Forum | Prikbord | Info | Links
 
Groningers wijzen KNVB op regels, 21 december 2001

Groningers wijzen KNVB op regels

Groningen, 21 december | De Nederlandse voetbalbond kan niet met twee maten gaan meten volgens de supporters van FC Groningen. FC Groningen mocht de Amstel Cup-wedstrijd tegen Zwolle namelijk niet verzetten, terwijl Ajax dat wel mag tegen de Groningers. FC Groningen - FC Zwolle stond te boek als een risicoduel en aangezien de Groningse politie geen mensen had voor de wedstrijd 's avonds moest de club het op last van de burgemeester verzetten. Van de KNVB mocht dit echter niet waardoor het 's middags moest worden gespeeld. FC Groningen protesteerde aanvankelijk tegen dit besluit maar kreeg te horen van de heren Kessler en Van Rhee dat de club zich dan maar niet had moeten inschrijven voor het bekertoernooi. De wedstrijd Ajax - FC Groningen werd vastgesteld op 30 januari, toen de Amsterdamse politie echter geen mensen beschikbaar had aangezien drie dagen later het huwelijk van Willem Alexander en Máxima is, werd het toch verzet. Zo lijkt het dat de grote clubs het nog altijd voor het zeggen hebben. (bron: Voetbalplus, 23 dec 2001)Achtergrond en uitleg van de actie


Beste supporters,

Zoals een ieder inmiddels weet is de Amstel Cup wedstrijd Ajax - FC Groningen verschoven naar 7 februari ivm met het koninklijk huwelijk. Deze maand moest FC Groningen - Zwolle perse op 12 december worden gespeeld. Hierdoor vond de wedstrijd om 14.00 uur plaats en kwamen er maar 3000 toeschouwers op dit duel af.

De KNVB was toen heel duidelijk. De wedstrijd mocht absoluut niet worden verplaatst, regels zijn regels en anders had FC Groningen zich maar niet moeten inschrijven voor de Amstel Cup. Nu blijkt ineens Ajax - FC Groningen wel verschoven te mogen worden. De KNVB geeft dus in onze ogen bepaalde clubs een voorrang positie. Naar de mening van de FC Groningen supporters is dit onacceptabel en hebben we een actie in gang gezet. Deze vreedzame actie bestaat uit het versturen van een brief naar FC Groningen en de KNVB. Op diverse forums op het internet roepen wij iedereen op deze brief te versturen. Uiteraard ook op het forum van www.fcgroningen.nl (de officiële site van FC Groningen).

In de brief uiten wij ons ongenoegen over dit besluit en bekritiseren wij de slappe houding van FC Groningen. De bedoeling hiervan is dat FC Groningen nu eens als een echte club opstaat en er voor uit komt dat zij dit niet langer van de KNVB pikt. Met de brief naar de KNVB willen wij bereiken dat zij inziet dat ze absoluut fout bezig is en zij Ajax op de vingers tikt.


Groningers starten met groot succes site op

Groningen, 24 december | De actie die de supporters van FC Groningen hebben opgestart, blijkt een groot succes. Ook fans van andere clubs mailen massaal de protestbrief naar de KNVB. Ook is er een site opgericht door de supporters. De Nederlandse voetbalbond kan niet met twee maten gaan meten volgens de supporters van FC Groningen. FC Groningen mocht de Amstel Cup-wedstrijd tegen FC Zwolle namelijk niet verzetten, terwijl Ajax dat wel mag tegen de Groningers.

FC Groningen - FC Zwolle stond te boek als een risicoduel en aangezien de Groningse politie geen mensen had voor de wedstrijd 's avonds moest de club het op last van de burgemeester verzetten. Van de KNVB mocht dit echter niet waardoor het 's middags moest worden gespeeld.

FC Groningen protesteerde aanvankelijk tegen dit besluit maar kreeg te horen van De heer Kessler dat de club zich dan maar niet had moeten inschrijven voor het bekertoernooi. De wedstrijd Ajax - FC Groningen werd vastgesteld op 30 januari, toen de Amsterdamse politie echter geen mensen beschikbaar had aangezien drie dagen later het huwelijk van Willem Alexander en Máxima is, werd het toch verzet. Zo lijkt het dat de grote clubs het nog altijd voor het zeggen hebben. (bron: Voetbalplus, 24 december 2001)


Supporters in actie tegen verplaatsen bekerduel

Supporters van FC Groningen hebben een actie gestart tegen de verplaatsing van het duel Ajax – FC Groningen. Via e-mails protesteren de fans tegen het besluit van de KNVB om de bekerwedstrijd, die stond gepland voor 30 januari, te verplaatsen naar donderdagavond 7 februari.

De actie van de supporters komt voort uit de perikelen rond de bekerwedstrijd FC Groningen – FC Zwolle van 12 december. Zoals bekend werd dit duel 's middags uur afgewerkt. Dit omdat de wedstrijd door de gemeente Groningen werd aangemerkt als risicoduel. Dergelijke wedstrijden mogen in Groningen alleen bij daglicht worden gespeeld. Op last van de KNVB werd het duel vervolgens gespeeld om 14.00 uur.


Reglementen

In de weken voorafgaand aan het duel, hebben zowel FC Groningen als FC Zwolle de KNVB meerdere malen verzocht om de wedstrijd te mogen spelen op zondag 20 januari. De bond liet echter weten niet akkoord te gaan met deze verplaatsing. "Wij houden vast aan de reglementen van de Amstel Cup," zo meldde competitieleider Will van Rhee destijds. "Die zijn duidelijk. Als de wedstrijd niet 's avonds mag worden gespeeld, moet het maar in de middag. Als de clubs daar niet mee akkoord gaan, hadden ze zich niet moeten inschrijven voor het bekertoernooi."

Ondanks het middaguur en de matige ambiance wist FC Groningen het duel te winnen. Een resultaat waardoor de club doordrong tot de kwartfinale van de Amstel Cup, waarin na loting werd bepaald dat Ajax de volgende tegenstander zou zijn. Dit in een wedstrijd die werd vastgesteld voor woensdag 30 januari. Omdat op deze datum echter te weinig Amsterdamse agenten ingezet kunnen worden, is het duel verplaatst naar donderdag 7 februari.


Protest

Supporters van FC Groningen protesteren hevig tegen deze verplaatsing. "Voor de wedstrijd tegen Zwolle, werd het FC Groningen door de KNVB absoluut verboden naar een andere speeldag uit te kijken," zo verklaren de fans. "Maar nu het Ajax betreft, schijnt die regel opeens niet meer te gelden. Weer een bewijs dat de KNVB de grote clubs geen haarbreed in de weg durft te leggen. Ajax wil een andere speeldag en ja hoor, de KNVB buigt onmiddellijk. Dat pikken wij dus niet."

Via een op mail gestelde protestbrief hebben de supporters de afgelopen dagen, zowel bij FC Groningen als bij de KNVB, hun ongenoegen kenbaar gemaakt. "De bedoeling is dat FC Groningen er voor uit komt dat zij dit niet langer van de KNVB pikt. Met de brief naar de KNVB willen wij bereiken dat zij inzien dat ze absoluut fout bezig zijn en zij Ajax op de vingers tikt," zo melden de fans in de brief.

Volgens de initiatiefnemers hebben inmiddels honderden fans hun ongenoegen via e-mail kenbaar gemaakt. Opvallend is dat de Groningers brede steun ontvangen van supporters van vrijwel alle Nederlandse clubs.


Overmacht

Voorzitter Jaap van der Linde van FC Groningen heeft begrip voor de actie, maar zet wel enige vraagtekens. "Ik kan begrijpen dat hier aan het meten met twee maten wordt gedacht," aldus de voorzitter. "Aan de andere kant is er in deze kwestie sprake van overmacht. Met name omdat de oorzaak ligt in de festiviteiten rond het huwelijk van Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Daarnaast is het niet uit te sluiten dat FC Groningen voordeel heeft bij deze verschuiving. Zeker als de wedstrijd rechtstreeks op SBS6 wordt uitgezonden, levert ons dat extra geld op." (bron: Internetredactie FC Groningen, 27 december 2001)


Massaal protest tegen verplaatsing Ajax-FC Groningen

GRONINGEN - FC Groningen en de KNVB zijn de afgelopen dagen bestookt met honderden op mail gestelde protestbrieven van supporters. Daarmee uiten de fans hun ongenoegen over het feit dat de KNVB het oorspronkelijk voor woensdagavond 30 januari vastgestelde bekerduel Ajax-FC Groningen heeft uitgesteld naar donderdagavond 7 februari.

Initiatiefnemer Martin legt de gevoelens die bij de supporters van FC Groningen leven uit: "Er is hier sprake van een flagrant staaltje van rechtsongelijkheid. Toen FC Groningen-FC Zwolle op last van de burgemeester niet op de avond gespeeld mocht worden, werd het FC Groningen bij monde van competitieleider Will van Rhee absoluut verboden naar een andere speeldag uit te kijken. Dat was bij bekervoetbal niet mogelijk, beweerde hij. Dus moest er tot ongenoegen van iedereen naar de middag uitgeweken worden. Maar nu het Ajax betreft, schijnt die regel opeens niet meer te gelden. Weer een bewijs dat de KNVB de grote clubs geen haarbreed in de weg durft te leggen. Ajax wil een andere speeldag en ja hoor, de KNVB buigt onmiddellijk. Dat pikken wij dus niet."

Overigens benadrukt Martin dat de mailactie niet de bedoeling heeft de club FC Groningen of de KNVB in diskrediet te brengen. "Er zijn nu al vele honderden brieven verstuurd. Ook van clubs als Feyenoord, NEC, Telstar, Utrecht, Sparta en wellicht nog meer, krijgt deze actie alle ondersteuning. Belangstellenden kunnen de mail lezen op http://efcee.cjb.net."

Voorzitter Jaap van der Linde van FC Groningen vindt de actie begrijpelijk, maar niet nodig. "Ik kan begrijpen dat hier aan het meten met twee maten wordt gedacht. Dus heb ik begrip voor deze actie. Aan de andere kant: FC Groningen heeft voordeel bij deze verschuiving. Het is waarschijnlijk dat de wedstrijd nu rechtstreeks op SBS6 wordt uitgzonden en dat levert ons geld op." (bron: NvhN, 27 december 2001, Paul Zweverink)


Supporter FC Groningen voert actie tegen de KNVB en club

Groningen - Martin, een supporter van FC Groningen, voert actie tegen de club en de KNVB, omdat hij vindt dat de bond bij het verplaatsen van wedstrijden, grote clubs voortrekt. Ook FC Groningen krijgt ervan langs. De club moet volgens de actievoerder niet met zich laten sollen. De supporter roept andere fans op om een brief naar FC Groningen en de KNVB te sturen.

De Stadjer ergerde zich blauw toen de Amstelcup-wedstrijd FC Groningen - FC Zwolle op 12 december werd verplaatst naar 's middags om twee uur. "De wedstrijd zou 's avonds worden gespeeld, maar dat mocht niet van burgemeester Wallage. De KNVB weigerde de wedstrijd daarop naar een andere dag te verplaatsen."

De pot werd 's middags gespeeld, zonder veel publiek. Op 7 februari moet Groningen tegen Ajax spelen, maar nu heeft Ajax de pot verplaatst, in verband met het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima. "Het is natuurlijk van de gekke dat deze wedstrijd wel ineens verplaatst kan worden. Omdat het een grote club is". (bron: GD, 27 december 2001)


E-mailprotest verplaatsen duel

GRONINGEN - De KNVB heeft de afgelopen dagen honderden e-mailtjes ontvangen van boze FC Groningen-fans. Zij protesteren tegen het verplaatsen door Ajax van de bekerwedstrijd tegen de FC. Dit duel zou op 30 januari worden gespeeld, maar dan zijn er niet genoeg politiemensen beschikbaar in verband met het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima. De KNVB heeft het verzoek van Ajax ingewilligd, terwijl het onlangs onmogelijk bleek om het duel FC Groningen - FC Zwolle te verplaatsen. (bron: RTV Noord, 27 december 2001)


Reactie management op supportersactie

Het management van FC Groningen geeft een reactie op de supportersactie, die eind december 2001 door een aantal supporters werd opgestart.

Gezien het grote aantal reacties dat FC Groningen rond de jaarwisseling ontving werd duidelijk dat bij een deel van de supporters de indruk bestaat dat de club met zich laat sollen ten aanzien van de vaststelling van bekerwedstrijden. Door de supporters wordt de situatie rond het vaststellen van de wedstrijd FC Groningen-FC Zwolle aangehaald bij het verschuiven van de kwartfinale-wedstrijd Ajax-FC Groningen. Er is echter sprake van twee totaal verschillende situaties.

Aangezien burgemeester Wallage zich op het standpunt stelt dat risicoduels bij daglicht gespeeld worden moest FC Groningen in de achtste finales op zoek naar een uitwijkmogelijkheid. De enige beschikbare zondagmiddag was 20 januari. Deze datum bleek echter ook geen mogelijkheid, aangezien deze in de winterstop valt en ook nog eens te dicht op de volgende bekerronde. De winnende ploeg zou te weinig tijd over hebben om de organisatie rond te krijgen bij een eventuele thuiswedstrijd in de kwartfinale. Aldus is besloten de wedstrijd vast te stellen op het ongebruikelijke tijdstip van woensdagmiddag om 14.00 uur. Overigens schrijven de KNVB-reglementen voor dat, in het eventuele geval van een verbod om risico-redenen, de wedstrijd op de tevoren vastgestelde speeldatum in de middaguren zal worden gespeeld.

Bij de uitwedstrijd tegen Ajax is de situatie in zoverre anders, dat de burgemeester niet bij voorbaat vindt dat de wedstrijd bij daglicht gespeeld moet worden. In Amsterdam mogen in de week voor het huwelijk van Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta (2 februari) geen evenementen plaatsvinden. Deze week is dan ook door de Amsterdamse club voorafgaand aan het seizoen als knelpunt aangemerkt. Acht dagen na 30 januari -ruim binnen de termijn van vier weken die door de KNVB wordt gehanteerd- is er geen enkel probleem om de wedstrijd doorgang te laten vinden.

Beide clubs hebben dan ook in onderling overleg besloten om te spelen op donderdag 7 februari om 20.45 uur. De wedstrijd zal naar alle waarschijnlijkheid live worden uitgezonden door SBS6. Het management benadrukt tenslotte dat de datum woensdag 30 januari altijd onder voorbehoud is genoemd, omdat de 'problematiek' al vroegtijdig bij de club bekend was.

J.D. Nijland, Algemeen Directeur FC Groningen

(bron: Internetredactie FC Groningen, 7 januari 2002)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl