Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - PSV, 29 mei 2003

Weinig zorgen in Stad over kraker FC Groningen - PSV

GRONINGEN - Geen enkel probleem, FC Groningen - PSV op Hemelvaartsdag, luidde vorige week de boodschap van burgemeester Jacques Wallage. Géén risicowedstrijd. En als na de competitieronde van zondag ineens het 'horrorscenario' zou dagen (kampioenswedstrijd PSV, laatste strohalm Groningen)? Dan moesten we maar terugbellen. En? Nog steeds geen risicowedstrijd, luidt het vonnis.

Een wedstrijd tussen FC Groningen en PSV is nimmer als risicowedstrijd aangemerkt. "Dat was nooit het geval en dat is het ook nu niet", verwoordt Alfred Kazemier het vastberaden standpunt van burgemeester Jacques Wallage. Ook niet nu op dezelfde dag de Nacht van Groningen wordt gehouden, een hardloopspektakel in het centrum van de stad. Wel, voegt Kazemier eraan toe, is er voldoende politie op de been.

Mededelingen over de inzet van de politie-inzet worden nooit gedaan, maar voldoende zal het vast en zeker zijn. Wint FC Groningen, dan wordt de afdruipende PSV-aanhang op bekende wijze de bus in geholpen. Wint PSV, dan wil diezelfde aanhang vanzelfsprekend juichend en zo snel mogelijk naar Eindhoven terug. Alleen zijn de Groningse supporters dan allicht wat minder blij.

"We verwachten echt geen problemen", herhaalt Kazemier. "Wedstrijden tussen Groningen en PSV verlopen altijd plezierig. Bovendien kunnen ploegen hier doorgaans prima en ontspannen kampioen worden. Dat is de laatste veertien jaar al vier keer eerder gebeurd: PSV twee keer, Ajax en Feyenoord elk één keer. Nooit iets vervelends gebeurd. We hebben geen enkele aanwijzing dat er nu wél iets zit aan te komen", zegt Kazemier. "De voorkeur van de burgemeester gaat overigens uit naar een gelijkspel", voegt hij er aan toe. (bron: DvhN, 27 mei 2003, Eric Nederkoorn)


Voetbalrellen in Groninger binnenstad

GRONINGEN - Aanhangers van FC Groningen en PSV waren in de nacht van woensdag op donderdag betrokken bij rellen in de Groninger binnenstad. Een groep van zo'n honderd FC-supporters zocht de confrontatie met een zelfde aantal fans van PSV, die zich in een café aan de Grote Markt bevonden. De politie, vanwege geruchten al vanaf het begin van de avond zeer prominent aanwezig in het stadshart, wist de beide kampen met behulp van traangas uiteen te drijven.

De ongeregeldheden gingen met geweld gepaard. De politie, onder meer een peloton Mobiele Eenheid uit Drenthe, werd bekogeld met stenen en ander werpbaar materiaal. Twee agenten raakten gewond. Een van hen liep oogletsel op, zij werd in een ziekenhuis geopereerd. Zeventien relschoppers werden aangehouden; voor openlijke geweldpleging, wapenbezit, verzet bij aanhouding en baldadigheid.

Later in de nacht verwijderde de politie een groep FC Groningen-supporters uit een café aan de Oosterweg. Ze was getipt dat de Groningers nogmaals wilden proberen een slag met de Eindhovense aanhang te willen uitvechten. De politie slaagde erin de verhitte fans te verspreiden. (bron: DvhN, 29 mei 2003)


Supportersrellen in Groningen

GRONINGEN - Supporters van FC Groningen en PSV zijn woensdagnacht in Stad met elkaar op de vuist gegaan. Rond middernacht werd het onrustig op de Grote Markt en de Vismarkt. Een groep van 75 tot 100 fans van FC Groningen belaagde PSV-supporters, die in cafes zaten. De Mobiele Eenheid moest traangas gebruiken om de 'voetballiefhebbers' uit elkaar te drijven. De kroegen aan de zuidzijde van de Grote Markt werden gesloten.

Twee agenten, die stenen naar hun hoofd gegooid kregen, raakten gewond. Eén van hen liep oogletsel op en zij is dezelfde nacht nog geopereerd. De politie heeft zeventien arrestaties verricht. Een aantal PSV'ers moest de nacht buiten de stad doorbrengen. De politie wist dat de PSV-aanhang woensdagavond al naar Groningen zou komen. Er waren meer mensen in dienst dan normaal. (bron: RTV Noord, 29 mei 2003)


Rellen in Groningen tussen supporters PSV en FC Groningen; zeventien aanhoudingen

Aan de vooravond van de wedstrijd FC Groningen –PSV zijn er in de nacht van woensdag op donderdag ongeregeldheden geweest in de binnenstad van Groningen. Die ontstonden nadat supporters van FC Groningen de supporters van PSV belaagden. De Regiopolitie Groningen heeft zeventien aanhoudingen verricht. Twee politiemensen raakten gewond.

De onrust begon omstreeks twaalf uur afgelopen nacht toen supporters van FC Groningen de PSV-supporters op de Grote Markt te lijf wilden gaan. De Regiopolitie Groningen moest traangas inzetten om de supporters van FC Groningen te verspreiden. Door een linie te vormen rond de bedreigde PSV supporters kon een verdere confrontatie worden voorkomen. In de loop van de nacht trachtten supporters van FC Groningen een café aan de Oosterweg met daarin PSV supporters binnen te trekken, maar ook dat kon door de politie worden voorkomen.

Volgens een woordvoerder had de Regiopolitie signalen gekregen waardoor men wist dat de supporters woensdagavond al naar Groningen zouden komen, ondanks het feit dat de wedstrijd FC Groningen – PSV pas donderdagmiddag wordt gespeeld "Daardoor hadden we al meer mensen in dienst en lukte het uiteindelijk om een grote confrontatie te voorkomen". Een deel van de groep van circa honderd belaagde supporters van PSV is in de loop van de nacht door de politie de stad uit gebracht om daar de rest van de nacht door te brengen. (bron: GIC, 29 mei 2003)


Arrestaties bij voetbalrellen in Groningen

De politie in Groningen heeft in de nacht van woensdag op donderdag zeventien arrestaties verricht bij rellen tussen aanhangers van PSV en FC Groningen. Ongeveer honderd FC Groningen-supporters gingen een groep PSV-aanhangers te lijf op de Grote Markt in het centrum van Groningen. De clubs spelen donderdag in de eredivisie tegen elkaar.

"De agressie ging uit van de groep FC Groningen-supporters. De politie heeft een linie moeten vormen om de PSV-supporters voor de FC Groningen-supporters te beschermen. De politie heeft flinke klappen uit moeten delen en heeft gebruik moeten maken van traangas", aldus politiewoordvoerder Paul Heidanus. Een vrouwelijke politieagent raakte gewond aan haar oog doordat zij een bierglas in haar gezicht gegooid kreeg.

Volgens Heidanus wist de politie dat de PSV-aanhang woensdagavond al in Groningen zou aankomen en waren er meer mensen in dienst dan normaal. Het lukte uiteindelijk om een grote confrontatie te voorkomen. Een deel van de PSV-aanhang heeft de nacht buiten de stad doorgebracht. (bron: Nieuws.nl, 29 mei 2003)


Korps: Groningen, plaats: Groningen, 29 mei 2003

Politie voorkomt confrontatie tussen supportersgroepen

De politie heeft woensdagnacht op de Grote Markt een confrontatie tussen FC Groningen-supporters en PSV-supporters weten te voorkomen. Ruim honderd PSV-supporters hielden zich op in een horecagelegenheid op de Grote Markt. Rond middernacht trok een groep van ongeveer honderd FC Groningen-supporters naar de Grote Markt om een confrontatie aan te gaan met de Eindhovenaren. De politie wist tussen beide supportersgroepen te komen en kon zo een treffen voorkomen. Hierbij werd de politie bekogeld met stenen en andere materialen. Hierbij raakten twee politieagenten respectievelijk gewond aan oog en hand. De politieagent met het oogletsel is naar het ziekenhuis vervoerd. Zij is dezelfde nacht nog geopereerd.

Om de supportersgroepen te scheiden en te verspreiden heeft de politie traangas gebruikt. Tijdens de ongeregeldheden heeft de politie 17 personen aangehouden voor onder meer openlijke geweldplegingen, het voorhanden hebben van een wapen, verzet bij een aanhouding en baldadigheid. Later in de nacht kreeg de politie wederom informatie dat FC Groningen-supporters de PSV-ers wilden bejegenen. Daarom heeft de politie de Groningers uit een horecagelegenheid aan de Oosterweg verwijderd en de supportersgroep vervolgens kunnen verspreiden. Hierop keerde de rust terug in de binnenstad. (bron: Regiopolitie Groningen, 29 mei 2003)


ME gebruikt traangas bij rellen in Groningen

Op de Grote Markt in Groningen zijn woensdagavond rellen uitgebroken tussen Brabanders, die een voorschot op de landstitel van PSV namen, en Groningers die het kennelijk al druk genoeg vonden in de binnenstad. Er was voor de politie genoeg reden eens 'zero-tolerance' toe te passen: de ME vuurde meerdere traangasgranaten af, ook op toeschouwers.

Een deel van de supporters van PSV is enkele uren geleden met een bus naar een hotel gebracht. De politie was de hele avond al nadrukkelijk aanwezig in de binnenstad. Dit is opvallend, omdat burgemeester Wallage gisteren in het Dagblad van het Noorden nog liet weten dat FC Groningen - PSV, waarin zowel de landstitel als het ontlopen van nacompetitie op het spel staan, geen risicowedstrijd is, en dat ook niet snel zou worden. Wallage volgde in 1998 Hans Ouwerkerk op, die moest aftreden omdat hij te laks reageerde op de oudejaarsrellen in de Oosterparkwijk in 1997. (bron: Fokforum, 29 mei 2003)


Arrestaties in Groningen bij rellen supporters

GRONINGEN (ANP) - De politie in Groningen heeft donderdagochtend vroeg zeventien arrestaties verricht bij rellen tussen aanhangers van PSV en FC Groningen. De clubs spelen donderdag tegen elkaar. De rellen ontstonden volgens de politie doordat aanhangers van FC Groningen de supporters van PSV belaagden. Twee politiemensen raakten gewond.

De onrust begon rond middernacht. Supporters van FC Groningen wilden op de Grote Markt in de binnenstad ongeveer honderd PSV-supporters te lijf gaan. De politie gebruikte traangas om de supporters van FC Groningen te verspreiden. Door een linie te vormen rond de bedreigde PSV-supporters kon een verdere confrontatie worden voorkomen.

Volgens een woordvoerder wist de politie dat de PSV-aanhang woensdagavond al in Groningen zou aankomen en waren er meer mensen in dienst dan normaal. Het lukte uiteindelijk om een grote confrontatie te voorkomen. Een deel van de PSV-aanhang heeft de nacht buiten de stad doorgebracht. (bron: Jong Nieuws.nl, 29 mei 2003)


Aanhoudingen en gewonde agenten bij rellen rond kampioensduel PSV

Vredig Groningen opeens een vesting

Donderdag 29 mei, GRONINGEN - 'Laatste waarschuwing: traangas!' De Groningse Mobiele Eenheid (ME) maakte woensdagnacht in het hart van het centrum geen enkel onderscheid tussen voetbalhooligans en brave burgers. Even na middernacht werden de straten met traangas leeggeveegd, nadat de Groningse harde kern op de Grote Markt de confrontatie had gezocht met PSV-supporters. Gevolg: zeventien aanhoudingen, twee gewonde agenten en vervroegde sluitingstijden.

Ook tijdens en voor de kampioenswedstrijd waren de hooligans van Groningen de agressors. Zowel de woordvoerder van politie als het bestuur van FC Groningen bevestigden deze constatering. Tot woensdagmiddernacht gaf Groningen het vertrouwde beeld van de vredige studentenstad, waar cafés normaliter onbeperkt open blijven. Na twaalven was het ineens raak. Naar verluidt was de harde kern van FC Groningen na verzameling in thuisbasis d'Olle Grieze op zoek naar PSV-supporters.

Bij horecagelegenheid De Drie Gezusters aan de Grote Markt werd de Eindhovense prooi gevonden. Even later gaf de stad het beeld van een vesting met wegrennende, tranende mensen en vooral veel mobiel verkeer. 'Vet veel ME met vet veel traangas', riep een Groninger door zijn GSM. Even later liep een Eindhovense supporter op een groep studenten af: 'Zeg maar wie hier voor FC Groningen is', luidde de dreigende toon.

PSV'er M. Bluekens uit Veldhoven verbaasde zich over de tactiek van de Groningse politie: 'De inzet van traangas was zwaar overdreven. Verder was het vreemd dat de cafés sloten. We konden nergens meer naar toe.' Ondanks de massale mensenbewegingen, had de Groningse politie het woensdagnacht over een handjevol relschoppers. De ME probeerde de supporters onder meer te scheiden door de inzet van een bus, waarmee PSV'ers naar de rand van de stad werden afgevoerd. Na half twee leek het weer relatief rustig in de binnenstad totdat de Groningse aanhang het Martini-hotel opzocht waar zestig Eindhovenaren overnachtten. De ME kon de zaak met moeite sussen.


Bierpullen

Gistermiddag ontstond een nieuwe rel bij het indrinken van de PSV-supporters op de terrassen voor de Drie Gezusters. Dit keer leken de Groningers niet de oorzaak. Toen er een glas door de lucht vloog, volgden tientallen bierpullen en stoelen waardoor het volle terras op de vlucht sloeg. Tijdens PSV - FC Groningen lag de agressie echter opnieuw aan Groningse kant. Hoewel de fanatiekste Eindhovense aanhang door tien ME-busjes, vijf agenten te paard en enkele tientallen ME'ers met schilden werden begeleid, zochten de Groningers in de zijstraten opnieuw de confrontatie.

De zware bescherming werd aanvankelijk niet voortgezet in het stadion. Er was geen speciaal vak gereserveerd. De Eindhovense groep werd op de bomvolle tribune gepropt ónder het vak met de harde kern van Groningen, waardoor prompt de plastic stoelen naar beneden vlogen. PSV kon niets anders doen dan de relatief open strook te bezetten voor de dranghekken. Heel Nederland kon vervolgens op de televisie zien hoe de Groningen-aanhangers voor en na de wedstrijd opnieuw de harde confrontatie zochten.

De woordvoerder van de politie verbaasde zich ook dat de PSV'ers zo dicht bij de Groningers terecht kwamen, maar verwees naar het bestuur van Groningen. De politie bewaakt immers de openbare orde, maar is niet verantwoordelijk voor de logistiek bij supportersgroepen. Voorzitter Jaap van de Linde van Groningen zei dat het laatste woord over de gang van zaken nog niet is gesproken. 'De laatste jaren zijn er op het veld geen problemen geweest met supporters. Omdat het daarom geen risicowedstrijd betrof, is er gewerkt met verkoop via de Ticketbox. Misschien is het risico van de kampioenswedstrijd onderschat. Hoewel ik vrees dat de rellen in de binnenstad op woensdagavond veroorzaakt zijn door lieden, die een stadionverbod hebben, wil ik me van de problemen niet distantieren. Er zullen nog stevige woorden volgen.' (bron: Eindhovens Dagblad, 29 mei 2003, Paul Wouters)


Rellen tussen FC Groningen en PSV supporters

De politie heeft vanochtend in Groningen 17 arrestaties verricht bij rellen tussen aanhangers van PSV en FC Groningen. Twee agenten raakten daarbij gewond. Volgens de politie wilden de supporters van Groningen ongeveer 100 PSV-supporters te lijf gaan. Door een linie te vormen rond de bedreigde PSV-supporters kon verdere confrontatie worden voorkomen. FC Groningen speelt vanmiddag om half 3 tegen PSV. (bron: BusinessNieuws.nl. 29 mei 2003)


ME herstelt rust in stadion FC Groningen

In het Oosterparkstadion van FC Groningen heeft de Mobiele Eenheid ingegrepen toen aan het begin van de wedstrijd FC Groningen - PSV rellen uitbraken. Aan de noordzijde van de tribune braken ongeregeldheden uit tussen supporters van PSV en die van de tegenpartij, omdat ze te dicht bij elkaar zaten. Na een korte actie is de ME erin geslaagd om de groepen te scheiden en de rust te herstellen, aldus een politiewoordvoerder. De Eindhovenaren kunnen vandaag in het noorden landskampioen worden.


Arrestaties

Voorafgaand aan de wedstrijd had de politie in Groningen al zeventien arrestaties verricht. De rellen ontstonden toen FC Groningen-aanhangers de al vroeg gearriveerde supporters van PSV belaagden. Kort voor de wedstrijd werd nog een Groningse supporter aangehouden. De onrust begon rond middernacht. Toen wilden Groningen-supporters op de Grote Markt zo'n honderd aanhangers van PSV te lijf gaan. Zij waren woensdagavond al in Groningen aangekomen.

De politie moest traangas gebruiken om de beide groepen uit elkaar te houden en de Groningers te verspreiden. Uiteindelijk wist de politie een confrontatie te voorkomen door een linie rond de PSV-aanhang te vormen. Een deel daarvan heeft de nacht buiten de stad doorgebracht. (bron: NOS Nieuws, 29 mei 2003)


ME in actie bij FC Groningen - PSV

GRONINGEN - Voor de wedstrijd FC Groningen - PSV kwam de ME in actie bij rellen in het stadion tussen supporters van PSV en FC Groningen. De PSV-supporters kwamen pas in het stadion aan, toen de wedstrijd al begonnen was. Ze zaten te dicht bij de supporters van FC Groningen, waardoor rellen ontstonden.

Woensdagnacht arresteerde de politie in Groningen al zeventien arrestaties bij rellen tussen aanhangers van PSV en FC Groningen. Volgens de politie ontstonden de rellen doordat de aanhangers van FC Groningen de supporters van PSV belaagden. De onrust begon al rond middernacht. Supporters van FC Groningen wilden op de Grote Markt in de binnenstad ongeveer honderd PSV-supporters te lijf gaan.

De politie gebruikte traangas om de fans van FC Groningen te verspreiden. Door een linie te vormen rond de bedreigde PSV-supporters kon een verdere confrontatie worden voorkomen. Een deel van de PSV-aanhang bracht de nacht buiten de stad door. Bij de rellen raakten twee politie-agenten gewond. (bron: Omroep Brabant, 29 mei 2003)


Korps: Groningen, plaats: Groningen, 30 mei 2003

Groningen: elf personen aangehouden bij voetbal

De politie heeft donderdag voor en tijdens de voetbalwedstrijd FC Groningen – PSV elf voetbalsupporters aangehouden. De politie is tevreden over het verloop voor, tijdens en na het voetbal en heeft de maatregelen rond de wedstrijd in goede banen weten te leiden. Voor de wedstrijd kwam het op de Grote Markt en onderweg naar het stadion tot kleine opstootjes tussen beide supportersgroepen. Door de politie kon handelend worden opgetreden, zodat confrontaties werden voorkomen. Bij deze opstootjes werden uiteindelijk de supporters aangehouden.

Tijdens het begin van de wedstrijd kwam het op de Zuidtribune van het stadion tot ongeregeldheden tussen beide supportersgroepen. Op verzoek van FC Groningen heeft de mobiele eenheid een einde aan het incident gebracht. Vervolgens verliep de wedstrijd ordelijk zonder incidenten. In verband met de prijsuitreiking heeft FC Groningen voor een tweede keer inzet van de ME gevraagd om supporters van het veld te halen. Ook dit gebeurde zonder problemen. Van de elf supporters zitten nog twee mannen uit Groningen, respectievelijk 20 en 28 jaar, vast. (bron: Regiopolitie Groningen, 30 mei 2003)


Mobiele Eenheid in actie tijdens FC Groningen - PSV

GRONINGEN - De Mobiele Eenheid is donderdagmiddag in actie gekomen in het Oosterparkstadion van FC Groningen. Aan het begin van de wedstrijd FC Groningen-PSV braken er aan de noordzijde op de tribune ongeregeldheden uit. Supporters van PSV zaten te dicht bij supporters van FC Groningen. Volgens een woordvoerder van de politie slaagde de Mobiele Eenheid er na een korte actie in om de supportersgroepen te scheiden en de rust te herstellen.

Kort voor het begin van de wedstrijd was het onrustig in de Groningse binnenstad. De politie arresteerde elf supporters, zowel van FC Groningen als PSV, die de confrontatie met elkaar zochten. (bron: DvhN, 30 mei 2003; tevens overgenomen op Planet Internet)


Elf aanhoudingen tijdens FC Groningen - PSV

GRONINGEN - De politie heeft donderdag tijdens de voetbalwedstrijd FC Groningen - PSV in totaal elf mensen aangehouden. Vlak na het begin van de wedstrijd werd tussen supporters van FC Groningen en PSV flink gevochten in het Oosterparkstadion. De Mobiele Eenheid moest ingrijpen. De nacht voor het duel werden bij rellen in de binnenstad zeventien mensen aangehouden. (bron: RTV Noord, 30 mei 2003)


Voetbal-supporters: Groningse politie houdt verdachten langer vast

De politie heeft donderdag voor en tijdens de voetbalwedstrijd FC Groningen – PSV elf voetbalsupporters aangehouden. De politie is tevreden over het verloop voor, tijdens en na het voetbal en heeft de maatregelen rond de wedstrijd in goede banen weten te leiden. Voor de wedstrijd kwam het op de Grote Markt en onderweg naar het stadion tot kleine opstootjes tussen beide supportersgroepen. Door de politie kon handelend worden opgetreden, zodat confrontaties werden voorkomen. Bij deze opstootjes werden uiteindelijk de supporters aangehouden.

Tijdens het begin van de wedstrijd kwam het op de Zuidtribune van het stadion tot ongeregeldheden tussen beide supportersgroepen. Op verzoek van FC Groningen heeft de mobiele eenheid een einde aan het incident gebracht. Vervolgens verliep de wedstrijd ordelijk zonder incidenten. In verband met de prijsuitreiking heeft FC Groningen voor een tweede keer inzet van de ME gevraagd om supporters van het veld te halen. Ook dit gebeurde zonder problemen. Van de elf supporters zitten nog twee mannen uit Groningen, respectievelijk 20 en 28 jaar, vast. (bron: GIC, 30 mei 2003)


Politie: Meer relschoppers aanhouden

GRONINGEN - De politie verwacht de komende dagen meer aanhoudingen naar aanleiding van de voetbalrellen van donderdag en woensdagnacht. De politie bestudeert nog de beelden, die zijn gemaakt door de permanente toezichtcamera´s op de Grote Markt. Tijdens de rellen werden al 28 hooligans gearresteerd. Daarvan zitten er nog twee vast, de rest moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. Een agent die tijdens de rellen gewond raakte, raakt mogelijk een deel van haar gezichtsvermogen kwijt. (bron: RTV Noord, 30 mei 2003)


Stad overvallen door relschoppers

GRONINGEN - Het sleutelduel FC Groningen-PSV bezorgde de stad Groningen een onverwacht roerige Hemelvaart. Tijdens de voetbalwedstrijd trad de Mobiele Eenheid hard op tegen relschoppers. De avond ervoor dreef de ME op de Grote Markt voetbalvandalen van FC Groningen met traangas uiteen. Tijdens een stenenregen raakte een Drentse agente zwaar gewond. Ze moet wellicht een oog missen.

Een groep van zo'n honderd FC-supporters zocht woensdagnacht de confrontatie met een iets kleiner aantal PSV-fans, die kalmpjes een pintje dronken in een café aan de Grote Markt. De politie, vanwege geruchten zeer prominent aanwezig in het stadshart, wist beide kampen met behulp van traangas uit elkaar te houden. De ongeregeldheden gingen met grof geweld gepaard. De politie werd bekogeld met stenen. Twee agenten raakten gewond. Zeventien relschoppers werden aangehouden.

Burgemeester Wallage wijt de rellen aan 'een klein clubje onverbeterlijke raddraaiers': "Halve zolen en idioten gooien met stenen en glazen, waardoor een agente zwaargewond raakt! Daarover ben ik erg boos." (bron: DvhN, 30 mei 2003, Theo Zandstra)


Wallage kende risico's rond duel tegen PSV

GRONINGEN - Burgemeester Jacques Wallage van Groningen is zes weken voor de wedstrijd FC Groningen-PSV gewaarschuwd voor ongeregeldheden in en rond het Oosterpark Stadion. Omdat hij het duel - op aandringen van FC Groningen - niet als risicowedstrijd bestempelde, kon het gebeuren dat Eindhovense hooligans met stadionverboden in een vak met FC Groningen-supporters terechtkwamen.

Dit stelt Ger van Os, voorzitter van de supportersvereniging van PSV. "Groningen heeft de problemen volledig aan zichzelf te danken. Wij wisten van tevoren dat dit ging gebeuren en hebben dat aangekaart. Als je zonder clubcard kaartjes kunt kopen, vraag je om problemen. Zo werden er in onze fanshop op één dag 75 kaarten voor een vak van FC Groningen verkocht."

FC Groningen - PSV was aanvankelijk geen risicowedstrijd, maar werd dat zes weken geleden wel toen de politie Wallage een 'rampscenario' voorschotelde. Daarin zouden beide ploegen moeten knokken voor de titel, danwel lijfsbehoud. Op advies van de politie maakte Wallage er alsnog een risicowedstrijd van. Enkele dagen verdween dat predikaat alweer.

"Op nadrukkelijk verzoek van FC Groningen", benadrukt Wallage. "Volgens de club zou PSV op de laatste speeldag al kampioen zijn en FC Groningen veilig. Dat verzoek heeft de doorslag gegeven. Of ik daar achteraf spijt van heb? Achteraf is het altijd makkelijk praten." Toen het rampscenario enkele weken voor de wedstrijd steeds realistischer werd, was de losse verkoop al begonnen. Honderden PSV-aanhangers konden daardoor plaatsen bemachtigen op de zuidtribune.


'Hartstikke triest'

Waarom heeft FC Groningen niet het zekere voor het onzekere genomen en aangedrongen op een risicowedstrijd? "Die vraag kun je achteraf stellen", verzucht algemeen-directeur Hans Nijland. "We hadden misschien wat scherper moeten zijn, maar we willen met z'n allen af van het fenomeen risicowedstrijd. We willen de politie-inzet minimaliseren en voetbal laagdrempelig houden. Kennelijk kan dat niet en dat is hartstikke triest."

Volgens Geert Spieker, raadslid van de Stadspartij en oprichter van het Supportersproject, heeft Wallage heeft gegokt en verloren. De rellen in het Oosterpark Stadion en in de binnenstad waren niet nodig. "De burgemeester is door de politie, de supportersvereniging van PSV, ons Supportersproject en door mij persoonlijk gewaarschuwd voor ongeregeldheden. Maar hij heeft alle adviezen naast zich neergelegd."


Opheldering

Spieker wil dinsdag tijdens het vragenuurtje met het college van B en W opheldering van Wallage. "Dit had gewoon een risicowedstrijd moeten zijn. Dan waren de PSV-supporters met een combiregeling per bus naar Groningen gekomen en hadden ze vlakbij het stadion pas hun entreebewijzen gekregen. Eerder afreizen was dan dus niet mogelijk geweest. Ik praat niet goed dat FC Groningen-aanhangers die aanval op de Grote Markt hebben uitgevoerd. Maar volgens die fans zaten er PSV-supporters in hun keuken en aten ze koelkast ook nog eens leeg."

Wallage bestrijdt dat de rellen in de binnenstad voorkomen hadden kunnen worden. Volgens de burgemeester waren er sowieso Eindhovenaren naar Groningen gekomen. De verantwoordelijkheid voor de ongeregeldheden in het stadion legt Wallage neer bij FC Groningen. "Die verantwoordelijkheid moet je goed scheiden. Ik ga over de openbare orde, maar wat er in het stadion gebeurt, is voor rekening van de club."


Zwarte piet

Bij de vraag of het een risicowedstrijd moest worden, liet Wallage zich voorlichten door FC-directeur Hans Nijland. De burgemeester en districtschef Martin Sitalsing verklaren dat Nijland het niet zo nodig vond. Nijland vindt het 'een beetje flauw' dat hij de zwarte piet krijgt. "Zes weken geleden leek het erop dat PSV elk moment kampioen kon worden en dat wij voor de laatste ronde veilig zouden zijn. Het is helaas anders gelopen." (bron: DvhN, 31 mei 2003, Sander van der Werff)


Kroegbezoekers Grote Markt zaten als ratten in de val

GRONINGEN - Bezoekers van de cafés aan de zuidzijde van de Grote Markt zijn tijdens de rellen van woensdagnacht ontsnapt aan een ramp. Dat blijkt uit het relaas van de pachter/directeur. "Het is een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen."

Horecaondernemers aan de Grote Markt kijken met verbijstering terug op de rellen rond de voetbalwedstrijd FC Groningen-PSV. Zowel woensdagnacht als op Hemelvaartsdag liep het gierend uit de klauwen. Met name woensdagnacht was de chaos enorm, zeker aan de zuidzijde van de Grote Markt, in De Drie Gezusters en De Groote Griet. "We hadden zo'n 2000 man binnen", zegt Michiel van der Lelie, pachter/directeur van de kroegen aan de zuidzijde van de Grote Markt. "Onder hen waren ongeveer 100 tot 150 supporters."


Spanning

De spanning was de hele avond al goed voelbaar. "Je voelt gewoon dat die spanning zich opbouwt", zegt Van der Lelie. "En van het ene op het andere moment vlogen de pullen door de ramen." Hij liet op dat moment de deuren sluiten: "We wilden er niemand meer bij hebben, natuurlijk. Maar veel mensen die binnen waren, wilden naar buiten."

Dat lukte ook. Via de nooduitgangen. Maar in de Gelkingestraat, waar veel nooduitgangen op uitkomen, was een veldslag gaande. "Er lag een zee van bloed op straat, veel mensen hadden glas tegen zich aangekregen." En de relschoppers kwamen via de nooduitgang binnen. "Ze bestelden halve liters waar ze buiten mee konden gooien. Het was een chaos."

"Nou ja, de ruiten lagen er dus uit, toen de politie met traangas begon te spuiten. Dus iedereen kroop hier met prikkende ogen over de vloer. En terwijl wij ons best deden om iedereen buiten te houden, probeerde de politie iedereen naar binnen te slaan. Om een uur 's nachts heeft Van der Lelie de kroegen laten ontruimen. De onkosten door omzetderving en schade aan de panden, beloopt in de 30.000 euro, schat Van der Lelie. (bron: DvhN, 31 mei 2003)


Politie Groningen pakt PSV-fans aan

Donderdag 28 augustus, GRONINGEN/EINDHOVEN - De politie in Groningen verwacht de komende dagen in de regio Eindhoven diverse PSV-aanhangers aan te houden. De voetbalsupporters zouden betrokken zijn geweest bij rellen in de Groningse binnenstad op de avond voor de kampioenswedstrijd van PSV op 29 mei. Bij de ongeregeldheden raakten twee politieagenten gewond, onder wie een Drentse agente. Zij mist sindsdien blijvend negentig procent van haar gezichtsvermogen.

Aan de hand van verhoren, onderzoeksinformatie en onder meer beelden van binnenstadscamera's is de Groningse politie tot de conclusie gekomen dat ook PSV-aanhangers zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten. 'Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en mishandeling', aldus een woordvoerder van de Groningse politie. Of er ook PSV-supporters betrokken zijn geweest bij de mishandeling van de Drentse agente, kon hij niet aangeven. 'Het zou kunnen. We houden nu een breed onderzoek. Pas daarna zal duidelijk zijn wat het aandeel van de PSV'ers is geweest.'

Voor de politie is wel al duidelijk dat 'de grootste agressie bij de FC Groningen-aanhangers lag' en 'dat de Groningers de rellen waren gestart'. 'We nemen deze zaak zeer ernstig op, en niet alleen omdat er een collega bij gewond is geraakt. Wat er die avond in de stad is gebeurd, is onverkwikkelijk', aldus de woordvoerder.

De Groningse politie heeft na de rellen een speciaal rechercheteam ingesteld dat een zoektocht naar betrokkenen is gestart. Inmiddels zijn er 46 verdachten, voornamelijk uit Groningen, aangehouden en gehoord. Het onderzoeksteam, dat tussen de vier en acht rechercheurs telt, verlegt nu de aandacht ook naar PSV-aanhangers. Voor dit onderzoek werkt de politie in Groningen nu nauw samen met de regiopolitie Brabant Zuid-Oost. 'Zij kennen hun pappenheimers veel beter dan wij. Zodoende hebben we inmiddels al diverse namen van mogelijke verdachten weten te achterhalen.' (bron: Eindhovens Dagblad, 28 augustus 2003)


Tips over PSV- fan die agente mishandelde

Donderdag 18 september, GRONINGEN/EINDHOVEN - De Groningse politie heeft twee tips binnengekregen over de PSV-supporter die wordt verdacht van zware mishandeling dan wel poging tot doodslag van een Drentse agente. De tips kwamen binnen na een televisie-uitzending van Bureau Brabant, dinsdagavond. Daarin werd een compositietekening van de verdachte getoond.

Bij rellen met supporters van FC Groningen zou de PSV-aanhanger een zware glazen bierpul in het gezicht van de agente hebben gegooid. Sindsdien functioneert een van haar ogen nog maar voor tien procent. De rellen vonden plaats voorafgaand aan de kampioenswedstrijd van PSV op 29 mei.

Twee tips is volgens een woordvoerster van de Groningse politie niet veel. 'Misschien komt dat doordat de compositietekening is gemaakt op basis van gegevens van collega-agenten die de man 's nachts in de hectiek van het moment hebben gezien. Eén tip die gisteren binnenkwam, is in elk geval zeer waardevol. Die onderzoeken we nu samen met Eindhovense collega's. We hebben al eerder meegemaakt dat na een uitzending slechts één telefoontje binnenkwam. Maar dat bleek wel de gouden tip.' (bron: Eindhovens Dagblad van 18 september 2003)


'Relafspraken gemaakt met pilsje op tafel'

GRONINGEN - Justitie beschikt over aanwijzingen dat supporters van FC Groningen en PSV vorig jaar onder het genot van een biertje afspraken maakten voor een confrontatie later op de avond. Het zou zelfs zo zijn dat Groningen-supporters Eindhovenaren aan kaartjes hielpen om het Oosterparkstadion binnen te komen.

Dat zei de officier van justitie dinsdag in de rechtszaak tegen zestien verdachten van de ongeregeldheden op 29 mei vorig jaar. In het centrum van Groningen braken ernstige supportersrellen uit voorafgaand aan de wedstrijd FC Groningen-PSV. In het stadion zelf ging het tijdens de wedstrijd ook mis.

Van de zestien verdachten verschenen dinsdag elf voor de rechter. Zij maakten duidelijk van een afspraak niets te hebben geweten. Slechts een erkende dat hij bewust naar de binnenstad was gegaan, omdat hij wist dat daar PSV-supporters aanwezig waren.

De 19-jarige Michael W. vertelde de rechter dat hij de aanwezigheid van PSV-supporters in het Groninger centrum provocerend vond. Gewapend met een stoelpoot, die hij op weg naar het centrum had gevonden, meldde hij zich op de Grote Markt. "Die had ik bij me om me te beschermen."

Toen een groep mensen zich op hem stortte, beschermde W. zich dan ook. Met de stoelpoot sloeg hij een van zijn belagers op het hoofd. Zijn belagers bleken politieagenten te zijn. "Ik dacht dat het PSV'ers waren." Al had W. PSV'ers geslagen, dan nog had de rechter hem bestraft met twee weken voorwaardelijke celstraf, 80 uur taakstraf en een boete 250 euro.


Stappen

Voor W. was het zijn eerste vergrijp. De overige verdachten hebben, op een enkeling na, eerder te maken gehad met justitie vanwege geweldsdelicten. Ze verklaarden niet uit te zijn geweest op rellen. De avond voor Hemelvaartsdag waren ze in het centrum om te stappen. Spanning en sensatie of gewoon een roes deden hen besluiten mee te doen aan de rellen. "Dom en achteraf belachelijk", zei de 25-jarige Jan F. over zijn gedrag. Voor openlijke geweldpleging kreeg hij 60 uur taakstraf en twee weken voorwaardelijke celstraf.


Stadionverbod

De dinsdag veroordeelde supporters zijn ook gestraft door de KNVB. Ze hebben een stadionverbod gekregen en een boete. Bij het opleggen van de straf hield de rechter daar geen rekening mee. Hij was het eens met de officier van justitie die stelde dat in de rechtbank de samenleving met de relschoppers afrekende.

De officier stelde dat de supporters grote maatschappelijke onrust en schade hadden aangericht. "Mensen moeten zich veilig voelen op straat. Dat voelden ze zich de bewuste avond niet. Daarnaast heeft u een groep gebruikt om in de anonimiteit rellen te kunnen plegen." (bron: DvhN, 28 april 2004)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl