Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Twente - FC Groningen, 16 oktober 1994

Raddraaiers stuurden aan op veldslag

Voetbalvandalen in Enschede opgepakt

ENSCHEDE - De met ME versterkte politie van Enschede heeft gisteren 72 voetbalvandalen in de kraag gegrepen voor en na afloop van de risicowedstrijd tussen FC Twente en FC Groningen. Supporters van beide kampen hadden volgens de politie van tevoren afspraken gemaakt voor een onderlinge confrontatie. De schade aan de trein van de NS, voertuigen van de politie en in de binnenstad van Enschede was enorm. Zes verdachten zaten gisteravond nog vast.

De problemen begonnen al enkele uren voor de aftrap, toen bleek dat Groninger supporters van de beruchte Z-side onder valse voorwendselen naar Oldenzaal waren gereisd. Ze hadden zogenaamd als studenten drie bussen gehuurd van De Jong Intratours. De pseudo-studiereis eindigde op het industrieterrein in Oldenzaal waar de 140 inzittenden de bussen verlieten om naar wapens te zoeken. De ME wist de bussen te onderscheppen en de Z-siders naar een speciaal veiligheidsvak van het Diekman-stadion te brengen.

In de bussen bleken niet alleen doodsbange chauffeurs te zitten, maar lag ook een enorm arsenaal aan slagwapens. Vijf raddraaiers werden aangehouden. Bij een sporthal in Enschede hadden zich inmiddels 125 FC Twente-aanhangers verzameld voor de afgesproken vechtpartij. Daar waren 60 aanhangers van de Duitse club Schalke 04 uit Gelsenkirchen bij. Toen de vijand niet kwam opdagen, trokken ze naar het station, waar op dat moment 65 andere FC Groningen-supporters per trein aankwamen. Een Twente-aanhanger werd opgepakt.

Om een grote groep supporters met de trein mee te krijgen, werden er pamfletten uitgedeeld.

Het treinstel bleek onderweg volledig vernield. De politie bracht de hele groep Groningers naar het bureau waar ze op de luchtplaats van het cellencomplex het einde van de wedstrijd moesten afwachten. Ze werden gisteravond per trein en onder politiebewaking teruggebracht naar Groningen. De FC Twente-vandalen, die de veldslag voor de tweede maal hadden gemist, trokken daarop het centrum in. Ze vernielden twee politieauto's en gooiden een groot aantal etalageruiten in. De politie kon hier twee dolgedraaide supporters aanhouden. Het totale schadebedrag was gisteravond nog niet becijferd, maar moet in de tonnen lopen. (bron: Telegraaf, 17 oktober 1994)


Supporters van FC Groningen: misdragingen in Enschede

Twee groepen FC Groningen-supporters hebben gisteren hun best gedaan om hun eigen club een zeer slechte naam te bezorgen in Enschede. Zij zorgden voorafgaande aan de wedstrijd FC Twente - FC Groningen voor omvangrijke problemen in de binnenstad en richtten vernielingen aan.

Een eerste groep, die met drie bussen was gekomen, bleek rijkelijk te zijn voorzien van ploertendoders, stokken met spijkers, stenen en andere wapens. Deze werden in de bussen aangetroffen door leden van de ME die de bussen onderschepten. De groep werd meteen naar het stadion gebracht. Vijf man werden aangehouden wegens aanstootgevend gedrag, zoals het urineren bovenop een bus en het beledigen van een agente.

's Middags arriveerde per trein een groep van 65 FC Groningen-supporters uit Drenthe. Deze fans vernielden het treinstel en richtten voor duizenden guldens schade aan. Het hele gezelschap werd meteen ingesloten op het politiebureau; vijf man moesten er langere tijd blijven. Onder hen een 24-jarige stad-Groninger die in het cellencomplex de video-apparatuur vernielde. (bron: NvhN, 17 oktober 1994)


Z-siders 'vermomd' naar Twente

GRONINGEN - Gewapend met een megafoon moest Henk van der Wal, voorzitter van FC Groningen, gistermiddag het vak Z-siders in het Diekman Stadion in Enschede in. Hij kwam vertellen dat de aanhang van FC Groningen met inderhaast bestelde bussen van de Twentse streekvervoerder TET naar het station gebracht zouden worden om daarna met de trein naar Groningen terug te keren. Het was de enige mogelijkheid om de 140 aanhangers zonder problemen Enschede te laten verlaten.

De supporters waren onder het mom van de studentenvereniging De Gelaarsde Kat uit Groningen met drie bussen van Sijpkes uit Assen in Enschede gekomen. De bussen waren, zo verklaart Sijpkes-directeur K.M. Elema, onder valse voorwendselen besteld. "Zelfs bij het vertrekpunt, de Martinihal in Groningen, hadden de chauffeurs niet in de gaten dat het om een groep supporters van FC Groningen ging. Dat werd duidelijk in Enschede toen allerlei slagwapens tevoorschijn kwamen.

Onze chauffeurs, een man en twee vrouwen, besloten daarop zonder begeleiding niet verder te rijden en zeker niet met de groep terug naar Groningen te gaan", aldus Elema gisteravond. In Oldenzaal, het eerste reisdoel van de groep, richtten de supporters schade aan in een McDonald's-vestiging. Bij het Diekman Stadion kon de politie voorkomen dat het tot een confrontatie met FC Twente-supporters zou komen, die zich gisteren hadden versterkt met een veertigtal aanhangers van de Duitse voetbalclub Schalke '04.

Een tweede groep supporters van FC Groningen heeft op weg naar Twente wel kans gezien schade aan een treinstel van de NS aan te richten. Deze groep, vooral aanhangers uit Drenthe, werd voor de wedstrijd overgebracht naat het politiebureau in Enschede. Een vijftal supporters kreeg gelijk boetes voor openlijke geweldpleging en vernielingen.


'Gedrag supporters is niet meer te begrijpen.'

FC Groningen-voorzitter Henk van der Wal zegt geschrokken te zijn van het fanatisme en het gedrag van 140 supporters van FC Groningen, die zich gisteren in Enschede hebben misdragen. "De blikken die ik heb gezien in het Diekman Stadion, spraken boekdelen. Gelukkig maakte FC Groningen kort voor tijd nog 2-2. Dat bedaarde de gemoederen, maar daarvoor was de groep nauwelijks voor rede vatbaar."

Van der Wal geeft zich enorm gestoord aan de supporters. "We zijn druk bezig om de club financieel en sportief weer op de rails te krijgen en dan misdragen de supporters zich op zo'n manier. Onbegrijpelijk!" Van der Wal begrijpt ook niet dat de drie chauffeurs van Sijpkes uit Assen niet in de gaten hebben gehad dat zij supporters van FC Groningen vervoerden. Dit laatste is ook nog niet duidelijk voor directeur K.M. Elema van Sijpkes Reizen. "We zijn vorige week gebeld door iemand die zich uitgaf als lid van de studentenvereniging De Gelaarsde Kat uit Groningen. Ze hadden drie bussen nodig voor een reisje naar Oldenzaal.

De bussen zijn voor vertrek ook keurig betaald en onderweg is niets gebeurd. Pas in Oldenzaal bleek dat het om voetbalsupporters ging." Dat laatste had de Mobiele Eenheid van de politie in Enschede ook in de gaten. Een peloton van de ME wachtte de supporters op om te voorkomen dat het tot een gewelddadig treffen met FC Twente-supporters zou komen. De Groningers die zich tot dan keurig hadden gedragen, bleken in het bezit van ploertendoders, knuppels met spijkers, vlindermessen en kastanjes. Ze zijn vervolgens onder politie-escorte rechtstreeks naar het voetbalstadion gebracht.

Dankzij de goede verstandhouding die Henk van der Wal als GADO-directeur met Cees Anker (voorzitter van FC Twente en directeur van streekvervoerder TET) heeft, kon alternatief vervoer voor na de wedstrijd worden geregeld. Is de reis voor Sijpkes schadevrij verlopen, de Nederlandse Spoorwegen zitten met een strop van tienduizenden guldens. Een tweede groep supporters van 65 man, vooral uit Drenthe, verbouwde op de weg naar Enschede een treinstel. Zij hebben van de wedstrijd niets gezien, ze zijn gelijk overgebracht naar het politiebureau waar een vijftal aanhangers boetes kreeg tot 200 gulden voor openlijke geweldpleging en vernielingen.

De agressieve verstandhouding tussen supporters van FC Groningen en FC Twente heeft alles te maken met een incident enkele jaren geleden in Enschede. Een in paniek geraakte automobilist reed toen op een groep Groningers in, waarbij een supporter zwaar gewond raakte. (bron: NvhN, 17 oktober 1994)


Voorzitter FC Groningen verbolgen over gedrag van Z-siders

Henk van der Wal: ik schaam me hier dood voor

ENSCHEDE - Henk van der Wel wond er na afloop geen doekjes om. "Ik schaam me dood voor het gedrag van deze supporters. Dit is beneden alle peil", zo spuide de voorzitter van FC Groningen zijn gal over het gedrag van Groningse supporters rondom de uitwedstrijd tegen FC Twente. In totaal werden er zeventig supporters aangehouden wegens het vernielen van een NS treinstel en openlijke geweldpleging.

Onder het mom van 'we hebben een studentenfeestje in Oldenzaal' hadden zo'n 140 Z-siders, de beruchte harde kern van FC Groningen, namens studentenvereniging De Gelaarsde Kat drie bussen gereserveerd en vooraf betaald bij touringcar-operator Sijpkes. Eenmaal in Oldenzaal aangekomen kwamen echter de groen-witte sjaals, petjes en het vuurwerk tevoorschijn. De chauffeurs van Sijpkes, onder wie twee vrouwen, schakelden daarop de politie in. Zij wilden de fans niet verder vervoeren.

Nadat eerst een plaatselijk hamburger-restaurant van McDonald's verbouwd werd, onderschepte een peloton ME-ers uiteindelijk de supporters. Aanvankelijke eindbestemming was een evenementencentrum in Enschede, waar ruim honderd FC Twente-fans van Vak P hun opwachting maakten voor een, volgens de politie, vooraf afgesproken confrontatie.

Van der Wal: "We hebben in Enschede overleg gehad met Sijpkes, maar die hebben de bussen snel terug laten rijden. Via Cees Anker, voorzitter van FC Twente en tevens directeur van het streekvervoerbedrijf, hebben we acht stadsbussen gecharterd om de supporters naar het station te kunnen vervoeren. Daarnaast hebben we overleg gepleegd met de NS, die een treinstel naar Groningen hebben laten rijden. Wij zijn druk bezig om FC Groningen financieel en sportief op de rails te zetten en dan krijg je dit. Ik schaam me hier dood voor." (bron: GD, 17 oktober 1994)


Supporters geven Twentse politie handenvol werk

ENSCHEDE - De politie Twente heeft zondagmiddag met de grootste moeite een confrontatie voorkomen tussen supporters van FC Groningen en FC Twente. Er werden 73 personen aangehouden. Zes Groningers zitten vast wegens openbare geweldpleging. Bij zes supporters paste justitie snelrecht toe. Zij kregen een boete van 75 tot 250 gulden. In totaal zette de politie 150 man in. Er werden stoelpoten met spijkers, ploertendoders, traangas, stukken hout en vlindermessen in beslag genomen.

Volgens politievoorlichter Jan Camphuis heeft de politie dit seizoen veel last met de eigen supporters. "Van de drie wedstrijden zijn er twee tegengevallen. Voorals vandaag ontstonden er situaties waarbij je je hart vasthield. Zondag komt Feyenoord naar Twente. We beraden ons nog over de stappen die we dan moeten nemen. We vragen ons echter wel af of het reëel is zo'n inspanning te leveren om het voetbal in stand te houden." (bron: Volkskrant, 17 oktober 1994)


De busreis


Tijdens de busreis.

In Enschede.

In Enschede.

In het stadion.

In het stadion.

In het stadion.


De treinreis


Tijdens de treinreis.

Op station Deventer.

Een NS-medewerker met een paar raampjes.

Op station Enschede aangekomen.

Op station Enschede aangekomen.

Veel politie aanwezig.

Op het politiebureau.

terug Met dank aan Magno; Foto's: © Magno


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl