Forum | Prikbord | Info | Links
 
Eindhoven - FC Groningen, 24 februari 1999

Harde kern FC Groningen met luxe touringcar naar voetbalduel in Eindhoven

'Behandel je ze als beesten, dan gedragen ze zich ook zo'

Hooligans van FC Groningen hebben de afgelopen jaren een slechte naam opgebouwd in Nederland. Niet zelden werden bussen na afloop van een uitwedstrijd total loss verklaard of veranderde het interieur van een treinstel in een maanlandschap. Door alle problemen besloot de leiding van de club voor aanvang van het huidige seizoen de zaken drastisch aan te pakken. Waar in het verleden de harde kern voor hoge bedragen in een streekbus naar alle uithoeken van het land reisde, worden de heren supporters in het kader van de FC Groningen FanTour tegenwoordig voor een schappelijk prijsje in een luxe touringcar met airco en video vervoerd. Hoewel het in eerste instantie zou gaan om een experiment, lijkt de proef na een halfjaar geslaagd. Zowel FC Groningen als de supporters zijn uitermate tevreden en de gevreesde problemen zijn tot nog toe uitgebleven. Onze verslaggever reisde voor de wedstrijd tegen Eindhoven mee met de harde kern van FC Groningen.

'Jodelie, jodelie, come on, come on'. De speakers aan het plafond spugen keiharde house de bus in. Ondanks een alcoholverbod wordt hoorbaar een meegesmokkeld literblik bier leeggedronken en achterin gaat een joint van hand tot hand. Wanneer een politieauto met zwaailichten voor de bus gaat rijden, klinkt er een luid gejuich. Tachtig handen gaan de lucht in, en veertig schorre kelen zetten onder het motto 'een echte boer zingt voor z'n club' het volgende strijdlied in. "If you're proud to be a farmer, clap your hands". Eindhoven 10 kilometer staat er op een bord. De spanning in de bus neemt toe en de stemmen worden luidruchtiger. Jassen worden aangetrokken en vanonder tientallen mutsen kijken flikkerende ogen elkaar aan. "Vandaag drie punten jongens, laat ze maar komen."

"Het gedrag van bepaalde supporters in het verleden is natuurlijk niet goed te praten, maar we praten hier wel over mensen die hun club overal in het land steunen", zegt Robert Noppers, supporterscoördinator van FC Groningen. "Daarom zijn we dit seizoen gestart met de FanTour. Supporters worden voor 35 gulden in een luxe bus vervoerd naar uitwedstrijden waarbij het kaartje zit inbegrepen. Het maakt niet uit waar we naar toe gaan of hoeveel er mee gaan, de bus rijdt altijd.

Iedereen wordt vooraf gefouilleerd en moet zich kunnen legitimeren. Iedereen is op de hoogte van de regels en wie zich misdraagt, wordt voor de rest van het seizoen uitgesloten. Daarnaast wordt de groep iedere wedstrijd begeleid door een vaste groep stewards waardoor we mensen die zich misdragen op basis van herkenning kunnen aanspreken." Hoewel de FanTour slechts een halfjaar draait, spreekt Noppers nu al van een groot succes. "Gemiddeld maken zo'n veertig supporters gebruik van de mogelijkheid met uitschieters naar driehonderd tijdens de wedstrijd tegen Zwolle. Problemen hebben zich nog niet voorgedaan."


Norse blik

De bus nadert het stadion. Agenten te paard observeren met een norse blik het groepje supporters. Ze worden sarcastisch toegezongen met de woorden 'een echte vent wordt geen agent'. Alles lijkt rustig te verlopen totdat een jongen in een zwart bomberjack een stapel betonnen platen ontdekt. "Hé, jongens, hier liggen stenen, gooien, gooien." Hij probeert een plaat uit de stapel te trekken, maar zijn hand blijkt niet opgewassen tegen het ruwe beton. Met bebloede handen keert hij terug. Een bezorgde EHBO'er ontfermt zich over het gehavende lichaamsdeel. "Doe nou niet zo dom en gedraag je een beetje."

We betreden het stadion waar de spelers bezig zijn met de warming-up. Er wordt gezwaaid en gezongen en naar de supporters van de tegenpartij worden de nodige middelvingers opgestoken. "Kankerlijers", klinkt het ferm. De scheidsrechter blaast voor het begin van een krankzinnige wedstrijd. FC Groningen komt met 1-0 achter. Verwensingen klinken over en weer. "Domme mongolen, ga toch eens voetballen."

De optimistische stemming verandert in een grimmige sfeer. Als Eindhoven wederom een goal weet te scoren vliegen de eerste supporters de hekken in. Er wordt tegen stoelen aangeschopt, gespuugd en nog harder gescholden, maar wanneer de FC even later de aansluitingstreffer weet te scoren, vliegt het groepje 'die-hards' elkaar in de armen. In het restant van de wedstrijd wisselen vreugde en intense woede elkaar regelmatig af. Als de kruitdampen zijn opgetrokken, staat uiteindelijk 4-5 op het bord.

Alle spelers stormen naar het hek van de supporters om hen te bedanken voor hun steun. In de bus heerst een uitgelaten stemming. Onder het genot van een grote hoeveelheid bier wordt de wedstrijd heftig geanalyseerd. "Jezus, wat een wedstrijd. Die penal mienjong, dat was echt niet meer normaal." De thuisreis verloopt voorspoedig. Alle spelers worden bezongen en de gevolgen voor de stand worden driftig uitgerekend.

Ondanks hevige verzoeken om een pornofilm stopt de chauffeur de film 'Cape Fear' in de recorder. Slechts een enkeling kijkt geboeid naar de monitor. Bij Zwolle verstommen de gesprekken en de eerst zo luidruchtige harde kern ligt binnen de korste keren te slapen. Het beeld doet even denken aan een schoolreisje waarbij de kinderen bij terugkomst onder de stoelen duiken. "Nou, vergis je daar niet in," zegt supporterscoördinator Noppers. "Het zijn absoluut geen lieverdjes en een aantal heeft een behoorlijk strafblad, maar het is o zo belangrijk om juist deze mensen met een groen-wit hart er bij te betrekken." (bron: GD, 25 februari 1999)

terug Met dank aan Hunter


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl