Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - FC Twente, 9 maart 1997

Voetbalvandalen houden politie hele dag bezig

GRONINGEN - Supporters van FC Groningen en FC Twente hebben de politie gisteren handenvol werk bezorgd. De schermutselingen begonnen zondagochtend toen Groningers in de Poelestraat met een bijl de etalageruiten van een bloemenzaak en een café vernielden. De Mobiele Eenheid voerde daarbij charges uit en hield vier personen aan. De groep, veertig man sterk, verzamelde zich later op de Grote Markt aan de voet van de Martinitoren, maar hielden zich verder rustig.

De FC Twente-supporters kwamen pas later in vijftien bussen in de stad aan en werden direct onder politie-escorte, waarbij ook een helikopter van het Korps Landelijke Politiediensten werd ingezet, naar het stadion gebracht. Na afloop van de wedstrijd zochten de beide supportersgroepen elkaar weer op waarbij het tot een treffen aan de oostzijde van het Oosterparkstadion en aan de Oosterhamrikkade, waar de bussen van de FC Twente-supporters geparkeerd stonden. De politie zette in totaal 130 agenten in. (bron: NvhN, 10 maart 1997)

De berichtgeving op Noord Tekst. ME op de Grote Markt.

Z-siders bij de Martinitoren. De ME houdt ze in de gaten.

In de Poelestraat sneuvelen ramen. In de Poelestraat sneuvelen ramen.

De FC Twente-supporters komen aan. De FC Twente-supporters komen aan.

Arrestaties in het park. Arrestaties in het park.

De ME houdt de groepen gescheiden. De ME houdt de groepen gescheiden.

Ook de knolsmeris is aanwezig. De berichtgeving op Noord Tekst.

Supporters zorgen voor onrust in binnenstad

GRONINGEN - Supporters van FC Groningen hebben vandaag voor veel onrust gezorgd in de binnenstad. Een groep van ongeveer veertig jongeren kwamen vanmorgen van een house-party en vernielden in de Poelestraat een aantal winkelruiten. Hierbij werden bijlen gebruikt. Op de Grote Markt werd verzameld, waarna het naar het stadion ging. Hierbij werd onder meer met stenen gegooid. Er werden vier arrestaties verricht. (bron: RTVN Teletext, 9 maart 1997)


Onrust door supporters in Groningse binnenstad

GRONINGEN - In de Groningse binnenstad is de Mobiele Eenheid vanmiddag hard opgetreden tegen een veertigtal relschoppende supporters van FC Groningen. De groep sloeg met bijlen etalageruiten in. De politie voerde een charge uit en hield vier relschoppers aan. Drie wegens openlijke geweldpleging en één wegens diefstal. (bron: NOS Teletext, 9 maart 1997)


Kleine voetballiefhebbers in tranen na rellen

GRONINGEN - Twee kleine voetballiefhebbers zullen de voetbalwedstrijd tussen FC Groningen en FC Twente, gistermiddag in het Oosterparkstadion, niet snel vergeten. Ze barstten in tranen uit toen ze na afloop in het supportersgewoel terecht kwamen en tot overmaatook nog hun vader uit het zicht verloren. Overstuur meldden ze dat ze door de dood van een voetbalvriendje helemaal niet meer hadden willen gaan. Maar hun club had kaartjes geregeld en ze hadden zich erg op de wedstrijd in het grote stadion verheugd. De blik op een bebloed slachtoffer van de voetbalrellen, werd hen te veel. Ook hun vader, die hen overigens snel terugvond, bedenkt zich nog wel een keer voor een nieuw bezoek aan het stadion. "Dit is de laatste keer geweest. Zo vind ik er niks meer aan", riep de man terwijl hij de jongens zo snel mogelijk meenam naam huis.

Na afloop van de wedstrijd deden zich op de Zaagmuldersweg bij het Wielewaalplein en de brug naar de Oosterhamrikkade ongeregeldheden voor. Daarbij werd met stenen gegooid, viel een aantal gewonden en verrichtte de politie diverse arrestaties. Dat was ook bij aankomst van de Twentse supporters al gebeurd toen de Mobiele Eenheid de aanhangers van beide clubs moest scheiden in het park achter het stadion.De onrust na afloop van de wedstrijd ontstond, toen een kleine groep FC Twente-aanhangers, die met in totaal zestien touringcars naar Groningen was gekomen, een andere route koos dan de politie had afgezet. Een aantal supporters kwam daardoor buiten de afzetting van het Oosterhamrik-tracé in contact met aanhangers van FC Groningen.

De ME was aanvankelijk met te weinig mensen om de supporters in toom te kunnen houden. Met behulp van paarden en honden werden de supporters naar de bussen gedreven en keerde de rust weer. De grootste groep FC Twente-supporters werd zonder problemen naar de Oliemuldersbrug begeleid. Een deel weigerde de bussen in te gaan, omdat Z-siders hen uitdaagden, maar uiteindelijk gingen alle supporters rustig in de bussen. Ze werden begeleid door een grote groep ME'ers uit Drenthe. Die was 's morgens opgeroepen toen de aanhangers van de bezoekende club onderweg vernielingen hadden aangericht in één van de bussen.

De politie van Groningen had zondagmorgen ook in allerijl extra personeel opgeroepen, nadat Z-siders in de binnenstad vernielingen hadden gepleegd. De onrust werd waarschijnlijk veroorzaakt door een ernstige steekpartij, diezelfde morgen omstreeks half acht op het Gedempte Zuiderdiep. Daarbij werden drie FC Groningen-supporters neergestoken. Eén van hen was er ernstig aan toe. Ten minste drie Z-siders werden gearresteerd wegens vernielingen. (bron: NvhN, 10 maart 1997)

terug Met dank aan Magno


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl