Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - FC Twente, 22 maart 1998

Nog vier verdachten vast na voetbalrellen

GRONINGEN - Van de in totaal 77 verdachten die gisteren zijn opgepakt voor en vooral na de voetbalwedstrijd FC Groningen - FC Twente zitten er nog 4 vast. Eén van hen is overgedragen aan de parketpolitie, omdat de man nog 15 dagen celstraf moet uitzitten. Tegen 19 verdachten is proces-verbaal opgemaakt wegens openbare geweldpleging en vernielingen. Van 58 arrestanten kon niet worden aangetoond dat ze strafbare feiten hadden gepleegd. Zij zijn gisteravond vrijgelaten. De meeste verdachten komen uit Enschede en omgeving.

De ongeregeldheden begonnen direct na afloop van de voetbalwedstrijd. Met veel moeite slaagde de Mobiele Eenheid er in de supportersbussen van Twente de stad uit te leiden. De ME voerde diverse charges uit. De bussen werden door de Groningen-aanhangers bekogeld met stenen, blikjes en flessen. FC Twente-aanhangers sloopten, terwijl ze over de Beneluxweg reden, een bus en gooiden delen van het interieur naar buiten. Diverse auto's raakten daarbij beschadigd. De politie besloot daarop alle 62 inzittenden aan te houden.


Volle bus met aanhang van FC Twente aangehouden

De politie was erop voorbereid. Twee pelotons ME'ers stonden dit weekeinde in Groningen in de startblokken om bij problemen in te grijpen. Het uitgaansleven verliep zonder uitzonderlijke problemen, maar bij de voetbalwedstrijd FC Groningen - FC Twente was het alle hens aan dek.

GRONINGEN - De Groninger politie heeft gistermiddag voor en na de wedstrijd FC Groningen - FC Twente 77 voetbalsupporters aangehouden. Voor de wedstrijd werden in totaal 14 supporters, voornamelijk aanhangers van FC Groningen, opgepakt. Na afloop zijn nog enkele supporters bij het stadion en alle inzittenden van een touringcar uit Twente aangehouden. Na de wedstrijd braken in de omgeving van het Oosterparkstadion ongeregeldheden uit. De Mobiele Eenheid en de bereden politie voerden diverse charges uit, nadat politiemensen door supporters met stenen waren bekogeld. Een bus met 62 FC Twente-aanhangers werd door de politie van de zuidelijke ringweg gehaald en naar het hoofdbureau van de politie gereden.

De politie was voorbereid op ongeregeldheden. Vanaf zaterdag werden 2 pelotons van de Mobiele Eenheid achter de hand gehouden. Zaterdagavond en - nacht was de ME nadrukkelijk aanwezig in de binnenstad. Bij de wedstrijd zelf werden 100 ME'ers ingezet en nog eens 60 agenten. Supporters van FC Groningen en FC Twente heten elkaars grootste rivalen te zijn. Ook bij eerdere wedstrijden kwam het tot botsingen tussen de 2 supportersgroepen. De problemen begonnen toen de 8 bussen met FC Twente-aanhangers het Oosterpark wilden verlaten. Supporters klommen op de bussen, terwijl aanhangers van FC Groningen met stenen gooiden.

Ruim een uur na de wedstrijd verlieten de eerste 7 supportersbussen de stad. Supporters die in de laatste en achtste bus zaten, sloegen een aantal ruiten in en gooiden vanuit de bus allerlei spullen naar buiten. Een aantal auto's op de zuidelijke ringweg raakte hierdoor beschadigd. De politie besloot alle inzittenden aan te houden wegens vernielingen en openlijke geweldpleging. De bussen waren op de zuidelijke ringweg ter hoogte van het Shell-station tot stilstand gebracht. Na koortsachtig en langdurig overleg met het hoofdbureau van politie en Justitie werd besloten de inzittenden van één bus vast te houden.

Een inzittende van die bus raakte gewond, vermoedelijk door een straatsteen die door een FC Groningen-supporter naar binnen was gegooid. De jongeman van wie werd vermoed dat hij zijn arm had gebroken, werd ter plaatse behandeld. Zijn arm was niet gebroken, maar ernstig gekneusd. Busjes van de ME begeleidden de supportersbus vanaf de ringweg naar het politiebureau. Op de Rademarkt werden alle toegangswegen afgezet en moesten de supporters onder begeleiding van politie-agenten één voor één de bus verlaten. Op het bureau zijn ze allemaal op de foto gezet en is de identiteit vastgesteld. Daarna werden ze voorgeleid aan de officier van Justitie. (bron: NvhN, 23 maart 1998)


Ruim 70 arrestaties bij FC Groningen

GRONINGEN - Voor en na de voetbalwedstrijd FC Groningen tegen FC Twente zijn gisteren 76 arrestaties verricht. Eén van de zeven bussen vol FC Twente-aanhangers werd bij aanvang van de terugreis compleet gesloopt. Op de Beneluxweg sneuvelden 3 ruiten van de touringcar. Armleuningen werden van de stoelen gerukt en naar buiten gesmeten. Een autobestuurder kreeg de schrik van zijn leven toen een leuning op zijn voorruit afketste. Alle 60 inzittenden werden door de begeleidende Mobiele Eenheid korte tijd in hechtenis genomen.

4 supporters zitten nog vast, waarvan één nog 15 dagen celstraf tegoed had. De rest van de groep kon pas gisteravond om kwart voor 9 aan de reis naar Twente beginnen. Kort voor de wedstrijd had de politie al 9 fans van FC Groningen gearresteerd wegens het gooien van stenen naar de bussen van de tegenpartij. Agenten werden bedreigd door een supporter met een knuppel. Nog eens 5 FC Groningen-supporters moesten na afloop mee naar het bureau. De politie had 100 man ingezet. (bron: GD, 23 maart 1998)


Groningse politie arresteert 76 voetbalsupporters

GRONINGEN, maandag - De Groningse politie heeft gisteren 76 voetbalsupporters gearresteerd wegens ongeregeldheden tijdens en na de wedstrijd FC Groningen - FC Twente. Op de Beneluxweg werden 62 FC Twente-aanhangers aangehouden die de supportersbus waarin zij zaten aan het vernielen waren. Een aantal ruiten moest het ontgelden. Het interieur van de bus werd al rijdend naar buiten gesmeten. Onderdelen belandden op een naast de bus rijdende personenauto, die zwaar beschadigd raakte. De raddraaiers werden met bus en al naar het politiebureau gereden, waar de schuldigen een proces-verbaal kregen. De 3 baldadigste figuren werden ingesloten. Vandaag zal door Justitie over hun lot worden beslist. (bron: Telegraaf, 23 maart 1998)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl