Forum | Prikbord | Info | Links
 
Rana Khan is FC Groningen-supporter voor het leven, 7 maart 2003

Rana Khan is FC Groningen-supporter voor het leven

NEW YORK - Rana Khan werd geboren in Pakistan. Dan zal hij wel van hockey of cricket houden, zou je denken. Nee dus. Hij werkt al jaren in New York als taxichauffeur. Ah, een fervent aanhanger dus van basketbal of honkbal? Nee, dat evenmin. Hij is helemaal gek van een Nederlandse voetbalploeg. Ajax of Feyenoord dan zeker, of anders PSV? Weer fout. Rana Kahn heeft zijn hart verpand aan, jawel, FC Groningen. En, hij weet alles van de club, zijn spelers en historie!

Groningse toeristen die naar de Big Apple komen, vervoert hij gratis van vliegveld naar hotel. Onderweg galmt het clublied van de noordelijke FC uit de geluidsboxen. Op initiatief van supporters is Rana (35) deze week een aantal dagen in ons land. Komend weekend gaat zijn droomwens in vervulling: voor het eerst in zijn leven bezoekt hij een competitiewedstrijd van zijn grote liefde in het Oosterparkstadion.

Zijn passie voor de club ontstond al in 1983. Toen zag ik ze op televisie spelen tegen Inter Milaan. Het was een UEFA-duel en de Groningers wonnen met 2-0. Fantastisch was dat. Vooral dat tweede doelpunt, ik zie de bal er nóg ingaan, roept Rana enthousiast. Dat dit ook meteen een van de laatste wedstrijden over de grens is geweest die de club uit het hoge noorden met winst heeft afgesloten, deert de taxichauffeur niet. Iedere week lees ik over hun prestaties op het internet. Ik kan nauwelijks geloven dat ik de spelers straks echt ga ontmoeten, geweldig!

Op de vraag of het niet leuker is aanhanger van een winnende club te zijn, reageert hij: Een echte fan blijft zijn club trouw. Om even later te vervolgen met: Voor mij winnen ze bovendien altijd, want als ik me even niet zo blij voel, luister ik naar hun clublied "Laat ons weer eens juichen". Hier word ik spontaan weer vrolijk van. Of ik weet wat het betekent? Nee, maar wat maakt dat nou uit. Het klinkt toch goed?: Ook het Groningse volkslied, oftewel het "Grunnens laid", zingt Rana luidkeels mee, dit veelal tot grote verbazing van de passagiers in zijn auto.

Rana, geboren in Pakistan, opgegroeid in Australië en nu werkend in de Verenigde Staten, woont negen maanden per jaar in New York. In die periode verdien ik genoeg geld om de andere drie maanden van het jaar bij mijn vrouw te zijn die in Singapore woont. Dan moet ik natuurlijk niet te veel Groningers in m´n taxi krijgen, grapt hij. Maar, zo meent de Pakistaan: Groningers zijn mijn vrienden en vrienden vraag je niet om geld.


Spandoek

Voor zijn trip naar Nederland heeft hij door een Pakistaanse vriend die eveneens in New York woont en werkt een spandoek laten maken met de tekst: "Groningen for ever! NYC Taxi". Rana krijgt zondag van het FC Groningen-bestuur een speciale behandeling. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt hij op het veld geïnterviewd en na het duel tegen RBC krijgt hij de kans om de spelers van zijn favoriete club persoonlijk de hand te schudden. Als cadeau voor mijn helden ben ik nog op zoek naar gele taximokken die we hier in Manhattan allemaal in onze taxi hebben, zo laat hij weten.

Vandaag komt de bijzondere fan aan in ons land om vervolgens meteen naar de noordelijke provincie af te reizen waar zijn droomwens in vervulling gaat. (bron: De Telegraaf, 7 maart 2003)

Een reportage op SBS6. Rana in de businessgalerij.

Rana op het veld van FC Groningen. Hij is zielsgelukkig.

Rana is door het dolle heen. Rana is door het dolle heen.

Na afloop bij het supportershome. Pernille la Lau kan er wel om lachen.


Rana Khan had topdag in Groningen

De landelijke media was voor het naar Groningen gekomen: Rana Khan. Taxichauffeur en supporter van FC Groningen in hart en nieren. Zondag bezocht hij voor het eerst in twintig jaar een thuiswedstrijd van de FC. In 1983 zag Rana FC Groningen met 2-0 winnen Internazionale. Een klein cluppie dat zomaar een grote Europese club versloeg. Hij was voor altijd verkocht aan Groningen. De afgelopen jaren droomde hij er als taxichauffeur van om ooit eens terug te keren in het Oosterpark.

Een stel vrienden uit New York besloot om hem afgelopen weekend 'in te vliegen' en zo keek Khan zijn ogen uit. Hij werd voor de wedstrijd ontvangen door de club en werd overladen met geschenken van zijn favoriete club. Ook werd hij rondgeleid door het stadion en schudde hij voor de wedstrijd directeur Hans Nijland en trainer Ron Jans de hand. Tijdens de wedstrijd stond hij met vijfentwintig vrienden achter het doel aan de parkzijde te schreeuwen en te zingen. En te juichen natuurlijk om de goal van Martin Drent.

Na de wedstrijd had hij geen stem meer over en liet hij weten, dat het een overweldigende ervaring voor hem was geweest: "Hopelijk wint FC Groningen ooit de Europa Cup. Over twintig jaar hoop ik weer naar Groningen te komen om deze overwinning te vieren!" (bron: FC Groningen, 11 maart 2003)

terug Met dank aan: Claus.


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl