Forum | Prikbord | Info | Links
 
Supporters FC woest over straf fakkelaars, 2 februari 2005

Supporters FC woest over straf fakkelaars

GRONINGEN - "Wij staan daar voor twee overleden vrienden van ons met een fakkel, iedereen heeft het over kippenvel - ook Hans Nijland zelf - en nu dreigt FC Groningen ons een stadionverbod te geven." Supporters van FC Groningen reageren woedend op berichten dat FC Groningen na bestudering van videobeelden aan 56 supporters een stadionverbod wil opleggen.

Een vertegenwoordiger van de groep Z-siders die de fakkels in het stadion bracht en daarmee vlak voor de wedstrijd FC Groningen-De Graafschap een indrukwekkend eerbetoon uitte aan de overleden fans Emiel Ridenberg en Emiel Branbergen, zegt het als volgt: "Dit is volstrekt respectloos ten opzichte van onze overleden vrienden. Hebben ze bij FC Groningen geen hart of zo? Wij zijn ontzettend kwaad als dit echt zo mocht zijn."

Namens FC Groningen meldt algemeen directeur Hans Nijland dat het onderzoek niet gaat over het afsteken van de fakkels, maar over de bestorming vooraf van de poort aan de Zaagmuldersweg. "Zo'n tachtig supporters hebben zich massaal en met enig geweld toegang verschaft om controle te ontlopen en daarbij heeft een dienstdoende steward een vinger gebroken. Dat zijn we inderdaad aan het uitzoeken. Die actie met die fakkels vonden we allemaal geweldig. Daar spreken we niemand op aan, hoewel fakkels in een stadion niet zijn toegestaan."

De woordvoerder van de supporters over de vermeende bestorming: "Wij moesten wel met z'n allen naar binnen, anders hadden ze ons die fakkels afgepakt en konden we niet op deze manier afscheid nemen." Nijland: "Ik begrijp nu pas dat die bestorming te maken had met die fakkelactie. Waarom hebben die jongens vooraf geen overleg met ons gepleegd?" De woordvoerder: "Overleg? Wij geloven niet dat FC Groningen dan toestemming had gegeven, dus hebben we het op deze manier gedaan. Het zou schandalig zijn als we hiervoor een stadionverbod krijgen."

FC Groningen gaat de zaak 'in breed verband' bespreken. Mogelijk dat ook de politie hierbij wordt betrokken. Nijland denkt dat de club en fans tot een vergelijk komen. "Ik begrijp wat er gebeurd is, ik besef dat het ging om die overleden supporters. We zullen alles echt nog heel goed doornemen en ik denk dat we er dan samen wel uitkomen." (bron: DvhN, 2 februari 2005, Paul Zweverink)


FC onderzoekt doorbreken controlepost

GRONINGEN - FC Groningen gaat onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren dat een groep van 40 supporters afgelopen zondag door de beveiliging heen is gebroken. De groep stormde door een cordon van stewards en kwam vervolgens zonder kaartje het stadion binnen. Bij het incident raakten twee stewards gewond. Mogelijk gaat het om jongens die vuurwerk naar binnen wilden smokkelen om dat af te steken ter nagedachtenis aan twee omgekomen FC-fans. Zij werden herdacht voorafgaand aan de westrijd FC Groningen - De Graafschap. FC Groningen gaat samen met politie en justitie onderzoeken wat er precies is gebeurd. Mogelijk hangt de groep een stadionverbod boven het hoofd. (bron: RTV Noord, 2 februari 2005)


Doorbreken van controleposten wordt onderzocht

De afgelopen dagen is de nodige commotie ontstaan rond het doorbreken van de controlepost door een groep FC Groningen-supporters. De ophef is ontstaan doordat er berichten verschenen, dat fans een stadionverbod opgelegd zouden krijgen als zij zondag ter nagedachtenis aan twee overleden supporters fakkels droegen. Dit is pertinent onjuist.

Ondanks het feit dat vuurwerk en fakkels volgens de reglementen van de KNVB niet zijn toegestaan, zijn wij toch van mening dat wij dit -in deze bijzondere situatie- hebben moeten toestaan. Sterker nog, het eerbetoon was indrukwekkend.

Echter niet acceptabel is, dat een groep supporters met fysiek geweld door de controlepost zijn gedrongen, waarbij stewards van FC Groningen niet in de gelegenheid waren om deze supporters te controleren op een geldig entreebewijs. Bij deze georganiseerde actie zijn twee stewards gewond geraakt en ook de aanwezige supporters hebben het risico gelopen om bekneld te raken. Dit is zeer betreurenswaardig.

De uitleg die men geeft aan het doorbreken van de controle is dat supporters op deze manier fakkels wilden meenemen in het stadion. Wanneer men dit van tevoren met FC Groningen had overlegd, hadden we hier wellicht met elkaar een oplossing voor kunnen vinden, waarbij vervolgens geen bedreigende situatie was ontstaan.

Net als bij iedere andere wedstrijd heeft het management van FC Groningen het één en ander geëvalueerd en heeft vervolgens veiligheidsmedewerker Johannes Houwen opdracht gegeven de zaak samen met de politie te onderzoeken. Vervolgens worden de bevindingen teruggerapporteerd aan het management van FC Groningen.

Ook de commissie stadionverboden, bestaande uit Politie, Openbaar Ministerie, Supportersproject en FC Groningen, is hier reeds over geïnformeerd en dit punt zal aanstaande maandag besproken worden. Vervolgens zal het management van FC Groningen hier een beslissing over nemen.

Kortom een hele vervelende situatie. Nogmaals willen wij nadrukkelijk stellen dat, in tegenstelling tot wat in diverse media-uitingen is verschenen, het hier absoluut niet gaat om het dragen van fakkels als eerbetoon aan de twee overleden supporters, maar om de groep die met geweld door de controleposten is gebroken.

Namens de Directie van FC Groningen,
Hans Nijland,
Algemeen Directeur

(bron: FC Groningen, 2 februari 2005)


Kou tussen FC en supporters uit de lucht

GRONINGEN - De kou tussen de harde supporterskern en de leiding van FC Groningen is uit de lucht. Beide partijen zaten dinsdagmiddag om de tafel om de gang van zaken rond de thuiswedstrijd tegen De Graafschap vorige week zondag uit praten.

Voorafgaand aan die wedstrijd herdachten de supporters twee in de winterstop overleden kameraden met een fakkelactie. Een aantal supporters had voor de wedstrijd de tribune bestormd. Daarbij brak een steward een vinger. De supporters waren woest toen daags na de wedstrijd naar buiten kwam dat de club die zaken in onderzoek had en een flink aantal stadionverboden in de lucht hing. De supporters konden niet begrijpen dat ze gestraft zouden worden voor het herdenken van hun vrienden.

FC Groningen-directeur Hans Nijland wees erop dat de club niet de fakkelactie onderzoekt, "die was indrukwekkend, maar de bestorming vooraf kon niet. Dat kan niet als je een schouwburg in wilt en dus ook niet bij een voetbalstadion." In het gesprek van dinsdag hield de club overeind dat als er strafbare feiten zijn gepleegd, die bestraft zullen worden. Volgens de supporters was een groep het stadion ingestormd uit angst voor politiepaarden.

Club en supporters spraken af dat ze in de toekomst vaker het overleg zullen zoeken om zaken vooraf door te spreken. "Vorige week vroegen supporters bijvoorbeeld geen toestemming voor de fakkelactie, omdat ze bang waren dat die verboden zou worden", zegt Geert Spieker.Het raadslid van de Stadspartij heeft de afgelopen week bemiddeld op verzoek van de supporters. In de toekomst is het toch de bedoeling dergelijke zaken door te spreken.

Op zich is de fakkelactie, want vuurwerk in het stadion, verboden. FC Groningen heeft de zaak inmiddels uitgelegd aan de KNVB en de verwachting is dat de voetbalbond er vanwege het bijzondere karakter mild over zal oordelen.

De commissie stadionverboden maakt waarschijnlijk vandaag bekend of en hoeveel stadionverboden er worden uitgedeeld. De verwachting is dat het er fors minder zullen zijn dan de 56 waarvan vorige week sprake was. (bron: DvhN, 9 februari 2005, Richold Brandsma)


Stadionverbod voor 8 supporters

GRONINGEN - Acht supporters van FC Groningen hebben een voorlopig stadionverbod gekregen. De reden is de bestorming van het Oosterparkstadion eind vorige maand. Voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen De Graafschap braken zo'n veertig supporters door een cordon van stewards en agenten. Een steward raakte gewond. De aanhangers hadden fakkels bij zich als eerbetoon aan twee overleden FC-fans. FC Groningen wilde eerst de hele groep een stadionverbod opleggen, maar het blijft dus bij acht supporters. (bron: RTV Noord, 10 februari 2005)


Stadionverbod voor 8 fans FC Groningen

GRONINGEN - De bestorming van de tribune voorafgaand aan de thuiswedstrijd van FC Groningen tegen De Graafschap kost 8 supporters een stadionverbod. Dat is minder dan de 56 stadionverboden waarvan vorige week even sprake is geweest.

De supporters waren vorige week woedend toen de berichten over de stadionverboden doorsijpelden. Ze wezen erop dat ze vlak voor de wedstrijd hun eer hadden betoond aan twee overleden kameraden en vonden het te gek dat ze daarvoor bestraft zouden worden.

Dinsdag is er een gesprek geweest tussen de supporters en de clubleiding. Daarin is nogmaals duidelijk gemaakt dat het eerbetoon op zich geen reden voor een stadionverbod is. De bestorming van de tribune wel. (bron: DvhN, 10 februari 2005)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl