Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - FC Den Bosch, 6 april 1999

Rellen bij Oosterparkstadion na FC Groningen - FC Den Bosch

GRONINGEN - Na afloop van de voetbalwedstrijd FC Groningen - FC Den Bosch gisteravond, zijn rond het Oosterparkstadion fikse ongeregeldheden uitgebroken. De Mobiele Eenheid, die massaal aanwezig was, voerde diverse charges uit. Er zijn 6 aanhoudingen verricht. Hoewel de wedstrijd stond aangemerkt als een risicowedstrijd, was de politie verrast door de aard van de geweldadigheden. Al voor aanvang van de wedstrijd lieten FC Groningen-aanhangers van zich horen. Op de zuidelijke ringweg, ter hoogte van openluchtbad De Papiermolen, werden passerende supportersbussen van FC Den Bosch door een groep jongeren opgewacht en met stenen bekogeld. Na afloop van de wedstrijd bestookten grote groepen jongeren opnieuw de supportersbussen en de aanwezige ME'ers met een ware regen van stenen en vuurpijlen. (bron: NvhN, 7 april 1999)


Rellen overschaduwen publieksactie FC Groningen

GRONINGEN - De rellen die gisteravond uitbraken rond het Oosterparkstadion overschaduwen de publieksactie 'Vierkant achter FC Groningen', die gisteren werd gepresenteerd. Bij die gelegenheid zei wethouder H. Pijlman (D66) van Groningen dat het publiek 'nu kan laten zien hoeveel het om deze club geeft' en 'dat de club die steun hard nodig heeft'. Het treffen gold als een risicowedstrijd. De politie was aanwezig met ruim 100 leden van de Mobiele Eenheid en een arrestatieteam. De politie signaleerde onder de relschoppers diverse Groningers die op grond van eerdere ongeregeldheden een stadionverbod hadden gekregen. De supporters die later in kleine groepjes en in auto's door de Oosterparkwijk liepen en rondreden hielden elkaar via mobiele telefoons op de hoogte van het 'strijdtoneel'. Het ging er gisteravond ongekend hard aan toe.

Na de wedstrijd verzamelden zich grote groepen jongeren aan de Parkzijde. De vertrekkende supportersbussen van FC Den Bosch-aanhangers werden bekogeld. Ook de paarden van de politie moesten het ontgelden. Nadat de bussen via diverse routes de stad hadden verlaten, probeerden supporters de hoofdingang van het stadion te bestormen. Toeschouwers die het stadion net te voet hadden verlaten, moesten hollend terug om het vege lijf te redden. In het stadion had zich een grote schare beveiligingsmensen verzameld om een doorbraak van de supporters te voorkomen. De voetbalaanhang voor de poort trok stoeptegels uit het trottoir en gooide met alles wat los en vast zat. Talloze auto's misten na de rellen zijspiegels en antennes. Twee stewards raakten licht gewond.

De spelersbus van FC Den Bosch moest onder ME-begeleiding (te voet en te paard) via het Oosterhamriktracé de stad uit worden geloodst. Vervolgens richtten grote groepen jongeren op de Gorechtkade hun agressie opnieuw tegen de politie. Die besloot zich om die reden langzaam maar zeker uit de omgeving van het stadion terug te trekken. Desondanks keerden de laatste ME-voertuigen pas twee uur na afloop van de wedstrijd terug op het hoofdbureau. Vier relschoppers zitten nog vast. Zijn worden nog deze week voorgeleid aan de officier van justitie. (bron: NvhN, 7 april 1999)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl