Forum | Prikbord | Info | Links
 
Ajax - FC Groningen, 7 februari 2002

Fans FC Groningen tot middernacht vast

GRONINGEN - Ontgoocheld na het 4-0 verlies van hun club keerden zeshonderd supporters van FC Groningen pas diep in de nacht terug in de stad. De meute was 's middags met een kwartier vertraging in veertien bussen - waarvan negen dubbeldekkers - vertrokken in de richting van Amsterdam.

Bij het vertrek zat de stemming er nog goed in en sprak iedereen van een historische overwinning die in de Amsterdamse ArenA op Ajax zou worden behaald. De vertraging bij het vertrek werd veroorzaakt door enige verwarring over de verdeling van de supporters over de verschillende bussen.

De supporters van FC Groningen verbaasden zich in de ArenA vooral over de saaiheid en de stilte onder de aanhang van de Amsterdammers. Dus probeerden ze met spreekkoren hun club tot een schier onmogelijke prestatie op te zwepen. In de eerste helft had deze verbale steun bijna succes.

Grote woede was er na afloop toen één van de eigen supporters een FC Groningen-steward een duw in de rug gaf en deze van de tribune meters naar beneden tuimelde. Zijn verwondingen vielen mee in tegenstelling tot de hoofdwonden van weer een supporter die 'zomaar' door één van de leden van zijn eigen legioen in elkaar was gemept.

De woede onder de Groningers wakkerde nog verder aan toen de Amsterdamse Mobiele Eenheid het nodig vond de aanhang na afloop van de wedstrijd nog anderhalf uur in het stadionvak vast te houden. Rond twaalf uur, het laatste fluitsignaal had om half elf al geklonken, konden de supporters in een verlaten Amsterdam Zuid-Oost de bussen opzoeken om de terugreis naar Groningen te maken.

De aanhang van FC Groningen is het ontgaan dat het vervoer tussen Groningen en Amsterdam voor een belangrijk deel in handen was van Ajax-sponsor en vaste leverancier van busstoelen, de firma Oostenrijk. Dat niemand dit opmerkte was vast de reden dat zich onderweg geen incidenten en vernielingen hebben voorgedaan. (bron: NvhN, 8 februari 2002)


Commentaar
Wat een vreemd en suggestief stuk van onze vrienden van het NvhN. Vooral die laatste zin slaat helemaal nergens op. Alsof het zeer uitzonderlijk is dat er onderweg een keer niks gesloopt wordt. Altijd weer de stigmatisering door figuren die geen enkel verstand van de supporterswereld hebben. Simpelweg omdat ze zich daarin niet WILLEN verdiepen en vast willen blijven houden aan hun stereotiepen.

De supporter liep zijn hoofdwonden trouwens op door het toedoen van de losse handjes van de ME (waar de ME later een officiële waarschuwing voor heeft gekregen wegens excessief geweld) en niet door toedoen van een eigen supporter. Slechts een klein verschil hoor, maar ach, dat maakt toch voor het NvhN niet uit? De feiten hoeven immers helemaal niet te kloppen?

Het stuk lijkt wel geschreven door een brugklasser, wat een dom taalgebruik en wat een beroerde stijl. Voor het vertrek scharrelt Menno Hoexum nog rond op de Sontweg met zijn meereizende zoontje en het zou ons niet verbazen als ie dit bewuste zoontje de opdracht heeft gegeven om z'n ogen goed de kost te geven in het uitvak. Blijkbaar is het mannetje echter stekeblind aan beide ogen.


FC Groningen beklaagt zich per brief bij Ajax

GRONINGEN - FC Groningen heeft per brief opheldering gevraagd aan de directie van Ajax over gebeurtenissen rond de bekerwedstrijd Ajax-FC Groningen op 7 februari in de Arena. "De veiligheidscoördinator van Ajax heeft ons telefonisch laten weten dat er een aantal dingen verkeerd zijn gegaan en daarvoor zijn excuses aangeboden, maar wij wachten nog op een schriftelijke reactie van Ajax", zegt algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen.

FC Groningen laat in de brief ondermeer zijn ongenoegen blijken over de gang van zaken rond de ontvangst van de supporters uit Groningen. Ajax heeft zich volgens FC Groningen onterecht afzijdig gehouden in de vervoersproblematiek. Gestoord heeft FC Groningen zich eveneens aan de houding van een aantal ME'ers, die zonder aanleiding het supportersvak van FC Groningen binnenkwamen. Dit wekte volgens FC Groningen onnodige agressie op en leidde tot incidenten. Daarbij werd een FC Groningen-aanhanger met een knuppel geslagen, wat een bloedende hoofdwond tot gevolg had.

Daarnaast werden de supporters van FC Groningen na afloop van de wedstrijd negentig minuten vastgehouden in hun vak, terwijl een periode van twintig minuten was afgesproken. Nijland: "Wij vinden dat onbegrijpelijk en dat hebben we Ajax per brief ook laten weten. Wij komen op voor de belangen van onze supporters." De KNVB, de politie en het gemeentebestuur van Amsterdam hebben een afschrift van de brief gekregen. (bron: NvhN, 28 februari 2002)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl