Forum | Prikbord | Info | Links
 
NAC Breda - FC Groningen, 28 januari 2004, afgelast

Achtenhalf uur op weg voor 17 minuten voetbal

BREDA/GRONINGEN – Ze zagen zwarte sneeuw, de 62 fans van FC Groningen die woensdag afreisden naar Breda. Na drie uur en drie kwartier reizen, 260 kilometer heen, en zeventien minuten voetbal konden de die-hards terug de bus in. Om middernacht waren ze weer thuis. Moe en niet voldaan.

Het is wat, voetbalsupporter zijn. In weer en wind op pad voor je cluppie. Natuurlijk waren ze vooraf gewaarschuwd door de Erwin Krols van deze wereld, maar goed, hoe vaak zitten de deskundigen er niet naast? "We hebben er maar even aan gedacht dat het niet door zou kunnen gaan", zegt Jan Westerhoff, voorzitter van de supportersclub van FC Groningen. Dus stapte het groen-witte legioentje om half vier 's middags in voor de verplichte buscombi naar Breda; 62 fans, minus drie, want bij wijze van uitzondering werd dat trio bij AC-restaurant Meerkerk opgepikt. Mooie geste, want anders hadden de drie eerst naar Groningen gemoeten, vervolgens naar Breda, weer terug naar Groningen, en dan pas naar huis.


Linkerrijtje

Westerhoff, 31 jaar, en al 24 jaar fan voor het leven: "Normaal moeten die supporters inderdaad eerst naar Groningen, maar dat werkt negen van de tien keer niet. Bovendien gaan we naar NAC nooit met heel veel mensen. Raar eigenlijk, want NAC staat bij mij in het linkerrijtje als het gaat om favoriete uitwedstrijden. Het is er altijd gezellig, mooi publiek ook. Maar ja, het zal wel met de uitslagen te maken hebben, want meestal verliezen we in Breda."

Het was goed toeven in de twee bussen. Er werd wat gefilosofeerd. Over wie er speelt, over de tegenstander ('NAC uit altijd lastig'), over het seizoen en soms toch ook heel even over het weer. "Toen we bij Zwolle waren, werd het slecht. Toen zeiden we nog: 'Het moet niet veel gekker worden. Maar we maakten ons toen meer zorgen over het feit of we wel op tijd zouden komen. De buschauffeur heeft echter flink gas gegeven en na afloop hebben we samen even gelapt voor het geval hij een bekeuring krijgt."

Het leek dus allemaal goed te komen. De bus was op tijd in Breda (19.15 uur) en bovendien had NAC een verwarmde grasmat, dus waarom zouden ze zich ook druk maken. De clash tussen de twee authentieke volksclubs ging gewoon door. Geen probleem.

Dat dachten ze bij NAC aanvankelijk ook. De kachel onder het veld draaide al een paar dagen overuren en het veld lag er prachtig bij. Maar toen de hemel de sneeuw massaal liet ontsnappen, was er geen houden meer aan en veranderde de grasmat in een winter wonderland. "Toen het zo sneeuwde, voelde ik al nattigheid", blikt Westerhoff terug. "Het had toen eigenlijk al geen zin meer om onze vlag uit de bus te halen." Ze deden het toch. "Maar we zeiden al tegen elkaar dat Temmink maar een kwartiertje zou laten spelen."


Enkeltje

Het werden twee minuten meer. En daar sta je dan, als fan van FC Groningen. In een koud uitvak, met een geestdodend enkeltje terug in het vooruitzicht. 'Voetballen, voetballen', probeerden de 62 nog. "Ja, wat wil je. Iedereen had vrij genomen. Sommigen moesten op school zelfs smoesjes verzinnen om mee te kunnen. Ja, Temmink had wel gelijk hoor, maar hij had niet moeten beginnen. Dat was niet slim."

De spelers dropen af. Alleen Pinas en Rosén liepen even naar het uitvak. De fans zijn boos. "Wij zijn heel erg teleurgesteld in de spelers. Zij voetballen voor het geld, als ze ergens meer kunnen verdienen, zijn ze weg. Maar wij hebben een echt groen-wit hart. Wij verdienen respect! Ze hoeven niet joviaal te doen, maar ze hadden ons wel even kunnen bedanken. Zo van: 'Het is jammer, maar klasse dat je geweest bent.' Bij bijna alle uitwedstrijden zitten wij een uurtje of drie in de bus. Ook op een doordeweekse dag.

Ik heb onze veiligheidscoördinator ook meteen naar trainer Ron Jans laten bellen, maar alleen zijn assistenten kwamen even naar de bus. Nee, hier is het laatste woord nog niet over gesproken." Ook in de bus niet. "Het ging over de scheids en de domper die de spelers ons bezorgden." Middernacht stopten de twee bussen weer in Groningen ('terug ging sneller'), een half uur later was Westerhoff thuis. Op woensdag 25 februari, de dag na carnaval, mag hij weer terug voor NAC-FC Groningen deel 2. De kaartjes blijven geldig. 62 Groningen-fans zijn er dan zeker weer bij. (bron: BN De Stem, 30 januari 2004, Rolf Finders)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl