Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - Ajax, 1 september 2002

Angst voor rel bij duel FC Groningen - Ajax

AMSTERDAM - Als het aan Ajax ligt, wordt het eredivisieduel met FC Groningen, dat morgen moet worden gespeeld, van het competitieprogramma gehaald. De Amsterdamse club vreest, net als FC Groningen, voor extreem supportersgeweld. Fans van beide clubs dagen elkaar al weken uit.

Routes en plaatsen, om voor de wedstrijd 'eens flink met elkaar te matten', worden via internet steeds frequenter met elkaar uitgewisseld. Jacques Wallage, burgemeester van Groningen, besloot daarop na overleg met de politiekorpsen van Amsterdam en Groningen geen kaarten beschikbaar te stellen voor Ajax-supporters. Wallage zegt 'over ernstige aanwijzigingen te beschikken dat gewelddadige confrontaties in en rond Groningen zullen plaatsvinden'. Veel Ajax-supporters zouden hebben aangekondigd buiten de reguliere combiregeling om naar de wedstrijd te gaan.

In Groningen sprongen afgelopen week de verantwoordelijke instanties op tilt toen Ajax-supporters aankondigden voor het duel met FC Groningen 'Beverwijk nog eens over te doen'. Volgens vertegenwoordigers van de F-side van Ajax zijn de reacties 'overtrokken'. ''Wallage laat zich bang maken door berichten die via internet de ronde doen en afkomstig zijn van supporters van FC Groningen. Als je je daardoor laat afschrikken, is dat de doodsteek van het voetbal,'' zegt een bestuurslid van de Onafhankelijke Supportersvereniging Ajax.

Volgens Ajax-woordvoerder Jacob Bergsma beslist Ajax vandaag of het afreist naar Groningen, zoals de KNVB heeft gesommeerd. De club wil eerst een antwoord op de brief die het 'op hoge poten' naar de KNVB heeft gestuurd. Arie van Eijden, algemeen directeur van Ajax, had de bond gevraagd het duel te schrappen en weer in het schema op te nemen wanneer FC Groningen de verplichte achthonderd kaarten overlegt voor zijn club. De KNVB wees het verzoek af.

Ajax is van mening dat de problemen pas zijn ontstaan nadat FC Groningen 'slechts' zeshonderd kaarten beschikbaar had gesteld voor zijn supporters. "Als wij die achthonderd kaarten gewoon hadden gekregen, was er niets gebeurd." Van Eijden zal vandaag met diverse supportersgroepen van de club praten om de gemoederen tot bedaren te brengen. Volgens ingewijden bestaan er ook plannen om volgende week het EK-kwalificatieduel Nederland-Wit-Rusland met rellen te omlijsten. (bron: Het Parool, 31 augustus 2002, Marije Randewijk)


Ajax-fans op weg naar Groningen

GRONINGEN - Volgens de politie zijn zondagmiddag zo'n tachtig boze Ajax-supporters uit de richting Almere onderweg naar Groningen. Bij Zwolle zijn tientallen auto's met supporters gesignaleerd. Bij het passeren van de gemeentegrens zal de Groninger politie de supporters aanhouden. Op hen zal snelrecht worden toegepast. Burgemeester Wallage van Groningen heeft de Ajax-fans verboden de wedstrijd van hun club zondag tegen FC Groningen te bezoeken omdat men bang was voor ongeregeldheden. (bron: DvhN, 1 september 2002)


Boze Ajax-fans houden verkeer op

TJALLEBERD - Boze Ajax-supporters hebben zondag langzaamaanacties gehouden in Friesland. De voetbalfans, die in circa vijftig auto's op weg waren naar Groningen, reden tussen Heerenveen en Drachten naast elkaar en hinderden zo het verkeer. Af en toe werd automobilisten doorgang verleend. De Friese politie begeleidde de stoet, maar greep niet in. De supporters waren boos, omdat ze niet bij het duel FC Groningen - Ajax mochten zijn. De Groningse politie stond aan de rand van de stad om fans terug te sturen. (bron: DvhN, 1 september 2002)


Ajax-supporters beƫindigen actie

GRONINGEN - Verschillende groepen Ajax-supporters die zondag onderweg waren naar Groningen, hebben hun actie beƫindigd. Een gedeelte van de ongeveer honderd voetbalfans is naar Heerenveen gegaan, anderen zijn volgens de politie vermoedelijk huiswaarts gekeerd. "De groep is opgelost", aldus een politiewoordvoerder. De politie heeft de groep de hele middag in de gaten gehouden.

De Regiopolitie Groningen stelt dat de afschrikking heeft gewerkt; geen enkele Ajax-supporter werd in Groningen zelf gesignaleerd. De supporters in circa vijftig auto's hielden van Steenwijk via Heerenveen en Drachten een langzaamaan-actie. Ze belemmerden het verkeer door naast elkaar te rijden. Af en toe stopten de supporters om het verkeer achter hen doorgang te verlenen. De politie Friesland, het KLPD en een politiehelikopter bleven de stoet begeleiden, maar grepen niet in.

Wel hebben politie-camerateams de hele actie vastgelegd en zijn kentekens genoteerd. De betrokkenen kunnen later alsnog worden vervolgd, onder meer door hun gedrag op de weg. Zo speelden enkele Ajax-fans op de rijksweg een potje voetbal. De supporters waren niet welkom in Groningen. Burgemeester Wallage besloot vrijdag dat de eredivisiewedstrijd van FC Groningen tegen Ajax zondag gespeeld moest worden zonder supporters van de bezoekende club. Tot woede van Ajax. (bron: DvhN, 1 september 2002)


Nauwelijks problemen Ajax-supporters voor Groninger Politie

De verwachte grote aantallen Ajax-supporters die ondanks het verbod toch naar Groningen zouden komen zijn uitgebleven. Laat in de ochtend werd een groep van circa 100 supporters gesignaleerd in de omgeving van Heerenveen. Ze ontmoetten elkaar met circa dertig auto's in Heerenveen Zuid in de omgeving van het plaatselijk voetbalstadion. Van daaruit begaven ze zich richting Drachten via de A7. Ter hoogte van de afslag Tjalleberd echter keerden ze weer via de andere baan in de richting Heerenveen.

Een team van de Groninger Politie begeleidde de groep en waarschuwde het overig verkeer voor het rijgedrag van de supporters. Ze reden erg langzaam en kwamen op sommige plaatsen geheel tot stilstand. Dit gedrag werd vastgelegd door een videoteam van de politie, die tevens de kentekens van de auto's vastlegde. De betrokkenen krijgen nog een acceptgiro thuisgestuurd voor hun verkeersgevaarlijk gedrag.

Omstreeks 15.00 uur hielden de meeste supporters het voor gezien en trokken voor een deel Heerenveen in. De rest vertrek kennelijk richting woonplaats. In en rond de stad Groningen waar alle toegangswegen werden bewaakt zijn geen Ajax-supporters waargenomen. Ook niet in de binnenstad waar het ter gelegenheid van koopzondag erg gezellig was.

Rond het stadion leverden FC Groningen-supporters na afloop nog enkele problemen op toen ze het 2e videoteam van de politie belaagden. Dit kon in korte tijd worden opgelost. Twee supporters zijn aangehouden voor belediging en opruiing. De politiecapaciteit die is gebruikt was gebaseerd op de vaste inzet die stond gepland. Rond het stadion werd een deel ingezet. Het overig deel werd ingezet voor de eerdergenoemde werkzaamheden. (bron: Regiopolitie Groningen, 2 september 2002)


Politiemacht ziet geen Ajax-fan in Groningen

GRONINGEN - De Groninger politie had zondag meer moeite met supporters van FC Groningen dan met de verwachte relschoppers van Ajax. De massaal aanwezige politie op het Julianaplein en andere toegangswegen van Groningen bekeek elke automobilist, maar kreeg geen Ajax-supporter te zien.

In de binnenstad verliep de koopzondag ongehinderd. Nadat de Groninger burgemeester Wallage de komst van Ajax-fans naar FC Groningen - Ajax met een noodbevel had verboden, was rekening gehouden met wraakacties. Laat in de ochtend kwam een groep van zo'n honderd Ajax-supporters met dertig auto's bijeen in Heerenveen bij het stadion. Vandaar reden ze richting Drachten, maar bij de afslag Tjalleberd maakten ze rechtsomkeert.

Langzaam rijdend, af en toe stoppend, hinderden ze het overige verkeer. Een team van de Groninger politie begeleidde de groep. Een videoteam legde hun gedrag en de kentekens van hun auto's vast. Zij krijgen een acceptgiro thuis voor gevaarlijk verkeersgedrag. Rond drie uur hielden de meesten het voor gezien. Een deel trok Heerenveen in en de rest keerde huiswaarts.

Rond het Oosterpark werd de sfeer na afloop van de wedstrijd nog enige tijd grimmig. Supporters van FC Groningen, teleurgesteld over de nederlaag van hun team, belaagden een videoteam van de politie. Zij kregen even een camera te pakken. Twee van hen werden gearresteerd voor belediging en opruiing. (bron: DvhN, 2 september 2002, Cees Vellekoop)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl