Forum | Prikbord | Info | Links
 
Brand in de Euroborg (1)

Brand zorgt voor chaos in stadion Groningen

GRONINGEN - Een tribunebrand in het stadion van FC Groningen heeft zondag voor aanvang van de voetbalwedstrijd FC Groningen - Ajax voor een chaotische situatie gezorgd. Terwijl beide teams het veld opkwamen, begonnen supporters zich op de Noord-tribune in veiligheid te brengen. De wedstrijd is zondag afgelast. Na overleg tussen de betrokken partijen bleek volgens algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen dat het onverantwoord was om te spelen.

"Supporters van FC Groningen gooiden voor de wedstrijd met brandende toiletrollen. Omdat er meer toiletpapier over de tribunes was gegooid, ontstond er al snel een brand. Toen de spelers het veld op kwamen, werd er nog meer gegooid waardoor het vuur snel omhoog de tribune opkroop.

Twintig mensen zijn gewond geraakt. Het merendeel had last van ademhalingsproblemen. Een man brak een enkel toen hij van de tribune het veld op sprong. Een andere supporter liep brandwonden op. In totaal moesten vier mensen zich laten behandelen in een ziekenhuis, zo is bekendgemaakt op een persconferentie in het stadion.

Volgens burgemeester Jacques Wallage van Groningen is het vuur veroorzaakt door in brand gestoken toiletrollen. Aanvankelijk ontstonden er kleine brandjes, maar het vuur breidde zich al gauw uit. De recherche gaat onderzoeken of er een dader voor de stadionbrand kan worden aangewezen, zei Wallage zondagmiddag tijdens de persconferentie.

Volgens de burgemeester zijn er camerabeelden waarmee is na te gaan of er "een individu aangewezen kan worden die onaanvaardbare risico's heeft genomen." Mocht dit zo zijn, dan volgt er een strafrechtelijk onderzoek, aldus de burgemeester. Wallage zei dat de situatie van de gewonden niet zorgelijk is. De burgemeester was verontwaardigd over de brand. "Dit is niet wat je verwacht als je naar een voetbalwedstrijd gaat." (bron: nu.nl, 13 april 2008)Foto: Sportweek.


Foto: Sportweek.


Foto: Sportweek.


Foto: Sportweek.


Foto: Sportweek.

Brand in Euroborg; FC Groningen - Ajax afgelast

FC Groningen – Ajax is vanmiddag niet gespeeld. Een grootschalige brand op de Noord-tribune zorgde voor een enorme rookontwikkeling in het stadion. Na overleg met onder anderen de clubartsen van beide clubs, bleek spelen voor de beide teams onmogelijk. Een inhaaldatum wordt nog gezocht. Rond kwart voor vier was de uitkomst van een overleg tussen beide clubs dat het onverantwoord was om vanmiddag nog te spelen in Euroborg. Om half vijf zal in Euroborg een persconferentie worden gegeven waarbij meer informatie naar buiten zal worden gebracht over de tragedie. Na afloop daarvan zal de informatie ook op deze plaats te lezen zijn. (bron: FC Groningen, 13 april 2008)


Foto: FC Groningen.


Foto: FC Groningen.

Beelden vormen basis onderzoek recherche

De komende dagen zal de recherche op basis van camerabeelden proberen te achterhalen wat de volgorde van gebeurtenissen is geweest waardoor in Euroborg afgelopen middag een grote chaos is ontstaan. Wanneer het duel wordt ingehaald, wordt waarschijnlijk maandag bekend. Op een persconferentie na afloop van het drama in Euroborg zaten niet zoals gebruikelijk alleen de twee trainers, maar ook de beide directeuren van FC Groningen en Ajax, scheidsrechter Eric Braamhaar en burgemeester Jacques Wallage achter de microfoons. Zij zetten gezessen uiteen hoe tussen half drie en kwart voor vier gehandeld is naar aanleiding van de brand op de Noordtribune, in de volksmond ook wel Supporterscurve geheten.

Directeur Hans Nijland van FC Groningen: "De Groningen Fanatics die al tweeëneenhalf jaar voor ludieke acties zorgen in Euroborg treft geen blaam. Er is helaas een aantal dwazen geweest, die het nodig vond brand te stichten. Volgens de eerste informatie betreft het hier een enkeling. De consequenties zijn helaas enorm. In overleg met gemeente, politie, brandweer en het arbitrale kwartet hebben we overlegd over de vraag ‘hoe hiermee om te gaan’. Onze insteek was tot kwart over drie om toch te laten spelen. Om kwart over drie hebben we na overleg met scheidsrechter, coaches en clubartsen moeten besluiten dat het medisch niet verantwoord was om te spelen. In overleg met de KNVB zal naar een nieuwe datum worden gezocht."

Burgemeester Wallage: "Bij een groene kathedraal hoort niet wat er vanmiddag is gebeurd. Er zal een onderzoek plaatsvinden door recherche naar degenen die vuur hebben toegevoegd aan het lawaai. De brandweer kreeg om 14.29 een melding, is om 14.32 uur uitgerukt en was om 14.35 uur ter plaatse. Vervolgens is vastgesteld dat door het verbranden van diverse stoeltjes een verkeerde lucht zou kunnen ontstaan. Onderzoek heeft aangetoond dat de rook geen risico’s voor de volksgezondheid met zich mee bracht en dus is men begonnen met het toelaten van supporters op de Noord-tribune. Er is een gewonde met een enkelfractuur, negentien mensen hebben last gehad van ademhalingsmoeilijkheden en één persoon heeft lichte brandwonden opgelopen. De situatie bij deze personen is niet meer zorgelijk, maar uiteraard is het gebeuren wel heel vervelend. Ik betreur het dat de wedstrijd geen doorgang heeft kunnen vinden, maar heb wel begrip voor de clubartsen. We hebben regelmatig samen een feestje maar nu het lelijk loopt, staan we er ook samen voor. Op het moment dat de wedstrijd definitief gestaakt was, is iedereen zo ordentelijk mogelijk naar huis gegaan."
"We willen de feiten graag objectief hebben vastgesteld. Met alle wijsheid die we achteraf hebben na dit incident. Helaas waren er mafkonten die de boel in de brand staken. In de afgelopen jaren hebben we een hoop keet gehad bij alle ludiekheid. Er is natuurlijk altijd een risico en we zullen secuur kijken of het protocol adequaat is. Ik vind het te ver gaan om het gros van de supporters aan te rekenen, wat een enkeling op zijn geweten heeft. De beelden zullen recherche de komende dagen een hoop werk bezorgen."

Trainer Ron Jans van FC Groningen: "Ik was nog niet eerder medebetrokken bij zo’n beslissing en heb nog nooit zo’n verantwoording gevoeld over een ontruiming en de risico’s die dat met zich meebrengt. Ik heb verantwoordelijkheid voor mijn spelers en een uur na het afgelasten van de wedstrijd hebben zij nog steeds problemen. Als hun gezondheid niet gewaarborgd is, dan kunnen we niet voetballen. Ik heb respect voor burgemeester Wallage dat hij onze beslissing heeft geaccepteerd. We hebben vandaag als club verloren. We hadden er vooraf zoveel zin in. Als je ziet dat mensen over de omheining springen en kinderen worden weggedragen, vergaat het plezier je al. Maar het advies van de clubartsen heeft uiteindelijk de doorslag gegeven."

Trainer Adrie Koster: "De belangen waren voor ons enorm groot. Het is doodzonde dat het vandaag zo moest aflopen. Dit hadden we ons er toch niet van voorgesteld. De medische redenen waren doorslaggevend. Na ruim een uurlang hadden we weer aan een warming-up moeten beginnen. Maar er waren nog steeds spelers zwak, misselijk en met hoofdpijn. Als de belangen zo groot zijn, moet je topfit aan de wedstrijd beginnen. Nu PSV punten heeft laten liggen, is voor ons het scenario nog niet echt gewijzigd. Wij zullen nog twee keer moeten winnen om nog een kans te maken op de titel. Maar PSV heeft het nog steeds in eigen hand."

Scheidsrechter Braamhaar: "Het meeste gras is al voor mijn voeten weggemaaid door de andere sprekers. Toen de lucht weer schoon was hebben we een overleg gehad met de trainers en teamartsen. De spelers hadden op dat moment een uurlang in de kleedkamers gezeten in de rookontwikkeling. Ze kampten met hoofdpijn en misselijkheid. We kijken nu naar een andere datum om het duel alsnog te spelen." (bron: FC Groningen, 13 april 2008)


28 gewonden in Euroborg; wedstrijd afgelast

GRONINGEN - Er zijn zondagmiddag 28 mensen gewond geraakt in de Euroborg, waar FC Groningen tegen Ajax zou voetballen. Vier van hen liggen nog in het ziekenhuis. De wedstrijd werd afgelast. FC Groningen-supporters gooiden voor aanvang van de wedstrijd rollen toiletpapier het veld op en die zijn in brand gestoken. Ook enkele stoeltjes in het stadion vatten vlam.

Door de enorme rookontwikkeling ontstond paniek. Tientallen mensen sprongen het veld op. In totaal vielen er 28 gewonden. Vier van hen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. De meeste slachtoffers hebben rook ingeademd; één meisje heeft lichte brandwonden en één man brak zijn enkel, toen hij van de tribune sprong. Behalve ambulances werd ook de traumahelikopter ingezet. De politie besloot om de A7 tussen Westerbroek en het Europaplein af te zetten, zodat de slachtoffers snel naar het ziekenhuis worden vervoerd. Nieuwsgierigen werden verzocht om niet naar het stadion te komen.TV Noord zond zondagavond een extra Noord Nieuws uit in verband met de chaos in de Euroborg:De wedstrijd FC Groningen-Ajax werd uiteindelijk na een uur overleg afgelast. Volgens directeur Nijland van de FC was het niet verantwoord om te voetballen. Een teneergeslagen Ron Jans liet weten ook totaal geen zin meer te hebben in de wedstrijd. Enkele spelers hadden het benauwd door de rook in het stadion. De KNVB heeft besloten dat de wedstrijd woensdagavond wordt ingehaald. Dit zal gebeuren in de Euroborg en er mag publiek bij zijn. (bron: RTV Noord, 13 april 2008)


FC Groningen - Ajax definitief afgelast na brand

De competitiewedstrijd tussen FC Groningen en Ajax wordt zondag definitief niet gespeeld. De partij stond gepland voor 14.30 uur, maar werd uitgesteld omdat een deel van de aanhang van de thuisploeg brand stichtte in De Euroborg door wc-rollen aan te steken. Na overleg tussen de autoriteiten, de clubs en de KNVB werd besloten de wedstrijd zondag niet door te laten gaan.

Door de brand ontstond er paniek. Ongeveer vier supporters moesten naar het ziekenhuis. Ook kregen toeschouwers door de rookontwikkeling last van ademhalingsproblemen. Meer dan een uur lang werd er overleg gevoerd, waarna werd besloten niet te gaan voetballen. De KNVB wil de wedstrijd op een latere datum alsnog spelen, maar er moet nog wel naar een geschikte speeldag worden gezocht.

Groningen-voorzitter Hans Nijland maakte op het veld de definitieve beslissing bekend. “De spelers hebben aangegeven dat ze ademhalingsproblemen hebben. Het was daarom onverantwoord om te spelen.” Door de afgelasting hoeft PSV vanmiddag niet met een schuin oog te kijken naar het resultaat in Groningen. Bij puntverlies van Ajax zou PSV zeker zijn van de landstitel, nu weten de Brabanders dat ze de thuiswedstrijd tegen FC Twente moeten winnen om zondag al feest te kunnen vieren. (bron: De Pers, 13 april 2008)


Paul Matthijs: dit is een dramatische dag

De afgelasting van de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax is een trieste zaak. Dat zei Paul Matthijs, speler van de thuisploeg, zondag in reactie op de afgelasting van het duel vanwege brand op de tribune. "Het is een dramatische dag. Relatief gezien vielen de gevolgen nog mee, maar je weet niet wat je overkomt." Matthijs stond volledig achter de beslissing om het duel niet te spelen. "We konden de kleedkamers niet meer in, die stonden vol met rook. Daarnaast hadden diverse spelers last van ademhalingsproblemen. En als je de wedstrijd had gespeeld, dan is het ook niks."

Voor aanvang van het beladen duel gooiden de fans op de Noord-tribune duizenden wc-rollen het veld op. Enkele rollen vatten vlam, waarna ruim honderd supporters het veld opkwamen om zichzelf in veiligheid te brengen. De rest van de fans vluchtte naar binnen. "Zaterdag waren de rollen al neergezet en de klusjesmannen hadden voor de zekerheid dertig emmers water neergezet", vertelde Matthijs, die zelf niet tot de selectie behoorde. "Dat zegt al genoeg. Er is duidelijk niet alles aan gedaan om dit te voorkomen."

Door de branden ontstond er paniek op de tribunes. Enkele Groningen-fans moesten met lichte verwondingen worden afgevoerd. Pas na 25 minuten was de brandweer ter plekke om het vuur definitief te doven. "Ik heb niet precies gezien wat er gebeurde, maar op een gegeven moment zag je de paniek bij de fans. Dit is wel het ergste wat ik heb meegemaakt in mijn carrière", aldus de 31-jarige Matthijs. De speler vreest dat de situatie grote gevolgen heeft voor Groningen. "Ik heb geen idee wat het wordt. Misschien krijgen we wel punten in mindering. We zullen zien wat er wordt besloten." (bron: De Pers, 13 april 2008)


Onderzoek naar brand in Euroborg

De politie start met een onderzoek naar de oorzaak van de brand voorafgaand aan de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax. Dat zei burgemeester Jacques Wallage van Groningen zondag tijdens een persconferentie. De situatie leidde uiteindelijk tot de afgelasting van het duel. Een persoon liep door het vuur lichte brandwonden op, negentien mensen werden afgevoerd met ademhalingsproblemen.

"Er zijn genoeg televisiebeelden gemaakt om precies te achterhalen welke mensen verantwoordelijk waren voor de brand", zei Wallage. "De politie gaat bekijken in hoeverre dit een samenloop van omstandigheden betrof, of dat mensen bewust risico's hebben genomen." In het onderzoek wordt het protocol voor dergelijke crisissituaties uitvoerig bekeken.

Volgens Wallage werd de brandweer al vrij snel gewaarschuwd, maar duurde het enige tijd voordat die het stadion in kon. "De brand was al snel onder controle en uit het oogpunt van de openbare orde hadden we de wedstrijd het liefst gewoon laten doorgaan. Maar de trainers, teamartsen en de scheidsrechter dachten daar anders over. Dat respecteer ik."

Wallage stelde dat een situatie als deze niet in de Euroborg thuishoort. "Ik denk dat veel supporters met pijn in hun hart in het stadion hebben gezeten. De afgelopen jaren is de politie-inzet bij wedstrijden van Groningen drastisch gedaald, maar dit past niet bij de club en bij de stad Groningen." (bron: De Pers, 13 april 2008)


Ron Jans: de club heeft verloren

Ron Jans was zondag na de afgelasting van het duel tussen Groningen en Ajax zichtbaar aangeslagen. De trainer van Groningen stelde dat de club heeft verloren. "Dit is triest. Hier ziet je niet op te wachten als je een wedstrijdje denkt te gaan voetballen. We hadden zo veel zin in deze wedstrijd, maar het mocht niet zo zijn."

Nadat fans duizenden wc-rollen richting het veld gooiden, vatten enkele rollen vlam. Jans besloot samen met Ajax-trainer Adrie Koster en de teamartsen van de clubs dat het vanwege de enorme rookontwikkeling medisch niet verantwoord was om de wedstrijd te spelen. "De catacomben stonden vol met rook. En ik ben verantwoordelijk voor mijn spelers. Als die aangeven dat ze na een uur nog steeds last hebben van de rook, moet je niet voetballen. Daarnaast staat je hoofd ook niet naar voetballen als je mensen over de omheining ziet springen en kinderen worden weggedragen."

Koster sloot zich aan bij de woorden van Jans. "We wilden vandaag erg graag spelen. De belangen waren groot en dan is het zonde dat het duel nu opnieuw moet worden gespeeld. Aan de andere kant, de spelers voelden zich zwak, hadden hoofdpijn en problemen met hun ademhaling. Voor een wedstrijd als deze moet je topfit zijn en dat was niet het geval."

Voor Ajax was de wedstrijd een laatste strohalm voor het behalen van de titel. De Amsterdammers stonden vijf punten achter op PSV en moesten winnen om nog zicht te houden op het kampioenschap. Omdat de Eindhovenaren zondag in eigen huis gelijkspeelden tegen FC Twente (1-1) staat Ajax met nog twee duels te gaan, en een wedstrijd minder gespeeld, zes punten achter. Als Ajax het duel met Groningen weet te winnen, wordt de strijd om de landstitel weer in de laatste speelronde beslist. PSV moet uit naar Vitesse, Ajax ontvangt in eigen huis Heracles Almelo.

Groningen-directeur Hans Nijland gaf zondag toe dat hij zaterdagnacht nauwelijks had geslapen, zo veel druk stond er op de wedstrijd. De supporters waren al weken bezig met het duel, mede doordat Luis Suárez, Rasmus Lindgren en Bruno Silva van Groningen overstapten naar Ajax. Er waren onder meer duizenden shirtjes gedrukt met de tekst '110 procent anti-Ajax'. "We hebben anderhalve week geleden nog met de supporters gesproken over het duel. Deze actie was in overleg met ons georganiseerd, zoals er bijna bij elk thuisduel wel een actie is. We hebben nog overlegd met de brandweer, maar dat enkele dwazen dan de boel in de fik steken, dat verwacht je niet." (bron: De Pers, 13 april 2008)


Persbericht Supportersvereniging FC Groningen

Voorafgaand aan de wedstrijd FC Groningen – Ajax is er brand ontstaan in Euroborg. Hierdoor is de wedstrijd niet door gegaan. De Supportersvereniging FC Groningen en Groningen Fanatics, onderdeel van de Supportersvereniging FC Groningen, willen hierover onderstaande verklaren.

Wij leven mee met de gewonde en geschrokken supporters en hopen dat zij spoedig zullen herstellen. Zowel club als supporters hebben vanmiddag immateriële en materiële schade opgelopen. Dat betreuren wij ten zeerste.

De Supportersvereniging FC Groningen en Groningen Fanatics willen snel in overleg met FC Groningen om de voorgevallen incidenten te evalueren en tot actiepunten te komen om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Groningen Fanatics zal tot nader orde geen sfeeracties ondernemen. Wij achten dat op dit moment niet gepast.

Bestuur Supportersvereniging FC Groningen
Bestuur Groningen Fanatics

Bron: Supportersvereniging FC Groningen, Groningen Fanatics, 13 april 2008


28 gewonden na paniekvlucht van tribune

Zwarte dag voor FC Groningen

Het was een zwarte dag voor FC Groningen. In brand gestoken toiletrollen veroorzaakten vlak voor de wedstrijd tegen Ajax vuur op een tribune in de Euroborg. Er ontstond chaos en grote paniek. De wedstrijd ging niet door. Er vielen 28 gewonden, vier van hen moesten vannacht in het ziekenhuis blijven. Sommige slachtoffers hadden ademhalingsproblemen door de rook, anderen leden aan hyperventilatie, weer anderen hadden brandwonden. Een persoon brak een enkel tijdens een vluchtpoging. Op de tribune ontstond paniek door het vuur en de rook.

Ook de spelers moesten zo lang in de door rook vervuilde catacomben doorbrengen dat beide clubartsen scheidsrechter Braamhaar adviseerden niet meer te laten spelen. De spelers waren niet fit meer. Op dat moment was het al vijf kwartier geleden dat de incidenten op de Z-side begonnen.

De actie van de supporters had een ludiek karakter moeten hebben, maar mondde uit in een drama. De supporters wilden vijftienduizend rollen closetpapier kort voor het begin van de wedstrijd op het veld gooien. Maar een enkeling stak er de brand in, met catastrofale gevolgen. De fans zochten een goed heenkomen, sommigen klommen over de glazen wand die de tribune van het speelveld scheidt.

Lang werd geprobeerd het duel toch te laten doorgaan, maar dat bleek uiteindelijk onmogelijk. Het duel wordt woensdagavond om half acht in de Euroborg ingehaald. Publiek is welkom. (bron: DvhN, Henk Mulder, Arend van Wijngaarden, Paul Zweverink en William Pomp, 14 april 2008)


Woede en verslagenheid na de brand op de Noordtribune

'Dit stadion is niet veilig, dat blijkt nu wel'

Volwassen kerels die huilend het stadion uit lopen. Een moeder die haar kinderen is kwijtgeraakt in het gedrang. En brandwondenslachtoffers die verdwaasd rondlopen nadat ze van de brandende Noord-tribune zijn gevlucht. Buiten de Euroborg heersen verslagenheid en woede. Woede op de 'raddraaiers' die deze ellende hebben veroorzaakt, maar ook op de clubleiding van FC Groningen. "Je zag dit van te voren aankomen", zegt Willem de Jager uit Groningen, naar rook ruikend en de confetti nog in zijn haren. "Ze hebben nota bene toegestaan dat die Fanatics pallets vol wc-papier het stadion in mochten brengen. En dat de nooduitgangen en brandblussers dan niet werken! Dit stadion is echt niet veilig, dat blijkt nu wel."

De broers Wim en Wout Zuurman uit Stadskanaal lopen elkaar ondersteunend naar buiten. Wim heeft zijn hand verbrand en houdt zijn compleet verschroeide jas in zijn handen. "We zaten op de Z-side en zagen al snel dat het mis ging dus daarom vluchtten we naar boven", doet Wout het woord. "Maar ik raakte in het gedrang mijn jas kwijt met mijn portemonnee er in", vervolgt Wim. "Daarom ging ik terug en ben ik verbrand. Het doet wel zeer." (bron: DvhN, 14 april 2008)


'Dit was erger dan een horrorfilm'

Richard Sissingh stond op de eerste rij, vlak achter het plexiglas. Als vaste supporter van de 'Noordcurve'. "Er lagen allemaal pleerollen. We gooiden ze toen de spelers op het veld kwamen. Ik weet niet hoe, maar op een paar plekken ging dat papier branden. Door een windvlaag vloog het brandende papier het vak in en gingen een paar spandoeken branden. Het werd er zo heet dat het glas barstte. Wij probeerden het vuur te doven, maar daar was geen beginnen aan. Bij een volgende windvlaag ontstond er paniek. Boven en buiten was het een chaos, waardoor de brandweer en de ambulances er niet goed door konden. Vreselijk man, wat een ramp."

Bé van der Weide is nog hevig aangedaan als hij buiten op adem komt. "Ik heb kinderen in paniek en naar adem happend naar boven zien vluchten. Er kwam geen druppel water uit de brandblussers en de nooduitgangen bleven dicht. We konden niet weg. Dit was erger dan een horrorfilm. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Iedereen riep ineens: rennen! Er kwam een enorme vuurmassa de tribune op."

Even verderop zit Egbert Mulder uit Meeden met een foliedeken om zich heen na te bibberen. "Ik raakte helemaal in de verdrukking. Ik zat ergens tegen een muur en wist niet meer waar ik heen moest. De nooduitgang was ook dicht. Maar ik geloof dat ik niets ernstigs heb. Het was alleen paniek en spanning."

De 10-jarige Twan Moerkerk schrok zich rot, vertelt hij. "We zijn net op tijd weggerend. De stoelen waar wij op zaten zijn nu helemaal verbrand." Hij heeft er geen goed woord voor over. "IQ-loos noem ik dit."

PvdA-politicus Tjeerd van Dekken is ook het stadion uit gevlucht. "Het was heel paniekerig. Het vuur verspreidde zich razendsnel. Een briljante actie van de Fanatics. Maar een deel van hen heeft ook geprobeerd het vuur te blussen en slachtoffers te helpen."

Albert Benninga uit Tynaarlo komt al veertig jaar bij de FC. "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Dit heeft gróte consequenties. Hoe kón het bestuur zo dom zijn al dat papier toe te laten?"

"Er werd gewoon niet adequaat ingegrepen," zegt een jongen met een Z-side-shirt en groenwitte confetti in zijn haar. "Kwamen ze met emmertjes water aan en veegden ze de brandende stukjes wc-papier op een hoop die nog niet brandde. Daar kwam natuurlijk snel verandering in."

"Van mij hoeft het zo niet meer", zegt een man die vloekend de Euroborg verlaat. "Misschien kom ik hier wel nooit meer. Dit is mijn club niet meer. (bron: DvhN, 14 april 2008)"


'Supporters moesten rennen voor hun leven'

GRONINGEN De sfeer in het stadion van FC Groningen de Euroborg was al ver voordat de wedstrijd begon, opgefokt. Dat meldde een ooggetuige, die anoniem wil blijven. Hij stond niet op de onfortuinlijke tribune aan de Z-side, maar kon vanaf een afstand zien hoe brandende toiletrollen er de oorzaak van waren dat de stoelen in brand vlogen. "Supporters van FC Groningen gooiden voor de wedstrijd met brandende toiletrollen. Omdat er meer toiletpapier over de tribunes was gegooid, ontstond er al snel een brand. Toen de spelers het veld op kwamen, werd er nog meer gegooid waardoor het vuur snel omhoog de tribune opkroop. De supporters moesten rennen voor hun leven", aldus de getuige.

Alleen de bezoekers op de betreffende tribune werden geëvacueerd, de rest mocht blijven zitten. "Zo'n 150 mensen vluchtten naar het veld, de rest werd naar buiten het stadion gedirigeerd." Omdat de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax was aangemerkt als risicowedstrijd, had de politie van te voren flyers uitgedeeld om supporters te waarschuwen voor brandende voorwerpen.

Het duurde ongeveer een kwartier voordat de brandweer arriveerde nadat de brand was uitgebroken. "Ondertussen bleek dat de brandslangen niet waren aangesloten, dus er kon niet worden begonnen met blussen. Belachelijk", aldus de Groningen-supporter. Wat hem en een groot deel van de overige supporters betrof, kon de wedstrijd hervat worden zodra de brand geblust was. "Iedereen wilde dat de wedstrijd gewoon gespeeld zou worden". (bron: nu.nl, 14 april 2008)

Wallage: Dit hakt erin bij ons allen

Burgemeester Wallage van Groningen hoopt dat het positieve imago van de Euroborg zich zo snel mogelijk herstelt. Hij kan zich niet voorstellen dat de bijna-ramp moedwillig is veroorzaakt. Volgens Wallage was er sprake van een buitengewoon onhandige samenloop van omstandigheden. "Lawaai in de vorm van supportersacties hoort in een stadion, ook en misschien wel juist in de Euroborg. Maar vuur niet. Je kunt het gros van de supporters echter niet aanrekenen wat een enkeling doet."

Het bombardement van toiletpapier is niet de eerste supportersactie in de Euroborg. Wallage: "We hebben hier al heel wat keet gehad in de vorm van ludieke acties, ook behoorlijk grootschalige happenings met papieren propjes en kleuren. Die verliepen altijd geweldig en zonder enig incident. De politie steekt nog maar 4000 uur in het voetbal, tegen 12.000 toen het stadion nog in het Oosterpark stond. De Euroborg riep alleen maar enthousiasme op. Daarom hakt dit er zo in bij ons allemaal. We moeten zo snel mogelijk terug naar die andere Euroborg."

Volgens Wallage wordt uitgebreid onderzocht wat er fout is gegaan. Margo Vliegenthart, voorzitter van de auditcommissie voetbalvandalisme, zal ook onderzoek doen. "Daarbij wordt gebruik gemaakt van filmbeelden. Zo nodig treft justitie maatregelen." Autoriteiten waren vooral bezorgd over de rookontwikkeling van de brandende plastic kuipstoeltjes. "Je weet niet of daar stoffen in zitten die slecht zijn voor de gezondheid. De brandjes zijn echter snel geblust." Dat de wedstrijd niet meer doorging, was voor Wallage een teleurstelling. "Maar ik respecteer de conclusies van de clubartsen." (bron: DvhN, Frits Poelman, 14 april 2008)


Nijland neemt het op voor supporters

'Fikse imagoschade voor FC Groningen'

Wat de consequenties voor FC Groningen zullen zijn na de brand op de tribune, moet worden afgewacht. De KNVB gaat het incident onderzoeken. Dat de wedstrijd woensdag al wordt ingehaald komt doordat Ajax nog in de titelstrijd verwikkeld is met PSV.

FC Groningens directeur Hans Nijland nam de supporters in bescherming. "Het was een ludieke actie van de 'Groningen- fanatics'. Die treffen geen blaam. Een paar dwazen wilden brand stichten. Het zijn er slechts een paar, maar de gevolgen zijn enorm."

Vast staat dat FC Groningen flinke imagoschade heeft opgelopen. Juist omdat de club de laatste jaren eigenlijk louter positief in het nieuws was geweest, kwamen de gebeurtenissen van gistermiddag keihard aan. Ed Zijp, voorzitter van de Raad van Commissarissen, had het allemaal zien gebeuren. "We stonden te kijken, met de commissaris van de koningin, de oud-commissaris, de burgemeester en de stadion-directeur. En we zagen meteen dat het mis was. Je kijkt er met ongeloof naar. Een paar lui die zo de zaak in de brand steken."

De goede naam van FC Groningen te grabbel gegooid, dat zat Ed Zijp nog het meest dwars. "Wat een imagoschade! Ik denk aan al die mensen die werken aan de uitbreiding van het stadion, aan de voorbereiding op de play-offs, aan het opbouwen van het team voor het nieuwe seizoen." (bron: DvhN, Henk Mulder, 14 april 2008)


'We houden voorlopig geen sfeeracties meer'

Roger Stinissen is voorzitter van de supportersvereniging waaronder ook de groep Groningen Fanatics valt die de wc-rolactie heeft voorbereid. Hij spreekt over 'de zwartste dag uit de geschiedenis van FC Groningen'. "Ik heb zoiets tenminste nog nooit meegemaakt. Wij zijn hier met z'n allen helemaal kapot van, we zijn echt verslagen.

Het had juist zo'n mooi schouwspel moeten zijn. We hadden na overleg gekozen voor wc-rollen, ook al om de druk die er toch was een beetje van deze beladen wedstrijd af te halen. We hebben een paar keer eerder zo'n actie gedaan, dat verliep allemaal vlekkeloos. Gelukkig heeft Hans Nijland al verklaard dat de Groningen Fanatics niets te verwijten valt. Terecht, want dat is juist een groep die vanuit een positieve houding acties bedenkt en uitvoert."

Stinissen heeft geen goed woord over voor de lieden die het vuur hebben veroorzaakt. "Wij van de supportersvereniging hopen dat deze mensen getraceerd worden en keihard worden aangepakt. Als je zulke dingen doet, speel je met mensenlevens. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn."

Stinissen heeft even overwogen het bijltje er bij neer te gooien als voorzitter van de supportersvereniging. "Ja, dat is zeker in me opgekomen. Maar aan de andere kant wil ik niet voor mijn verantwoordelijkheid weg lopen."

Dat de wedstrijd alsnog woensdag in de Euroborg met publiek wordt gespeeld, verrast Stinissen. "Of we nog iets doen? Daar is het nu te vroeg voor. In ieder geval houden we voorlopig geen sfeeracties." Bij de wc-rolactie was gewaarschuwd uit te kijken met brandende voorwerpen. (bron: DvhN, Paul Zweverink, 14 april 2008)


Brandweer sloeg niet meteen alarm

FC Groningen en burgemeester Wallage wilden gisteren niet vooruit lopen op het onderzoek naar de gebeurtenissen in het stadion. Of de club en de hulpverleningsdiensten vrijuit gaan, is vooralsnog onduidelijk. Supporters zeggen dat ze voor gesloten nooddeuren hebben gestaan. Ze zien weinig blusapparaten en als er een brandslang van de Euroborg tevoorschijn komt, staat er weinig druk op het water.

De beleving van supporters en autoriteiten speelt waarschijnlijk ook een rol. Niemand ziet gevaar in de aanvankelijk nog onschuldige brandjes op het veld. Pas als er over de volle breedte van de tribune vuurtjes zijn en supporters gewond raken als ze over de omheining springen, dringt het besef door dat er iets helemaal fout gaat.

Terwijl steeds meer plastic stoeltjes in brand vliegen schudden duizenden supporters in andere delen van het stadion hun hoofd. Ze denken dat de Z-side de eigen tribune in brand steekt. Dat er misschien eerder sprake is van een ongeluk, of zoals Wallage zegt, een ongelukkige samenloop van omstandigheden, wordt hen pas later duidelijk.

Terwijl de brandjes achter het doel nog niet zijn geblust, stuurt de arbiter de spelers op gezag van een KNVB-official het veld op. Dat is precies het moment waarop de supporters een papierbombardement hebben gepland. In de commandokamer van de hulpdiensten ziet de aanwezige brandweerman niet direct aanleiding om zijn collega's te waarschuwen. Hij informeert de alarmcentrale om 14.29 uur wel dat bedrijfshulpverleners van FC Groningen kleine brandjes blussen. Drie minuten later vraagt hij of zijn collega's in alle rust naar de Euroborg willen komen om misschien nog even te helpen.

"Onderweg krijgen ze te horen dat ze met spoed verder moeten rijden", zegt brandweercommandant Roelf Knoop. "Bij de Euroborg worden mijn collega's overstelpt door mensen die naar buiten komen. Vanwege het grote aantal slachtoffers vragen ze om 14.39 uur assistentie." Een minuut daarna slaat de brandweer groot alarm en gaan alle beschikbare manschappen naar de Euroborg.

Bij het blussen gebruiken brandweerlieden twee eigen brandslangen en water uit hun tankautospuit. De brandweer weet niet of de brandslangen in de Euroborg het deden. "We hebben geblust zoals we altijd doen", aldus Knoop. Of er voor de papieractie eisen zijn gesteld, bijvoorbeeld verplichte brandwachten of blusmiddelen, bleef gisteren onduidelijk. (bron: DvhN, Frits Poelman, 14 april 2008)


"Ik ben niet altijd trots op alle mensen bij FC Groningen"

Levchenko: Dit is heel triest

Evgeniy Levchenko maakt een aangeslagen indruk. "Dit is triest", zegt hij. "Heel triest. Dit is het ergste dat ik ooit heb meegemaakt in mijn carrière. Ik ben altijd trots op FC Groningen geweest en dat ben ik nog steeds. Maar ik ben niet altijd trots op alle mensen bij FC Groningen."

De aanvoerder van FC Groningen is door de clubleiding naar voren geschoven om de media te woord te staan en doet zijn zegje in de spelerstunnel van de Euroborg. Het is 16.20 uur, een haf uur eerder is besloten dat bij FC Groningen- Ajax niet zal worden afgetrapt. Levchenko vertelt om hem heen mensen te hebben zien 'shaken en trillen'. "En ik heb een jongetje zien huilen... Ik heb iemand gezien met een gebroken enkel, mensen met brandwonden, verschrikkelijk."

Er is sprake van een heel onwerkelijke situatie, vindt hij. "We stonden op het veld en terwijl we handen schudden met de tegenstander zag je dat er van de tribune heel veel toiletpapier naar beneden werd gegooid. En ineens zie je brand op de tribune, heel veel vlammen en heel veel rook. En vervolgens zijn we naar binnen gegaan." Maar daar, in de kleedkamers, is het door de rookontwikkeling ook al snel niet meer te harden. Die bemoeilijkt de ademhaling en bezorgt een aantal spelers hoofdpijn. Heen en weer lopend tussen de kleedkamer, de spelerstunnel en het veld volgen de voetballers de ontwikkelingen.

Levchenko: "In de kleedkamer was het blauw van de rook." Eerst wordt gezegd dat de wedstrijd over een half uur toch gaat beginnen, later gevolgd door een aankondiging dat het tijdstip waarop zal worden afgetrapt nog een half uur zal worden opgeschoven. Uiteindelijk, het is dan 15.50 uur, wordt besloten dat FC Groningen-Ajax die middag niet zal worden gespeeld. "De spelers hadden wel willen spelen", zegt Levchenko, "maar beide clubartsen wilden niet dat er nog zou worden gevoetbald. Ik ben geen arts, maar ik denk ook dat het medisch niet verantwoord was om te gaan beginnen."

Ron Jans sluit zich aan bij de woorden van zijn aanvoerder. "Als de gezondheid van de spelers niet kan worden gewaarborgd moet je niet voetballen. Als je ziet dat mensen over de omheining springen en kinderen worden weggedragen... Het is maar een kleine groep die hiervoor veranwoordelijk is., maar als club hebben wij vandaag verloren."

Edgar Davids is van mening dat Ajax sportief is gedupeerd doordat FC Groningen- Ajax woensdag moet worden ingehaald. "Of ik vind dat wij nu een reglementaire 3-0 overwinning moeten krijgen", herhaalt de aanvoerder van de Amsterdammers de vraag. "Dat weet ik niet. Ik geloof wel dat er iets in de reglementen staat dat de zege kan gaan naar de ploeg die benadeeld is. Ik wil het liefst zelf voetballen, een resultaat neerzetten, maar ik vind wel dat wij benadeeld zijn." Net als zijn FC Groningen- collega Evgeniy Levchenko had Davids er begrip voor dat beide clubartsen niet wilden dat de wedstrijd zou beginnen.

"Als je veel rook hebt ingeademd en je moet nog een intensieve wedstrijd spelen weet je niet wat de consequenties zijn. Het is bovendien moreel ook niet verantwoord om te gaan voetballen als je gewonden hebt zien worden afgevoerd. Het had overigens nog wel slechter kunnen uitpakken . Stel dat de hekken hoger waren geweest en er geen mensen van de tribune het veld op hadden gekund. Dan was het aantal slachtoffers misschien niet te overzien geweest." (bron: DvhN, Jan Mennega, 14 april 2008)


Vrees voor zware sancties

FC Groningen - Ajax wordt woensdag gespeeld. Plaats van handeling is opnieuw de Euroborg. De aftrap is om 19.30 uur. En de tribunes zijn wederom gevuld. Want ook bij de tweede poging FC Groningen-Ajax gespeeld te krijgen is publiek welkom. "Ook de supporters van Ajax, want die kunnen hier natuurlijk ook niks aan doen", zegt Hans Nijland.

De directeur van FC Groningen heeft direct overleg gevoerd met KNVB-directeur Henk Kesler, aanwezig in Eindhoven met onder zijn arm de kampioensschaal die hij aan PSV had willen overhandigen. Maar de Brabanders kwamen tegen FC Twente niet verder dan 1-1. FC Groningen - Ajax blijft daardoor van belang voor de strijd om het kampioenschap. De Amsterdammers kunnen PSV nog van de titel afhouden.

Over de consequenties voor FC Groningen van de ellende gistermiddag in de Euroborg zegt Nijland niet met Kesler te hebben gesproken. "Dat is van later zorg. Het belangrijkste is nu eerst dat de wedstrijd wordt gespeeld."

De leiding van FC Groningen moet vrezen voor een fikse sanctie. Een zware boete dan wel één of meer wedstrijden zonder publiek behoren tot de mogelijkheden. FC Groningen heeft bovendien nog een voorwaardelijke boete staan van 7500 euro voor ongeregeldheden bij een eerdere thuiswedstrijd tegen Roda JC. Nijland, gistermiddag nog zwaar aangeslagen, maar 's avonds al weer strijdvaardig, roemt de slagvaardigheid van burgemeester Wallage. "Hij heeft schouder aan schouder met de club gestaan."

De Groningen Fanatics treffen volgens hem geen enkele blaam. "Die jongens hebben dit soort sfeeracties met toiletpapier veel vaker gedaan. En uit preventief oogpunt hebben er wel vaker emmertjes met water langs het veld gestaan. Het is ongelooflijk sneu voor die jongens dat dit is gebeurd. Zij betalen vaak veel geld om FC Groningen aan te kunnen moedigen en dan overkomt hun dit. Wie had nu kunnen denken dat een paar dwazen brand zouden stichten." (bron: DvhN, Jan Mennega, 14 april 2008) 
Webhosting: Flexwebhosting.nl