Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - Ajax, 11 maart 2001

Actie toont ander gezicht voormalige Z-side

GRONINGEN - Een 'redelijk rustig verlopen wedstrijd' noemde de politie het gisteren. De voormalige harde kern, nog immer geposteerd aan de Z(aagmuldersweg)-side, liet zien dat het ook anders kan. Een groot deel van de kern van de oude Z-side, die vooral in de jaren '80 de politie en rivaliserende supporters het leven zuur maakte, is volwassener geworden. Dat bleek gistermiddag voor de wedstrijd. Veel voormalige zware jongens kwamen voor rellen gewoon tijd tekort. Zij hadden namelijk een speciale actie georganiseerd: het hele stadion Oosterpark moest voor de wedstrijd groen-wit gekleurd zijn.

"Zuid-Amerikaanse taferelen" volgens de bedrukte kant van het A3'tje, waarvan er, met financiële hulp van onder meer FC Groningenshoofdsponsor 'Idee voor vakwerk' alsmede Tattoobar Da Tonk 13.000 groene en witte exemplaren werden uitgedeeld. Daarmee diende, op aangeven van een groen-witte dirigent, bij de opkomst van de spelers gezwaaid te worden. Verder waren er 20 trommelaars geregeld. Het plan lukte en dat vervulde niet alleen de oude harde kern met trots.


De vakken Westzijde S en Westzijde T zijn nu 'gewone' supportersvakken geworden, waar je dus ook gezinnetjes, of in elk geval de mannelijke leden daarvan, kunt aantreffen. Veel vaders met zonen, die tussen de oude Z-siders, want die bestaan nog wel, zittend naar de wedstrijd kijken. Eén van de gevolgen is dat het rustiger is geworden aan de Zaagmuldersweg. Soms een beetje te rustig, zo liet een fan vanaf de overdekte ring boven de vakken West weten, toen gaandeweg de tweede helft de frequentie en het volume van de aanmoedigingen duidelijk afnamen.

"Fossielen! Moeten jullie soms een infuus?" probeerde hij de onder hem gelegen supporters aan te sporen. En "Mo-nu-men-ten-zorg, mo-nu-men-ten-zorg", blèrde de man in de nek van zijn benedenburen. Had dat geschreeuw slechts een paar flauwe glimlachjes tot gevolg, de gelijkmaker van Dejan Curovic, die werkelijk uit het niets viel, schudde de hele Westtribune in enen uit haar slaap. Plots werd er weer gezongen. Wel leerzaam voor die zoontjes, waarvan sommigen misschien net 5 zullen zijn.

Want er werden nogal wat scheldwoorden gebezigd en in elkaar geflanst in die liedjes, daar op West. De gangbare aanspreekvorm voor een tribunegenoot is er minstens 'homo'. Met Ajax op bezoek kan 'Jodenvriend' (scheidsrechter Wegereef) natuurlijk niet uitblijven, maar dat werd in de loop van de wedstrijd verbasterd tot het grappiger 'Jodenfries'. Toch is het taalgebruik op 'WST' voor de heer Gerritsen uit Emmen, die met zoon Jan en achtjarige kleinzoon Derk daar ook zat, geen reden om de volgende keer een andere plek in het Oosterpark te overwegen.

"Nee, als je je er niks van aantrekt, heb je er geen last van. Wij doen net of we het niet horen. En sfeer hangt hier natuurlijk wel." Bij schelden bleef het grotendeels. Na de wedstrijd voerde de Mobiele Eenheid nog een charge op de Irislaan uit en een uur later was de rust helemaal weergekeerd. Hans Nijland, manager van de FC, was niet alleen met de uitslag (3-3) in zijn sas: "Ik kan je zeggen dat ik buitengewoon trots ben op onze supporters. Er hing een geweldige sfeer in het stadion en de jongens hebben laten zien dat het zo ook kan. Hulde". (bron: NvhN, 12 maart 2001, Symen Bosma)


Zeven aanhoudingen en zes goals

FC Groningen-Ajax kent rustig verloop

De wedstrijd tussen de FC en Ajax verliep zondagmiddag redelijk rustig. Voor de wedstrijd liep een groep Amsterdammers op het Zuiderdiep Groningers tegen het lijf. Een confrontatie tussen beiden kon worden voorkomen door een korte ME charge. Hetzelfde gebeurde op de Grote Markt. De ongeveer 50 supporters bleken niet voorzien van een kaartje en werd gesommeerd de stad te verlaten, hetgeen ze ook deden. Op het Damsterdiep bevond zich eveneens een groep Stadjers, die dreigden met stenen te gaan gooien. Uiteindelijk bleef het ook daar rustig.

Voor de wedstrijd werden vier Amsterdammers in de binnenstad opgepakt voor openlijke geweldpleging en twee Groningers voor openlijke geweldpleging en een verboden wapen. Na de wedstrijd werd nog een FC Groningen-supporter aangehouden voor openlijke geweldpleging. Zes verdachten blijven tot maandag vast zitten. Tijdens de wedstrijd werden in het vak van Ajax nog enkele hekken vernield en moest deMobiele Eenheid de groep Amsterdammers weer het vak indrijven. In de Irislaan werd door de ME nog een charge uitgevoerd in verband met het gooien van stenen naar de vertrekkende bussen. Ruim een uur na de wedstrijd was de stad weer leeggelopen. (bron: Regiopolitie Groningen, 11 maart 2001)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl