Forum | Prikbord | Info | Links
 
ACV - FC Zwolle, 15 augustus 1998

Wraakacties van Z-side gevreesd bij ACV - FC Zwolle

De extra politiemanschappen die vanmiddag worden ingezet bij de voetbalwedstrijd ACV - FC Zwolle, zijn daar niet om Assenaren en Zwollenaren te scheiden. Men houdt rekening met een wraakactie van Z-siders tegen FC Zwolle-aanhangers

ASSEN - De Drentse politie zet vanmiddag extra manschappen in bij de voetbalwedstrijd ACV - FC Zwolle in Assen. De zaterdaghoofdklasser en de eerste divisionist ontmoeten elkaar in de strijd om de Amstel Cup. De waakzaamheid van de politie geldt niet de kans op narigheid tussen de ACV-aanhang en de Zwollenaren. Er wordt wel rekening gehouden met een wraakactie van de Z-side, de harde supporterskern van de FC Groningen. Geruchten in de Stad willen dat de Groningers de wedstrijd in Assen zullen aangrijpen om zich te wreken voor de bloedige mishandeling van een hunner in mei van dit jaar.

Tijdens de ontmoeting FC Zwolle - FC Groningen op 16 mei in het kader van de nacompetitie werd een 24-jarige Stadjer door FC Zwolle-aanhangers ernstig toegetakeld. Nadat een groepje Z-siders was losgeraakt van de kudde, stortten enkele tientallen Zwollenaren zich op de Groningers. Het gros zag kans te ontkomen, maar de 24-jarige was te laat. Volgens getuigen werd hij door zeker 10 man getrapt waar ze hem maar raken konden. Eén van de aanvallers zou de man op het hoofd zijn gesprongen. De Groninger kwam in het ziekenhuis terecht met onder meer hoofdwonden en een hersenschudding.

De Drentse politiewoordvoerder R. van Driel zegt de geruchten over de komst van de Groningers te kennen. "Maar meer dan een gerucht is het niet. We hebben geprobeerd duidelijkheid te krijgen, maar dat is niet gelukt." Voor de zekerheid wordt een (beperkt) aantal politiemensen, zowel in uniform als in burger, ingezet rond het ACV-veld op het sportpark Stadsbroek. Daarnaast zijn maatregelen genomen om de ME versneld onder de wapenen te kunnen roepen. De Z-side zou volgens het gerucht juist de wedstrijd in Assen hebben uitgezocht voor een wraakactie beveiligd. Zo ontbreken de bij profclubs gebruikelijke kooien waarin de supporters gescheiden ondergebracht kunnen worden. (bron: NvhN, 15 augustus 1998)


Asser politie voorkomt confrontatie Z-side / FC Zwolle

ASSEN/GRONINGEN - Dankzij direct ingrijpen van de politie is de gevreesde confrontatie tussen aanhangers van FC Groningen en FC Zwolle zaterdagmiddag in Assen uitgebleven. "We hebben de heren een aantal malen aangesproken. Dat was voldoende", aldus woordvoerder R. van Driel van de politie. Er waren tijdens het bekerduel ACV - FC Zwolle op het sportpark Stadsbroek zaterdagmiddag een kleine 20 Z-siders aanwezig. Hun komst was hen bij geruchte reeds vooruitgesneld, zodat de politie enige manschappen extra op de been had. De Groningers zouden wraak hebben willen nemen op de aanhang van FC Zwolle voor de mishandeling van een Z-sider halverwege mei in Zwolle.

Volgens Van Driel zijn onaangenaamheden beperkt gebleven tot enig geroep en gescheld tijdens de wedstrijd. Wel is één Groninger buiten het sportpark gezet omdat hij in het urinoir moeilijkheden met een bezoeker maakte. De man maande zijn voorganger bij de bak tot spoed. Toen deze zijn inziens nog steeds niet voldoende opschoot, goot de Groninger hem een glas cola in de nek. Volgens getuigen zouden de Z-siders na afloop van de wedstrijd op het parkeerterrein bij het voetbalveld de Zwollenaren hebben opgewacht. Geconfronteerd echter met de politie zouden ze van hun plan om ruzie te zoeken hebben afgezien. (bron: NvhN, 17 augustus 1998)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl