Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - MVV, 7 december 1997

Veiligheidsman FC Groningen gewond

GRONINGEN - Tijdens de competitiewedstrijd FC Groningen - MVV (2-3) is de 28-jarige veiligheids-functionaris Herman Dobber uit Zuidbroek gewond geraakt. Een stuk vuurwerk ontplofte met een luide knal onder één van zijn voeten. Onderzoek in het Academisch Ziekenhuis in Groningen bracht aan het licht dat stukjes bot van zijn hielbeen zijn gesplinterd en zijn been is eveneens flink opgezwollen. Een operatie is volgens clubarts Peter Hut van FC Groningen niet noodzakelijk. "Maar," zo laat Hut weten, "het is wel een behoorlijk trauma geweest en er is ook sprake van behoorlijk letsel." De ongelukkige veiligheidsfunctionaris moet, veronderstelt Hut 'nog een paar dagen tot een week' in het ziekenhuis blijven.

Na de 0-1 wordt er vuurwerk gegooid. Uit vak ZI op het veld.

De ellende begon nadat MVV FC Groningen op een 3-0 achterstand had gezet. Er waren toen nog maar 25 minuten gespeeld. Zich supporters noemende aanhangers van FC Groningen, die eerder al twee vuurwerkbommen hadden laten ontploffen, bestormden het veld, waarna scheidsrechter Jan Wegereef het sein gaf om in te rukken. Nadat het bestuur van FC Groningen hem de verzekering had gegeven dat de veiligheid van de spelers en het arbitraal kwartet was gewaarborgd, hervatte Wegereef de wedstrijd. Het oponthoud duurde ruim twintig minuten.

Bij 0-3 staakt Wegereef de wedstrijd. Want er zijn supporters op het veld.

De beveiliging gaat er op af. Met onder andere een hond.

De supporters worden over de borden gewerkt. En terug door het hek geduwd.

Een beambte denkt een gegooide vuurwerkbom uit te trappen.

Maar het explosief is zwaarder dan verwacht.

De beambte komt ten val.

Hij moet door collega's van het veld worden gedragen.

Een trieste aftocht. Zijn schoen is compleet vernield.

FC Groningen kan een fikse geldboete van de KNVB tegemoet zien. Temeer omdat de club nog een voorwaardelijke geldstraf heeft staan van 10.000 gulden vanwege incidenten bij de competitie-wedstrijd tegen NAC vorig seizoen. De politie beschikt over videobeelden die tijdens de ongereldheden zijn gemaakt. Een woordvoerder van de politie kon vanochtend niet zeggen of het vuurwerkincident ook is geregistreerd.(bron: NvhN, 8 december 1997, Jan Mennega)


Vandalen zijn bekend en worden aangepakt

Voor de risicowedstrijd van FC Groningen zondag in het Oosterparkstadion tegen NAC wordt de inzet van politie en veiligheidsfunctionarissen verhoogd. Een aantal relschoppers bij de thuiswedstrijd zondag tegen MVV krijgt een stadionverbod.

GRONINGEN - Hoeveel rotzooitrappers een stadionverbod krijgen, zei algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen nog niet precies te kunnen zeggen. "Maar op z'n minst een handvol." De bestudering van de video-opnames en foto's die zijn gemaakt van de incidenten afgelopen zondag bij de thuiswedstrijd tegen MVV zijn nog niet afgerond, laat Nijland weten. "Natuurlijk zijn veel van de mensen die op de video-opnames staan bij ons bekend, maar we willen heel zorgvuldig te werk gaan." FC Groningen probeert ook de materiële schade die het geleden heeft op de daders te verhalen.

Nijland: "Ik begrijp dat de supporters teleurgesteld zijn over de resultaten, maar hier bewijzen ze ons een hele slechte dienst mee. De telefoon hier op het stadion heeft gisteren roodgloeiend gestaan en we hebben ook faxen gehad van mensen die hun afschuw hebben uitgesproken over het gedrag van deze supporters en zich in het stadion ook bedreigd hebben gevoeld."

Nadat MVV een 3-0 voorsprong had genomen stormden tientallen zich supporters noemende aanhangers van FC Groningen het veld op en vernielden daarbij hekwerk aan de lange zijde van het Oosterparkstadion. Scheidsrechter Jan Wegereef legde de wedstrijd ruim twintig minuten stil. Een veiligheidsfunctionaris raakte gewond toen een stuk vuurwerk onder zijn voet ontplofte. Onderzoek in het Academisch Ziekenhuis wees uit dat botsplinters van zijn rechterhielbeen waren gebarsten. Zijn onderbeen is inmiddels in het gips gezet. Vandaag mag de onfortuinlijke veiligheidsfunctionaris, die gisteren een bloemstuk kreeg van FC Groningen, het ziekenhuis verlaten. De verwachting is dat het acht tot twaalf weken duurt voordat hij volledig is hersteld.

De raddraaiers tegen wie FC Groningen een stadionverbod uitvaardigt worden per aangetekend schrijven daarvan op de hoogte gesteld. Hun namen worden eveneens doorgegeven aan de KNVB, waardoor het stadionverbod een landelijk karakter krijgt. Nijland heeft gisteren contact gehad met de gemeentepolitie in Groningen en met competitieleider Will van Rhee van de KNVB. "En wij hebben de KNVB ook al op de hoogte gesteld van de veiligheidsmaatregelen die wij getroffen hadden bij de wedstrijd van zondag."

Honderd veiligheidsfunctionarissen (vijftig meer dan te doen gebruikelijk), waaronder zeven hondenbegeleiders, zegt Nijland, waren ingezet bij de wedstrijd tegen MVV. "Wij hebben de zaak beslist niet onderschat, want er dreigde al wat. Het is de laatste weken onrustig geweest. Tijdens de uitwedstrijd tegen Volendam op 27 november vorig jaar kwamen er al wat supporters op het veld." Tijdens de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen roerden zich supporters noemende aanhangers van FC Groningen eveneens. Zij probeerden een aantal malen de burelen van het Oosterparkstadion te bestormen, maar veiligheidsfunctionarissen konden dat voorkomen.

Zondag komt NAC uit Breda in Groningen op bezoek en dat is een zogenaamde risicowedstrijd (de wedstrijd tegen MVV was dat niet). Vorig jaar was de met 2-2 afgesloten krachtmeting in het Oosterparkstadion tussen beide ploegen een tumultueus duel, waarin drie rode kaarten vielen, scheidsrechter Temmink besloot tot een afkoelingsperiode en supporters uit beide kampen tijdens en na afloop van de wedstrijd voor ongeregeldheden zorgden.

Nijland: "Zoals bij risicowedstrijden te doen gebruikelijk, zal de inzet van politie en particuliere veiligheidsmensen worden verhoogd. Strenger fouilleren zal ook één van de maatregelen zijn. Deze week gaan wij daar nader overleg over voeren met de politie, de particuliere veiligheidsdienst en onze stewards. Wij zullen er alles aan doen incidenten als afgelopen zondag tegen MVV te voorkomen. Dit mag niet weer gebeuren." (bron: NvhN, 8 december 1997)


Woedende supporters FC Groningen schelden bestuur uit

GRONINGEN - FC Groningen zakt steeds dieper weg. Gisteren bereikte het na de 3-2 nederlaag tegen MVV een voorlopig dieptepunt. En niet alleen op sportief gebied, want na een half uur bestormden boze supporters het veld om hun ongenoegen over de huidige gang van zaken duidelijk te maken. Zij trokken een spijl uit een hek waarna zij zich meester maakten van het speelveld. Een beveiligingsbeambte moest worden weggedragen nadat hij was getroffen door een vuurwerkbom, die de kracht van twintig strijkers had. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat hij aan de 'aanslag' slechts kneuzingen had overgehouden.

Net als vorige week donderdag in en tegen Volendam konden enkele fans het geploeter van de voetballers niet meer aanzien. De wanordelijkheden zullen de toch al niet zo draagkrachtige club zeker zo'n vijftig mille aan boetes opleveren. Scheidsrechter Jan Wegereef lede de wedstrijd twintig minuten stil. Na afloop zei hij dat hij voor het eerst in zijn loopbaan had overwogen het duel definitief te staken. Nadat hij van het bestuur garanties had gekregen dat de veiligheid van de spelers en het arbitrale trio niet in gevaar zou komen besloot hij de wedstrijd toch te laten uitspelen.

Theo Huizinga, de elftalleider van FC Groningen, deed via de microfoon een emotionele oproep aan de fans. "Hier helpen jullie ons en de spelers niet mee. We hebben jullie steun nodig. Ik denk dat voetballen nu haast onmogelijk is. De scheidsrechter heeft gezegd dat er veilig gevoetbald moet kunnen worden. Hier help je ons niet mee. Dit kost geld. Help ons..." De woedende supporters scandeerden daarop: "Klote bestuur, klote bestuur". "Waardeloos", noemde FC Groningen-voorzitter Wim Entzinger later het gedrag van de supporters. "Ik vind dat ze FC Groningen tot de laatste snik op een normale manier moeten steunen." (bron: GD, 8 december 1997)


De gefrustreerde supporters en het drama van FC Groningen

"Pak hem dan, pak hem dan"

GRONINGEN - De politiehond heeft de jacht ingezet. Maar de supporter is snel. Barry Bakker (20) uit Garsthuizen kan zich niet meer bedwingen. Hij staat op en roept: "Pak hem dan, pak hem dan." Van dat soort supporters als daar op het veld rondspringen moet Barry Bakker niets hebben.

Halverwege de eerste helft is de situatie rond de wedstrijd FC Groningen - MVV finaal uit de hand gelopen. Na tien minuten is het 0-1. Nog geen kwartier later geven de Verlate Sinterklazen in de verdediging van FC Groningen het tweede doelpunt aan de Limburgers ten geschenke. Twee minuten later erna bieden ze het derde aan. De harde kern van de supporters is dan al bezig de Zuidtribune te verlaten. Gaan zij teleurgesteld naar huis? Kennelijk niet, want even later worden er een paar grote plastic afvalbakken op het veld gesmeten.


Gemoedelijk

De speaker vat het nog gemoedelijk op: "Wilt u ondanks mogelijke frustraties geen spullen op het veld gooien", klinkt er via de geluidsinstallatie. Het is aan dovemansoren gericht. Daar rennen de eerste supporters het veld op, via het hek dat ze vernield hebben. Beveiligingsbeambten met honden volgen. Vuurwerk knalt. Rook drijft langs de tribune. De scheidsrechter blaast de wedstrijd af en de spelers verlaten het veld.

De speaker: "Wat er nu gebeurt heeft geen enkele zin. Bewaar jullie kalmte." Er wordt een beveiligingsbeambte van het veld gedragen. Hij zou een vuurwerkbom onder zijn voet hebben gekregen. Er wordt verteld dat hij hem probeerde uit te trappen. Het is illegaal vuurwerk, zeggen ingewijden op de tribune, zo'n bom heeft de kracht van twintig strijkers.

Na twintig minuten wordt de wedstrijd hervat. Dwars over het veld is dan al een nieuw stuk hek aangedragen. FC Groningen kan proberen de drie doelpunten achterstand goed te maken.

Het begint allemaal zo vreedzaam. Voor de aanvang van de wedstrijd laat zangeres Wia Buze vanaf de middenstip haar Gronings repertoire klinken. Barry Bakker neemt met zijn vader Kees Bakker plaats op de Zuidtribune. De zoon draagt een muts en een sjaal van FC Groningen en heeft zijn scheepstoeter paraat. Zij zijn echte supporters, in het bezit van een seizoenkaart. Barry speelt zelf in de voetbalvereniging De Fivel in Zeerijp.

Het vuurwerk begint al te knallen voor het eerste fluitsignaal. De speaker probeert er een eind aan te maken: "Ik heb net ook al gezegd: wilt u stoppen? Ik hoop dat degenen die er verantwoordelijk voor zijn de boodschap nu begrepen hebben." Ze hebben dat niet. De overtuigingskracht van de speaker is niet toereikend.

Als de spelers de aftocht hebben geblazen, zegt Barry Bakker: "Je kunt zien dat FC Groningen zonder vertrouwen speelt. Achterin is de hele organisatie weg. Die derde goal was helemaal verschrikkelijk."

Zijn vader: "Dit is echt degradatievoetbal dat hier gespeeld wordt. Als je ziet hoe de goals er invliegen... Volgend jaar krijgen we hier TOP Oss en RBC hier op het Oosterpark."

De zoon: "Het is een drama. Het is echt dramatisch. Maar we blijven komen, ondanks alle ellende. Ik snap absoluut niet dat het zo gaat, want er staat een goeie groep op het veld die in de middenmoot moet kunnen meedraaien. MVV is minder dan FC Groningen. Maar als je het zo weggeeft... De club is de afgelopen tien, vijftien jaar compleet de vernieling ingegaan. Toen deed FC Groningen mee in de subtop. Nu mag je blij zijn als FC Groningen in de eredivisie mag blijven.

Het is niet alleen het voetbal, ook het stadion is helemaal niks. Er zijn clubs in de eerste divisie die een mooier stadion hebben. Als je hier komt, moet je door de plassen en de modder heen. En onder deze tribune heb je bijvoorbeeld maar twee wc's voor vrouwen. Het is gewoon verschrikkelijk. Het is een volledig wanbeleid, in en rond het veld."

De opstandige supporters zijn van het veld verdreven. Het ligt er nog leeg bij. "Er zullen hier zo'n tienduizend mensen zijn. Drie- tot vierhonderd van hen verpesten het voor iedereen. Meestal is de sfeer hier leuk, maar als het slecht haat is er altijd een groep raddraaiers. En het ergste is dat het vanavond op Studio Sport komt. Dan ziet het hele land het weer. Met nog een stevige anekdote van Mart Smeets er overheen..."

De vader: "Het is een stelletje klojo's dat de hele week zit de prakkizeren van: hoe zullen we de zaak verzieken."

Het nieuwe stuk hek komt er aan. Door een paar man dwars over het veld gedragen. De harde supporterskern roept: "Klote bestuur, klote bestuur."

De speaker Theo Huizinga, lichtelijk wanhopig: "Namens bestuur en technische staf wil ik graag uitleggen dat dit geen oplossing is. Hier helpen jullie ons en de spelers niet mee. We hebben jullie steun nodig. Ik denk dat voetballen nu haast onmogelijk is. De scheidsrechter heeft gezegd dat er veilig gevoetbald moet kunnen worden. Hier help je ons niet mee. Dit kost geld. Help ons..."

De supporters: "Klote bestuur, klote bestuur."

Na twintig minuten betreden de spelers het veld weer. De topper uit de onderste regionen van de eredivisie kan worden hervat. Na zeven minuten in de tweede helft scoort Bombarda de eerste tegentreffer. Er gloort weer hoop. De supporters juichen, zingen, schreeuwen. "Groningen sta op, Groningen sta op." Nóg een doelpunt: 2-3. Daar zal het bij blijven.

Als de scheidsrechter heeft afgeblazen, zegt Kees Bakker: "Nu staan we weer met lege handen. Het laatste kwartier lieten ze het weer zakken." Zijn zoon Barry: "Er is geen vertrouwen. Er zit geen lijn in. Zo win je nooit een wedstrijd." (bron: GD, 8 december 1997, Barend Strang)


FC Groningen wil boete op relschoppers verhalen

GRONINGEN - De relschoppers, die er voor zorgden dat FC Groningen - MVV tijdelijk moest worden gestaakt, hangt een geldstraf boven het hoofd. FC Groningen wil de forse boete, die de club verwacht te krijgen, verhalen op de raddraaiers. Directeur Hans Nijland van FC Groningen is er na bestudering van de video-beelden en foto's van overtuigd dat de daders kunnen worden geïdentificeerd. Ondanks de crisissituatie waarin de club in verzeild is geraakt zal alles binnen de selectie bij het oude blijven. Geld om nieuwe spelers aan te trekken is er niet en de positie van trainer Wim Rijsbergen staat vooralsnog niet ter discussie. (bron: GD, 8 december 1997)


Voetbalrel FC Groningen 'voorspeld' op Internet

GRONINGEN - Voetbalsupporters van FC Groningen roepen elkaar via het Internet op tot het plegen van ongeregeldheden. Eind vorige week verschenen er op de supporterspage van FC Groningen oproepen om tijdens de wedstrijd tegen MVV het veld te bestormen. Afgelopen zondag gebeurde dat inderdaad, waarna de wedstrijd enige tijd werd stilgelegd. De supporters-homepage van FC Groningen blijkt een veel bezochte ontmoetingsplaats te zijn van voetbalsupporters uit het hele land. Gisteravond kregen FC Groningen-aanhangers via het Internet complimenten voor het vuurwerkincident tijdens de wedstrijd tegen MVV van Utrecht-supporters.

"Die securityfiguren (waar dan ook) zouden veel harder aangepakt mogen worden", zo meldt 'Utrecht'. De samenstellers van de supporterspagina's laten weten dat die niet de bedoeling hebben aan te zetten tot vandalisme of geweld. Gisteren verscheen echter het eerste bericht met het oog op de wedstrijd tegen NAC, aanstaande zondag: "Verdere acties zijn nodig en het bestuur moet oprotten. Z-side rules", zo meldt een supporter onder de naam 'hoolie'. Het FC Groningen-bestuur maakte gisteren bekend dat de relschoppers van afgelopen zondag een stadionverbod zullen krijgen. Via video-opnames wordt geprobeerd de raddraaiers te achterhalen. Ook wil de voetbalclub de geleden schade op deze supporters verhalen. (bron: NvhN, 9 december 1997)


Supporters FC: Yo Harry, wie gaat er mee het veld op?

Internet wordt veelvuldig gebruikt door supporters van voetbalclubs. De homepage van FC Groningen is populair in het hele land. Rivaliserende supporters onderhouden hier contacten met elkaar. Veel stoere taal, maar volgens de samenstellers is het niet de bedoeling aan te zetten tot vandalisme of geweld.

GRONINGEN - Een supporter van FC Utrecht ('Utreg') deelt via het Internet een complimentje uit aan de aanhang van FC Groningen: "Er stond een mooie foto in het Utrechts Nieuwsblad. Je ziet een grote rookwolk en een vallende security-homo. Die securityfiguren (waar dan ook) zouden veel harder aangepakt mogen worden", zo luidt de boodschap op de supportershomepage van FC Groningen. De pagina, te vinden onder de Digitale Stad Groningen, is populair en vormt een drukbezocht platform waar voetbalsupporters met elkaar communiceren.

Behalve oproepen om het veld op te gaan ("Yo Harry, wie gaat er mee het veld op?"), zoals afgelopen zondag ook daadwerkelijk gebeurde, krijgt het bestuur van de FC er flink van langs. "Het kankerbestuur moet oprotten. Atteveld is de held en moet vooral blijven", aldus de Groningen-aanhanger op het Internet. Niet alleen Groningers bezoeken de pagina's. Een aanhanger van Twente, waarmee de Z-side van Groningen al jaren in onmin leeft, bedankte zondagmiddag de aanhang van de FC op het Internet: "Hey, boys in Green... Jullie maken ons weekend weer helemaal goed. Hoe kut Twente ook speelt op het moment, jullie laten zien dat het nog slechter kan. Wel een goed idee om het veld op te gaan, tenslotte zijn jullie zeker een klasse beter dan die spelers van jullie..."

De samenstellers van de supporterspagina's -ene Aise en Repos- laten weten niet verantwoordelijk te zijn 'voor de dingen die er worden gezegd'. Zij melden: "Deze pagina heeft niet de bedoeling om aan te zetten tot vandalisme of geweld, het heeft slechts een informatieve functie." Maar wie de honderden boodschappen leest, komt al snel tot de conclusie dat de 'informatieve functie' breed moet worden uitgelegd.

Op 4 december roept een FC-supporter onder de naam HipHop de aanhang op voorafgaand aan de wedstrijd tegen MVV liederen in te studeren. "Ik dacht zo aan de traditionele liederen als 'Kanker Bestuur, Kanker Bestuur' en verder "Atteveld moet blijvuh". HipHop maakt zich verder druk over het feit dat er in zijn ogen te weinig Groningen-supporters meegaan naar uitwedstrijden. "Je ziet godverdomme altijd dezelfde. Is de rest dan een massa van namaaksupporters? Het is toch veel leuker om een andere stad te mollen in plaats van je eigen stad?"

Een andere -anonieme- Groningen-aanhanger meldt trots dat het slopen van hekken en reclameborden tijdens de wedstrijd tegen Heerenveen 'lekker live op Canal +' te zien was. Een dag eerder meldt een Stadjer, in reactie op een boodschap van Heerenveen-supporter Jelle ("Heerenveen mept jullie je verrotte stadion uit"): "Van de Friezen die hier de laatste tijd kwamen, kwam de helft in het ziekenhuis terecht." De tekst wordt afgesloten met de toevoeging: "Abe is dood!" Volgens een ander bericht, van gistermiddag, had de vuurwerkbom van afgelopen zondag niets te maken met rellen. Het was, aldus deze boodschap, een "uiting van jarenlang ongenoegen". (bron: NvhN, 9 december 1997)


Internetpagina's FC-supporters tijdelijk gesloten

GRONINGEN - De redactie van de supporterspagina's van FC Groningen op het Internet heeft haar 'homepage' tijdelijk gesloten naar aanleiding van een publicatie van het Nieuwsblad van het Noorden. Dinsdag berichtte deze krant over de inhoud van de pagina's. De 'FCG supporterspage', een onderdeel van de Digitale Stad Groningen, blijkt een populaire ontmoetingsplaats voor voetalsupporters uit het hele land. Supporters halen in het 'gastenboek' fel uit naar het beleid van het FC Groningen-bestuur en roepen elkaar op tot het plegen van ongeregeldheden tijdens wedstrijden. Zo werden vorige week vrijdag oproepen geplaatst om tijdens de wedstrijd tegen MVV (afgelopen zondag) het veld te bestormen. Dat gebeurde ook daadwerkelijk.

De redactie van de supporterspagina's omschrijft de berichtgeving in deze krant als sensatie. Daarnaast zouden niet alle oproepen afkomstig zijn van de FCG-pagina's, maar ook van de officiele webpagina's van FC Groningen zelf. Volgens de redactie is het imago van FC Groningen door de publicaties geschaad. 'Mede daarom zien wij ons helaas gedwingen om het Gastenboek tijdelijk te sluiten', zo meldt de redactie van de Internetpagina's. (bron: NvhN, 12 december 1997)


FC Groningen vraagt medewerking supporters

Z-sider bekent gooien vuurwerkbom

GRONINGEN - Een 24-jarige Stadjer heeft bekend afgelopen zondag een zware vuurwerkbom op het veld te hebben gegooid bij de wedstrijd FC Groningen - MVV. Bij de ontploffing raakte een 28-jarige medewerker van het beveiligingsbedrijf NOB ernstig gewond. De verdachte maakt deel uit van de vaste groep 'Z-siders'.

De gewonde man wilde het projectiel onschadelijk maken door het in de grond te trappen. Toen de bom ontplofte werd hij tegen de grond geslagen. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit, dat stukjes bot van zijn hielbeel waren versplinterd en dat het getroffen been inmiddels flink was opgezwollen.


Geregistreerd

De hele wedstrijd verliep rumoerig. Toen supporters het veld bestormden, werd de wedstrijd zelfs stilgelegd. Een aantal van die 'fans' is geregistreerd door bewakingscamera's. De politie verwacht nog meer mensen aan te kunnen houden.

FC Groningen smeekt haar supporters zich morgen in het Oosterpark te gedragen, en de club-in-moeilijkheden er als een twaalfde man doorheen te slepen. In een open brief aan 'iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt' vragen spelers, trainers, het management en het bestuur de fans om hulp. "Laat ons niet zakken. Ook niet als het tegen zit", aldus de noodkreet.


Demotiverend

In de oproep refereert de degradatiekandidaat aan de incidenten tijdens de laatste thuiswedstrijd, afgelopen zondag tegen MVV. Het oproer 'werkt demotiverend op alles en iedereen' en kost FC Groningen 'handenvol geld', schrijven doelman Patrick Lodewijks, trainer Wim Rijsbergen, directeur Hans Nijland en voorzitter Wim Entzinger. Geld dat de club hard nodig heeft en op 'een veel betere manier' ergens anders voor kan gebruiken.

In een mondelinge toelichting bezweert directeur Hans Nijland dat de oproep niet is bedoeld om nieuwe onlusten te voorkomen. De club heeft geen enkele aanwijzing voor een herhaling van ongeregeldheden. "We zitten in de hoek waar de klappen vallen, en hebben het publiek op dit moeilijke moment hard nodig om te voorkomen dat FC Groningen degradeert. Zondag moeten we er een voetbalfeest van maken". (bron: NvhN, 13 december 1997)


Politie pakt Groningers op na vuurwerkincident MVV

GRONINGEN - Twee Groningers van 20 en 23 jaar worden verdacht van betrokkenheid bij het gooien van het vuurwerk in het Oosterparkstadion, waarbij vorige week zondag een beveiligingsbeambte gewond raakte. Het tweetal werd gistermiddag direct na afloop van de wedstrijd van FC Groningen tegen NAC gearresteerd door agenten in burger. De arrestatie werd 'beveiligd' door een groep ME'ers. Beide mannen waren tijdens de wedstrijd herkend naar aanleiding van videobanden die vorige week tijdens de eredivisiewedstrijd tegen MVV waren opgenomen. Er was in de loop van de afgelopen week ook al een 24-jarige verdachte aangehouden.

De politie, die gisteren met veel manschappen in en rond het stadion aanwezig was omdat vorig seizoen ernstige ongeregeldheden uitbraken na de wedstrijd tegen NAC, hoefde niet in te grijpen. Het bleef ook elders in de stad rustig. Wel werden voetbalsupporters aangehouden wegens het gebruik van alcohol op de openbare weg. Een ander kreeg een proces-verbaal omdat hij zich niet kon identificeren. (bron: NvhN, 15 december 1997)


Stadionverbod voor 19 FC Groningen-fans

GRONINGEN - FC Groningen heeft 19 voetbalsupporters een stadionverbod opgelegd wegens hun aandeel in de ongeregeldheden tijdens de thuiswedstrijd tegen MVV, op 7 december. Een aantal supporters mag 4 jaar niet in het stadion komen, de anderen zijn voor 2 jaar buitengesloten. De KNVB neemt het stadionverbod voor het hele land over. Hoe het verbod wordt geëffectueerd is niet duidelijk. De 19 betrokkenen hoeven zich niet tijdens de wedstrijd op het politiebureau te melden. Met een kleine vermomming zou zo'n banneling alsnog binnen kunnen komen.

FC Groningen-directeur Hans Nijland: "We hebben wel met de politie over een meldingsplicht gesproken, maar de politie schijnt dat niet te kunnen regelen. Daar hebben we ons bij neer te leggen. Het is ons feestje dat is verstoord, niet dat van de politie, dus zijn we er zelf verantwoordelijk voor."

Door het voor FC Groningen ongunstige scoreverloop tegen de Maastrichtenaren, zag een groep supporters hun kans schoon om te gaan muiten. Dieptepunt was de ernstige verwonding aan een voet die een veiligheidsman opliep door vuurwerk dat op het veld was gegooid. De stadionverboden zijn uitgedeeld aan de hand van videobeelden en via waarnemingen van medewerkers van FC Groningen. Toch zijn sommige supporters aan zo'n verbod ontsnapt. "Een klein groepje was op de beelden niet duidelijk te herkennen. En ze lopen nu eenmaal niet met een naambord om hun nek." (bron: NvhN, december 1997)

terug Met dank aan Magno en Claus.


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl