Forum | Prikbord | Info | Links
 
Aanhoudingen bij voetbalwedstrijd, 11 februari 2005

Groningen: aanhoudingen bij voetbalwedstrijd

De politie heeft vrijdagavond rond de voetbalwedstrijd FC Groningen – Vitesse twee aanhoudingen verricht. Voor de wedstrijd werd een 27-jarige Groninger aangehouden. Hij schreeuwde op het Zuiderdiep in Groningen uitdagende en opruiende taal tegen voorbijgangers. De man kon korte tijd later op de Klaprooslaan voor opruiing worden opgepakt.

Na de wedstrijd werd tijdens het vertrek van de Vitesse supporters aan de Zaagmuldersweg een 31-jarige man uit Groningen aangehouden. Ook hij schreeuwde diverse uitdagingen en opruiende taal naar Vitesse aanhangers. Beide verdachte zijn naar het bureau gebracht en later op de avond na verhoor heengezonden. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Van een bus waarmee na de wedstrijd Vitesse supporters naar het hoofdstation werden vervoerd sneuvelden twee ruiten. (bron: Regiopolitie Groningen, 12 februari 2005)


Twee aanhoudingen na voetbalduel

GRONINGEN - De politie heeft rond de voetbalwedstrijd Groningen-Vitesse vrijdag twee Groningers aangehouden. Een 27-jarige man liep op het Zuiderdiep te schreeuwen tegen voorbijgangers; hij werd later op de Klaprooslaan, in de buurt van het stadion, aangehouden. Een 31-jarige man werd op de Zaagmuldersweg aangehouden omdat hij opruiende taal uitsloeg tegen aanhangers van de Arnhemse club. Van de bus met Vitesse-supporters sneuvelden twee ruiten. De wedstrijd eindigde overigens in een 0-0 gelijkspel.(bron: RTV Noord, 12 februari 2005)


Vitesse-fans staan doodsangsten uit in bus

GRONINGEN - Wat voor de zonen van Leen Winter het hoogtepunt van de week had moeten worden, eindigde vrijdagavond laat in niets minder dan een nachtmerrie. "Papa, papa", schreeuwde de jongste van negen in paniek, terwijl links en rechts de bakstenen door de ruiten van de Groningse stadsbus vlogen. "Rustig maar", antwoordde vader Leen. "Ik ben bij je."

Vitesse was die avond, vond Leen, een schitterende 'Engelse' wedstrijd geweest. Tot de stadionspeaker plotseling meldde dat alle Vitesse-supporters die op eigen gelegenheid naar Groningen waren gekomen zich moesten begeven naar de plek waar een stadsbus stond te wachten om hen te vervoeren naar het treinstation. Voor Leen Winter een fikse streep door de rekening. Hij had immers zijn auto net buiten het stadion staan. Winter: "Op zich kan ik begrip voor die maatregel opbrengen. Zeker als daarmee schermutselingen worden voorkomen. Maar het tegenovergestelde was het geval. Het werd één catastrofe."

In de ogen van Winter maakte de Groningse politie te veel ophef van het afvoeren van de Vitesse- fans. "Dat gebeurde met zoveel machtsvertoon dat onnodig een grimmig sfeertje ontstond. De gevolgen daarvan ondervonden wij op weg van het stadion naar het station. We reden door de Oosterparkbuurt, door een straat waar zeker honderd Groningen-fans te hoop waren gelopen. De ene baksteen na de andere grindtegel vloog door de ruiten. Vlak voor mij werd een vent vol geraakt, hij bloedde als een rund. We zaten als ratten in de val. Op een gegeven moment dacht ik echt dat we nooit meer levend uit die bus zouden komen. Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen."

Er waren meer kinderen in de bus dan alleen de zonen van Leen. "De volwassenen maakten ruimte, zodat de kinderen konden bukken. De jongste van mij lag plat op de vloer van de bus. Daarbovenop mijn andere zoon, daarop weer mijn jas en vervolgens ben ik er zelf nog bovenop gaan liggen. Kinderen zijn je kostbaarste bezit. Die verdedig je met je leven."

Rick Bakker uit Druten, ook aanwezig in de gewraakte stadsbus, bevestigt Winters gevoel van angst en paniek. "Die bus reed zo langzaam, die kon je lopend nog bijhouden. Na twintig meter zeilde de eerste steen naar binnen. Kinderen gilden, vrouwen huilden en volwassen mannen stonden te shaken op hun benen. Ik was ook van de leg. Ik ben niet zozeer Vitesse-fan als wel voetballiefhebber. En dan ben je ineens doelwit van oorlogszuchtige hooligans. Het was een nare avond. Ik ben voorlopig genezen."

Eenmaal op het station werden de Vitesse-fans die niet met de trein waren gekomen, gesommeerd andermaal plaats te nemen in de bus met de gesneuvelde ruiten, voor de weg terug naar het stadion. 'Dat nooit', dacht Winter, en verzette zich fel. "Een ME'er dreigde me te slaan met de wapenstok. Kun je nagaan hoe bang mijn kinderen moeten zijn geweest. 'Ik voel me bedreigd', zei ik tegen die man. 'Dat weet je toch als je hier komt', antwoordde hij."

Uiteindelijk slaagde Winter er in een taxi te nemen en kwam heelhuids thuis. Een dag later is hij nog woedend. "Er is blunder op blunder gemaakt. De verantwoordelijken moeten daarop worden afgerekend."

Voor de familie Winter voorlopig even geen voetbal. Leen: "Mijn zoontjes willen naar geen wedstrijd meer. Sterker nog: we zouden zondag naar de AutoRai in Amsterdam en zijn niet geweest. Die jongens durven niet meer naar een vreemde stad." (bron: De Gelderlander, 13 februari 2005, Peter Kemperman)


Politie: 'Gedaan wat we konden'

ARNHEM - De Groningse politie heeft er vrijdagavond 'alles aan gedaan' om de Vitesse - fans veilig van het Oosterparkstadion naar het station te vervoeren. Dat zegt woordvoerder Reinder Klei van de Groningse politie, die niet kon voorkomen dat na afloop van het voetbalduel de bus met Vitesse-aanhangers met stenen werd bekogeld.

"Het stadion ligt midden in de Oosterparkwijk. We konden niet anders dan de bus er doorheen sturen. Na de wedstrijden lopen daar wel duizenden mensen. Om die reden hebben we de mobiele eenheid, agenten op paarden en arrestatieteams ingezet om de bus met Vitesse-fans te begeleiden. Bij andere wedstrijden is dat voldoende en hebben we ook weinig problemen. Niettemin zijn er toch Groningen-supporters geweest die kans hebben gezien om een steen door de ruit te gooien." Anders dan de Vitesse-supporters zeggen, is er volgens Klei slechts één ruit gesneuveld door toedoen van de Groningers. "Een andere ruit is van binnenuit door de Vitesse-fans zelf vernield."

De Groningse politie besloot, aldus Klei, vanwege de 'dreigende sfeer' de Vitessenaren die op eigen gelegenheid naar Groningen waren afgereisd, met een extra bus naar het station te brengen. "We kregen signalen dat Groningen-aanhangers een confrontatie zochten met Vitesse-fans. Om te voorkomen dat de fans die naar hun auto of de trein liepen werden aangevallen, hebben we een bus laten komen."

Dat de fans die met de auto vanuit Arnhem waren gekomen, bij het station opnieuw in de vernielde bus moesten stappen, heeft te maken met de vertrektijd van de trein. "Die ging om achttien over tien weg. Aangezien de meeste supporters met de trein waren, wilden we hen eerst op tijd afzetten en dan terugrijden naar de parkeerplaats."

De Groningse politie hield twee Groningers aan die 'opruiende' taal in de richting van de Vitesse-fans schreeuwden. Beiden zijn met een proces-verbaal heengezonden. (bron: De Gelderlander, 13 februari 2005)


Vitesse en fans gaan verhaal halen

ARNHEM - De directie van Vitesse en het bestuur van de supportersvereniging gaan in Groningen verhaal halen over het aanvallen van een bus met Arnhemse fans, vrijdag na afloop van het uitduel met de plaatselijke FC. Vitesse zegt 'zeer ongelukkig' te zijn met het optreden van de politie en stuurt een kritisch rapport naar de voetbalbond KNVB en FC Groningen, zegt woordvoerster Ester Bal.

Het bestuur van de supportersvereniging komt vanavond bijelkaar om over de problemen in Groningen te praten. Bestuurslid Arie Willemsen kondigt aan dat de supporters het er niet bij laten zitten. "We gaan bij FC Groningen en de lokale driehoek (politie, gemeente, justitie, red.) uitleg vragen over de gang van zaken. Er zijn daar rare dingen gebeurd, waar me meer van willen weten."

De problemen ontstonden na het duel. Naast de fans die gezamenlijk met drie bussen waren gekomen, moesten ook de supporters die met eigen vervoer (auto of trein) naar het noorden waren afgereisd, verplicht in een stadsbus stappen. De politie had namelijk 'signalen' gekregen dat Groningen-aanhangers fans van Vitesse wilden aanvallen. Op weg naar het treinstation werd de stadsbus, waarin ook vaders met kinderen, bekogeld met stenen.

Ruiten sneuvelden en er ontstond grote paniek. Minimaal een Vitesse-fan raakte gewond aan zijn hoofd. "Het is heel vervelend dat de politie er niet in is geslaagd voor de veiligheid van onze fans te zorgen", zegt Bal. "De politie heeft ervoor gekozen de supporters met een bus naar het station te vervoeren. Dat is hun beslissing, maar die heeft duidelijk volledig verkeerd uitgepakt."

Fans die in de getroffen bus zaten en hun verhaal kwijt willen, kunnen daarvoor terecht bij de club. "Het zijn onze fans, dus we willen er ook nu voor ze zijn. Daarom hopen we nog steeds in contact komen met de man die aan zijn hoofd gewond is geraakt." (bron: De Gelderlander, 15 februari 2005)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl