genomen deze deuren te openen." (bron: Sportweek, 14 april 2008)


FC Groningen heeft spijt van toelaten toiletrollen

De directie van FC Groningen noemt het achteraf een verkeerde beslissing toestemming te geven aan de supportersvereniging toiletrollen toe te laten in het Euroborgstadion. Dat heeft de directie van FC Groningen maandagavond laten weten. Volgens haar verklaring was er echter te voren geen enkele aanleiding om te verwachten dat supporters het papier in brand zouden steken.

FC Groningen stemde in met het gooien van de toiletrollen om de sfeer voor de wedstrijd op een positieve manier te beïnvloeden. De supportersgroepering Groningen Fanatics coördineerde de actie. "Deze positieve supporters zijn in het recente verleden verantwoordelijk geweest voor een aantal zeer fraaie en indrukwekkende sfeeracties en valt niets te verwijten", aldus de directie. (bron: FC Update, 14 april 2008)


In een onveilig stadion was zo'n brand veel slechter afgelopen

Een opeenstapeling van problemen leidde tot chaos en paniek in de Euroborg. Alles wat mis kon gaan bij de voetbalwedstrijd FC Groningen – Ajax, ging zondag mis. Als toiletpapier in brand vliegt, brengt een aaneenschakeling van inschattingsfouten, onverschilligheid, misverstanden en verkeerde beslissingen het imago van de Euroborg aan de rand van de afgrond. Maar in een onveilig stadion was zo'n brand veel slechter afgelopen.

Rampen, zoals de beruchte stadionbrand in 1985 in het Engelse Bradford, ontstaan bijna altijd door een reeks gebeurtenissen die afzonderlijk nog wel te overzien zijn. Net als in Bradford, waar een weggegooide peuk een drama met 56 doden tot gevolg had, volgen in de Euroborg foute beslissingen en ongelukkige situaties, bewust en onbewust gecreëerd, elkaar in rap tempo op.

Brandbare (niet geïmpregneerde) toiletrollen, trage reacties op beginnende brandjes, een haperende bluswatervoorziening, vluchtende supporters die de brandweer ophouden, nooduitgangen die niet meteen open gaan. Samen met de hetze tegen Ajax in de aanloop naar de wedstrijd en, zoals het nu lijkt, haperende techniek zijn er ingrediënten genoeg voor een ramp. De brandontwikkeling heeft daarvan alle kenmerken. Terwijl het merendeel van het publiek niet in de gaten heeft wat er gebeurt, rennen even verderop fans brandend over de tribune. Schokkende beelden maken zonneklaar hoe erg het mis gaat. 28 mensen laten zich door hulpdiensten behandelen, tientallen anderen kampen met ademhalingsklachten.

Als de technische recherche maandag klaar is met het onderzoek op de tribune en de schoonmaakploeg begint met opruimen, is de aanblik van de Euroborg al weer anders. De brandschade, die er natuurlijk nooit mag zijn, is geringer dan de rookontwikkeling deed vermoeden. (bron: DvhN, Frits Poelman, 15 april 2008)


Directeur Nijland: toestemming was niet verstandig

Verbod op acties met wc-rol in Euroborg

Sfeeracties met toiletrollen zijn voortaan taboe in de Euroborg. Dit heeft de directie van FC Groningen besloten. Algemeen directeur Hans Nijland concludeert na de brand in het voetbalstadion dat het achteraf bekeken niet verstandig is geweest toestemming te geven om vele duizenden wcrollen op het veld te gooien. "Maar wie had hier nu rekening mee gehouden? Sjaals en vlaggen kunnen net zo goed in brand vliegen. Het was een beladen wedstrijd, maar ik was vooral bang voor kwetsende spreekkoren. We hebben voor de wedstrijd nog pamfletten uitgedeeld met de oproep daar vanaf te zien."

De brand in de Euroborg is moedwillig op meerdere plaatsen aangestoken. Dat concludeert algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen naar aanleiding van filmbeelden. De politie heeft meerdere opnames van de brand in beslag genomen. Ze onderzoekt of en hoe 'supporters' het vuur hebben gesticht of aangewakkerd. Volgens geruchten zou daarbij spiritus en/of magnesiumpoeder zijn gebruikt. Een speurhond van de politie zocht gisteren op de tribunes en op het veld naar sporen van brandbare stoffen. Getuigen zeggen onder meer dat er vanaf de tweede ring brandende wc-rollen zijn gegooid. Door de rook kregen tientallen mensen ademhalingsmoeilijkheden. (bron: DvhN, Willlem Dekker en Frits Poelman, 15 april 2008)


Meningen uit de voetbalwereld over het drama in de Euroborg

'FC Groningen haalde onheil in huis'

Met het toiletrollenincident heeft FC Groningen de toorn van de voetbalwereld over zich afgeroepen. De meningen van journalisten, analisten, trainers en spelers liegen er niet om. "Bij FC Groningen was naar voetbal gaan nog een feest, maar dat imago is nu ook voorbij."

'Ik heb in mijn hele carrière nog nooit zoiets meegemaakt als zondag in Groningen", zegt Ajax-aanvoerder Edgar Davids (34) in verschillende media. Hij was diep onder de indruk door de gillende mensen die hij had gezien en de paniek in de ogen van kleine jongetjes, die mascotte waren op de gruwelzondagmiddag. "Die kleine kereltjes hebben supporters in paniek over de plexiglaswand zien klimmen. Ze hebben het naderende onheil gezien, de gewonden. Het was aangrijpend om de gewonden via de spelerstunnel binnen te zien komen. Niet echt een prettig gezicht."

Johan Derksen, de kritische hoofdredacteur van Voetbal International, legt de schuld van het hele drama volledig bij FC Groningen. "Zij hebben toch al die toiletrollen besteld ter verhoging van de feestvreugde? Zij geven toch dit soort groeperingen de kans dit soort dingen te organiseren? Dan haal je het onheil in huis." Derksen wijst erop dat de leiding van FC Groningen wist dat de sfeer tussen de supporters van FC Groningen en Ajax al geruime tijd aan het verharden was. "Door die ziekelijke Fuck Ajax-t-shirts die als warme broodjes over de toonbank gingen. Dat was puur haat kweken tegen Ajax, terwijl die niets meer hebben gedaan dan een paar spelers halen in de winterstop. En daar hebben ze heel veel geld voor betaald. Zo werkt dat nou eenmaal in de voetballerij. Dat veranderen die domoren op de tribune bij FC Groningen echt niet door het dragen van een paar T-shirts. Ik vond het een heel ordinaire actie. Iedere club heeft dit soort gekken. Bij FC Groningen was naar voetbal gaan nog een feest, maar dat imago is nu ook voorbij."

Chris van Nijnatten, columnist van het Algemeen Dagblad, vindt dat FC Dagblad, vindt dat FC Groningen er zeer genadig van af komt nu het morgen gewoon mét publiek de wedstrijd tegen Ajax mag inhalen. "Dat heeft de club te danken aan zijn goede reputatie bij de KNVB en bij het lokale bestuur. Niet voor niets benadrukte burgemeester Jacques Wallage zondag na de persconferentie nog dat de politie-inzet bij profvoetbalwedstrijden in Groningen is afgebouwd van 12.000 uur per jaar tot slechts 4000 uur. In geen stad in Nederland vergt het spelen van betaald voetbal zo weinig inzet van de politie, zo betoogde Wallage. Hoe je het ook wendt of keert, zoiets speelt een rol als er snel een beslissing moet worden genomen. Hadden ze bij Feyenoord, ADO, Den Haag of FC Utrecht zo'n miscalculatie gemaakt als FC Groningen met de toiletrollen, dan waren ze ongetwijfeld zwaar de pineut geweest."

Van Nijnatten verbaast zich erover dat de kwaadheid bij de KNVB zich na de toiletpapieraffaire in eerste instantie richtte op Ajax en niet op FC Groningen. "Bij de Amsterdammers had huisadvocaat mr. Ivo Treibitz namelijk vrij snel een scenario bij de hand dat moest leiden tot drie punten voor Ajax, zonder daarvoor te hoeven spelen. Niet alleen vond men het onsportief, ook trof het ze dat men bij Ajax blijkbaar de reglementen niet voldoende kent. In het onderhavige geval kan de aanklager namelijk aanklagen wat hij wil, het bestuur betaald voetbal bepaalt of er gespeeld wordt. En die beslissing stond op dat moment al vast."

André Wetzel, trainer van eredivisieclub VVV, zegt dat FC Groningen niet het slachtoffer in deze kwestie is, maar de voetbalsport. "We proberen al 15 jaar vrouwen en kinderen naar het voetballen te krijgen. Dat hebben we een beetje op de rails en nu hebben we dit." (bron: DvhN, William Pomp, 15 april 2008)


'Zijn het geen toiletrollen, dan is het wel een bomberjack'

Helemaal veilig bestaat niet in voetbalstadion

Een stel opgehitste hooligans kan altijd wel iets in brand steken, waarschuwen deskundigen. "Zijn het geen toiletrollen, dan is het wel een bomberjack of zwerfvuil", aldus de deskundigen. Echt ingewikkeld is het niet om een veilig stadion te bouwen, stelt het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV). De hamvraag is: kunnen duizenden bezoekers snel naar buiten? Er moeten voldoende, duidelijk aangegeven vluchtroutes zijn. "Je mag nooit als ratten in de val zitten", zegt een woordvoerder.

Voetbalsupporters hoeven zich weinig zorgen te maken: de voetbalstadions in Nederland zijn veilig. Tegenwoordig wordt daar met de bouw van stadions rekening mee gehouden, stelt het ingenieursbureau Arcadis. Desondanks kan er te allen tijde brand uitbreken. Er zijn lessen geleerd van rampen in bijvoorbeeld het Britse Bradford, waar door brand 56 mensen omkwamen in een voetbalstadion. "De brandweer is veel nauwer betrokken bij het opstellen van de bouwplannen en houdt bovendien vaker inspecties als een stadion er eenmaal staat", aldus veiligheidsexpert Jorrit Nieuwenhuis van Arcadis.

Maar dat een stadion aan alle bouwvoorschriften voldoet, betekent niet dat er nooit iets zal gebeuren. "Je hebt ook te maken met het gedrag van de supporters. Zij kunnen behoorlijk onvoorspelbaar zijn", verklaart Nieuwenhuis. Het NIFV is het met hem eens. "Honderd procent veiligheid bestaat niet", aldus de woordvoerder.

Voetbalsupporters verbieden toiletrollen of spandoeken mee het stadion in te nemen om brand te voorkomen, werkt niet, stelt brandexpert en officier bij de brandweer Ynso Suurenbroek. In een voetbalstadion zijn nog talloze andere materialen, zoals folders en kleding, die in brand gestoken kunnen worden, benadrukt hij. "Kijk naar die fakkels waarmee supporters bij de wedstrijden zwaaien. Tel daarbij op de hevige gemoedstoestanden en het groepsgedrag, en je bent niet verbaasd dat er iets in de fik vliegt."

En als hooligans besluiten iets in de hens te zetten, dan is de kans groot dat het vuur zich verspreidt. Bij de brand in de Euroborg vatten de kunststofstoeltjes vlam, ook al stonden die bekend als brandveilig. De stoeltjes 'branden dapper mee' door de grote hitte, legt Suurenbroek uit. Nieuwenhuis van Arcadis stelt dat in nieuwe stadions de kans op een regelrechte ramp het kleinst is. (bron: DvhN, 15 april 2008)


'Ik kan die tribune nu even niet meer zien'

Net ontslagen uit het ziekenhuis komen Aimee van der Kruk uit Stadskanaal en haar vriend Massai Jansen hun jassen ophalen in de Euroborg. Verloren in de chaos zondagmiddag. Massai heeft zijn arm in de mitella. Hij heeft flinke brandwonden opgelopen, aan zijn vingers en arm. Zijn vriendin heeft de ribben gekneusd en haar polsen verbrand.

Bij de balie van de Euroborg lopen ze algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen tegen het lijf. Hij begroet hen hartelijk. Een hand schudden gaat moeilijk met al dat verband. "We schamen ons diep", zegt Nijland. Hij vraagt hoe het met ze gaat. "Gaat wel", antwoordt Massai. Hij is vanaf de tribune het veld op gesprongen.

Vriendin Aimee is de andere kant op gevlucht, naar de uitgang. "Ik werd opzij geduwd en viel. Ik kwam over de stoeltjes te liggen, een aantal mensen liep over me heen. Daarbij heb ik mijn ribben gekneusd." Ze moesten een nachtje in het UMCG blijven. De jassen van de twee zijn gevonden, inclusief de portemonnee van Aimee. "Maar het geld is er wel uitgehaald. Dat doen nu je medesupporters."

Nijland vraagt of ze morgenavond naar de wedstrijd komen. Massai denkt van wel, ondanks zijn mitella. Aimee twijfelt sterk. "Dan moet ik weer die tribune op. Die kan ik nu even niet meer zien." (bron: DvhN, Willem Dekker, 15 april 2008)


Opruiming voor morgenavond

Bij het opruimen van de Euroborg kregen de vaste schoonmaakploegen van FC Groningen gisteren hulp van specialisten in brand- en roetschade. Ze zorgen ervoor dat het stadion er morgen weer spic en span bij ligt voor de uitgestelde wedstrijd tegen Ajax. De schoonmakers kregen pas gistermiddag alle ruimte. Tot die tijd was de Z-Sidetribune afgezet voor politieonderzoek.

Behalve (verbrand) wc-papier, gesmolten kuipstoeltjes en het gebruikelijke afval op de tribunes, lag er ook veel rommel op het veld. In de skyboxen hing gisteren nog steeds een penetrante brandlucht. Vermoedelijk is de rook via de skyboxen en de trappenhuizen in de kleedkamers terecht gekomen. Mogelijk heeft het ventilatiesysteem van de Euroborg daarbij ook een rol gespeeld. (bron: DvhN, 15 april 2008)


Hans Nijland beraadt zich nog niet op zijn positie

FC Groningen is verantwoordelijk voor wat zich in het stadion afspeelt. Dus ook voor de veiligheid. "We voldoen aan alle voorschriften van de brandweer en gemeente, maar we houden onszelf nu een spiegel voor. Wat goed is, is goed. Wat fout is, is fout", aldus Nijland. Heeft hij zich als eindverantwoordelijke beraden op zijn positie? "Daar heb ik nog niet over nagedacht. De zorgen gaan uit naar de supporters die gewond zijn. Ik wacht het onderzoek af. Daarin zal ook mijn rol worden geëvalueerd."

Nijland vindt de imagoschade groter dan de schade in het stadion. Het dragen van T-shirts met teksten als 'Fuck Ajax' en '110 procent anti-Amsterdam' voor de inhaalwedstrijd FC Groningen– Ajax morgenavond is zeer ongepast en niet gewenst. Daarom deelt FC Groningen voor de wedstrijd morgenavond bij binnenkomst van het stadion 20.000 T-shirts uit met de opdruk 'Fun Only'. (bron: DvhN, 15 april 2008)


Het zwarte pieten is losgebarsten

Directeur Hans Nijland van FC Groningen trekt het boetekleed aan en verbiedt voortaan sfeeracties met toiletrollen. Burgemeester Wallage laat het Auditteam Voetbalvandalisme op een rij zetten wat er allemaal precies is voorgevallen in de Euroborg. Dat Auditteam is onafhankelijk en dat is maar goed ook, want het lijkt erop dat vertegenwoordigers van zowel brandweer en politie als de club, bewust of onbewust, laks hebben gereageerd op de gebeurtenissen.

Het zwarte pieten tussen club en autoriteiten is losgebarsten. Politie en brandweer schuiven de verantwoordelijkheid af naar de club. FC Groningen zegt dat zij de veiligheidseisen van de overheid naleeft en dat de hulpdiensten alles weten, overal bij zitten en voortdurend de regels controleren. Dat de Euroborg een gebruikersvergunning heeft, wil niet zeggen dat het stadion conform de regels is gebruikt. Justitie en het Auditteam moeten uitmaken of de vergunning ook geldt tijdens sfeeracties en onder welke voorwaarden die dan gehouden mogen worden. Vast staat dat er toestemming voor is gegeven.

Dat de Euroborg vorige week nog een veiligheidsverklaring kreeg van de KNVB en er geen twijfel bestaat over het door gaan van de wedstrijd morgenavond, bewijst dat er nog steeds vertrouwen bestaat in die vergunning. De gebeurtenissen hebben de veiligheid van de Euroborg in twijfel getrokken, maar de goede afloop is misschien eerder het bewijs dat de Euroborg wél veilig is. In een onveilig stadion had het gemakkelijk veel slechter kunnen aflopen. (bron: DvhN, 15 april 2008)


Brand Euroborg morgen op bordje raad

Burgemeester Jacques Wallage wil morgenmiddag de eerste bevindingen van het onderzoek naar de brand in de Euroborg met de gemeenteraad bespreken. Drie uur voordat de 'volgende' wedstrijd FC Groningen - Ajax van start gaat, vergadert in het stadhuis de raadscommissie veiligheid. Hij zegt dat in een brief die hij gisteren naar de raad heeft gestuurd.

Fractievoorzitter Drewes de Haan van GroenLinks spreekt het vermoeden uit dat er zeker tien mensen brand hebben gesticht. De Haan vindt het vreemd dat de brandweer wel snel bij het stadion was, maar er lang over deed om binnen te komen. Hij vraagt zich af waarom het lang duurde voordat er krachtig werd opgetreden.

Raadsleden Jan Seton (CDA) en Elco van der Wilt (D66) willen graag ingaan op de uitnodiging van Wallage om het er morgen over te hebben. Zonder al direct conclusies te trekken, zeggen beiden er bij. Voor Seton speelt de veiligheid van de Euroborg een belangrijke rol in de discussies. "Ik wil in ieder geval de burgemeester vragen een analyse van de gebeurtenissen te geven." In het debatje zal zeker aan de orde komen waarom er wel brandblussers in het stadion zijn, maar er geen water is om de branden te blussen. "Het is een schokkende gebeurtenis en er zijn mogelijk zaken mis gegaan, het lijkt me goed daar met elkaar over te spreken", aldus Elco van der Wilt.

Wallage wil de toedracht vaststellen en bekijken of betrokken organisaties passend hebben gereageerd. Inmiddels is het Auditteam Voetbalvandalisme van de KNVB met de zaak aan de slag gegaan. "Het spreekt vanzelf dat ik op basis van de eerste bevindingen bereid ben morgen nader met de raad hierover te spreken." (bron: DvhN, Richold Brandsma, 15 april 2008)


Rolly-Side: Lof voor stewards van FC

"Ik was blij dat de wind richting de VIP-tribune stond en niet richting de Rolly-Side", zegt Johan ten Hoove, voorzitter van de Rolly Side, de supportersvereniging voor mindervaliden. De rolstoelers hebben een plek in de Euroborg in de buurt van de tribune waar zondag de branden ontstonden. Ten Hoove: "Het viel me op dat er al heel snel een stuk of zes, zeven stewards kwamen die de rolstoelen en scootmobiels oppakten, soms met lichte dwang." Ten Hoove zegt dat er zondag 'misschien veel is misgegaan'. "Maar dit ging fantastisch, alle lof voor de stewards."

De leden van de Rolly-Side bleven kalm, zegt Ten Hoove, hoewel het voor een enkeling een emotionele gebeurtenis was. "We hebben een jongen met het syndroom van Down, die was helemaal van de kaart. Hij heeft ook nog astma en is meteen door zijn moeder opgehaald. En een mevrouw begon te huilen. Normaal heel erg stabiele mensen, maar dan zie je toch dat ze afhankelijker zijn." Morgen is de Rolly-Side gewoon weer present, als de wedstrijd tegen Ajax wordt ingehaald, zegt Ten Hoove. "Wel een beetje met angst. Maar ik heb tegen de mensen gezegd: dit is uniek, dit gebeurt niet iedere week. Het is onze club, ons stadion, we laten ons niet ondersneeuwen." (bron: DvhN, 15 april 2008)


Aanklager betaald voetbal kan FC Groningen tal van sancties opleggen

Nog deze week uitspraak

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft een onderzoek ingesteld naar de tribunebrand in de Euroborg waardoor FC Groningen- Ajax zondagmiddag niet kon worden gespeeld. Hij komt nog deze week met een schikkingsvoorstel. De aanklager heeft een aantal mogelijkheden aan sancties waaruit hij kan kiezen. Hij kan FC Groningen een berisping geven, de club een boete opleggen en bestraffen met het spelen van één of meer wedstrijden zonder publiek. Deelname aan de play-offs voor een plaats in het UEFA Cup-toernooi waarvoor FC Groningen zich heeft gekwalificeerd, kan hij de club volgens een woordvoerster van de KNVB niet afnemen.

Als de aanklager betaald voetbal FC Groningen schuldig acht aan de ongeregeldheden van afgelopen zondag dan hangt de club een zware straf boven het hoofd. Zeker gelet op de sanctie die MVV onlangs werd opgelegd. Bij de thuiswedstrijd van de Maastrichtse eerstedivisionist op 18 januari tegen RKC Waalwijk gooiden supporters van MVV, die met fakkels op de tribune zaten, voorwerpen op het veld en namen zij scheidsrechter Dick van Egmond op de korrel met kwetsende spreekoren.

De arbiter uit Voorhout werd later door de clubleiding van MVV niet in het sponsorhome toegelaten en sprak in zijn rapport van een bedreigende sfeer die hij had gevoeld. De aanklager betaald voetbal strafte MVV met het spelen van één wedstrijd zonder publiek en legde de club tevens een boete op van 10.000 euro. MVV ging in beroep bij de KNVB, maar de tuchtcommissie handhaafde de straf. De Geusselt is daarom komende vrijdagavond leeg als MVV voor de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen in de reguliere competitie aantreedt tegen Cambuur Leeuwarden. Tenzij de 750 supporters van MVV morgen het kort geding winnen dat zij bij de burgerrechter hebben aangespannen tegen de KNVB.

FC Groningen kan de weg waarvoor MVV heeft gekozen eveneens bewandelen als het niet akkoord gaat met de straf die de aanklager de club deze week oplegt. En vervolgens kan het ook nog beroep aantekenen bij de beroepscommissie van de KNVB. MVV heeft daarvan afgezien omdat het, bij handhaving van de straf, de eerste thuiswedstrijd in de play-offs voor een plaats in de eredivisie, zonder publiek zou hebben moeten spelen. (bron: DvhN, Jan Mennega, 15 april 2008)


Groningen Fanatics zijn geen relschoppers

Het is een algemeen heersend misverstand: gooi alle voetbalsupporters op een hoop en noem ze dom, ééncellig, werkeloos tuig en gewelddadig. Een verleidelijke versimpeling van de werkelijkheid. Vanuit dat kortzichtige standpunt kan je dan zeggen: ‘de supporters van FC Groningen hebben zich misdragen'. De werkelijkheid ligt totaal anders.

Afgelopen zondag richtten de pijlen van de publieke opinie zich op de groepering die zich Groningen Fanatics noemt. Dat immers waren de lieden die de pleerollenactie hadden bedacht en uitgevoerd. Dat klopt, maar het is een verkeerde voorstelling van zaken om die groep dan ook maar meteen verantwoordelijk te houden voor de onzalige gebeurtenissen. Ook al omdat de Fanatics deze op zich ludieke en luchtige actie in nauwe samenspraak met de clubleiding uitvoerde.

Wat is of wie zijn de Fanatics? De naam doet vermoeden dat het fanatiekelingen betreft. Dat klopt wel, maar dit fanatisme uit zich boven alles in het bedenken, vervaardigen en uitvoeren van sfeeracties van allerlei aard: spandoeken, banners, choreografie in het stadion, reuzendoeken. Ooit begon dit ‘tifo-fenomeen' in Italië, waar bepaalde Tifosi (=supporters)-groeperingen zich toelegden op sfeeracties in de stadions. In Groningen begon dit fenomeen een jaar of tien geleden schoorvoetend met het UFT (Ultimate Fan Team), later werd deze naam veranderd in Groningen Fanatics en kreeg het een officiële status binnen de Supportersvereniging, inclusief een eigen budget.

De groep, vooral bestaande uit jongeren tussen 16 en 28 jaar, mag zich intussen tot de betere sfeerteams in het Nederlandse voetbal rekenen en blinkt uit in fraaie acties. Zo kleurde eer paar weken de hele Euroborg groen-wit en werden er een vijftal grote doeken uitgerold voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Dit in het kader van het vijfjarig jubileum van Groningen Fanatics.

Dan komt de vraag op: is dit de harde kern? En: zijn ze gewelddadig? Het antwoord is simpel: nee. Ze zijn fanatiek, ze staan achter hun club, maar dit alles vanuit een fatsoenlijke benadering van het voetbal van 'hun' FC Groningen. Veel van de leden van de Fanatics bezoeken regelmatig de uitwedstrijden van FC Groningen en voeren vooraf overleg met de locale autoriteiten wat er mogelijk is als het gaat om het meenemen van spandoeken en andere sfeerverhogende middelen.

Een ander misverstand: Groningen Fanatics behoort niet tot de Z-Side, zoals zo vaak wordt verondersteld. De Z-Side is een andere groep, heeft een eigen home in de Euroborg en bestaat uit voornamelijk vanuit de oudere harde kern voortgekomen supporters. Het is zelfs zo dat Z-Side en Groningen Fanatics lang niet altijd op één lijn zitten. Waar Groningen Fanatics rechtstreeks voortkomt en een onderdeel is van de officiële Supportersvereniging, heeft de Z-Side een zelfstandige status. (bron: DvhN, Paul Zweverink, 15 april 2008)


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl