Forum | Prikbord | Info | Links
 
Helmond Sport - FC Groningen, 16 juni 1999

FC Groningen-supporters roepen op tot orde

GRONINGEN - Op de FC Groningen-website waar voetbalsupporters elkaar doorgaans digitaal treffen en naar het leven staan, wordt opgeroepen om de laatste wedstrijden in de nacompetitie zonder problemen te laten verlopen. 'Zorg tijdens de wedstrijden in de nacompetitie voor een plezierige voetbalavond', zo luidt de 'oproep aan alle FC Groningen-supporters'. De website die onder verantwoordelijkheid van de in supportersland bekende Aise & Repos wordt gemaakt - gericht op de zogenaamde hardcorefans - is zelfs gesloten. Dit naar aanleiding van de gebeurtenissen in Veendam, zo wordt gemeld.

In Veendam braken vorige maand ernstige rellen uit tussen supporters van FC Groningen en FC Den Bosch. In de gastenboeken op beide sites gingen supporters digitaal met elkaar op de vuist. Regelmatig plaatsten bezoekers berichten waarin werd opgeroepen rellen te trappen. 'Aise & Repos' hebben blijkbaar de deur tijdelijk op slot gedaan. Eerder ging hun site gepaard met de mededeling dat 'deze pagina niet de bedoeling heeft aan te zetten tot vandalisme of geweld'. De teksten die er vielen te lezen, logen er desondanks niet om.

De 'Tukker Terror-site' van FC Twente is nog wel in de lucht. Op de beginpagina is een vlag te zien met daarop het FC Groningen-logo dat in brand wordt gestoken. FC Groningen heeft iets met (tegen) FC Twente, en dat geldt ook ten aanzien van FC Den Bosch. Op de 'hooligan-site' van deze laatste club is het de afgelopen dagen behoorlijk raak. Zo worden FC Den Bosch-supporters door Groningers uitgedaagd (en andersom) vanavond naar Helmond te komen. Helmond heet voor deze gelegenheid Relmond. De oproep van de redactie van de Bossche site om 'geen oproepen met betrekking tot wraakacties' te plaatsen, is tevergeefs gebleken. (bron: NvhN, 16 juni 1999)


Jongens met stadionverbod mogen meejuichen in Martinihal

Wallage verzeild tussen hooligans

GRONINGEN - Burgemeester Wallage van Groningen heeft gisteravond in de Martinihal, zonder het te weten, tussen hooligans het nacompetitieduel Helmond Sport - FC Groningen gevolgd. De man die 36 relschoppers persoonlijk een stadionverbod oplegde, keek naar hetzelfde scherm als ten minste drie van de 'veroordeelden'. De stewards van FC Groningen waren vooraf geïnstrueerd geen moeilijkheden te maken, wanneer fans met een stadionverbod zich zouden melden. Want er waren immers toch geen tegenstanders, en bovendien is de Martinihal geen stadion. Zo konden de uit het Oosterpark verbannen relschoppers onverwacht toch nog een nacompetitieduel bijwonen.

Weliswaar niet in een stadion, maar wel smanen met 750 supporters die een onvervalste stadionsfeer creëerden en hun helden even hartstochtelijk toejuichten. Halverwege de eerste helft komt Wallage even poolshoogte nemen. In zomerpak, maar zijn stropdas wijselijk afgedaan, proef de burgemeester sfeer. De hal is nog niet voor de helft gevuld. "Wat wil je, de wedstrijd is op TV Noord te zien. Veel supporters zitten thuis voor de buis of in het café. Maar de echte fans zijn natuurlijk hier", zegt een vrouwelijke liefhebber. Een op Rhodos vakantie vierende vriendin houdt ze per mobieltje van het duel op de hoogte.

Precies in het midden staat de fanatieke FC Groningen-aanhang samengeklonterd. Ze doen net of ze erbij zijn in Helmond. Beroert Leonardo de bal, dan klinkt het massaal: "Leeeo, Leeeo, Leeeo". en als Sparta in Rotterdam binnen luttele minuten met een nulletje of wat voorstaat - de tussenstanden schuiven onderin het beeld voorbij - scandeert de meute: "We worden weer genaaid, we worden weer genaaid...". De live ingezette spreekkoren op de tribune in Brabant, worden als in een reflex beantwoord. "Hier moet je bij zijn, hè" vindt een fan, die het gehos van de jongere supporters met een minzame glimlach aanschouwt. "Ik had gedacht dat er tribunes zouden staan opgesteld, kijken hoe lang we het volhouden."

De eerste helft vermoeit de benen. Het moeizame spel van de FC roept irritaties op. Aan de bar achtertin wordt het drukker en drukker. Het rustsignaal komt als een bevrijding. Massaal stormen de fans de fans naar buiten. Even weg van de met zweet en marihuana bezwangerde lucht. "Er moet nog wel even een balletje in", benadrukt een voetbalkenner. Het gesprek in de rust is het wedstrijdverloop in Roterdam. Sparta en Excelsior hebben het op een akkoordje gegooid, weten velen. Die noorderlingen moeten ze niet in Rotterdam, dus helpt Excelsior de Spartanen een handje. Het verlossende doelpunt van Averdijk vormt de ontlading. Heel even trilt de Martinihal op haar grondvesten. Is het gelukkig toch nog feest. (bron: GD, 17 juni 1999, Alfred Meester)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl