Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - Zwolle, 12 december 2001

Burgemeester verbiedt FC Groningen - FC Zwolle

GRONINGEN - Burgemeester Wallage van Groningen heeft de bekerwedstrijd FC Groningen - FC Zwolle, die was vastgesteld voor woensdagavond 12 december, verboden. Hij bestempelde het duel in het Oosterparkstadion als risicowedstrijd. Volgens een woordvoerder heeft de burgemeester zijn besluit genomen op grond van ervaringen in het verleden. Een risicowedstrijd vereist extra inzet van de kant van de politie en een aanvangstijdstip in de middag. Het is overigens alweer enige tijd geleden dat er voor het laatst rellen waren tijdens een treffen tussen beide clubs. Dat was in mei 1998 bij een duel voor de nacompetitie. (bron: ANP, 21 november 2001)


Wallage verbiedt avondwedstrijd FC Groningen - FC Zwolle

Burgemeester J. Wallage van Groningen heeft de bekerwedstrijd FC Groningen - FC Zwolle, die gepland stond voor woensdagavond 12 december, bestempeld als 'risicowedstrijd'. Dat betekent dat deze die avond niet in het Oosterparkstadion gespeeld kan worden. Volgens een woordvoerder heeft de burgemeester op grond van ervaringen uit het verleden besloten dat het gaat om een risicowedstrijd. Dat betekent dat er dan extra politie moet worden ingezet en dat die wedstrijd 's middags gespeeld moet worden, opdat de politie voldoende zicht kan houden op de supporters. Een nieuwe datum voor de wedstrijd is er nog niet.

FC Groningen heeft zeer teleurgesteld gereageerd op de beslissing omdat de club verwacht dat er 's middags aanzienlijk minder supporters zullen komen omdat veel mensen dan werken of naar school gaan. Overigens is het al enige tijd geleden dat er ongeregeldheden waren tijdens ontmoetingen tussen FC Groningen en FC Zwolle: de laatste keer was in mei 1998. Het ging toen om rellen bij een wedstrijd in de nacompetitie. (bron: GIC, 21 november 2001)


Duel FC Groningen - FC Zwolle niet 's avonds

GRONINGEN - De bekerwedstrijd FC Groningen - FC Zwolle mag niet op woensdagavond 12 december worden gespeeld. De Groningse burgemeester Wallage vindt het duel een risicowedstrijd en die moet overdag worden afgewerkt. Beide ploegen ontmoeten elkaar misschien nu op dezelfde datum, maar dan 's middags. Ook is het mogelijk dat de partij op zondagmiddag 20 januari plaats heeft. In mei 1998 waren er rellen bij de nacompetitiewedstrijd FC Zwolle - FC Groningen. Beide clubs troffen elkaar daarna nog vijf keer, maar er deden zich geen incidenten meer voor. (bron: RTV Noord, 21 november 2001)


Bekerduel tegen FC Zwolle mogelijk verplaatst

De bekerwedstrijd FC Groningen - FC Zwolle, die voor woensdag 12 december op de rol stond, wordt mogelijk verplaatst. Dit omdat het duel bij daglicht moet plaatsvinden. Burgemeester Wallage heeft de wedstrijd in de achtste finales van de Amstel Cup aangemerkt als 'risicoduel'. Dergelijke duels mogen alleen bij daglicht worden gespeeld, zo is voor aanvang van het seizoen besloten. Dit betekent dat de wedstrijd FC Groningen - FC Zwolle op de geplande aanvangstijd van 19.30 uur, geen doorgang mag vinden. In overleg met FC Groningen en FC Zwolle wordt nu gezocht naar een andere datum. Mogelijk wordt de wedstrijd verschoven naar zondag 20 januari, 14.30 uur. Optie twee is dat het duel 's middags wordt afgewerkt. Hierover zal in de komende dagen duidelijkheid ontstaan. Overigens verliepen de afgelopen vijf ontmoetingen tussen Groningen en Zwolle zonder incidenten. (bron: Internetredactie FC Groningen, 21 november 2001)


'Voetballen op een woensdagmiddag is een spookbeeld'

GRONINGEN - Na het verbod van burgemeester Wallage heeft algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen 20 januari als alternatieve speeldatum van FC Groningen - FC Zwolle voorgesteld, maar competitieleider Will van Rhee gaat daar niet mee akkoord. "Wij zullen vasthouden aan de reglementen van de Amstel Cup", zegt Will van Rhee. "En die spreken duidelijke taal. Als de locale autoriteiten niet toestaan dat de wedstrijd in de avonduren wordt gespeeld, moet de wedstrijd verplaatst worden naar de middag. Staan wij toe om de wedstrijd naar een andere dag te verplaatsen, dan krijg je precedentwerking en dat willen wij niet."

Van Rhee laat weten al een schrijven van burgemeester Wallage te hebben ontvangen, waarin deze voorstelt om de wedstrijd op woensdagmiddag 12 december om 14.00 uur te laten beginnen. "De clubs kennen de reglementen. Als ze daar niet mee akkoord gaan, hadden ze zich niet voor het bekertoernooi moeten inschrijven. Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan, is wat dat betreft mijn stelregel."

Nijland verklaart op 'enige clementie' van de locale overheid te hebben gehoopt. "Financieel is dit voor ons natuurlijk ook een geweldige tik, maar dat argument weegt absoluut niet het zwaarst. Wij vinden dat wij het ten opzichte van onze goedwillende supporters niet kunnen maken om 's middags te voetballen. Bovendien hebben wij met de steun van een grote supportersschare meer kans om ons voor de volgende ronde te kwalificeren, dan voor nagenoeg lege tribunes. En dit doet ons imago ook geen goed. Niet mogen spelen in de avonduren roept associaties op met supportersgeweld en dat is ten aanzien van FC Groningen geen juist beeld. Onze toeschouwersaantallen stijgen en ook onze sponsorpool breidt zich verder uit. En dat is mede te danken aan de goede sfeer in het stadion."

Nijlands collega Jeroen Bijl van FC Zwolle is eveneens faliekant tegen het spelen van de wedstrijd op de woensdagmiddag. "En vooralsnog gaan wij daar ook niet mee akkoord", zegt hij. "Wij vinden het vreemd dat deze wedstrijd niet gewoon op woensdagavond gespeeld kan worden. Een Amstel Cup-wedstrijd is een eenmalige aangelegenheid en als overheid moet je daar dan een eenmalige extra inspanning voor doen. Het is wel héél gemakkelijk en ook héél kort door de bocht om te zeggen: die wedstrijd mag 's avonds niet worden gespeeld. Ik vind FC Groningen een hele mooie club, maar als ze hun bekerwedstrijden niet in de avonduren kunnen afwerken, is het misschien beter dat ze in het vervolg niet aan het toernooi mee doen. Want wie wordt de dupe? FC Zwolle. Het zijn niet onze problemen, maar wij worden er wel mee opgezadeld."

Hans Nijland vreest eveneens problemen mocht FC Groningen zich ten koste van FC Zwolle voor de kwartfinales kwalificeren. "Met Ajax, Feyenoord, FC Utrecht, FC Twente en FC Den Bosch zit er nog een aantal clubs in het toernooi, die voor ons ook als risicoclubs gelden. En als wij dan weer een thuiswedstrijd loten, moeten wij die dan opnieuw 's middags spelen..? We moeten nog maar eens kritisch kijken naar de gekozen beleidslijn en hebben ook al een afspraak met de burgemeester gemaakt. Want spelen op een woensdagmiddag, dat is toch een spookbeeld?" (bron: NvhN, 22 november 2001)


FC Groningen wil niet 's middags spelen

FC Groningen heeft een groot probleem met het vinden van een geschikt tijdstip voor het bekerduel met FC Zwolle. Dinsdag bestempelde burgemeester Wallage het treffen tussen beide clubs als risicowedstrijd, met als gevolg dat er extra politie moet worden ingezet en 's middags moet worden gespeeld. De bekerwedstrijd stond gepland stond op woensdagavond 20.00 uur.

FC Groningen wil het duel verplaatsen naar zondag 20 januari, maar daarmee gaat competitieleider Will van Rhee niet akkoord. "Wij zullen vasthouden aan de reglementen van de Amstel Cup", legt Van Rhee uit in het Nieuwsblad van het Noorden. "En die spreken duidelijke taal. Als de lokale autoriteiten niet toestaan dat de wedstrijd in de avonduren wordt gespeeld, moet de wedstrijd verplaatst worden naar de middag. Staan wij toe om de wedstrijd naar een andere dag te verplaatsen, dan krijg je precedentwerking en dat willen wij niet."

De enige oplossing die rest is om het duel op woensdagmiddag te laten verspelen. Een tijdstip waarmee burgemeester Wallage kan leven, hij stelde zelfs voor het duel om 14.00 uur te laten beginnen. Beide voetbalclubs voelen daar niets voor. "Wij vinden dat wij het ten opzichte van onze goedwillende supporters niet kunnen maken om 's middags te voetballen", verklaart Hans Nijland, voorzitter van FC Groningen. "Bovendien hebben wij met de steun van een grote supportersschare meer kans om ons voor de volgende ronde te kwalificeren, dan voor nagenoeg lege tribunes."

Nijlands collega, Jeroen Bijl van FC Zwolle, zegt "vooralsnog niet akkoord te gaan met het voorstel". "Wij vinden het vreemd dat deze wedstrijd niet gewoon op woensdagavond gespeeld kan worden. Een Amstel Cup-wedstrijd is een eenmalige aangelegenheid en als overheid moet je daar dan een eenmalige extra inspanning voor doen. Het is wel héél gemakkelijk en ook héél kort door de bocht om te zeggen: die wedstrijd mag 's avonds niet worden gespeeld."

Competitieleider Van Rhee blijft echter streng: "De clubs kennen de reglementen. Als ze daar niet mee akkoord gaan, hadden ze zich niet voor het bekertoernooi moeten inschrijven." (bron: VI, 22 november 2001)


FC Groningen vangt bot bij KNVB in bekerprobleem

De KNVB gaat niet akkoord met de voorgestelde verplaatsing van het bekerduel FC Groningen – FC Zwolle. Dit meldt de voetbalbond op het verzoek van FC Groningen om de wedstrijd in de achtste finale van de Amstel Cup te mogen spelen op 20 januari 2002.

Het standpunt van de bond komt voort uit de beslissing van burgemeester Wallage van Groningen. Deze gaf afgelopen maandag geen toestemming voor het duel, dat oorspronkelijk stond gepland op woensdag 12 december. Volgens Wallage geldt de wedstrijd tegen Zwolle als een risicoduel. Dergelijke wedstrijden mogen in Groningen alleen worden afgewerkt bij daglicht.


Reglementen

Naar aanleiding van het besluit heeft FC Groningen bij de KNVB een verzoek ingediend om de wedstrijd te mogen spelen op zondag 20 januari. De bond heeft inmiddels laten weten niet akkoord te gaan met deze verplaatsing. "Wij houden vast aan de reglementen van de Amstel Cup," zo meldde competitieleider Will van Rhee. "Die zijn duidelijk. Als de wedstrijd niet 's avonds mag worden gespeeld, moet het maar in de middag. Als de clubs daar niet mee akkoord gaan, hadden ze zich niet moeten inschrijven voor het bekertoernooi."


Supporters

FC Groningen heeft teleurgesteld gereageerd op de houding van de voetbalbond. "Vooral omdat we het voor onze supporters niet kunnen maken om op woensdagmiddag te voetballen," aldus Hans Nijland, algemeen directeur van FC Groningen. "Daarnaast bestaat nu de kans dat we voor halflege tribunes moeten spelen. En iedereen zal begrijpen dat plaatsing voor de volgende ronde met steun van een vol Oosterpark groter is. Naast de financiële tik die dat oplevert, doet dat ook ons imago geen goed. En dat is jammer. Zeker gezien de afgelopen thuiswedstrijden, waar de sfeer in het stadion, dankzij onze supporters, buitengewoon positief was."


Onaanvaardbaar

FC Zwolle-directeur Jeroen Bijl is eveneens tegen het idee om de wedstrijd 's middags te laten spelen. "Wij vinden dat de gemeente Groningen een uitzondering moet maken," zo liet Bijl donderdag in de Zwolse Courant weten. "Bekerwedstrijden worden nu eenmaal doordeweeks gespeeld. Alsof het nu ineens ons probleem is. FC Zwolle heeft vanuit Groningen twee alternatieven aangeboden gekregen. Spelen om twee uur 's middags óf voetballen zonder Zwolse supporters. Beiden zijn voor ons onaanvaardbaar."

FC Groningen is inmiddels in overleg met de gemeente Groningen om te zoeken naar een goede oplossing. FC Zwolle heeft eveneens aangekondigd in contact te treden met de KNVB en eventueel de Groningse burgemeester. Wordt ongetwijfeld vervolgd. (bron: FC Groningen, 23 november 2001)


Overdreven maatregel Wallage schaadt imago Groningen

GRONINGEN - Risicowedstrijden van betaald voetbalclubs worden in principe in de middaguren gespeeld en niet 's avonds. Het is één van de maatregelen tegen voetbalgeweld die zijn vastgelegd in een convenant dat is ondertekend door de KNVB, de burgemeesters van steden waar betaald voetbal wordt gespeeld, het Openbaar Ministerie, de politie en de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en Sport. Dat burgemeester Wallage FC Groningen - FC Zwolle van de woensdagavond (12 december) wil verplaatsen naar de woensdagmiddag komt derhalve niet onverwacht, de bekerkrachtmeting geldt tenslotte als een risicoduel.

Maar je kunt ook overdrijven en dat doet Wallage. Zeker, drieënhalf jaar geleden ging het in een nacompetitiewedstrijd in het Oosterenkstadion in Zwolle een keer goed mis tussen wat aanhangers van beide ploegen. En het was maagomkerend te zien hoe een supporter van FC Groningen door Zwolse raddraaiers in elkaar werd geslagen. Bij de return in Groningen liet FC Zwolle zijn supporters thuis. Daarna speelden beide ploegen nog twee keer in competitieverband tegen elkaar. Noemenswaardige incidenten deden zich daarbij niet voor.

Garanties dat incidenten opnieuw uitblijven als FC Groningen - FC Zwolle in de avonduren wordt gespeeld, kunnen nooit worden gegeven. Daarvoor is het supportersgedrag te onvoorspelbaar. Maar het gaat, met alle respect, maar om FC Zwolle, dat volgens directeur Jeroen Bijl niet meer dan driehonderd supporters meeneemt naar het Oosterpark. En de politie van Groningen moet toch in staat worden geacht dat groepje, indien nodig, in toom te houden.

Door zijn veto uit te spreken over FC Groningen-FC Zwolle in de avonduren, maakt Wallage de belangen van de grote, goedwillende supportersschare van FC Groningen ondergeschikt aan die van een klein groepje mogelijke ruziezoekers en dat kan nooit de bedoeling zijn. Want wie werkt en FC Groningen-FC Zwolle wil bezoeken zal verlof op moeten nemen en dat zal voor velen een voorname reden zijn de voetbalburcht aan de Zaagmuldersweg die woensdagmiddag links te laten liggen.

Naar buitenuit houden bestuur en management van FC Groningen zich koest. De club heeft de locale overheid te zeer nodig om hard tegen de schenen te trappen - denk alleen maar aan de realisatie van een nieuw stadion. Maar in de beslotenheid van de burelen in het Oosterparkstadion is ontstemd gereageerd op de beslissing van Wallage de bekerwedstrijd in de avonduren te verbieden. Het kost FC Groningen een hoop geld, want 's middags zal het duel slecht worden bezocht.

En dan is er ook nog een voornaam sportief aspect. In een goed bezet Oosterparkstadion, met de supporters als de spreekwoordelijke twaalfde man, is de kans op succes voor FC Groningen aanzienlijk groter dan voor nagenoeg lege tribunes. En met een zege op FC Zwolle is FC Groningen nog maar twee overwinningen verwijderd van de bekerfinale. Ook het imago van de Trots van het Noorden heeft door de beslissing van Wallage een deuk opgelopen. Het imago van Groningen als sportstad evenzeer. Ook dát had Wallage zich vooraf wel eens mogen realiseren. (bron: NvhN, 23 november 2001)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl