Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - Sparta, 19 juni 1999


ME pakt 32 raddraaiers op

Voetbalrel in centrum Groningen

GRONINGEN - De voetbalwedstrijd FC Groningen tegen Sparta van afgelopen zaterdag is uitgelopen op een veldslag op de Grote Markt. Direct na de wedstrijd, waarbij FC Groningen tegen de verwachting in verloor en dus niet zal promoveren naar de Eredivisie, togen ruim 400 teleurgestelde FC Groningen-aanhangers vanaf het Oosterpark-stadion de binnenstad is, waar zij zware vernielingen aanrichtten. In totaal werden 32 supporters gearresteerd door de Mobiele Eenheid, waarvan er nog 21 vastzitten. De verwachting is dat men aan de hand van videobeelden de komende dagen nog meer raddraaiers kan arresteren. 11 ME'ers raakten bij de rellen gewond en moesten zich door een dokter laten behandelen.

De rellen zijn landelijk nieuws. Veel aandacht op TV Noord.

Het begint na de wedstrijd in het park. De Sparta-bussen gaan onder begeleiding weg.

Relschoppers vallen een ME-bus aan. Relschoppers vallen een ME-bus aan.

De ME voert een charge uit. De rellen verplaatsen zich naar de Grote Markt.


Muziekfestijn

De gewelddadigheden begonnen toen de supporters het stadion verlieten en de stad in trokken. Onderweg werd een taxi bekogeld en bovendien sneuvelden alle ruiten van een stadsbus. Daarbij raakte een passagier in de bus gewond. Eenmaal op de Grote Markt aangekomen, waar op datzelfde moment het muziekfestijn Swingin' Groningen in volle gang was, smeten de supporters stenen door de ruiten van de sociëteit van studentenvereniging Vindicat en moesten de ramen van de naastliggende apotheek Sissing het ontgelden.

De Mobiele Eenheid kwam er uiteindelijk aan te pas om de woedende groep FC Groningen-aanhangers uit elkaar te drijven en te voorkomen dat er nog meer schade werd aangericht. Terwijl de grote menigte genoot van de optreden op het podium, voerde de ME op datzelfde plein charges uit. Toen rond één uur het festival was afgelopen, besloot burgemeester Wallage een noodverordening van kracht te laten worden. Hij wilde daarmee voorkomen dat het nog verder uit de hand zou lopen. Besloten werd om de complete Grote Markt te ontruimen en alle straten rond het plein af te zetten.

De ME houdt uitgaanspubliek op afstand. De linies schuiven steeds op.

'Stillen' speuren naar relschoppers. Er worden arrestaties verricht.

Vindicat is hermetisch afgesloten. De ME veegt de Grote Markt schoon.

Er wordt een cordon gevormd. Er worden arrestaties verricht.


Omzetderving

"Het was een spookbeeld. Stonden er eerst nog tienduizend mensen te genieten van de muziek van het festival Swingin' Groningen, in een vloek en een zucht was de Grote Markt helemaal schoon geveegd", aldus Pim Lammertink, exploitant van acht horecabedrijven aan de Grote Markt. Omdat hij rond tien uur 's avonds al door had dat er trammelant zou komen, mocht er niemand meer naar binnen in zijn kroegen en werden de terrassen opgeruimd.

De Gelkingestraat wordt schoongeveegd. Obstakels worden verwijderd.

Weer een arrestatie. Weer een arrestatie.

De binnenstad is leeggeveegd. Een vernield bushokje als stille getuige.

"Toen de noodmaatregel een paar uur later van kracht werd, moesten de gasten noodgedwongen binnen blijven. Ze zaten tegen hun wil tot vier uur 's nachts 'vast' in de cafés. De omzetderving die alle ondernemers hebben opgelopen na zaterdagavond, is enorm. We willen kijken wat de mogelijkheden zijn om de schade te verhalen bij burgemeester Wallage. Vooraf was bekend dat er rotzooi zou worden getrapt omdat de wedstrijd zou samenvallen met het festival. De grote vraag is: Had dit voorkomen kunnen worden?", aldus de horeca-ondernemer.

Volgens de burgemeester zijn het ernstige ongeregeldheden geweest maar heeft de politie zeer effectief opgetreden. Wallage is van mening dat het onaanvaardbaar blijft dat mensen die rotzooi willen, het ook kunnen maken. Rond een uur of vier was de rust teruggekeerd en werd de noodmaatregel ingetrokken. De discussie wie uiteindelijk de schuld draagt aan het ontstaan van de voetbalrellen, zal naar het zich laat aanzien de komende week de gemoederen in de Martinistad nog danig bezighouden. (bron: Telegraaf, 21 juni 1999)

De nabeschouwing op TV Noord. De volgende dag dringt het besef door.

Er zijn enkele ramen bij Vindicat gesneuveld. Ook Apotheek Sissing heeft schade.

De compleet vernielde bus van Arriva. Alle ramen er uit.

Glas in de bus. Stenen in de bus.

Glas in de bus. Er is een fles naar binnen gegooid.

De voorruiten zijn gesneuveld. De heer Mik van Arriva voor de camera.


11 agenten gewond, politie houdt 32 mensen aan

Relschoppers terroriseren Groningen

GRONINGEN - Uit frustratie dat FC Groningen er niet in is geslaagd te promoveren naar de eredivisie hebben honderden supporters van FC Groningen in de nacht van zaterdag op zondag de Groninger binnenstad geterroriseerd. Er werden 32 aanhoudingen verricht, van wie er nog 21 vastzitten. Bij de ongeregeldheden, die zich vooral op en rond de Grote Markt afspeelden, raakten elf agenten gewond. De politie verwacht aan de hand van videobeelden nog meer arrestaties te kunnen verrichten.

De Mobiele Eenheid verdreef een groep van enkele honderden FC Groningen-aanhangers met charges van de Grote Markt. De supporters reageerden hun frustratie af op het gebouw van de studentenvereniging Vindicat. Daar sneuvelden twintig ruiten. De ME zorgde met enkele charges voor rust, trok zich vervolgens terug, maar moest korte tijd later opnieuw in actie komen toen de groep relschoppers weer onrustig werd. De ME posteerde zich toen voor het gebouw van de studenten.In het centrum van Groningen was zaterdagavond en zondagmorgen het muziekfestival Swingin' Groningen gaande. Daar kwamen enkele tienduizenden mensen op af. Op een steenworp afstand ontstonden de eerste rellen. De ernstigste ongeregeldheden ontstonden evenwel toen het festival was afgelopen. Toen de optreden op de Grote Markt voorbij waren, greep de politie in en werden de Grote Markt en alle straten rondom afgezet.

Burgemeester Wallage heeft er geen spijt van dat hij de wedstrijd heeft laten doorgaan, ondanks dat er tegelijkertijd een muziekfestival was. "Het waren ernstige ongeregeldheden, maar de politie heeft effectief opgetreden en de problemen kunnen beperken. De groepen van de feestgangers en de relschoppers konden gescheiden blijven waardoor de zaak niet echt uit de hand is gelopen."

Volgens Wallage was het verbieden van de voetbalwedstrijd geen echte oplossing geweest om moeilijkheden te voorkomen. "Dan had de wedstrijd op een andere dag gespeeld moeten worden, maar dan zonder publiek. En dat zou weer nieuwe problemen hebben kunnen opleveren." Korpschef Welten noemt nog een ander argument om de wedstrijd niet door te schuiven naar bijvoorbeeld de zondagmiddag. "Dan wijk je voor iets dat niet goed is." (bron: GD, 21 juni 1999)


Wallage en Entzinger vinden werkstraffen voor relschoppers niet gepast

Roep om forse straffen na rellen in Groningen

GRONINGEN - Jongeren die betrokken waren bij de rellen in de Groninger binnenstad, na afloop van de wedstrijd van FC Groningen tegen Sparta (0-3), moeten zwaar worden gestraft. Zowel burgemeester Wallage als voorzitter Entzinger van FC Groningen vindt werkstraffen niet op z'n plaats. "Hier behoort een ouderwetse celstraf te worden opgelegd. Er zijn criminele handelingen in vereniging gepleegd", aldus Wallage.

Bij de rellen, die zaterdagavond ontstonden nadat FC Groningen door de nederlaag tegen Sparta promotie naar de eredivisie misliep, raakten elf politieagenten gewond. Er zijn tot nu toe 40 arrestaties verricht. Vanochtend zaten nog 29 relschoppers vast wegens openlijke geweldpleging. Van de ongeregeldheden zijn door de politie video-opnamen gemaakt. Verwacht wordt dat aan de hand van het beeldmateriaal de komende dagen meer mensen worden opgepakt.

De Mobiele Eenheid zette 150 manschappen in, waarbij de Groninger politie steun kreeg van de korpsen uit Drenthe en Friesland. Gisteren is een speciaal onderzoeksteam in het leven geroepen. Nadat in de Oosterparkwijk al een stadsbus en een taxi met stenen waren bekogeld, trokken honderden op rellen beluste jongeren naar de Grote Markt, waar de slotmanifestatie van Swingin' Groningen in volle gang was. Vele ruiten sneuvelden. Nadat de agressie zich richtte op het hoofdpodium, veegde de Mobiele Eenheid rond half een de Grote Markt schoon. Burgemeester Wallage had een noodbevel ingesteld, waardoor iedereen die zich op de markt ophield kon worden aangehouden.

Volgens de Groninger burgemeester en korpschef Welten waren de rellen niet te voorkomen. Beiden zijn blij dat de politie vernielingen op grote schaal heeft weten te voorkomen en dat er geen slachtoffers zijn gevallen onder de bezoekers van Swingin' Groningen. Horecaondernemers zijn echter woedend op Wallage. Ze hebben de burgemeester een week geleden al gevraagd de wedstrijd te verschuiven. Dat bleek niet meer mogelijk. De ondernemers hebben aangekondigd bij de gemeente schadeclaims in te dienen wegens omzetderving. Dat is schade die is toegebracht aan het imago van Groningen, vooral onder de mensen die van heinde en verre naar de stad zijn gekomen om een topevenement als Swingin' Groningen te bezoeken", aldus D. Jager namens de horecaondernemers. (bron: NvhN, 21 juni 1999)


Grote Markt biedt een surrealistische aanblik

GRONINGEN - Het was indrukwekkend en een mooi gebaar: het warme applaus van de duizenden FC Groningen-supporters dat klonk na het laatste fluitsignaal. Sparta vierde het feestje, maar de spelers van de FC kregen van de trouwe aanhang een hart onder de riem gestoken. Wat er daarna, buiten het Oosterparkstadion, gebeurde heette tot voor kort voetbalvandalisme. Burgemeester Wallage wil van die term af: we hebben te maken met een georganiseerde vorm van criminaliteit.

Een half uur na afloop van de wedstrijd lijkt het er even op dat de Mobiele Eenheid de situatie goed onder controle heeft. De tien supportersbussen van Sparta kunnen zonder noemenswaardige problemen het Oosterpark verlaten. Het ritueel om de gasten op een stenenregen te trakteren blijft op een enkele straattegel na uit. Maar wat de Sparta-supporters bespaard blijft, krijgen de ME'ers dubbel en dwars voor de kiezen. En daarmee is de toon gezet en begint een grimmig kat-en-muis-spel dat tot ver na middernacht zal duren.

De ME voert in het park achter het stadion en op de Klaprooslaan harde charges uit tegen stenengooiende jongeren. De agressie is groot. De eerste arrestaties volgen. Een amateurfotograaf wordt mishandeld en spurt nadat hij afstand doet van zijn camera gewond de bosjes in. Terwijl de sfeer steeds grimmiger wordt - er wordt geroepen om agenten in burger aan te vallen - trekt de ME zich terug uit het park. Dan rijdt plotseling een stadsbus door de menigte. Een steen zeilt door de lucht en vernielt een zijruit van deze bus. In de daarop volgende vier seconden sneuvelen alle andere ruiten. De drie passagiers duiken onder de banken, één van hen, een vrouw en de chauffeur raken licht gewond. Ook een passerende taxi krijgt de volle laag.

Er wordt gescandeerd: "We gaan naar de Grote Markt." Waarvoor al dagen wordt gevreesd, gebeurt. De eerste relschoppers arriveren rond tien uur in de binnenstad. De groep groeit snel tot drie- à vierhonderd man en verzamelt zich achter het podium, aan de oostzijde van de Grote Markt waar de voorbereidingen worden getroffen voor het optreden van Taj Mahal.

De ME is kort daarop nergens te bekennen, wanneer ongeveer tien personen proberen de voordeur van de studentensociëteit van Vindicat te forceren. Als dat niet lukt, wordt met stenen en nu ook met vuurwerk naar het pand gegooid. De eerste voltreffer wordt beloond met veel gejuich. Uiteindelijk sneuvelen twintig ruiten. Ook de naastgelegen panden van de Friesland Bank en van apotheker Sissing en van panden in de nabijgelegen St. Jansstraat gaan aan diggelen.


Dolgedraaid

De ME heeft op dat moment grote moeite om de dan volledig dolgedraaide groep jongeren, onder wie ook kinderen van twaalf, dertien jaar, in bedwang te houden. Opnieuw volgen charges en worden er jongeren gearresteerd. Soms gebeurt dat op aanwijzing van 'stillen', agenten in burger die zich onder het publiek mengen. Op het hoofdbureau van de politie wordt op dat moment druk overleg gevoerd over hoe de situatie in de hand te houden. Burgemeester Wallage besluit een noodbevel in werking te laten treden, wat de politie in staat stelt ook potentiële relschoppers te arresteren.

Swingin' Groningen is voor velen dat al verstierd. Veel bezoekers verlaten de Grote Markt en zoeken hun vertier elders in de binnenstad, waar het wel feest is. Anderen zoeken een goed en veilig plekje om schermutselingen goed te kunnen zien. Een aantal toeschouwers, jong en oud, geniet zichtbaar van wat zij aan sensatie voorgeschoteld krijgt. Arrestaties worden soms luid toegejuicht. Maar niemand doet iets wanneer massaal fietsen op straat worden gegooid om de ME-busjes te beletten daar langs te rijden. In een minuut tijd wordt een bushokje volledig gesloopt. Een meisje in een biertent van Heineken roept angstig dat ze weg wil, maar haar baas roept 'doortappen, omzet, omzet'.

In de Poelestraat en Peperstraat, op het Waagplein en op de Vismarkt merkt het publiek nauwelijks iets van de steeds grimmiger wordende sfeer op de Grote Markt. Voor het stadhuis staat een man te huilen. Van woede, zegt hij. Anderen spreken van schande en plaatsen vraagtekens bij de voor hen onbegrijpelijke tactiek van de ME.


Afgegrendeld

Kort na afloop van het optreden van Taj Mahal geeft Wallage de opdracht de Grote Markt te laten ontruimen. Dit nadat de jongeren proberen het podium af te breken. De ME stelt zich in linie op en drijft het publiek richting de Herestraat en Waagstraat, waar op dat moment nog een optreden gaande is. Dat wordt stilgelegd. Caféhouders krijgen de opdracht de deuren te sluiten. Er mag niemand meer in of uit. Alle toegangswegen tot de Grote Markt worden afgegrendeld. Binnen tien minuten biedt het marktplein een surrealistische aanblik.

De rellen dreigen zich daarna te verplaatsen naar de Gelkingestraat. Iedereen die zich daar op straat bevindt, krijgt de opdracht een café binnen te gaan. Er wordt omgeroepen ("Attentie, attentie, hier spreekt de politie...") dat geweld zal worden gebruikt tegen hen die geen gehoor geven aan het bevel. Wanneer vanuit café De Barrage met flessen en glaswerk naar politie-agenten wordt gegooid, rijdt een ME-bus zich klem tegen de gevel waardoor de ingang wordt gebarricadeerd. De bezoekers binnen kunnen geen kant meer uit.

Rond twee uur lijkt de politie de situatie de baas te zijn. Medewerkers van de Cinemabar delen koffie en frisdrank uit aan de ME'ers. Het dan nog vooral nieuwsgierige publiek achter de ME-linies gaat naar huis of naar elders. Mondjesmaat laten ME'ers mensen toe tot de Grote Markt om hun daar gestalde fiets op te halen. De politiemensen, die dan al meer dan ruim twaalf uur in dienst zijn, lijken wat ontspannender te worden. Uit één van de busjes komt een voetbal tevoorschijn en wordt er een balletje getrapt. Om kwart voor drie wordt de Grote Markt vrijgegeven. Ongeregeldheden doen zich daarna niet meer voor.

In de Poelestraat en Peperstraat gaat nachtelijk Groningen zijn gang alsof er niets is gebeurd. Op de terrassen voor café Koekkoek en De Spieghel doen mensen verslag van de gebeurtenissen aan hen die het allemaal is ontgaan. (bron: NvhN, 21 juni 1999)


Stad met schrik vrijgekomen

GRONINGEN - De raadscommissie Veiligheidsbeleid van de gemeente Groningen komt donderdagmiddag in spoedzitting bijeen om de ongeregeldheden van afgelopen zaterdag te bespreken. Op grond van een gedetailleerd schriftelijk verslag van de politie gaan de politici met burgemeester Wallage in debat over het ontstaan van de rellen en de bestrijding van de onlusten op de Grote Markt. De discussie spitst zich toe op de vraag hoe het kon gebeuren dat de nacompetitiefinale FC Groningen - Sparta samenviel met de slotavond van Swingin' Groningen.

Gewonden vielen er alleen aan de kant van de politie en de materiële schade bleef beperkt, maar Groningen is zaterdagnacht met de schrik vrijgekomen. Een duizenden muziekliefhebbers trekkend openluchtfestival én een nacompetitieduel op een en dezelfde avond in de Martinistad. Is dat niet vragen om moeilijkheden? Zeker gezien de ervaringen met de 'supporters' van FC Groningen in Veendam, waar ze op afspraak in gevecht gingen met fans van FC Den Bosch. Voorzitter B. Jacobse van Swingin' Groningen zegt dat de data van het muziekfestijn 'al een jaar geleden' waren vastgesteld. Bovendien waarschuwde de organisatie vroegtijdig voor het ongelukkige samenvallen met het voetballen.


Signalen

Vlak voordat de speeldata van de nacompetitie werden vastgesteld, hebben we in het grote evenementen-overleg aan de bel getrokken. Ook de vertegenwoordiger van de politie - een hoge functionaris - vond 'het niet prettig' wanneer Swingin' Groningen met een thuiswedstrijd van FC Groningen zou samenvallen", zegt Jacobse. Ook de Groninger horeca-ondernemers gaven in vroegtijdig stadium signalen af. Het zou wel eens verkeerd kunnen gaan met twee grootschalige evenementen op dezelfde avond.

Voorzitter D. Jager van Horeca Nederland, afdeling Groningen trok ambtenaren een paar weken geleden aan de jas. "Maar ik wilde de zaak niet op de spits drijven, eerst de prestaties van FC Groningen afwachten ook. Voor hetzelfde geldt was de ploeg vóór de laatste speelronde allang gepromoveerd of uitgeschakeld." Zodra duidelijk werd dat de formatie van trainer Jan van Dijk daadwerkelijk zou strijden op een plaats in de Eredivisie, zocht Jager twee weken geleden tevergeefs contact met burgemeester Wallage. Nadat hij in het weekend voor de laatste speelronde Wallage weer niet te pakken kreeg, en een beleidsmedewerker van de burgemeester hem verzekerde dat Wallage het duel tegen Sparta absoluut niet wilde verplaatsen, 'omdat hij al genoeg problemen met de KNVB had', stuurde Jager maandag 14 juni een fax.

De horecavoorman verzocht de burgemeester de wedstrijd de verplaatsen naar zondagmiddag. Op voorhand stelde hij Wallage verantwoordelijk voor eventuele schade, als het treffen op zaterdagavond zou blijven staan. Volgens Jager was dat het kat op het spek binden. Of FC Groningen nu verloor of promoveerde, in beide gevallen zou de aanhang naar het stadshart vertrekken. "Wij hebben de ervaring dat er dan altijd een stel, ik noem ze geen supporters, uit is op relschoppen. De ongeschreven regel is: nooit twee grootschalige evenementen op één dag. Maar ja, Wallage zei dat het geen risicowedstrijd was."


Broeierig sfeertje

Jager en zijn collega horeca-ondernemers kregen uiteindelijk de verzekering dat er afdoende maatregelen zouden worden getroffen; de ME zou relschoppers wel in bedwang houden. "Maar raddraaiers zijn nooit in bedwang te houden", stelt Jager. "Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd, wanneer FC Groningen was gepromoveerd. Dan waren nog grotere mensenmassa's naar de Grote Markt getrokken, en nog veel grotere ongeregeldheden uitgebroken."

Raadsnestor Jan Evenhuis zet voorop dat het achteraf altijd makkelijk praten is, maar vindt dat de relschoppers nooit de kans hadden moeten krijgen in het stadscentrum op te gaan in de bezoekersmassa van Swingin' Groningen. "Ik heb met eigen ogen gezien dat het publiek begon te joelen en applaudisseren toen de voetbalsupporters rotzooi begonnen te trappen." Evenhuis spreekt van een broeierig, zomers sfeertje, ook vanwege het drankgebruik en de aanwezigheid van zoveel mensen in de binnenstad. Aan de andere kant, vindt de liberaal, was spelen zonder publiek in de bossen van Zeist evenmin een optie geweest. "Dat had Wallage het Noorden niet kunnen aandoen."

Toch kan Evenhuis niet begrijpen, waarom niet al veel eerder alarmbellen bij de politie en op het stadshuis zijn gaan rinkelen. Met de kanttekening dat de eindverantwoordelijkheid bij Wallage ligt. Oppositieleidster Karin Dekker (Groen Links) sluit zich hierbij aan. "Tijdens de meikermis worden ook nooit risicowedstrijden gespeeld", zegt ze. Collegepartij CDA noemt de combinatie met Swingin' Groningen achteraf ongelukkig. Hoewel de waardering voor politie en burgemeester overheersen, kraakt de partij een kritische noot.

"Juist de fatale combinatie van de beslissende wedstrijd in de nacompetitie en Swingin' Groningen heeft geleid tot een in essentie onbeheersbare situatie", meent fractievoorzitter Martine Visser. Ze wil opheldering van de burgemeester waarom de wedstrijd niet is verplaatst. Verder wenst ze antwoord op de vraag welke conclusies Wallage aan de gebeurtenissen verbindt voor risicowedstrijden in de toekomst. (bron: GG, 21 juni 1999)


Vindicat belegerd, maar Groningen swingt voort

GRONINGEN - Angstige momenten waren het voor de studenten van Vindicat die zaterdagavond plotseling werden belegerd door woedende aanhangers van FC Groningen. Bij gebrek aan een betere tegenstander (de Sparta-supporters waren onder politiebegeleiding razendsnel de stad uitgevoerd, de harde kern van FC Den Bosch kwam niet opdagen en de ME liet zich niet provoceren) richtte de frustratie van de Groningers tegen het pand van de studentenvereniging aan de Grote Markt.

Om vier minuten over tien knalde de eerste klinker door een ruit. Achttien andere ruiten volgden. Bijna acht minuten duurde het voordat de ME ingreep. "Het is heel eng geweest", zegt voorzitter Geert Kloppenburg van Vindicat. "De mensen in het pand werden echt bedreigd. Ze voelden zich bepaald niet safe." Terwijl elders op de Grote Markt en in de Poelestraat het muziekfeest Swingin' Groningen vrolijk doordenderde, bestookten de relschoppers het pand met klinkers, probeerden ze de voordeur in te rammen en gooiden ze Bengaals vuur op de balkons. Vlak voordat de situatie echt uit de hand liep verscheen de politie, die niet alleen ingreep op de Markt, maar ook acht mensen het gebouw instuurde.

"Gelukkig was het rustig", beseft Kloppenburg. "Op drukke avonden hebben we wel zevenhonderd bezoekers. Dan kan er snel paniek ontstaan, maar nu verliep de evacuatie rustig. De politie heeft heel goed gehandeld." De studenten verdwenen via een achterdeurtje, de ME kreeg de situatie vrij snel onder controle en al die tijd speelde de muziek vrolijk verder. Aan veel bezoekers van Swingin' Groningen is het beleg van Vindicat waarschijnlijk onopgemerkt voorbij gegaan. (bron: GD, 21 juni 1999)


Met een grote zwier gooit hij de fiets in het trapgat

GRONINGEN - Achter het Oosterparkstadion, na afloop van FC Groningen - Sparta, staat hij al paraat. De kop strak, het haar kortgeknipt. Hij draagt gympen en een spijkerbroek met daarop een blauwe sweater, keurig afgemaakt met een witte kraag. En hij was niet de enige die er zo bij loopt. Praten doet hij niet of nauwelijks, hoewel hij niet alleen is. Hij doet. Als lijn 4, drie kwartier na afloop van de wedstrijd, door de Klaprooslaan rijdt, is hij erbij. Als een eerste steen door de ruit gaat, ook.

Even later, op de Grote Markt, is hij weer vooraan te vinden. De sociëteit van Vindicat is het eerste doelwit. Er sneuvelen uiteindelijk twintig ruiten, de gebarricadeerde deur houdt het net. Daarna begint het spel met de Mobiele Eenheid. Die houdt weliswaar de studentensociëteit uit de wind, maar kan niet voorkomen dat hij en velen met hem zich ophouden tussen de duizenden bezoekers van het muziekfestijn Swingin' Groningen. Bluesgigant Taj Mahal heeft zijn concert nog niet beëindigd, of de hekken rondom het podium moeten het ontgelden. De ongeveer 20-jarige met zijn witte boord, is een van de jongeren die eraan gaat hangen. Hij wint, de hekken donderen op de grond. Ook het bushokje moet eraan geloven.

Als de ME besluit de Grote Markt schoon te vegen, deinst ook hij terug. Nog steeds zwijgend duwt hij een tafeltje om, dat terrasbezoekers allang hebben verlaten. Dan pakt hij een fiets, die met een grote zwier in het trapgat van het ondergrondse toilet belandt. Het is zijn avond, hij heeft recht op vertier. Vindt hij en velen met hem, die de nederlaag tegen Sparta en het missen naar de Eredivisie allang zijn vergeten. De term witteboorden-criminaliteit heeft zaterdagavond in Groningen een nieuwe invulling gekregen. (bron: NvhN, 21 juni 1999)


Voetbalrellen in Groningen, het vandalisme voorbij

GRONINGEN - Hij heeft een stadionverbod maar staat desondanks op de Klaprooslaan de eerste confrontaties tussen grote groepen jongeren en de Mobiele Eenheid gade te slaan. De wedstrijd heeft hij in een café gezien, in de binnenstad. Ja, de eerste helft was spannend. En nee, 'rellen' hoeft voor hem niet, dat wil zeggen: niet meer. "Ik moet me rustig houden." Plotseling klinkt een doffe knal; de eerste ruit van een stadsbus sneuvelt. Vier seconden later liggen alle ruiten eruit.

Hij schrikt, vloekt en schreeuwt: "Dit zijn niet onze jongens, dat waren geen supporters. Waar zijn ze verdomme mee bezig? Stelletje idioten. Dit gaat te ver." Hij is in zekere zin een spijtoptant, door schade en schande wat wijzer geworden. Het omgevingsverbod is hem niet in de kouwe kleren gaan zitten. "Eigen schuld maar 't is klote." Bij het aanschouwen van de schermutselingen, zo nu en dan wegduikend voor een steen, geeft hij toe dan hij zich moet beheersen. Verontwaardigd: "Laat die eikels van de ME oprotten, die klootzakken hebben hier geen zak te zoeken."

Inmiddels zijn er veertig relschoppers opgepakt, de meesten voor openlijke geweldpleging. Voetbalvandalen mogen ze in de visie van burgemeester Wallage niet meer heten. Het zijn criminelen die met voorbedachte rade misdrijven plegen. Niet als individu, maar in groepsverband, met kenmerken van de georganiseerde misdaad. Een taakstraf, de sanctie die de hoofdverdachten van de Oosterparkwijkrellen kregen opgelegd, is hier niet meer op z'n plaats, aldus Wallage. Wel: de ouderwetse gevangenisstraf.

Wie zijn deze 'criminelen'? Op de Klaprooslaan zien we kinderen, twaalf, dertien jaar oud, fanatiek met door anderen kapotgeslagen straatstenen gooien naar de bussen van de ME. De gezichten verraden dat ze er plezier in hebben. Dit is pas spannend. Bij iedere voltreffer wordt er gejuicht en gejoeld. Ook een politiepaard wordt geraakt. In het park achter het voetbalstadion zien ze oudere jongeren, strakke gezichten, wazige ogen, zoekend naar doelwitten die aangevallen moeten worden, alsof het leven er van afhangt. Met blote vuisten slaan ze in op gehelmde ME'ers. Een groep jongeren probeert een ME'er uit een politiebus te trekken. Het heeft iets weg van het begin van een lynchpartij.

We horen massaal: 'En wie niet springt, die is een jood'. De halve Klaprooslaan springt. We horen de aanwijzingen die via mobiele telefoontjes aan elkaar worden uitgewisseld, over de posities van de ME op het strijdtoneel. Sommigen hebben hun gezicht bedekt met de groen-witte FC-sjaal. We zien ouderen, ouders wellicht, die met de meute meerennen en die de jongeren, hun zonen mogelijk, aanmoedigen. Een fotograaf krijgt klappen en raakt zijn camera kwijt.

We zien, zoals velen dat hebben gezien, hoe in luttele minuten een bushokje aan de Grote Markt compleet aan gort wordt geslagen. We herkennen de dader, een leerling van het Alfa-college, zoon van een hoogleraar te Groningen, woonachtig in statig Groningen-Zuid. Hij is één van de arrestanten. Een eenduidig beeld van de relschoppers valt onmogelijk te schetsen. Ze zijn jong en op ouder, komen uit de stad of van daarbuiten. Ze behoren tot de harde kern of zijn meelopers. Ze slikken pillen en/of drinken bier. Ze komen braaf om twaalf uur 's avonds thuis omdat dat moet en hebben schijt aan alles en iedereen.

Voor allen geldt dat de spanning, de adrenaline, de stoppen zaterdagavond deed doorslaan. Wanneer zoiets massaal gebeurt, ontstaat totale gekte waar een macht van ruim 150 getrainde politiemensen pas na veel moeite grip op weet te krijgen. Binnenkort zal een aantal van hen voor de rechter staan. Sommige verdachten zullen daar op de zitting trots op zijn. Wie bij rellen wordt gearresteerd, geniet enige status. Het aanzien stijgt bij een stadion- of nog beter een omgevingsverbod. Maar in de rechtszaal zelf zal spijt worden betuigd. Er zal worden gezegd dat het best wel een beetje uit de hand is gelopen en dat dat eigenlijk niet zo de bedoeling was. Er zullen verzachtende omstandigheden worden bedacht en de eigen rol zal worden gebagatelliseerd. De rechter zal te horen krijgen: "Ja, ik heb wel gegooid, maar met één steen en niet met stenen zoals de Officier van Justitie zegt. En het was niet mijn bedoeling om iemand te raken." (bron: NvhN, 22 juni 1999)Nieuwe aanhoudingen na voetbalrellen FC Groningen

GRONINGEN - De politie heeft vanochtend vijf personen aangehouden in verband met de voetbalrellen van vorige week na de wedstrijd FC Groningen - Sparta. De vijf worden verdacht van openlijke geweldpleging. De vijf zijn aangehouden nadat zij werden herkend op de videobeelden die de politie van de ongeregeldheden maakte. Eén van de verdachten, een inwoner van Appelscha, was weekeinde ook al aangehouden, maar werd in de loop van de afgelopen week vrijgelaten. De videobeelden toonden echter aan dat deze verdachte meer op zijn kerfstok heeft dan aanvankelijk werd aangenomen. De andere verdachten komen uit Groningen.

In totaal zijn er nu 46 aanhoudingen verricht. Onmiddellijk na de rellen, na afloop van de laatste nacompetitiewedstrijd tegen Sparta, waarin FC Groningen promotie naar de eredivisie misliep, werden al 32 verdachten aangehouden. Elf daarvan werden kort daarop vrijgelaten. Volgens politiewoordvoerder P. Boomsma is 'het einde nog niet in zicht'. "We zijn nog steeds bezig de banden te bestuderen. We verwachten in de loop van deze week meer mensen op te pakken." Justitie wil de verdachten binnenkort op een speciale zitting van de Groninger rechtbank ter verantwoording roepen. Een datum is nog niet vastgesteld. (bron: NvhN, 28 juni 1999)


Eén van de grootste politiezaken in Groningen sinds ontruiming Wolters-Noordhoff.

Meer dan 50 aanhoudingen na voetbalrellen

GRONINGEN - De nasleep van de rellen, vorig weekeinde na afloop van de voetbalwedstrijd FC Groningen - Sparta, lijkt qua aantal aanhoudingen uit te monden in een van de grootste politiezaken sinds de ontruiming van kraakpand Wolters-Noordhoff in mei 1990 in Groningen. De Groninger politie lichtte gisterochtend opnieuw vijf verdachten van hun bed en verwacht in de loop van deze week meer aanhoudingen te verrichten. Het totaal aantal verdachten zal daarmee boven de vijftig uitkomen.

Het aantal aanhoudingen is uitzonderlijk hoog. Ter vergelijking: bij de ongeregeldheden in Rotterdam, na de huldiging van landskampioen Feyenoord, zijn 'slechts' veertien verdachten aangehouden. De schade die in de binnenstad van Rotterdam werd aangericht liep in de miljoenen guldens. In Groningen bleef de schade beperkt tot een dertig ingegooide ruiten en een vernield bushokje. Ook wanneer de rellen in Groningen worden vergeleken met eerdere ongeregeldheden rond het voetbal, valt het hoge aantal arrestaties op. Na de wedstrijd FC Groningen - Ajax, in april 1998, werden zestien aanhoudingen verricht. Dat aantal werd destijds 'veel' genoemd.

Een uitzondering vormde ook de thuiswedstrijd van FC Groningen tegen FC Twente, in maart 1998. Daar werden aanvankelijk 77 verdachten aangehouden, inclusief een complete bus met FC Twente-aanhangers. Na verhoor werden 73 arrestanten naar huis gestuurd; van 58 verdachten kon niet worden bewezen dat zij zich schuldig hadden gemaakt aan strafbare feiten. Het aantal aanhoudingen naar aanleiding van de Oosterparkwijkrellen was anderhalf jaar geleden aanzienlijk minder: 19. De rellen rond de ontruiming van het Wolters-Noordhoffcomplex leidde tot 139 verdachten, waarvan het merendeel werd vrijgesproken. Tien krakers werden destijds veroordeeld wegens openlijke geweldpleging.

Volgens advocaat C. Eenhoorn, die een aantal verdachten van de laatste rellen als client heeft, 'zou het wel eens zo kunnen zijn' dat de politie een groot visnet heeft uitgegooid om op die manier zoveel mogelijk mensen aan te kunnen houden. Eenhoorn: "Vervolgens zien ze voor de rechter wel waar het schip strandt." De advocaat sluit niet uit dat hiermee gehoor wordt gegeven aan de politieke druk om het voetbalvandalisme harder aan te pakken. Hij verwijst in dit verband ook naar uitlatingen van burgemeester Wallage die de rechterlijke macht publiekelijk opriep daders geen werkstraf maar een 'ouderwetse' celstraf op te leggen. Het hoge aantal aanhoudingen kan grotendeels worden verklaard doordat Justitie voorafgaand aan de ongeregeldheden de politie toestemming verleende video-opnamen te maken. Tot dusver werd van dit middel maar mondjesmaat gebruik gemaakt. (bron: NvhN, 29 juni 1999)


Officier van Justitie reageert met afgrijzen op uitspraak

Vrijspraak eerste verdachte van voetbalgeweld

GRONINGEN - Politierechter mr. C.R. Foy heeft vanmiddag de 24-jarige Groningen N. vrijgesproken van openlijke geweldpleging na afloop van de voetbalwedstrijd tussen FC Groningen en Sparta. Officier van Justitie mr. R.C.C. van Leest reageerde met afgrijzen op de vrijspraak. N., die sinds de rellen op 19 juni vastzat, is terstond op vrije voeten gesteld. In zijn vonnis stelde politierechter mr. Foy dat de tenlastelegging van openlijke geweldpleging in groepsverband niet bewezen was. De verdachte had wel toegegeven dat hij bij het stadion met een bierblikje een supportersbus van Sparta had bekogeld. Dat feit was hem echter niet ten laste gelegd. Daarom zag mr. Foy zich genoodzaakt N. vrij te spreken.

Officier van Justitie Van Leest gaf na de uitspraak te kennen 'dat het zwak is uitgedrukt dat hij teleurgesteld is over de vrijspraak'. Deze ochtend eiste hij drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Daarboven had hij gevraagd de twee maanden en drie weken gevangenisstraf die de Groninger nog tegoed had van een eerdere rechtszaak tot uitvoering te brengen. Zou de eis zijn ingewilligd, dan was N. een half jaar de gevangenis ingegaan. De vrijspraak geldt als een klap in het gezicht voor het Openbaar Ministerie. Van Leest motiveerde zijn eis deze ochtend met de woorden 'dat in dit geval slechts één ding helpt, keiharde repressie'. "Dit zijn supporters, maar vandalen", aldus de officier.

In totaal zijn er 43 personen opgepakt wegens openlijke geweldpleging. Zij moeten in september voorkomen. N. behoorde zaterdag 19 juni na de wedstrijd bij de eerste arrestanten. Hij werd op het grasveld achter het stadion ingerekend en zat sindsdien vast. De verdachte had ten tijde van de laatste nacompetitiewedstrijd van FC Groningen tegen Sparta al een stadion- en omgevingsverbod. Aangezien hij al kort na afloop van de wedstrijd in een arrestantenbus werd afgevoerd, had hij geen aandeel in het supportersgeweld later die dag in de binnenstad. (bron: NvhN, 2 juli 1999)


Justitie lacht na vrijspraak als boer met kiespijn

GRONINGEN - Advocaat mr. B.F.M. Kievitsbosch overweegt namens zijn cliënt N. (24) een schadeclaim in te dienen voor iedere dag dat deze stadjer ten onrechte vastzat in het Huis van Bewaring in Groningen. De man werd gistermiddag vrijgesproken voor openlijke geweldpleging na afloop van de voetbalwedstrijd FC Groningen - Sparta op 19 juni. Hij zat sinds die avond vast. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep. N. kan op grond van onrechtmatige vrijheidsbeneming door de Staat der Nederlanden aanspraak maken op 150 gulden voor iedere dag die hij achter de tralies zat.

Op het moment dat politierechter mr. C.R. Foy gistermiddag zijn uitspraak formuleerde, verscheen op het gezicht van politieofficier mr. R.C.C. van Leest een glimlach. Maar dan wel eentje van een boer met hevige kiespijn. Kort daarvoor had Van Leest drie maanden celstraf geëist tegen N. "Voor dit soort lieden is maar één ding op zijn plaats: keiharde repressie", aldus de officier. Volgens hem was N. naar het stadion gekomen met maar één doel: rellen schoppen. In de tenlastelegging stond dat de stadjer samen met anderen met stenen en flesjes naar de bussen van de Mobiele Eenheid had gegooid.

N. ontkende dit en zag zijn verhaal bevestigd door een agent die als getuige was opgeroepen. Deze agent had hem tijdens de rellen nauwlettend geobserveerd en laten inrekenen. N. had volgens de politieman een blikje bier naar één van de supportersbussen van Sparta gegooid. N. gad dit ruiterlijk toe. Zijn motief: frustratie en teleurstelling. Hij baalde dat FC Groningen niet was gepromoveerd. Politierechter Foy kon niet anders dan oordelen dat niet bewezen was dat N. samen met anderen met stenen en flessen had gegooid. En over dat bierblikje stond niets in de tenlastelegging. Kortom: vrijspraak.

De vrijgesproken N. - stadionverbod tot 2002 en in de afgelopen jaren al zeven maal eerder opgepakt wegens voetbalrellen - was zichtbaar opgelucht. Want behalve de drie maanden die waren geëist, hingen hem ook nog eens twee maanden en drie weken celstraf boven het hoofd. Die had hij in september vorig jaar en in februari dit jaar als voorwaardelijke straffen opgelegd gekregen met een proeftijd van twee jaar. En omdat hij nu opnieuw de fout was ingegaan, achtte officier Van Leest het logisch deze voorwaardelijke straffen om te zetten in onvoorwaardelijke.

Maar de vrijspraak had tot gevolg dat ook dit 'feest' niet doorging. Celstraf had ook betekend dat N. zijn pas verworven baantje, de eerste in zijn leven, kwijt zou raken. Zijn baas wilde hem graag houden, maar dan moet hij geen rottigheid meer uithalen. In september, vlak voor aanvang van het nieuwe voetbalseizoen, zullen de andere ruim 40 verdachten op een speciale zitting voor de rechter moeten komen. Advocaten verwachten dan veel meer vrijspraken. "Er zijn meer personen ten onrechte opgepakt. Veel processen-verbaal zijn in de hectiek van dat weekeinde onzorgvuldig opgesteld", zo viel gisteren in de wandelgangen van het gerechtsgebouw. (bron: NvhN, 3 juni 1999)


Politie verwacht snel nog meer mensen te kunnen oppakken

Weer aanhoudingen na voetbalrellen op Grote Markt

GRONINGEN - De politie heeft in de afgelopen dagen tien nieuwe arrestaties verricht naar aanleiding van de voetbalrellen na afloop van de nacompetitiewedstrijd FC Groningen - Sparta. In totaal zijn nu 54 personen aangehouden. Volgens een woordvoerder van de Groninger politie is het einde nog niet in zicht. "Het team dat de rellen onderzoekt, verwacht op korte termijn meer mensen aan te houden." De tien nieuwe verdachten komen uit Groningen, Veendam, Muntendam en Wildervank en zijn tussen de 19 en 29 jaar oud. Zij werden herkend aan de hand van videobeelden die de politie van de rellen heeft gemaakt.

Twee van de tien verdachten zaten vanochtend nog vast. De andere acht brachten een nachtje door in een politiecel en werden na verhoor weer vrijgelaten. Ook deze tien worden verdacht van openlijke geweldpleging en zullen zich in september op een speciale zitting moeten verantwoorden voor de rechter. Duidelijke aanwijzingen dat de ongeregeldheden vooraf waren georganiseerd, zijn er vooralsnog niet. Zou dit wel het geval zijn, dat wordt de verdachten ook deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd. De strafeis zal dan aanzienlijk hoger uitvallen.

Vorige week werd de eerste verdachte van de rellen door de Groninger politierechter en tot grote onvrede van het Openbaar Ministerie vrijgesproken. De rechter achtte niet bewezen dat de man zich aan openlijke geweldpleging schuldig had gemaakt. Justitie is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan. Advocaten die verdachten bijstaan, verwachten dat de zaak zal eindigen als een storm in een glas water. Volgens hen zijn veel verdachten in de hectiek van die avond ten onrechte aangehouden.

Advocaten verwachten dat het tijdens de speciale zitting in september 'vrijspraken zal regenen'. De ongeregeldheden deden zich voor op de Grote Markt, waar de voetbalvandalen heentrokken nadat het niet behalen van promotie door FC Groningen een feit was. Daar waren op dat moment duidenden mensen aanwezig om de afsluiting van het muziekfestijn Swingin' Groningen te vieren. (bron: NvhN, 9 juni 1999)


Boetes voor vandalen na rellen op Grote Markt

GRONINGEN - De Groninger rechtbank heeft vanochtend de eerste twee voetbalsupporters veroordeeld die op 19 juni betrokken waren bij de rellen na afloop van de wedstrijd FC Groningen - Sparta rond het Oosterparkstadion en later op de Grote Markt. Een 19-jarige Stadjer, tegen wie twee maanden cel was geëist, kreeg vanmorgen een geldboete van duizend gulden. De jongen had met een terrasstoel naar leden van de Mobiele Eenheid gegooid.

Een 18-jarige Stadjer zou volgens Justitie met stenen hebben gegooid naar een ME-bus. Een ME'er had hem herkend omdat hij een zeer opvallend shirt droeg. De Stadjer bevestigde dat hij zo'n shirt had, maar ontkende dat hij met stenen had gegooid. Na zijn aanhouding had hij drie dagen vastgezeten in een politiecel. Politierechter F. Wieland achtte deze straf voldoende. Justitie had een boete geëist van 500 gulden. Wel moet de jongen 51 gulden betalen aan de Regiopolitie Groningen voor de aangerichte schade aan het voertuig.

Vandaag staan in totaal 19 verdachten terecht die op die dag verantwoordelijk worden gehouden voor de ongeregeldheden. Justitie-officier mr. R.C.C. van Leest kondigde vanochtend aan nog forse straffen in petto te hebben voor de andere verdachten. De strafeisen zijn fors hoger dan waar Van Leest voor pleitte ten aanzien van de eerste twee Stadjers. De rechtbank heeft de hele dag uitgetrokken voor de verdachte relschoppers die allemaal openlijke geweldpleging ten laste is gelegd. (bron: NvhN, 1 oktober 1999)


Milde straffen voor voetbalvandalen

GRONINGEN - De Groninger rechtbank heeft gisteren milde straffen uitgedeeld aan Stadjers die zich op 19 juni schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging. Dit gebeurde na de voetbalwedstrijd FC Groningen - Sparta en, later op de avond, op de Grote Markt waar duizenden mensen op de been waren in verband met Swingin' Groningen. De straffen die politierechter mr. F. Wieland oplegde varieerden van een 'schuldigverklaring zonder straf' tot 140 uur dienstverlening.

Daags na de rellen pleitte onder andere burgemeester Wallage voor een keiharde aanpak van de vandalen. "Een ouderwetse gevangenisstraf is hier op z'n plaats", zo zei de Groninger burgemeester destijds. Gisteren wilde Wallage niet inhoudelijk reageren op de uitgesproken straffen. Wel zei hij: "Iedereen moet maar bij zijn eigen rechtsgevoel nagaan wat hij hier van vindt."

Negentien van de in totaal 58 arrestanten van die dag moesten gisteren voor de rechter verschijnen. Ruim twintig vandalen kochten hun straf af door een door Justitie aangeboden schikking van 500 gulden te betalen. Over de vervolging van de andere verdachten, onder wie veertien minderjarigen, moet nog een besluit genomen worden. De zwaarste straf werd uitgedeeld aan de 25-jarige E. Hij had kort na de wedstrijd aan de Klaprooslaan een stadsbus en een taxi belaagd, wat volgens justitieofficier mr. R.C.C. van Leest het startsein was voor een 'oridnaire lynchpartij'. Alle ruiten van de bus moesten het na E's aanval ontgelden. Een passagier van de bus raakte hierbij licht gewond.

Van Leest eiste vijf maanden celstraf waarvan twee voorwaardelijk tegen deze verdachte. De rechter vonniste 140 uur dienstverlening. Daarnaast werd E. hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de schade aan de bus: 23.803 gulden en 31 cent. Ook moet hij 750 gulden aan het slachtoffer betalen. E. bekende schuld en noemde zijn gedrag 'kinderachtig gedoe'. Als reden voor zijn gedrag gaf hij aan: "Ik had teveel gedronken." Ook andere verdachten betuigden spijt, gaven de drank de schuld en zeiden achteraf ook wel te hebben ingezien dat het jammerlijk genoeg een beetje uit de hand was gelopen. Een verdachte gaf toe te hebben meegedaan vanwege de spanning en de sensatie. Hij had stenen gegooid richting het pand van Vindicat (250 gulden boete).

Hoewel de politie gisteren vanaf negen uur 's ochtends nadrukkelijk in het gerechtsgebouw aanwezig was, was de sfeer rond de zittingen uiterst gemoedelijk. Politierechter Wieland begon 's middags met het aanbieden van zijn excuses aan de verdachten omdat die soms uren moesten wachten tot hun zaak werd behandeld. Zelfs Van Leest, als officier in de rol van de boeman, toonde zich richting veel verdachten heel gemoedelijk. "U bent een verstandig mens aan wie ik zo mijn auto zou uitlenen", zo kregen diverse verdachten te horen. (bron: NvhN, 2 oktober 1999)


Relschoppers moeten schade aan bus vergoeden

GRONINGEN - De politierechter in Groningen heeft een aantal relschoppers uit die stad veroordeeld tot het vergoeden van de schade die zij hebben aangericht aan een bus van het vervoersbedrijf Arriva. De schadevergoeding komt naast een boete of werkstraf die de verdachten kregen opgelegd. Het gaat om een bedrag van 23.000 gulden dat Arriva op de betrokkenen kan verhalen. Negentien mannen stonden vrijdag in Groningen terecht voor hun aandeel in de rellen die zich in de avond en nacht van 19 op 20 juni afspeelden bij het Oosterparkstadion en de binnenstad.

Op de bewuste avond verloor FC Groningen van Sparta het beslissende promotieduel. Na afloop belaagde de aanhang van FC Groningen de bussen met Sparta-supporters. Later trok een groep van vijf- tot zeshonderd Groningse supporters naar de binnenstad. Daar waren in verband met het muziekfestijn Swingin' Groningen zeker 10.000 extra bezoekers op de been. Vooral op de Grote Markt liep de situatie volledig uit de hand toen grote groepen relschoppers zich tussen het publiek mengden en onder andere met stenen ramen en auto's te lijf gingen. Enkele burgers en politiemensen raakten gewond. In totaal werden zestig aanhoudingen verricht.

De helft van de aangehouden verdachten is aan vervolging ontkomen door een transactie van 500 gulden aan Justitie te betalen. Negen personen en instanties hebben bij Justitie een schadeclaim ingediend die zijn op de raddraaiers verhaald willen zien. De 20-jarige K. die door kameraden als leider van de harde kern wordt aangewezen, kreeg een werkstraf van honderd uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd. Een aantal andere verdachten werd veroordeeld tot werkstraffen en/of voorwaardelijke celstraf. De zaak tegen de 42-jarige E.H. is aangehouden omdat er nog drie agenten gehoord moeten worden. (bron: GD, 2 oktober 1999)

terug Met dank aan: Claus


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl