Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Twente - FC Groningen, 26 november 2000

Zeshonderd FC Groningen-fans naar risicowedstrijd

GRONINGEN - De risicowedstrijd FC Twente - FC Groningen wordt morgenmiddag door ruim zeshonderd FC Groningen-supporters bijgewoond. Het is lang geleden dat FC Groningen zo'n grote schare fans op de been wist te brengen bij een uitwedstrijd. De duels tegen FC Twente gaan steevast gepaard met aanvaringen tussen de supportersgroepen van beide eredivisieclubs. Geert Spieker, coördinator van een supporters-begeleidingsproject van FC Groningen, verwacht niet dat de wedstrijd morgen uit de hand zal lopen.

"De grote belangstelling laat zich slechts verklaren door het aardige resultaat van vorige week tegen Vitesse. Bovendien is het al drie seizoenen geleden dat we voor het laatst in de eredivisie tegen FC Twente speelden." De zeshonderd supporters reizen morgen in een colonne bussen naar Enschede. Het vertrek staat gepland om half twaalf vanaf de parkeerplaats aan de Sontweg. Direct na afloop van het duel begint de terugreis naar Groningen (bron: GD, 25 november 2000, Martin Groenewold)


Veldslag tussen supporters blijft uit

GRONINGEN / ENSCHEDE - De risicowedstrijd tussen FC Twente en FC Groningen, gistermiddag in Enschede, is zonder noemenswaardige problemen verlopen. De politie hield twee supporters van FC Twente aan, die weigerden na afloop van de wedstrijd het Arke-stadion te verlaten. Een veldslag, waarover op de internetsites van beide supportersgroepen druk werd gespeculeerd, bleef uit. "Alleen halverwege de tweede helft is even sprake geweest van een dreigende situatie op de tribunes", zegt een woordvoerder van de Twentse politie.

"De rust keerde na een paar minuten vanzelf weer terug. Er is geen confrontatie geweest tussen supporters van beide ploegen; we hebben ze ver uit elkaar kunnen houden." Zeshonderd FC Groningen-fans namen de moeite om de (met 3-0 verloren) wedstrijd van hun favorieten te bekijken. 's Ochtends rond kwart voor twaalf vertrokken vanaf de parkeerplaats aan de Sontweg twaalf volle bussen richting Enschede. De fans werden begeleid door 28 suppoosten en 4 Groningse agenten.


Haat

"Uit voorzorg fouilleren we in dit soort gevallen iedereen die meegaat", zegt suppoost Arjan Bos. "Dat is standaard procedure. Vandaag doen we het extra zorgvuldig, omdat de groep uitzonderlijk groot is. Bovendien is het bekend dat de haat tussen supporters van FC Groningen en FC Twente diep is geworteld. In het verleden zijn er regelmatig knokpartijen geweest." Hoewel de teleurstelling over de nederlaag groot was en het bier rijkelijk vloeide, verliep ook de terugreis betrekkelijk rustig.

Buschauffeur Bert de Vries had weinig problemen met de opgeschoten jeugd. "Ik heb ik het verleden wel eens supporters van BVO Emmen vervoerd, maar dit is heel anders. Een colonne van twaalf bussen, dat maak je niet vaak mee. Ook is het bijzonder om onder politiebegeleiding van en naar een stadion te rijden." Bang is De Vries geen moment geweest. "Aan alles zit een risico, dus ook aan deze onderneming. Als je angstig bent, moet je onmiddellijk met dit werk stoppen. Gelukkig heeft de club voor begeleiding gezorgd. De fans begrijpen zelf ook wel dat ze zich moeten gedragen, anders blijven ze de volgende keer maar lekker thuis." (bron: GD, 27 mei 2000, Martin Groenewold)

terug Met dank aan Magno


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl