Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - FC Den Bosch, 19 mei 1998

Duel tegen Cambuur na veldslag ter discussie

Een complete veldslag volgde na de wedstrijd van FC Groningen tegen FC Den Bosch. Zondag staat het duel tegen Cambuur op het programma.

GRONINGEN - Het doorgaan van de nacompetitiewedstrijd FC Groningen - SC Cambuur aanstaande zondag staat ter duscussie. Burgemeester Han Lammers, politiechef Jan Brand en hoofdofficier van Justitie Jitta kwamen aan het einde van de ochtend in spoedzitting bijeen om over het wel of niet spelen van deze wedstrijd te praten. Om 2 uur vanmiddag was er nog geen knoop doorgehakt. Een woordvoerster van de gemeente liet weten een besluit in de tweede helft van de middag te verwachten. Aanleiding voor het beraad is de veldslag die 250 jongeren gisteravond na afloop van de wedstrijd tegen FC Den Bosch met de politie leverden. Drie agenten, een supporter, een politiepaard en een politiehond raakten daarbij gewond. De schade aan geparkeerde auto's en supportersbussen was enorm.

Commissaris der Koningin Hans Alders vroeg zich gisteravond na afloop van de wedstrijd tegen FC Den Bosch en de daarna losgebroken veldslag rond het Oosterpark Stadion al openlijk af of een volgende thuiswedstrijd nog wel aanvaardbaar is. Alders informeerde gisteravond laat nog de burgemeester van Groningen. Na afloop van de wedstrijd braken bij het stadion ernstige ongeregeldheden uit. Een groep van zeker 250 jongeren bekogelde 2 bussen met aanhang van FC Den Bosch en de politie met stenen, balken, stokken en palen. Eén van de bussen raakte zwaar beschadigd. Een inzittende liep armletsel op. De Mobiele Eenheid sloeg keihard terug. In de schermutselingen raakten 3 agenten, een paard van de bereden politie en een politiehond gewond. Een agent moest naar het AZG voor behandeling, ook het paard moest worden behandeld.

De politie weet dat duels tegen Cambuur extra beladen zijn. Eerder werden 2 oefenwedstrijden tegen de Friezen in het geniep gespeeld. De thuiswedstrijd tegen FC Zwolle is na de geweldadige incidenten afgelopen zaterdag in Zwolle een risicowedstrijd geworden.


Geweld van supporters richt zich op politie

Het woord supportersgeweld lijkt gezien de recente gebeurtenissen misplaatst, want het geweld tijdens en na voetbalwedstrijden wordt mede veroorzaakt door lieden die de verrichtingen op de grasmat aan zich voorbij laten gaan.

GRONINGEN - Tot na 23 uur gisteravond stond een groep van 150 jongeren op de hoek Zaagmuldersweg/Ripperdalaan, op een steenworp afstand van het stadion van FC Groningen. De Mobiele Eenheid voerde 2 charges uit om de groep uiteen te drijven. Daarna kregen de ME'ers de opdracht op de achtergrond te blijven en de actie langzaam af te bouwen. Tot na middernacht werd op het hoofdbureau van de politie het 'voetbalavondje' geëvalueerd. Conclusie: het was bijzonder gewelddadig en opnieuw richtte het geweld zich met name op de aanwezige politie.

Kort na afloop van de wedstrijd waarschuwden 'echte supporters' de politie dat honderden jongeren aan de Parkzijde stenen verzamelden. Toen de 2 bussen met een kleine 100 aanhangers van FC Den Bosch het Oosterpark wilden verlaten, werd de aanval ingezet. Een groot aantal ruiten sneuvelde. Nadat de bussen uit het zicht waren, probeerde een groep van ten minste 200 jongeren het stadion binnen te dringen. Zij wilden verhaal halen bij het bestuur in de businessruimten. Stewards werden paraat gehouden om de jongeren tegen te houden. Het gevolg was dat niemand het stadion kon verlaten.

Vijf kwartier na het laatste fluitsignaal konden de eerste auto's wegrijden. Een agent raakte bij de belegering gewond toen supporters een deel van een hekwerk van een fietsenstalling op de man gooien. De agent werd overgebracht naar het ziekenhuis. In totaal zijn 8 Groningers aangehouden. Volgens FC Groningen-voorzitter Wim Entzinger - hij was zichtbaar aangeslagen - kan de verantwoordelijkheid niet langer bij FC Groningen worden gelegd. "Zo langzamerhand moet duidelijk worden dat de rellen na afloop worden aangejaagd door lieden die niet eens bij de wedstrijd zijn geweest."

De beschadigde bussen van de FC Den Bosch-supporters werden bij de afrit Haren van de snelweg gehaald. Aanvankelijk was het de bedoeling om een deel van de supporters met een andere bus naar huis te brengen. Later werd besloten door te rijden. De Brabanders verzekerden wraak te zullen nemen als FC Groningen volgende week op bezoek moet in Den Bosch. "Vanavond hadden we geen schijn van kans. We waren met te weinig mensen. Maar in Den Bosch kunnen de Groningers op een warm onthaal rekenen." (bron: NvhN, 20 mei 1998, Menno Hoexum en Rob Zijlstra)


Rellen na dramatisch verlies FC Groningen

GRONINGEN (DGP) - Na afloop van de nacompetitiewedstrijd FC Groningen - FC Den Bosch (1-3) hebben zich in de directe omgeving van het Oosterparkstadion gisteravond lange tijd ongeregeldheden voorgedaan. De politie voerde charges uit, toen zo'n 200 supporters van FC Groningen het hadden voorzien op de supportersbussen van FC Den Bosch. De politie verrichtte in totaal 8 aanhoudingen, 2 van hen mochten na verhoor weer naar huis. De rellen begonnen vlak voor het einde van de wedstrijd toen FC Den Bosch de beslissende 1-3 binnentikte. Een groot aantal supporters had zich in het park achter het stadion en in een aantal straten van de wijk verzameld. Toen de ongeveer 100 FC Den Bosch-supporters het stadion wilden verlaten daalde er een regen van stenen, stokken en palen neer op de supportersbussen en de politie. Een supporter van FC Den Bosch raakte aan de arm gewond toen een ruit van de bus aan gruzelementen ging door rondvliegend gesteente.

De zwaar beschadigde supportersbus moest in Haren worden vervangen door een nieuwe. Ook 2 begeleidende motoren van de politie liepen schade op. Bij de rellen raakte ook een politieman gewond toen supporters het stadion wilden binnendringen. De agent moest worden vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis toen hij een hek tegen zich aangegooid kreeg. Verder raakten er nog 2 agenten licht gewond en moest een politiepaard voor behandeling naar een dierenarts omdat het dier een zware balk tegen het hoofd had gekregen. De hooligans hadden het verder voorzien op de spelersbus van FC Den Bosch, maar de ME kon met preventieve charges voorkomen dat ook deze door stenen onder vuur werd genomen. In totaal 80 politiemensen waren ingezet bij de wedstrijd, twee keer zoveel als normaal. Het kon niet verhinderen dat het nog lang onrustig bleef.


Rellerige sfeer in Oosterparkwijk na verlies FC Groningen

'Rot toch op met dat klotepaard'

GRONINGEN - "Na de wedstrijd gaan ze vechten he?", vraagt een klein meisje aan een agent die in de buurt van het Oosterparkstadion het verkeer regelt. "Dat geloof ik niet hoor!", zegt de politieman beslist. En inderdaad, vlak voor het begin van de wedstrijd FC Groningen - FC Den Bosch wijst niets op wat er later op die avond zou gebeuren. Als de wedstrijd vordert, neemt het gemor bij een deel van het publiek toe. FC Groningen speelt beroerd en komt nog voor rust op een 1-2 achterstand. Er wordt gescholden op de spelers en uitdagende gebaren gemaakt richting de FC Den Bosch-supporters, die zich desondanks prima lijken te vermaken. Als even voor tijd de Brabanders met een derde doelpunt aan alle Groninger illusies een einde maken, beent een groot deel van de harde kern het stadion uit.

De reis gaat naar het park aan de oostzijde van het stadion, waar de FC Den Bosch-supporters zich ophouden. Een cordon ME'ers heeft zich bij de tribunes verschanst en voert enkele charges uit om de Groningers op afstand te houden. Er volgt een soort kat- en muisspel tussen de ME te paard en de supporters: aanvallen, terugtrekken, aanvallen, terugtrekken. Het geeft de ongeveer 100 FC Den Bosch-supporters de gelegenheid bij de 2 gereedstaande bussen te komen. Geflankeerd door ME'ers met wapenstok en rietschild rijden de bussen met hossende Bosschenaren stapvoets het terrein af. Daar staan de Groningers de bussen al op te wachten.

Als de eerste bus de weg opdraait daalt er een regen van straatklinkers op het dak neer. Een ruit sneuvelt. "Stelletje asocialen!", schreeuwt een buurtbewoonster in de richting van een paar vandalen. "Sodemieter toch op hier!" Het blijkt aan dovemansoren gericht, want hoewel de supportersbussen inmiddels zijn verdwenen is niemand van plan naar huis te gaan. Het volgende doelwit zijn namelijk de spelers van FC Den Bosch. Een zestal ME-busjes heeft zich bij de ingang van het stadion strategisch opgesteld om zo de spelersbus ruimte te geven om te vertrekken.

Politie te paard probeert de menigte terug te dringen. "Rot toch op met dat klotepaard!", roept een boze supporter die ternauwernood een hoef in zijn nek weet te voorkomen. Voordat de bus daadwerkelijk vertrekt worden er een paar charges uitgevoerd om ruimte te maken. De FC Den Bosch-spelers slaan het met gemengde gevoelens gade. Als bij één charge een wat oudere vrouw ten val komt, is dat koren op de molen van de FC Groningen-aanhangers. Er vliegen wat stenen over en weer, hier en daar steigert een paard. "Wat een rotsmerissen he?", zegt een supporter bij wijze van troost tegen de huilende vrouw. "Ach", snikt ze, "daar kan die man toch ook niets aan doen." (bron: GD, 20 mei 1998)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl