Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - FC Twente, 12 maart 1995

Politie vreest confrontatie supporters in Groningen

GRONINGEN - De politie houdt rekening met een harde confrontatie tussen voetbalsupporters rond de wedstrijd van FC Groningen tegen FC Twente, aanstaande zondag. Beide rivaliserende supportersgroepen zouden worden bijgestaan door voetbalfans uit Duitsland. De afgelopendagen is tussen de gemeente Groningen, de KNVB, de beide voetbalclubs en de politie overleg gevoerd. De wedstrijd wordt door de politie gezien als "de meest beladen wedstrijd van dit seizoen". Vanochtend is tijdens spoedoverleg tussen de clubs en de KNVB besloten dat het stadion vanaf morgenmiddag tot het aanvangstijdstip zondag om half drie wordt bewaakt.

Verder wordt het stadion zondagochtend geïnspecteerd op de mogelijke aanwezigheid van een bom. Dat gebeurt naar aanleiding van geruchten dat supporters tijdens het duel een bom tot ontploffing willen brengen. Will van Rhee, manager veiligheidszaken van de KNVB, is deze week door beide voetbalbesturen benaderd om bijstand te verlenen bij de organisatie van het duel. De politie beschikt over informatie waaruit blijkt dat supporters van FC Twente zondag massaal naar de stad komen omdat 'men nog een appeltje te schillen met Groningen'. De FC Twente-supporters zouden worden bijgestaan door aanhangers van Schalke '04. De Groningers zouden bij een confrontatie steun krijgen van aanhangers van Werder Bremen.

De politie houdt er rekening mee dat een deel van het Groninger supporterslegioen zondagochtend naar Assen gaat om supporters van FC Twente 'op te vangen'. De politie in Assen is door Groningen ingelicht. Er worden zondag, naar verluidt, tweehonderd politiemensen ingezet, bijna het dubbele dat doorgaans bij een risicowedstrijd op de been is. De slechte verstandhouding tussen de supporters van FC Groningen en FC Twente heeft te maken met een incident van een aantal jaar geleden. In Enschede reed een automobilist in op een groep supporters van FC Groningen, waarbij één Groninger zwaar gewond raakte. (bron: NvhN, 10 maart 1995, Martin de Bruin en Rob Zijlstra)


Supporters FC Groningen en FC Twente al jaren rivalen

Een aantal jaren geleden na afloop van de wedstrijd FC Twente - FC Groningen reed een automobilist in op een groepje FC Groningen-supporters. Sindsdien staan aanhangers van FC Groningen en FC Twente elkaar naar het leven en is elk duel tussen beide clubs beladen.

GRONINGEN - De Groninger politie heeft de afgelopen dagen proberen in kaart te brengen wat hen zondag bij de voetbalwedstrijdtussen FC Groningen en FC Twente te wachten staat. Er doen de laatste dagen veel geruchten de ronde. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat op basis daarvan ernstig rekening wordt gehouden met supportersrellen. Die vervolgens uitblijven. De bekende storm in het glas water. Het overleg dat de gemeente Groningen met politie, de KNVB en de beide betrokken voetbalclubs eergisteren en naar verluidt ook vandaag met elkaar hebben gevoerd, wordt door een woordvoerder van de politie bestempeld als 'normaal'. Een dergelijk overleg heeft altijd plaats bij een risicowedstrijd, zo wordt gezegd.

Hoogst ongebruikelijk is echter dat diezelfde partijen vanochtend opnieuw bijeen zijn geweest. Ook de plaats van de bijeenkomst is opmerkelijk: het wegrestaurant in Pesse. De politie beschikt over informatie dat supporters van FC Groningen zich zaterdagnacht zullen verzamelen in ten minste twee cafés in de binnenstad waar houseparty's worden gehouden. Na afloop van dit feest, rond negen uur zondagochtend, is het de bedoeling dat de Groningers de aanhangers van FC Twente 'opwachten'. Niet uitgesloten wordt dat een deelvan het supporterslegioen dan naar Assen gaat. De politie in Assen is door Groningen ingelicht en heeft voorzorgsmaatregelen getroffen. Een woordvoerder van de politie noemt de wedstrijd van aanstaande zondag "de meest beladen van dit seizoen". Dat heeft een reden.

Een aantal jaren geleden, toen FC Groningen FC Twente in Enschede trof, reed een automobilist in op een groep supporters van FC Groningen. Daarbij raakte een FC Groningen-supporter zwaar gewond. Sindsdien zijn beide supportersgroepen elkaars aartsrivalen. Vorig jaar oktober reisden zo'n 140 supporters onder het mom van de studentenvereniging De Gelaarsde Kat naar Enschede. Onder die naam ook hadden de supporters drie bussen gehuurd. Pas later bleek dat de 'studenten' andere bedoelingen hadden dan het bekijken van een voetbalwedstrijd. Dat werd pas duidelijk op het moment dat tegen het einde van de busreis allerlei slagwapens tevoorschijn kwamen. Onder begeleiding van de Mobiele Eenheid werden de supporters naar het Diekman-stadion gebracht. Hier ook moest de ME ingrijpen om te voorkomen dat supportersgroepen met elkaar op de vuist gingen.

Tijdens de ongeregeldheden in Enschede werden ook tientallen aanhangers van Schalke '04 gesignaleerd. Sinds de transfer van de voetballer Youri Mulder naar Schalke '04 bestaan er nauwe contacten tussen de supporters van beide clubs. Nog eens vele tientallen FC Groningen-aanhangers, vooral afkomstig uit Drenthe, reisden op die dag met de trein naar Enschede. Deze groep richtte voor tienduizenden guldens aan schade aan aan een treinstel. De voetbalwedstrijd eindigde in een gelijkspel (2-2), waardoor de gemoederen volgens FC Groningen-voorzitter Henk van der Wal enigszins bedaarden. Er werden voor en na de wedstrijd in totaal 70 mensen gearresteerd.

In de week na de gewelddadige confrontatie besloot de burgemeester van Enschede de eerstvolgende wedstrijd van FC Twente (tegen Feyenoord) te verbieden. Niet omdat voor de aanhang van Feyenoord werd gevreesd, maar omdat men bang was dat er tijdens die wedstrijd opnieuw supporters van FC Groningen naar Enschede zouden komen. Het verbod op de wedstrijd leidde tot veel commotie. Het treffen werd verplaatst naar november vorig jaar. Tijdens deze wedstrijd werd een 19-jarige jongen, uit Gelsenkirchen, neergestoken. Vermoedelijk ging het om een aanhanger van Schalke '04, de club uit Gelsenkirchen.

Het is niet ongebruikelijk dat supporters van verschillende voetbalclubs elkaar 'bijstaan'. De afstand tussen Enschede en Gelsenkirchen bedraagt hooguit honderd kilometer. In februari dit jaar kwam het nog tot ongeregeldheden bij de wedstrijd Veendam - Cambuur. De Veendammers kregen tijdens de ongeregeldheden voor de wedstrijd steun van aanhangers van FC Groningen. Gezamenlijk trok men ten strijde tegen de Friezen. (bron: NvhN, 10 maart 1995, Rob Zijlstra)


Zeer beladen match in ban van geruchten over 'bom'

GRONINGEN - "Wat moeten we anders?", vraagt het met veiligheidszaken belaste bestuurslid van FC Groningen, Harm Vredeveld, zich af. "Want stel dàt er een bom ontploft in het stadion. Het zijn geruchten, maar toch. Als je niets doet, en het gaat mis, dan heb je de poppen aan het dansen." Vanaf vanmiddag wordt het Oosterparkstadion permanent bewaakt tot de wedstrijd FC Groningen - FC Twente morgenmiddag (half drie) begint. Morgenvroeg zal het stadion grondig worden doorzocht op de aanwezigheid van een eventuele bom. Vredeveld was gistermorgen een van de aanwezigen op een speciale bijeenkomst in het wegrestaurant bij Pesse.

Directe aanleiding is de vrees voor een harde confrontatie tussen supportersgroepen van FC Groningen en FC Twente. Die liggen elkaar niet zo en dat maakt de wedstrijd zoals de politie het noemt "zeer beladen". De basis voor de vrees zijn 'voorvallen uit het verleden' en geruchten die door de politie uiterst serieus worden genomen. Zo zou 'de bom' een doorsnede hebben die vergelijkbaar is met die van een ontbijtbord. Wie bij dat overleg gisteren nog meer aanwezig waren? "Veel interessanter is de vraag: wie niet", zegt veiligheidsfunctionaris Will van Rhee van de KNVB direct na afloop van het overleg. Hij beantwoordt de vraag zelf: "De politie van Groningen niet. Daar begrijp ik dus echt niets van. Ja, ze waren uitgenodigd. Vonden het blijkbaar niet nodig. Stom als je het mij vraagt. In dit soort situaties is het uiterst belangrijk dat alle betrokken partijen de koppen bijeen steken om alle informatie op tafel te krijgen."

De bijeenkomst in Pesse was bedoeld om 'de laatste puntjes op de i te zetten'. Ook afgelopen woensdag is er overleg gevoerd. Functionarissen van FC Groningen, FC Twente, de KNVB en de politie van Enschede spraken gisteren vooral over hoe de supporters van Enschede naar Groningen (en terug) vervoerd moeten worden, wat te doen met de FC Twente-supporters die op eigen gelegenheid naar Groningen reizen en ook hoe te handelen als het mis gaat.

KNVB-er Will van Rhee, voormalig korpschef van de politie in Assen, zegt: "Potverdorie, waar praten we nou eigenlijk over? Over hooguit veertig, vijftig supporters van FC Groningen en nog eens veertig, vijftig van FC Twente. Hooguit! Maar die kunnen wel voor veel ellende zorgen. Mijn ervaring is: veel geruchten vooraf betekent in de praktijk vaak dat je achteraf moet constateren dat het allemaal is meegevallen." Bij FC Groningen zijn geluiden binnengekomen - vanuit supporterskringen - dat het treffen van morgenmiddag een wedstrijd zal worden die 'men niet snel zal vergeten'. "Helaas, helaas," zegt Harm Vredeveld. (bron: NvhN, 11 maart 1995, Rob Zijlstra)


Politie vat 8 supporters FC Groningen in de kraag

GRONINGEN - De politie heeft zondag in de stad Groningen acht supporters van FC Groningen opgepakt wegens openlijke geweldpleging en verboden wapenbezit. In de meeste gevallen ging het om messen. Ook werden twee FC Twente-supporters en een man uit Bremen aangehouden op grond van verboden wapenbezit. Een Belg werd gearresteerd omdat hij de Hitlergroet bracht. Ernstige ongeregeldheden bleven uit. De politie, die met 140 man op de been was, hield rekening met een confrontatie tussen voetbalaanhangers van FC Groningen en FC Twente. De Mobiele Eenheid kwam alleen vlak voor de wedstrijd op het Damsterdiep in actie waar vijftien FC Twente-supporters werden belaagd door aanhangers van FC Groningen.

Op grond van geruchten had de politie rekening gehouden met ernstige ongeregeldheden. Het treffen tussen FC Groningen en FC Twente werd aangeduid als een risicowedstrijd met een 'verhoogd spanningsveld'. De politie had extra maatregelen genomen om rellen te voorkomen. Zo werden er naast de politie honderd ME-ers ingezet die vanaf 's ochtends tien uur surveilleerden in de binnenstad en op het NS-station. Opverzoek van de politie was een houseparty die zaterdagnacht gehouden zou worden afgelast. Volgens de geruchten zouden de FC Groningen-supporters zich hier verzamelen. Het Oosterparkstadion weer voor de wedstrijd onderzocht op de aanwezigheid van een bom. De geruchten dat er tijdens de wedstrijd een bom tot ontploffing zou worden gebracht, werden door de politie uiterst serieus genomen. Er werd echter niets gevonden.

De politie haalde opgelucht adem toen duidelijk werd dat de FC Twente-aanhang er vanaf had gezien met de trein naar Groningen af te reizen. Vijftien FC Twente-aanhangers waren met auto's naar Groningen gekomen en kwamen even in de problemen toen zij verzeild raakten tussen grote groepen Groningers op het Damsterdiep. Zij werden onder begeleiding van de Mobiele Eenheid met een bus naar het stadion gebracht. De andere FC Twente-aanhangers waren met vijf touringcarbussen naar Groningen gekomen. In totaal ging het, aldus de politie, om zo'n 250 man. Ook zij werden onder ME-begeleiding naar het stadion gebracht. "Het ging tegen onze verwachting in eigenlijk erg gemakkelijk. Doordat de FC Twente-supporters, was het eenvoudig om de situatie onder controle te houden. Als er 250 man met de trein komen, is dat veel moeilijker," aldus een woordvoerder van de politie.

Intussen hield de Mobiele Eenheid de FC Groningen-supporters in de gaten. De jongeren bewogen zich vanaf een uur of elf 's morgens in grote groepen door de binnenstad op zoek naar hun aartsrivalen. Zeven supporters, volgens de politie de raddraaiers, werden voor de wedstrijd opgepakt, drie jongeren werden na de wedstrijd gearresteerd. Extra aandacht had de politie voor auto's met een Duits kenteken. Volgens de geruchten zouden de FC Groningen-supporters bij een eventuele confrontatie met de FC Twente-aanhang steun krijgen van voetbalsupporters van het Duitse Werder Bremen.

De Duitser die is aangehouden kwam inderdaad uit Bremen. In zijn auto werden steekwapens aangetroffen. Direct na afloop van de wedstrijd reden de vijf bussen met FC Twente-supporters onder begeleiding van ME-voertuigen de stad uit. Hierdoor kon ook een confrontatie na de wedstrijd met de Groningers worden voorkomen. Het bleef daarna rustig. Al om vijf uur keerden alle ME-ers terug naar het politiebureau. (bron: NvhN, 13 maart 1995)

terug Met dank aan Magno


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl