Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - FC Twente, 18 februari 2001

Korps: Groningen, plaats: Groningen zondag 18 februari 2001

Tien aanhoudingen rond FC Groningen - FC Twente

De politie heeft vanmiddag rond de voetbalwedstrijd FC Groningen – FC Twente 10 mensen aangehouden. 9 FC Groningen aanhangers werden aangehouden wegens openlijke geweldpleging, bedreiging, baldadigheid en wapenbezit. Eén FC Twente-supporter werd aangehouden wegens belediging van een politieman. Vier verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. De overigen zijn na het afleggen van een verklaring heengezonden. Om confrontatie te voorkomen hebben ME en bereden politie voorafgaand aan de wedstrijd rond het stadion enkele charges uitgevoerd. De politie is tevreden over verloop van de wedstrijd.

Voor de wedstrijd zag een groep van ruim honderd FC Twente aanhangers op de Zaagmuldersweg kans uit de bussen te komen die hen naar het stadion brachten. Door tijdig ingrijpen van de Mobiele Eenheid kwam het niet tot een confrontatie met FC Groningen-aanhangers. Het overgrote deel van de groep keerde daarna terug naar de bussen en werd alsnog naar het stadion gebracht. Een deel van de groep ging onder ME-begeleiding te voet naar het stadion. De ME voerde in samenwerking met de bereden politie enkele korte charges uit rond het stadion. Daarbij is gebruik gemaakt van de wapenstok. Drie supporters van FC Groningen en één van FC Twente werden daarbij aangehouden.

Twee FC Groningen supporters moesten mee naar het bureau nadat zij met blikjes bier of stenen naar ME-ers gooiden. Eén FC Groningen-aanhanger werd opgepakt na het slaan met een riem naar een FC Twente supporter. De drie zijn ingesloten en zitten nog vast. Een 19-jarige man uit Enschede werd aangehouden na belediging van een politieman. Hij is na verhoor met een geldboete van 350 gulden heengezonden. Tijdens de wedstrijd werd een Groninger aangehouden die bij binnenkomst in het stadion in het bezit bleek te zijn van een spuitbusje traangas en een stiletto. De wapens zijn in beslag genomen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de Wet wapens en munitie. Na verhoor is hij vrijgelaten.

Wegens woordelijke bedreiging van een politieman werd een 27-jarige man uit Groningen aangehouden. Hij is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Vier andere supporters werden aangehouden voor baldadigheid en belediging. Ze zijn na verhoor heengezonden. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Kort voor het einde van de wedstrijd vernielde een groep FC Twente-aanhangers enkele tientallen stoelen op de tribune in het Oosterparkstadion. Bij de schermutselingen in en rond het Oosterparkstadion raakte voor zover bekend niemand gewond. (bron: Regiopolitie Groningen, 18 februari 2001)


Rellen in Groningen

GRONINGEN - De politie van Groningen had zondagmiddag zowel voor als na de wedstrijd FC Groningen- FC Twente de handen vol aan opstandige supporters van beide clubs. Er waren enkele honderden Twente-supporters meegekomen naar het Oosterpark. Op weg naar het stadion stopten de vijf OAD-bussen bij de Slachthuisstraat, waarna supporters door deuren en ramen uit de bus kropen en FC Groningen-aanhangers te lijf gingen. Er werden felle gevechten geleverd rond de Slachthuisstraat, Oliemuldersweg en Zaagmulderweg, waarbij ook gewonden vielen, onder meer doordat ze door politiepaarden onder de voet werden gelopen.

Na de wedstrijd - die met 2-0 werd gewonnen door FC Groningen - probeerden FC Twentesupporters de tribunes te slopen. De OAD-bussen waren inmiddels vervangen door andere bussen. Er werd opnieuw gevochten en met stenen gegooid. Er werden tientallen arrestaties verricht. Wedstrijden tussen FC Groningen en FC Twente leiden bijna traditiegetrouw tot rellen, sinds jaren geleden een FC Twente-fan om het leven is gekomen (totale onzin van het NvhN, red.) bij rellen in Groningen. (bron: NvhN Interneteditie, 18 februari 2001)


Arrestaties en tumult bij FC Groningen

GRONINGEN - Aanhangers van FC Twente hebben gistermiddag in het Oosterparkstadion in Groningen tientallen tribunestoelen vernield en voor 10.000 gulden schade aangericht in vier bussen van Henk Lanting. Dat gebeurde na afloop van de wedstrijd tegen FC Groningen. De politie had voor en na die wedstrijd de grootste moeite om ernstige rellen buiten het stadion te voorkomen. Ze deelde tijdens charges harde klappen uit en werd bekogeld met blikjes bier en stenen. Negen supporters van FC Groningen wegens aangehouden openlijke geweldpleging, bedreiging, baldadigheid en wapenbezit (traangas en stiletto). Een aanhanger van FC Twente werd aangehouden wegens belediging van een politieman.

De moeilijkheden ontstonden toen honderd Twentse supporters een half uur voor de wedstrijd bij de Slachthuisstraat de deuren van vijf van de elf supportersbussen open trapten. Ze stapten uit en gingen op zoek naar FC Groningen aanhang. (bron: NvhN Interneteditie, 19 februari 2001)


ME voorkomt confrontatie voetbalsupporters

GRONINGEN - Met enkele charges hebben de Mobiele Eenheid en bereden politie gisteren ernstige rellen tussen supporters van FC Groningen en FC Twente voorkomen. De politie arresteerde negen aanhangers van FC Groningen en één FC Twente-fan.

De ongeregeldheden begonnen al voor de wedstrijd toen zo'n honderd Twente-supporters op de Zaagmuldersweg uit de bussen wisten te ontsnappen. De Mobiele Eenheid voorkwam vernielingen en een confrontatie met FC Groningen-aanhangers. Een deel van de Twentenaren werd terug de bussen in gejaagd en een ander deel ging lopend naar het Oosterparkstadion. Rond het stadion voerden ME en bereden politie een aantal korte charges uit met de wapenstok.

Eenmaal in hun vakken gedreven bleven de meeste supporters vrij rustig. Tot vlak voor het einde de 2-0 voor FC Groningen viel en de Twentenaren over de rooie gingen. Ze trokken enkele tientallen kuipstoeltjes los en gooiden die naar FC Groningen-fans. Voor zover bekend raakte daarbij niemand gewond. De Twentenaren werden daarop wat langer in hun vak vastgehouden. De aftocht van de Tukkers in elf bussen verliep vrij ordelijk. (bron: GD Interneteditie, 19 februari 2001)


'Groninger' touringcars vervoeren supporters tegenstander

Bussenruil bij voetbalduels moet schade voorkomen

De metamorfose kon bijna niet perfecter: vlak na het begin van de voetbalwedstrijd tegen FC Twente staan er nog 11 gele OAD-bussen in het park achter het Oosterparkstadion. Een uur later zijn ze vervangen door 12 blauwe, grijze en witte touringcars van Henk Lanting.

GRONINGEN - Zeker in allerijl opgeroepen voor het begin van de wedstrijd. Nee dus. Het blijkt nieuw beleid. "We hadden het vrijdag al geregeld". vertelt A. Lanting van busbedrijf Henk Lanting - tevens sponsor van FC Groningen - uit Klazienaveen. "De OAD brengt de supporters, wij helpen ze weer de stad uit. Busbedrijven die supporters van de tegenstander vervoeren hebben geen zin meer om die supporters na afloop van de wedstrijd op te halen bij het stadion. De OAD is nauw verbonden met FC Twente. Duidelijk herkenbare Twente-voertuigen zouden wel eens de agressie van FC Groningen-supporters kunnen uitlokken. Onze bussen doen dat waarschijnlijk niet. Tenslotte rijden wij voor FC Groningen.

Daarom brengen wij supporters van de tegenstander naar een plek buiten de stad waar ze weer overstappen in hun eigen bussen." De Twente-aanhang werd naar Beilen gebracht waar ze overstapten in hun eigen OAD-bussen. Feyenoord-supporters hebben we ook al eens opgehaald en teruggebracht naar Eelde. "Als Ajax komt zullen we ook de Amsterdammers buiten de stad op halen en in ieder geval weer de stad uit brengen. Met andere clubs gaan we het misschien ook doen", aldus Lanting.

De theorie achter het wisselen van de bussen blijkt niet helemaal te kloppen. Bij het vertrek uit de wijk, de eerste 700 meter stapvoets en begeleid door ME'ers te voet en te paard (er waren geen politiemensen in de bus), sneuvelde bij de Irislaan toch nog één ruit door toedoen van Z-siders. Twente-aanhangers vernielden het interieur van 4 bussen. "Ze wilden met de ME op de vuist. Dat kun je volgens mij beter nooit doen, maar ze probeerden het toch. Om de politie te bekogelen zijn er armleuningen van stoelen gerukt, gordijnrails met gordijnen en al losgemaakt, en asbakken verdwenen. Ik schat de schade toch wel op 10.000 gulden. FC Twente krijgt de rekening, dat is vooraf afgesproken."

De politie toonde zich ondanks de benodigde charges en de schade tevreden over het verloop van de wedstrijd. Ze liet zes van de tien arrestanten na verhoor op vrije voeten. Vier aanhangers van FC Groningen bleven voor onderzoek in hechtenis. Ze gooiden met blikjes bier en stenen naar de politie, sloegen een FC Twente-supporters met een riem en bedreigden een agent verbaal. Volgens een politiewoordvoerder is in het stadion niet opgetreden tegen de supporters die de stoelen vernielden omdat dat een verantwoordelijkheid is van FC Groningen. "Maar als de club aangifte doet, sluit ik niet uit dat er alsnog aanhoudingen komen. Er zijn videobeelden van gemaakt." (bron: NvhN, 19 februari 2001)


FC Groningen wil af van kuipjes in uitvak

GRONINGEN - FC Groningen wil nog voor het weekeinde de kuipjes in het vak van de uitsupporters vervangen door banken. Een verzoek hiertoe is vanochtend ingediend bij de KNVB. Ook moeten voor zondag de hekken zijn verhoogd tussen dit vak en de naastgelegen vakken, waar supporters van de thuisclub zitten. Aanleiding zijn de rellen, die gisteren uitbraken in het Oosterparkstadion tijdens de met 2-0 gewonnen wedstrijd van FC Groningen tegen FC Twente. Aanhangers van de Twentse club hebben 400 kuipstoeltjes vernield (met een schadepost van 16.000 gulden) en voor 10.000 gulden schade aangericht in 4 bussen. Dat laatste gebeurde na afloop van de wedstrijd.

De politie had voor en na de wedstrijd de grootste moeite om ernstige rellen te voorkomen. Ze deelde tijdens charges harde klappen uit. Negen supporters van FC Groningen werden aangehouden wegens openlijke geweldpleging, bedreiging, baldadigheid en wapenbezit (traangas en stiletto). Eén aanhanger van FC Twente werd aangehouden wegens belediging van de politie.

Het uitvak in het Oosterparkstadion is op last van de KNVB uitgerust met kuipstoeltjes. Volgens de voetbalbond zijn die overzichtelijker dan banken. FC Groningen-directeur Hans Nijland wil desondanks terug naar banken. "Het is niet te geloven, maar die kuipjes blijken niet vandalismebestendig te zijn. Ze zaten muurvast, maar toch hebben de FC Twente-supporters ze los weten te krijgen."

Behalve naar de KNVB gaat er ook een brief naar de FC Groningen-supporters, die gisteren op de Oosttribune zaten. "We bieden daarin onze excuses aan voor de gebeurtenissen en kondigen de bovengenoemde maatregelen aan. Het is dramatisch dat dit is gebeurd", aldus Nijland. De schade in het stadion wordt verhaald op FC Twente. In het stadion zijn geen aanhoudingen verricht, maar FC Groningen heeft videomateriaal dat gisteren is gemaakt doorgestuurd naar de politie in Enschede. De club heeft ook bij de Groninger politie aangifte gedaan van de vernielingen. (bron: NvhN, 19 februari 2001)


FC Groningen neemt maatregelen tegen relschoppers

GRONINGEN - Naar aanleiding van de ongeregeldheden met supporters van FC Twente, zondag in het Oosterpark, heeft de leiding van FC Groningen besloten meteen spijkers met koppen te slaan. In overleg met de KNVB worden enige ingrijpende maatregelen genomen. De belangrijkste is het beter afschermen van het vak waar de supporters van de gasten worden geplaatst. "Daar wordt het niet klantvriendelijker van", weet directeur Hans Nijland, "maar veiligheid gaat voor alles."

Kort voor het einde van de wedstrijd reageerden de Twentse supporters hun frustraties af door de kuipstoeltjes af te breken en daarmee te gaan gooien. Ze wierpen het harde kunststof in het belendende vak met aanhangers van FC Groningen. "Dat was behoorlijke bedreigend, een gevaarlijke situatie", aldus Nijland.

Het probleem is dat zitplaatsen tegenwoordig verplicht zijn in de stadions. Nijland nam contact op met de voetbalbond om een tussenoplossing te bedenken, waardoor er minder 'werpbaar' materiaal in het gastenvak te halen valt. "We hebben een aantal maatregelen om dit soort toestanden tegen te gaan. Over de verplichting van de kuipjes hebben we de KNVB gebeld en voorgesteld er gewoon banken te plaatsen. Daarin gingen ze wel mee, de waarnemer was dat ook al met ons eens. Daarnaast willen we het vak meer afscheiden. Dat betekent hogere hekken en plexiglas. De klantvriendelijkheid van het stadion wordt daardoor wat minder, maar de veiligheid gaat boven alles. Onze eigen supporters gaan voor."

Die bedreigde fans van FC Groningen kunnen een brief van de club tegemoet zien. Nijland: "In dat vak zitten veel oudere mensen en jeugdspelertjes van ons. Dat is extra vervelend. We hebben die supporters inmiddels een brief gestuurd waarin we hen laten weten het allemaal ongelooflijk vervelend te vinden. En dat we dus maatregelen gaan nemen, zodat men geen artikelen meer ergens over kan gooien."

Overigens heeft Nijland ook al contact gehad met FC Twente en de politie van Enschede. "FC Twente vergoedt de schade, dat hebben ze inmiddels al gezegd. Die mensen kunnen er ook weinig aan doen, ze schamen zich er voor. De videoband die is gemaakt hebben we naar de Enschedese politie gestuurd. Voor de rest vinden we het alleen maar vervelend, we moeten ons met andere dingen rond de club bezighouden."


Maatregelen FC Twente na de rellen in Groningen

GRONINGEN/ENSCHEDE - Spelers van FC Twente worden door de clubleiding op het matje geroepen over hun gedrag na afloop van de wedstrijd zondag tegen FC Groningen. Terwijl de Twentse aanhangers bezig waren hun vak in het Oosterparkstadion af te breken, liepen de spelers applaudisserend in hun richting om hen te bedanken. Dat was volkomen misplaatst, zegt FC Twente-bestuurslid G. Tenninglo. "Als wij ons op de tribune zitten te schamen voor het gedrag van onze supporters, mogen de spelers dat ook doen."

Tenninglo wil een gedragslijn voor de spelers. "Ik kan me voorstellen dat ze dit doen, het is een automatisme, maar je hoeft je supporters niet te bedanken voor wangedrag". FC Twente wil bovendien maatregelen nemen om dergelijk supportersgedrag te voorkomen. "We willen privileges voor de supportersvereniging, om maar met een beperkt aantal supporters naar uitwedstrijden te gaan. Dat zou volgend jaar zijn, maar dat willen we nu versneld invoeren."


'Schade verhalen op supporters"

FC Groningen werkt al met een dergelijk systeem. Directeur Hans Nijland, die zich bij FC Twente beklaagde over het gedrag van spelers en supporters, zegt dat alleen leden van de Fantour mee mogen naar uitwedstrijden van FC Groningen. "Op die manier slagen wij erin supporters die geen goed gedrag vertonen te weren. Wie een steward beledigt of bij wijze van spreken een kopje koffie door de bus gooit, wordt al uit de Fantour gezet. Die mag niet meer mee."

FC Twente wil de schade die zondag in en buiten het Oosterpark ontstond verhalen op zijn supporters. "We hebben perfecte videobeelden, die we hebben doorgespeeld aan de politie. De daders moeten opdraaien voor de schade en krijgen een stadionverbod opgelegd", aldus Temminglo. Bij de ongeregeldheden sneuvelden in het stadion 400 kuipstoeltjes en werd voor meer dan 10.000 gulden schade aangericht aan de bussen waarin de FC Twente-supporters werden vervoerd. (bron: NvhN, 21 februari 2001, Evert van Dijk)

Een grote groep supporters is onderweg voor een confrontatie met Twente.

Een grote groep supporters is onderweg voor een confrontatie met Twente.

Een grote groep supporters is onderweg voor een confrontatie met Twente.

Een grote groep supporters is onderweg voor een confrontatie met Twente.

Een grote groep supporters is onderweg voor een confrontatie met Twente.

terug Foto's: © Undertaker (JB)


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl