Forum | Prikbord | Info | Links
 
Cambuur Leeuwarden - FC Groningen, 27 mei 1998

Het is voorbij, de Z-side huilt

LEEUWARDEN - 2-1. Het wordt heel stil in het supportersvak van FC Groningen in het Cambuur-stadion. De strijdliederen worden gestaakt. Hier en daar klinkt een stevige vloek. Angstig wordt gekeken naar het scorebord waar de klok op 81 staat. Het kan nog, zegt iemand. Maar de meesten geloven er niet meer in. Een supporter - hij moet een groot groen-wit hart hebben - gaat zitten op de betonnen tribune en laat zijn tranen de vrije loop. Met ongeloof staart hij voor zich uit. Als het 6 minuten later 3-1 wordt, de doodklap voor 'Forza Groningen', zit hij er nog steeds, de ogen inmiddels rood. Een medesupporter slaat met een verbeten gezicht een troostende arm om hem heen. Ook hij houdt het niet droog. En zij zijn niet de enigen. Het is voorbij. De Z-side huilt.


200 FC Groningen-supporters vertrokken gistermiddag met 5 bussen in colonne en onder begeleiding van een peloton van de Mobiele Eenheid naar Leeuwarden. Aanvankelijk voelde de Gado hier niks voor, maar na langdurig overleg en de garantie van de politie voor strenge veiligheidsmaatregelen, ging het vervoersbedrijf overstag. Alle 200 supporters worden voor het instappen gefouilleerd; zelfs de mobiele telefoons moeten worden ingeleverd. Motoragenten regelen dat de FC Groningen-aanhang vrije doorgang heeft. Alle wegen en kruisingen tussen de Sontweg en het Cambuurplein in Leeuwarden worden tijdelijk afgezet.

In de bussen doen de meereizende ME'ers een dringend beroep op de supporters zich te gedragen. "Wie eigen regels maakt, zal de wedstrijd niet zien." Op een rotonde in Leeuwarden staat eenzaam een Fries met een spandoek: 'Groningen Toto', staat er op, verwijzend naar de afgang naar de eerste divisie. Het supporterslegioen van FC Groningen heeft de autoriteiten de afgelopen weken slapeloze nachten bezorgd. De angst voor nieuwe ongeregeldheden is groot. Maar geen enkele FC Groningen-supporter dacht gisteravond aan 'rellen'. Welgeteld één kartonnen beker met frisdrank (sinas) en één half ongegeten Mars wordt vanuit het supportersvak gegooid. De beker richting een persfotograaf, de halve mars naar het hek.

Met het Friese legioen dat op een steenworp afstand zit, slechts gescheiden door een dichte wand, wordt vooral gedold. Een enkeling probeert een 'Meindert Tjoelker-lied' in te zetten, maar dat vindt geen gehoor. Als Cambuur 3 minuten voor het einde haar derde doelpunt scoort, verlaat de FC Groningen-aanhang het vak. Zwijgend en met bedrukte gezichten lopen ze langs het cordon van de Mobiele Eenheid naar de bussen. De Groninger ME'ers kijken al even triest. De vrolijkheid die er in bus nummer 4 op de heenweg was, is op de terugweg geheel verdwenen. Alle kansen van FC Groningen passeren nog eens de revue. Als het Gasunie-gebouw in zicht komt, zegt een aanhanger zich te verheugen op het kampioensfeest van volgend jaar. (bron: NvhN, 28 mei 1998, Rob Zijlstra)


Politie heeft rustige avond bij Cambuur - FC Groningen

Eén agent per supporter

LEEUWARDEN - Terwijl een aangeslagen trainer Jan van Dijk in het stadion van Cambuur de pers te woord staat, vertrekken buiten 5 GADO-bussen met de supporters van FC Groningen. De harde kern, want daar gaat het hier om, is al even aangeslagen als Van Dijk. Het doek is gevallen, FC Groningen is gedegradeerd.

Een enkele Groninger schreeuwt nog een obsceniteit door een open dakluik of steekt een vuist op naar het publiek, maar de overtuiging ontbreekt. Tot ongeregeldheden komt het de hele avond niet. Gezien de massale inzet van de politie kan dat ook bijna niet. Honderdzestig agenten zijn op de been om de gevreesde FC Groningen-aanhang in toom te houden. Eén agent op één supporter, daar komt het zo ongeveer op neer. Meer Groningers zijn er niet afgekomen op het risicoduel, terwijl er toch zeshonderd kaarten beschikbaar waren voor de bezoekers. Geen wonder dat de vertegenwoordigers van politie en justitie achter de perstafel een stuk vrolijker zijn dan Jan van Dijk.

Hun aanpak heeft gewerkt. Geüniformeerde agenten uit Friesland, Mobiele Eenheden uit Friesland en Groningen, arrestatie-teams uit Friesland en Drenthe, honden, paarden, bussen, landrovers, motoren, wegafzettingen; alles hebben ze uit de kast gehaald om de woeste horden te temmen. Plus een voetbalofficier, want zo heet dat tegenwoordig, die ter plekke snelrecht kan toepassen. Als het nodig is. Maar het is niet nodig. "Is die massale politie-operatie niet een beetje overdreven?", wil een verslaggever weten. 'Dank je de koekoek', zie je de politiewoordvoerder bijna denken. "Achteraf is dat makkelijk praten", antwoordt hij. "Maar als het mis was gegaan en we hadden te weinig mensen gehad, dan had u daar een vraag over gesteld." Tja. Het is net als met het voetbal zelf: de winnende trainer heeft altijd gelijk.

De voetbalofficier laat nog weten dat hij het volgend seizoen wel wat vaker in het stadion zal zijn nu Cambuur naar verwachting promoveert. Straks komen de hooligans uit Amsterdam of Rotterdam of Utrecht of zoiets. Elke maand een risicowedstrijd. Leuk, zo'n promotie. Buiten, bij de vertrekkende GADO-bussen, heeft een buurtbewoner dat ook net bedacht. "Asociaal dat er zoveel politie nodig is bij een potje voetbal", vindt hij. "Gaat dat straks om de paar weken zo? Dat is toch te gek." Jawel, maar het politiecordon staat er ook in zijn belang, want hij en zijn buren wonen pal naast het stadion. Je moet er niet aan denken wat een losgebroken horde Z-siders of F-siders met al die leuke voortuintjes zou kunnen doen. En ach, zo lang de supporters een beetje in toom worden gehouden is het nog wel een aardig schouwspel ook. Een verzetje. "Mooier dan de film", zegt iemand. "Dit is echter."

Een jochie van een jaar of 12 heeft zelfs het lef om even een vuist op te steken naar de aangeslagen meute in de bussen. Zo, dat heeft hij die Groningers toch maar mooi geflikt. "Wegwezen jij", gromt een ME'er. Het ventje stuift weg, de buurt lacht, hier en daar zwaait iemand weifelend naar de colonne van GADO-bussen, ME-wagens en politiemotoren die zich in beweging zet. Op naar Groningen, op naar de eerste divisie. Misschien moeten ze in Veendam en Emmen maar vast eens advies gaan inwinnen bij de politie in Leeuwarden. Eén agent op één supporter, dat werkt wel redelijk. (bron: GD, 28 mei 1998)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl