Forum | Prikbord | Info | Links
 
Cambuur Leeuwarden - FC Groningen, 27 mei 1998

Binnenstad Groningen onder noodverordening

De politie beschikte dit weekeinde over speciale bevoegheden om relschoppers vroegtijdig op de pakken. Waarnemend burgemeester Han Lammers had hiertoe een noodverordening afgekondigd voor de Groninger binnenstad.

GRONINGEN - Voor de binnenstad van Groningen gold afgelopen weekeinde een noodverordening. De politie beschikte hierdoor over speciale bevoegdheden. Zo konden jongeren zonder dat zij iets gedaan hadden uit de binnenstad worden verwijderd. Ook gold een samenscholingsverbod. De politie heeft dit vanochtend bevestigd. De noodverordening is afgekondigd door waarnemend burgemeester Han Lammers, na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie. Aan de maatregel is geen ruchtbaarheid gegeven. De laatste keer dat dit middel in Groningen werd gebruikt, is 9 jaar geleden. Net als nu was ook toen de vrees voor rellen van voetbalsupporters de aanleiding.

Ongeregeldheden bleven dit weekeinde uit. Noorverordeningen worden zelden toegepast. In Amsterdam werd vorig jaar naar dit middel gegrepen tijdens de Eurotop. De gemeentewet schrijft voor dat de gemeenteraad 'zo spoedig mogelijk' moet worden ingelicht over de maatregel. Groninger gemeenteraadsleden wisten vanochtend van niets. Wel is er voor morgenavond een extra (besloten) vergadering van de raadscommissie veiligheid uitgeschreven. Het Oosterparkstadion staat sinds woensdag onder permanente bewaking. Gevreesd wordt voor brandstichting door opstandige jongeren. Een particuliere beveiligingsdienst heeft zich over de bewaking van het complex ontfermd.

De politie voert extra surveillances uit rond het stadion. De verscherpte bewaking blijft de komende dagen voortduren. FC Groningen was vanochtend met onder meer het busbedrijf Gado in gesprek over het eventuele vervoeren van supporters naar Leeuwarden, waar woensdagavond de wedstrijd SC Cambuur - FC Groningen wordt gespeeld. De Gado weigerde aanvankelijk supporters van de FC te vervoeren. Na de wedstrijd tegen FC Zwolle werd voor 10.000 gulden schade aangericht aan touringcars. Over de uitkomst van de bespreking was aan het begin van de middag nog niks bekend. (bron: NvhN, 25 mei 1998, Rob Zijlstra)


Gado vervoert toch 450 FC-supporters naar Leeuwarden

GRONINGEN - Na langdurig overleg tussen de Groninger en Friese politieleiding, FC Groningen en het bestuur van Cambuur heeft het busbedrijf Gado gistermiddag alsnog besloten maximaal 450 Groninger supporters naar Leeuwarden te vervoeren. Morgenavond speelt FC Groningen in het kader van de nacompetitie tegen Cambuur. Aanvankelijk weigerde de busmaatschappij supporters te vervoeren na eerdere ongeregeldheden waarbij vernielingen aan de bussen werden aangericht. Per bus, waarin 45 supporters kunnen plaatsnemen, reizen 2 agenten en 3 stewards mee naar de Friese hoofdstad.

De 10 bussen vertrekken morgenmiddag vanaf de parkeerplaats aan de Sontweg. In colonne en onder begeleiding van motoragenten rijden de bussen naar Leeuwarden. Supporters die willen meereizen, moeten in het bezit zijn van een clubcard en dienen zich daarnaast te legitimeren. Iedereen zal worden gefouilleerd. Het gebruik van alcohol is verboden. Om een confrontatie met aanhangers van Cambuur te voorkomen, worden de FC Groningen-supporters direct na afloop van de wedstrijd opnieuw onder politiebewaking uit het stadion geleid. Pas als de supportersbussen zijn vertrokken, mogen de andere bezoekers het voetbalstadion verlaten. Op deze wijze denken beide clubs de openbare orde te kunnen handhaven. De politie in Leeuwarden zet tijdens de wedstrijd 150 agenten in om een confrontatie tussen supportersgroepen te voorkomen. (bron: NvhN, 26 mei 1998)


Groninger politie vanavond opnieuw in staat van paraatheid

GRONINGEN - "In Groningen gebeuren dingen die ik niet had verwacht. Hier probeert een kleine groep heer en meester te worden op straat. Als ik daar niet tegen optreed, ben ik als burgemeester niks waard." Dit zei waarnemend burgemeester Han Lammers gistermiddag in een toelichting op maatregelen tegen de aanhoudende dreiging van supportersrellen in Groningen. Lammers noemt de huidige sfeer in de stad, waarbij de Mobiele Eenheid permanent paraat moet zijn, "afschuwelijk". Afgelopen weekeinde was een noodbevel van kracht, waardoor de politie over extra bevoegdheden beschikte. Behalve de aanwezigheid op straat van 2 secties van de ME, werden zaterdag nog eens 150 politiemensen achter de hand gehouden.

Ook voor vanavond geldt deze verhoogde paraatheid in verband met de te spelen voetbalwedstrijd SC Cambuur - FC Groningen. Lammers zegt over informatie van de politie te beschikken die wijzen op ordeverstoringen. Om die reden staat de thuiswedstrijd tegen FC Zwolle, aanstaande zondag, op losse schroeven. Lammers verbood vorige week de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. Voor FC Groningen dreigen inmiddels nieuwe problemen. Het gemeentebestuur overweegt het laatste miljoen van de eerder toegezegde drie miljoen nog niet uit te betalen. Wethouder Pijlman wil van de club een sluitende begroting waaruit tevens een gezond financieel perspectief voor het komende seizoen blijkt. (bron: NvhN, 27 mei 1998)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl