Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Zwolle - FC Groningen, 16 mei 1998

Supporters FC Groningen aangehouden in Zwolle

ZWOLLE - De voetbalwedstrijd FC Zwolle - FC Groningen heeft de politie zaterdag handenvol werk bezorgd. Er zijn bij het duel in de nacompetitie 18 FC Groningen-supporters aangehouden, de meesten wegens openlijke geweldpleging in en om het stadion. Een 24-jarige Groninger werd in het stadion zwaar mishandeld door een groep FC Zwolle-supporters. De politie heeft een onderzoek naar de daders ingesteld. De arrestaties werden gedaan wegens geweldpleging, bedreiging, belediging en niet voldoen aan een vordering. Op één na zijn alle arrestanten zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, één Groninger is ter ontnuchtering ingesloten.

De 24-jarige Groninger die op de Noord-tribune door een aantal fans van FC Zwolle werd mishandeld, raakte daarbij gewond. Eén van de daders zou op zijn hoofd zijn gesprongen. De Groninger liep een snee in zijn voorhoofd op en heeft wellicht een hersenschudding. Gisteren is de man weer ontslagen uit het ziekenhuis. Een buschauffeur reed na de wedstrijd met Groninger supporters achterin linea recta richting politiebureau. Dat was nadat voor minimaal 2000 gulden schade aan de bus was aangebracht. Voor de wedstrijd al had de politie een groep Groningers naar huis gestuurd omdat ze geen kaartjes hadden.


Vechtpartijen bij voetbalduel

Tijdens de voetbalwedstrijd FC Zwolle - FC Groningen zijn op de tribunes vechtpartijen tussen supporters uitgebroken. Een fan van FC Groningen werd zwaar toegetakeld. Dit gebeurde door tien Zwolse supporters. Zij trapten een halve minuut op hem in. Er ontstonden levensgevaarlijke situaties op de tribunes. Opvallend genoeg duurde het zeker vijf minuten, voordat de Mobiele Eenheid van de andere kant van het veld naar de plaats des onheils kwam. De ME kwam er in een rustig tempo aangewandeld.

De FC Groningen-supporters konden hun vak gemakkelijk verlaten en liepen naar het vak met de FC Zwolle-fans. Het enig aanwezige peloton ME'ers trad hier niet tegen op. De hel brak los toen de FC Groningen-supporters het vak betraden. Daar werd één van de fans van FC Groningen op een verschrikkelijke manier te grazen genomen door de supporters van FC Zwolle. Voor aanvang zou één van de Zwolse supporters buiten het stadion zijn aangevallen door een fan van FC Groningen. De mishandeling van de FC Groningen-supporter staat duidelijk op videobeelden. Supporters van FC Zwolle hebben op het hoofd van het slachtoffer staat springen. De zwaar mishandelde jongen is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis in Zwolle.

De politie IJsselland heeft na afloop achttien personen aangehouden. Allen zijn supporters van FC Groningen. Een deel van hen was om 23.00 uur alweer vrijgelaten. Volgens de politie was de zwaar mishandelde supporter buiten levensgevaar. De politie IJsselland heeft nog geen arrestaties verricht die betrekking hebben op de zware mishandeling. Een politiewoordvoerder zei zaterdagavond dat er een onderzoek wordt ingesteld. De politie was nog niet op de hoogte van de videobeelden. (bron: Nieuws TV, 16 mei 1998)


Over idioten die hun buik inhouden, hun borst opblazen en stoere teksten lallen

ZWOLLE - De wedstrijd FC Zwolle - FC Groningen werd zaterdagavond ontsierd door supporters-groepen uit beide kampen die elkaar naar het leven stonden op de zittribune Noord. Op het beslissende moment was er geen politie om de escalatie van geweld aan het einde van de wedstrijd in te dammen. Een supporter van FC Groningen moest met een gapende hoofdwond naar het ziekenhuis, anderen raakten licht gewond. Kroniek van een aangekondigde veldslag. Bij het begin van de wedstrijd is de sfeer goed. Vanuit 2 vakken wordt FC Zwolle hartstochtelijk toegejuicht, de Groningers zingen vanuit hun vak en er is nog niks aan de hand. Opeens laten supporters uit beide kampen het voetbal voor wat het is en rennen het stadion uit.

Vermoedelijk worden ze buiten tegengehouden door de politie, want ze rennen weer terug en proberen een andere uitgang. Het is allemaal aan de andere kant van het veld, dus ik vind het wel best. Tot 4 Zwollenaren in 'mijn' vak komen en een groep van 15 Groningers - die ik tot dat moment nog niet had opgemerkt - provoceren. Als de dronken Groningers opstaan, nemen 3 Zwollenaren de benen. Eentje blijft staan en wordt geslagen, gestompt, getrapt. Hij valt op de grond, ze trappen door. Hij klautert overeind en krijgt nog meer schoppen. Hulpeloos staat hij tegen de hekken en vangt het geweld op.

Vanaf de tribune wordt er geroepen, een man van midden veertig springt tussen de groep en haalt ze uit elkaar. Dan komt de politie en de raddraaiers nemen hun plaats weer in. Zo'n 10 mannen van de Hermandad nemen plaats op de tribune. Niemand volgt de wedstrijd nog, die eerste helft. Iedereen kijkt alleen nog maar of er niet meer van die Zwolse Neanderthalers het 'neutrale' vak binnendringen om hun Groningse equivalenten te tergen. Tijdens de tweede helft beperken de schermutselingen buiten het veld zich tot provocaties bij het hek in het hoekje van de koffieverkoop. De verkoper houdt het voor gezien. Er wordt gespuugd en gescholden, het machoïsme viert hoogtij. De idioten houden hun buik in, blazen hun borst op en lallen stoere teksten.

Eén van de Groningers heeft zijn broekriem in zijn handen en probeert met de gesp een Zwolse rivaal een oog uit te slaan. Verder valt het wel mee. Gelukkig voelen de spelers en de scheidsrechter de sfeer aan, want ook op het veld wordt het grimmiger. De beide coaches stoken het vuur lekker op en laten zich naar de tribune sturen. Verstandig. Als Boekweg rood krijgt, daalt het niveau op het veld en op de tribunes. De Zwolse 'supporters' bij het hek ontgaat dit overigens allemaal. Zij beperken zich tot het provoceren van de Groningers. De groep zwelt aan, de Groningers worden stil. Gelukkig zit er een hek tussen.

Drie minuten voor tijd waan ik me opeens in Jakarta. De dronken lorren uit Groningen hebben allen hun riem uitgedaan en lopen plotseling naar het hek. Ze slaan met de riemen, spugen en schelden, een afvalcontainer wordt over het hek gegooid. Ouders met kinderen verlaten het vak en ook wij houden het voor gezien. Bij de uitgang van de tribune - die gelukkig in de andere, geweldsvrije hoek is - staat maar 1 steward. De politie is weg. We staan nog maar net buiten, of van de kant van de schermutselingen komen tientallen Zwollenaren aangerend. Een charge van de politie schiet het door mijn hoofd. Er is echter geen politie te bekennen. Om niet te worden overlopen, ren ik naar de Boerendansersdijk. De groep Zwollenaren - geil van het geweld - rent door de uitgang het vak in.

De Groningers zitten als ratten in de val. Enkelen proberen over een hek naar het veld te klimmen, anderen rennen de tribune weer op. Ze zijn te laat. Eén van hen wordt door zeker 10 Zwollenaren in elkaar getrapt, anderen slaan met de om hun hand gewikkelde riem zoveel mogelijk van zich af. Politie in burger rent het vak in en probeert te redden wat er te redden valt. Dan volgt de Mobiele Eenheid met de langverwachte maar veel te late charge. Het vak wordt ontruimd, een Groninger wordt met een bloedende hoofdwond naar het ziekenhuis gebracht. Vele anderen gaan lichtgewond naar huis. Thuis krijg ik dankzij SBS 6 de mooie momenten van de wedstrijd te zien die ik in het stadion vrijwel allemaal heb gemist. De einduitslag is 1-1. Het zal me worst zijn. (bron: NvhN, 18 mei 1998, Raymond Korse)


Zwolse hooligan 2,5 jaar in cel

ZWOLLE - De 29-jarige hooligan M.H. uit Zwolle is gisteren door de rechtbank in zijn woonplaats veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf omdat hij het hoofd van een rivaliserende supporter had gebruikt als voetbal. H. zorgde in mei van dit jaar voor de nodige beroering omdat pontificaal op tv te zien was hoe hij tot driemaal toe met grof geweld intrapte op het hoofd van een fan van FC Groningen, terwijl het slachtoffer reeds weerloos op de grond lag. De relschopper kon uiteindelijk worden aangehouden aan de hand van de tv-beelden. Tegen de Zwollenaar was 3 jaar celstraf geëist wegens poging tot doodslag. (bron: Telegraaf, 25 september 1998)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl