Forum | Prikbord | Info | Links
 
Fans FC krijgen hun zin na ruzie over verdwenen logo Z-side, 28 januari 2001

Fans FC krijgen hun zin na ruzie over verdwenen logo Z-side

GRONINGEN - De Z-siders van FC Groningen krijgen hun logo terug. Dat was de uitkomst na een fikse ruzie tussen een twintigtal fans en het bestuur van FC Groningen, dat het befaamde logo op de Westtribune van het Oosterpark ten faveure van de commercie had weggehaald. Woedend waren ze en daarom kreeg bestuurlid commerciële zaken Geert Kuiper in het Oosterparkstadion de volle laag.


"Wij willen ons Z-side-logo terug", was de korte en kernachtige boodschap van een twintigtal protesterende supporters van de harde kern, die elke thuiswedstrijd nog op de Westtribune zitten of staan. Voor de die-hards van FC Groningen betekende het weghalen van het symbool van de aloude Z-side niet meer of minder dan een klap in het gezicht. Het bestuur van de FC besloot tot het weghalen van het al 20 jaar bestaande icoon om ruimte te maken voor commerciële uitingen. Dit tot grote woede van een groep supporters.

"Hallo bestuur, wordt eens wakker. De club leeft door de supporters, zonder supporters geen sfeer, zonder sfeer geen sponsors, zonder sponsors geen FC!!!" Deze tekst prijkte op de officiële website van FC Groningen, waar ook een oproep tot protest stond. "Het lijkt wel of FC Groningen niets begrijpt van emoties onder supporters, hoe haal je het anders in je hoofd om zonder enig overleg die graffiti 'Z-side' weg te halen?"

Kuiper gaf toe dat het niet bepaald een gelukkige zet was geweest om niet eerst in overleg met de supporters te gaan. "Dat had inderdaad anders gemoeten. Maar onze fans moeten er ook begrip voor hebben, dat commercie en sponsoring voor ons van levensbelang is. Wij hebben de Westtribune verkocht aan twee sponsoren, die daar hun reclame-uitingen willen plaatsen. Je moet begrijpen dat wij zaken rond FC Groningen soms vanuit een wat andere perceptie bekijken dan de supporters." Uiteindelijk kwam het weer goed. Kuiper greep de telefoon en kwam met het verlossende bericht: de sponsoren waren bereid ruimte vrij te laten voor het hernieuwd maken van het logo. (bron: NvhN, 28 januari 2001, Paul Zweverink)


Logo Z-side in ere hersteld

GRONINGEN - De Z-side in het Groningse Oosterparkstadion heeft weer een logo Het onlangs verwijderde beeldmerk op de westtribune van het Oosterpark is vervangen door een nieuw, groter logo. Het traditionele groen/wit heeft plaatsgemaakt voor zilver, blauw en zwart. Ooit waren de letters sierlijk, elastisch, nu zijn ze hoekig, bijna streng. Het nieuwe logo bevindt zich op exact dezelfde plaats als het oude exemplaar, dat ongeveer twintig jaar oud was.


Bestuurlid commerciele zaken Geert Kuiper liet het oude logo onlangs met witte verf overspuiten omdat de binnenwand van de tribune binnenkort gevuld wordt met de naam van een nieuwe sponsor. Toen FC-supporters de spierwitte wand zagen, ontstaken ze in woede. Op de website van de club haalden ze fel uit naar het bestuur, dat volgens hen eerst overleg had moeten plegen. Dat de club het logo zomaar om zeep had geholpen, getuigde in hun ogen van weinig respect.

In een gesprek tussen Kuiper en de boze fans werd de ruzie bijgelegd. Het bestuurslid beloofde de sponsor te vragen of deze een deel van de ruimte wilde afstaan voor een nieuwe graffiti. "Gelukkig was dat geen enkel probleem", vertelt Kuiper. "De sponsor had begrip voor de situatie en de wensen van deze supporters. We zijn er dus goed uitgekomen." Kuiper erkent verrast te zijn door het protest dat opstak nadat het logo was verwijderd. "Vroeger was de westtribune de plek van de harde kern. Tegenwoordig hebben die jongens allemaal een plaats op de Tonny van Leeuwen-tribune. Omdat ze al geruime tijd niet meer op 'West' zitten, dachten we dat het logo ook wel weg kon. Dat bleek dus niet het geval." (bron: GD, Sander van der Werff)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl