Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - Ajax, 19 april 1998

Speelveld FC Groningen vol glasscherven

GRONINGEN - Onbekenden hebben aan de vooravond van FC Groningen - Ajax het voetbalveld van het Oosterparkstadion van Groningen volgestrooid met glasscherven. Midden in de nacht klommen de onbekenden over het hek en sloegen bierflessen kapot. Eergisterochtend trof materiaalman Jelis Pot het gras bezaaid met glasscherven aan. Het tweede elftal van FC Groningen kon daardoor een training wel op hun buik schrijven. In plaats van hun standaard warming-up was het 'scherven zoeken' geblazen. "Ruim 3 uur lang zijn de spelers bezig geweest met puin ruimen. Het was een hels karwei want het waren kleine glassplinters. Vuilniszakken vol hebben we er af gehaald. Als je één zo'n scherfje tijdens een sliding in je been krijgt, kan je lelijke verwondingen oplopen", aldus een woordvoerder. (bron: Telegraaf, 20 april 1998)

De reportage op TV Noord. De spelers van FC Groningen 2 op het veld.

Zij ruimen het glas op in plaats van te trainen. Glas van bierflesjes.

Er ligt veel glas op het veld. Er ligt veel glas op het veld.

Politie op zoek naar glasgooiers Oosterpark

Wie strooide de partij glasscherven uit over de grasmat van het Oosterparkstadion? De politie tast nog in het duister. 'Zieke geesten', zegt FC Groningen-voorzitter Wim Entzinger over de daders.

GRONINGEN - De politie heeft geen enkel idee wie in de nacht van vrijdag op zaterdag glas op het veld van het Oosterparkstadion heeft gegooid. De glasscherven, van naar schatting 15 tot 20 flessen, werden zaterdagochtend ontdekt. Spelers van het tweede elftal die moesten trainen hebben de scherven zaterdag van het veld geraapt. De grasmat werd centimeter voor centimeter afgezocht. Materiaalman Jelis Pot deed hun werk daarna nog eens over met een stofzuiger. FC Groningen-voorzitter Wim Entzinger: "Het is afschuwelijk dat mensen zoiets met voorbedachte rade doen. Die zijn niet goed bij hun hoofd. Zieke geesten. Zij die dit op hun geweten hebben, hebben FC Groningen geen goede dienst bewezen." De politie stelt een onderzoek in.

De berichtgeving op TV Noord. Begeleiding van de ME.

Kruispunt Zaagmuldersweg/Ripperdalaan De ME houdt de FC Groningen-aanhang tegen.

De ME houdt de FC Groningen-aanhang tegen. De Ajax-bussen op de Zaagmuldersweg.

De Ajax-supporters stappen uit. De Ajax-supporters stappen uit.

Voor, tijdens en na de wedstrijd FC Groningen - Ajax, gistermiddag, werden 18 arrestaties verricht: 4 Ajax-supporters en 14 aanhangers van FC Groningen. Zij werden opgepakt wegens het plegen van vernielingen en het gooien met stenen naar de supportersbussen. Tot ernstige ongeregeldheden kwam het niet. Politiewoordvoerder P. Boomsma schrijft dit vooral toe aan het recordaantal politiemensen dat op de been was: 220, inclusief 3 pelotons van de Mobiele Eenheid uit Groningen en Drenthe. De ME'ers hadden de opdracht gekregen hard op te treden. "We hebben niets door de vingers gezien", aldus Boomsma. De Mobiele Eenheid uit Friesland, die zaterdagnacht in de binnenstad paraat stond, kwam niet in actie.

Binnen een half uur na afloop van de wedstrijd reden de eerste bussen met Ajax-supporters onder politiebegeleiding de stad uit. De ME voerde aan de Oostzijde van het stadion een aantal charges uit om groepen van honderden FC Groningen-aanhangers uit elkaar te drijven. Aan de Klaprooslaan en rond het Goudenregenplein raakte de ME korte tijd slaags met supporters. Achtergebleven aanhangers van Ajax trokken daarna, gevolgd door FC Groningen-supporters, via de Zaagmuldersweg richting de binnenstad.

Voor het Academisch Ziekenhuis, bij het politiebureau aan de Rademarkt en bij het Hoofdstation was het enige tijd onrustig. De supporters eindigden hun tocht uiteindelijk via de Vismarkt op de Grote Markt, omgeven door tientallen ME'ers. Ernstige ongeregeldheden bleven ook hier uit. Tegen zes uur keerden de laatste ME-bussen terug naar het politiebureau. De arrestanten werden in de loop van de avond vrijgelaten. (bron: NvhN, 20 april 1998)


Aanhoudingen na wedstrijd

GRONINGEN - Na de voetbalwedstrijd FC Groningen - Ajax zijn zondag in Groningen achttien mensen aangehouden. FC Groningen-fans bekogelden de Ajax-aanhang met stenen. Ook ontstonden vechtpartijen en werden vernielingen aangericht. De politie was paraat met ruim 200 agenten. Door ingrijpen van de ME konden ernstige ongeregeldheden worden voorkomen. De aangehouden supporters zijn inmiddels weer vrijgelaten. Het gaat om vier jongeren uit Amsterdam en veertien uit de provincie Groningen. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en moeten voor de rechter verschijnen of krijgen een boete. (bron: RTV Noord teletext, 20 april 1998)


Arrestaties na glasincident FC Groningen

GRONINGEN - De Groninger politie heeft 32 jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 24 jaar aangehouden wegens vernielingen,brandstichting en openlijke geweldpleging in en rond de Oosterparkwijk. Twee verdachten, van 19 en 23 jaar, hebben bekend in de nacht van 17 op 18 april glasscherven op het veld van FC Groningen te hebben gegooid. Dat gebeurde vlak voor de wedstrijd tegen Ajax. De twee wilden daarmee voorkomen dat de wedstrijd zou doorgaan, zo verklaarden ze tegenover de politie. De aanhoudingen werden verricht na een onderzoek naar tal van vernielingen in de wijk, waarbij voor tienduizenden guldens schade werd aangericht. Volgens de politie werden de misdrijven gepleegd uit verveling. Vrijwel alle verdachten wonen in de Oosterparkwijk. (bron: NvhN, juni 1998)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl