Forum | Prikbord | Info | Links
 
Z-side richt nieuwe supportersvereniging op, 24 januari 2003

Nieuw groenwit front achter FC Groningen

Vol achter de club, een nieuw aanspreekpunt en de positieve kant belichten van de fanatieke supporters. Dat zijn de doelstellingen van de nieuw op te richten Supportersvereniging Z-side. Vrijdagmiddag werd de eerste officiële stap gezet. Dit met de ondertekening van een convenant voor een eigen home en een eigen vak.

De stap naar de oprichting van de supportersvereniging Z-side is geen plotselinge. "Want we lopen al heel lang rond met het idee," zo vertelt Niels, lid van het oprichtingsbestuur. "Al 23 jaar om precies te zijn. Natuurlijk is er de gewone Supportersvereniging, maar dat was voor ons geen aanspreekpunt. Daarnaast wilden we iets eigens. Een club voor de fanatieke supporters. Uiteenlopend van de eerste generatie, de ouwe garde tot de harde kern van nu. Dat is dus zover: de Supportersvereniging Z-side."


Collectief

Volgens de oprichters voorziet de vereniging in een grote behoefte. "Het draagvlak is er zeker," zo legt Niels uit. "We hebben ongeveer duizend man achter ons staan, dat zegt genoeg. Allemaal gasten met een groenwit hart en bloedfanatiek. Mensen waar alleen nooit naar werd geluisterd, die zich miskend voelden. Met die supporters willen we nu als groep door één deur. "Allerlei subgroepen komen nu samen in een sterk collectief, een eenheid," vervolgt Niels. "Wij maken de sfeer, vormen een blok en zijn een aanspreekpunt. Daarnaast werken we samen met het 'Hools-project' om het supportersgeweld en de politie-inzet te verminderen."

Dat het niet bij woorden blijft, blijkt wel uit de plannen van de vereniging. Zo verschijnt er nog dit seizoen een eigen Internetsite, een fanmagazine en merchandising. Daarnaast worden er in de toekomst feesten en busreizen georganiseerd.


Positief

Naast de eigen activiteiten, werkt de vereniging eveneens toe naar het nieuwe stadion. Daarin willen de fans een eigen home en een eigen vak. Donderdagmiddag werden de plannen aangekaart bij FC Groningen. Een initiatief waar de club positief op reageerde. "Wij willen graag dat er een nieuw stadion komt vóór de supporters," aldus Erik Mulder, financieel directeur van FC Groningen. "Het wordt hùn stadion. Door nu al samen na te denken en initiatieven te steunen, kunnen we dat bereiken. Daarnaast heeft een eigen home een positief effect op de veiligheid in het nieuwe stadion. Zo werk je dus samen verder aan de toekomst."

Vrijdagmiddag werd de samenwerking tussen de vereniging en de FC officieel bekrachtigd. Dit met de ondertekening van gezamenlijk opgesteld convenant. Daarin is vastgesteld dat beide partijen met elkaar in overleg zullen treden over de invulling van het toegezegde Z-side home in het nieuwe stadion. Daarnaast zal overleg worden gevoerd over de kaartverkoop van de Noordscurve.


Overwinning

De nieuwe vereniging is mede tot stand gekomen op initiatief van Geert Spieker, fractielid van de Stadpartij in de Groninger gemeenteraad. "Bij de FC zijn er ongelooflijk veel jongens die met hart en ziel achter de club staan," aldus Geert. "Allemaal echte, fanatieke supporters, maar waar eigenlijk nooit aandacht voor was. Er werd niet naar ze geluisterd en alleen de negatieve kanten werden belicht. Er werd over ze gepraat, niet mét ze gepraat. Dat moest veranderen.

Het punt was alleen dat je allemaal verschillende groepen had. Jongens van de ouwe garde, supporters op ZI, op West, eigenlijk door het hele stadion. Vandaar dat ik het initiatief heb genomen om al die losse groepen bij elkaar te brengen. Want wil je sterk staan en wil je iets bereiken; moet je dat samen doen. Ook in combinatie met de plannen om het voetbalgeweld te verminderen. Die eenheid is er nu, er is wat bereikt. Een overwinning na 23 jaar. Eindelijk." (bron: Internetredactie FC Groningen, 24 januari 2003)


Supportershome voor Z-side in Euroborg

GRONINGEN - Supporters van de Z-side en FC Groningen hebben elkaar gisteren het ja-woord gegeven. In een contractuele overeenkomst legden beide partijen vast dat de Supportersvereniging Z-side (in oprichting) een eigen onderkomen krijgt in de Euroborg. Aanhangers van de harde kern gaan het supportershome zelf exploiteren. Bestuursleden van de tweede supportersvereniging en financieel directeur Erik Mulder van FC Groningen zetten gistermiddag hun krabbel onder de afspraak. Daarin staat onder meer dat aan de noordzijde van het nieuwe stadion een zogeheten supporters-curve wordt gerealiseerd. Dit is een tribune die plaatsbiedt aan de fanatiekste aanhangers. In de nieuwe stadions van Vitesse en FC Twente zijn dergelijke vakken een groot succes. "Het moet straks een groen-wit leger worden achter dat doel", legt financieel directeur Erik Mulder uit.


Drijvende kracht

Raadslid Geert Spieker van de Stadspartij is de drijvende kracht achter de overeenkomst met FC Groningen. De oud-hooligan vormde de brug tussen supporters, club en politiek. Spieker is blij met de laatste ontwikkelingen. "De club is nu weer een eenheid. De afgelopen 23 jaar is er heel weinig gebeurd aan supportersgeweld en veiligheid in en rond het stadion. Door de jongens van de harde kern een eigen home te geven, zal de overlast minder worden. Volledig uitsluiten kan niet."

Het bestuur van de nieuwe supportersvereniging bestaat onder andere uit een onderwijzer, een reclasseringsambtenaar en een Z-sider. Spieker verwacht dat ongeveer duizend supporters zich zullen aanmelden voor de nieuwe vereniging. In het nieuwe stadion van FC Groningen komen straks dus twee supportershomes. Eén voor de algemene Supportersvereniging en één voor leden van de Z-side. Hoe beide ruimtes worden ingevuld is nog niet duidelijk, maar dat ze verschillend zullen worden, staat volgens Spieker vast. "In het home van de Z-side worden geen klaverjas- of sjoelavonden gehouden." (bron: DvhN, 25 januari 2003, Sander van der Werff)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl