Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - FC Twente, 7 februari 1993

'Geld van clubs en gemeenten voor supportersvervoer'

Na rellen in Assen is voor de NS de maat vol

ASSEN / UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen zijn het zat om voor de extra kosten van het vernoer van voetbalsupporters op te draaien. De NS heeft minister Maij (Verkeer) en Dales (Binnenlandse Zaken) gisteren gevraagd de clubs te verplichten mee te betalen. Ook de gemeenten moeten bijdragen.

De politie van Assen zette zondag rond het middaguur de Twente-aanhang weer op de
trein naar Enschede. 's Morgens hadden zij bij het station in de Drentse hoofdstad
geprobeerd een lekker robbertje te knokken met hun 'collega's' van FC Groningen. De
politie wist de knokpartij door snel ingrijpen in de kiem te smoren.

De Spoorwegen doen hun oproep na rellen gisteren op het station van Assen, waar supporters van FC Groningen en FC Twente slaags raakten. De (anoniem) getipte politie slaagde erin de supporters na enkele schermutselingen de trein in te werken. Reizigers tussen Groningen en Meppel ondervonden als gevolg van dit treffen vertraging en de NS moest extra politie inzetten.

Het voetbalweekeinde kostte de NS tussen de fl. 50.000 en fl. 80.000, mede doordat de NS in Utrecht een treinstel extra moest inzetten om honderd extra Feyenoord-supporters naar Rotterdam te vervoeren. Het supportersvervoer kost de Spoorwegen fl. 5 miljoen tot fl. 8 miljoen per jaar aan inzet van extra materieel en spoorwegpolitie. Daar komt bij een post onvoorziene schade van zo'n fl. 3 miljoen per jaar. Op ieder treinkaartje van een voetbalsupporter leggen de NS 125 gulden toe.

De NS noemen zich de grootste sponsor van het betaalde voetbal in Nederland. "Het is absurd dat we zulke hoge kosten moeten maken om een maatschappelijk probleem als voetbalvandalisme op te vangen," aldus een woordvoerder. De NS kijken met vrees vooruit naar woensdagavond 17 februari. Dan staan vier bekerduels met verhoogd risico op het programma. De NS vinden dat eigenlijk te veel van het goede.

Gisteren hadden de NS en de gewaarschuwde politie afgesproken de trein uit Twente niet te laten stoppen in Assen. De FC Twente-supporters brachten de trein echter tot stilstand door aan de noodrem te trekken. Een aantal Z-siders uit het FC Groningen-legioen stond de FC Twente-supporters al op te wachten. Ze bekogelden elkaar met stenen, maar een inderhaast opgetrommelde politiemacht van 130 man, onder wie 50 ME-ers, wist vrij snel tussenbeide te komen. Er zijn geen gewonden gevallen. Ook is niets vernield. (bron: NvhN, 8 februari 1993)


Politie Assen haalt vechtende 'supportersgroepen' uit elkaar

NS spuugzat van voetbalaanhang

ASSEN - De Nederlandse Spoorwegen willen op korte termijn maatregelen tegen voetbalsupporters. "We zijn er spuugzat van", zegt woordvoerder Kim Kromhout van der Meer van de NS naar aanleiding van beginnende vechtpartijen tussen honderden aanhangers van FC Groningen en FC Twente.

Even voor elf uur kwam het zondagmorgen bij het Asser station tot een confrontatie tussen ongeveer honderd aanhangers van FC Groningen en tweehonderd van FC Twente. Vlak voor het station trokken de Tukkers aan de noodrem, toen zij daar - volgens afspraak - de groenwitte aanhang zag staan.


Stammenstrijd

De jongelui hadden in Assen afgesproken om hun 'stammenstrijd' uit te vechten. De politie was dankzij een anonieme tip op de hoogte van de voorgenomen vechtpartij. Door snel in te grijpen wist zij de strijd in een vroegtijdig stadium de kop in te drukken en bleef het bij wat gooi- en smijtwerk. Er werden geen arrestaties verricht.

Negentig politiemensen, waaronder een in allerhaast uit Groningen opgetrommeld ME-peloton, hielden de groepen gescheiden. Op last van burgemeester D. van As-Kleijwegt van Assen werden de vechtjassen teruggestuurd naar Enschede en Groningen.

De FC Twente-aanhang kwam terecht in een gewone intercity waaruit de 'normale' passagiers uit voorzorg door de politie werden geëvacueerd. Een snelle afvoet van de Twentenaren bleek niet mogelijk omdat de spoorwegpolitie aanvankelijk niet mee wilde werken. Zij vond dat er onvoldoende begeleiding in de trein aanwezig was. De spoorwegpolitie eiste één agent op iedere twee voetbalvandalen. Door tussenkomst van de Asser politiecommissaris W.J.P. van Rhee, die binnenkort begint als manager veiligheidszaken bij de KNVB, werden de Enschedese jongeren uiteindelijk rechtstreeks naar Enschede afgevoerd onder begeleiding van twintig politiemensen en drie honden. Onderweg werden nauwelijks vernielingen aangericht, slecht een TL-buis sneuvelde.


Geld toeleggen

De NS gaan binnenkort in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Eén van de eisen is dat gemeenten met een betaald voetbalclub binnen de grenzen een vervoersplan opstellen voor de (vechtlustige) aanhang van de verenigingen. In dat plan moet van te voren worden vastgesteld hoe en waarlangs de voetbalvandalen naar het stadion gaan. "En wat ons betreft gaat dat niet meer per trein", zegt Kromhout van der Meer. De NS willen bovendien dat de gemeenten meebetalen aan het vervoer. Dat kan door haar geld te betalen of, in natura, door het beschikbaar stellen van personeel voor de begeleiding. Op elk supporterskaartje leggen de NS naar eigen berekening thans 125 gulden toe.


Ministers

Als het aan de spoorwegen ligt, moet het vervoersprobleem vooral worden gelegd bij de clubs. Die hebben daarvoor echter in het verleden nooit willen betalen. Het is nu de vraag of ze nu opeens wel over de brug willen komen. De NS doen daarom een beroep op de ministers Maij (verkeer) en Dales (binnenlandse zaken) om aan de huidige situatie een eind te maken en de clubs te verplichten mee te werken. (bron: NvhN, 8 februari 1993, Jan Schepers)NS staan op aanpakken relschoppers

ROTTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen willen dat de ministers Maij (verkeer) en Dales (Binnenlandse zaken) de betaald-voetbalclubs en de KNVB verplichten mee te werken aan het aanpakken van op rellen beluste supporters. In het afgelopen weekeinde deden zich incidenten voor in Assen en Utrecht, waardoor de spoorwegen tussen de 50.000 en 80.000 gulden aan extra voorzieningen moesten uitgeven. In Assen kwam het bijna tot een hardhandige confrontatie tussen supporters van FC Groningen en FC Twente. De politie had een tip gekregen dat beide groepen van plan waren met elkaar op de vuist te gaan. De sportliefhebbers werden naar Groningen en Enschede teruggestuurd.


Politie in Assen voorkomt botsing (vervolg)

De politie van Assen, van tevoren ingelicht, kon gistermiddag een massale confrontatie op het station van Assen tussen 70 supporters van FC Groningen en ruim 250 fans van FC Twente voorkomen. Er ontstonden weliswaar enkele schermutselingen, waarbij met stenen werd gegooid, maar tot ernstige incidenten kwam het niet. Niemand raakte gewond, er werden geen vernielingen aangericht en er werd niemand aangehouden. De politie zette 90 mensen in.

Volgens de politie wilde de supporters het in Assen bewust op een confrontatie laten aankomen. De supporterstrein uit Enschede werd even voor het station in Assen door een ruk aan de noodrem tot stand gebracht. De Groninger supporters hadden zich toen al op het station gemeld. (bron: AD, 8 februari 1993)Assen niet bang voor meer rellen met voetbalsupporters

ASSEN - De gemeentepolitie van Assen werd in de nacht van zaterdag op zondag anoniem op de hoogte gesteld van de plannen van desupporters, maar zondagochtend was korpschef W.J.P. van Rhee toch wel zeer onaangenaam verrast door de grote groep voetbalaanhangers uit Enschede. "Er was sprake van een dreigende situatie," vertelt hij. "We hebben met de grootste moeite als buffer kunnen optreden tussen beide groepen. Daarmee hebben we een echte confrontatie kunnen voorkomen."

Volgens enkele aanhangers van FC Groningen is onlangs tijdens een vergadering in de stad afgesproken de supporters van FC Twente een lesje te leren. "De tamtam gaat dan heel snel. Binnen de kortste keren weten ze in Twente dat we ze in Assen zullen opwachten," zeggen H. en M., die zich de harde kern van de Z-side van FC Groningen noemen. Volgens het tweetal heeft het weinig zin de Twentenaren in Groningen aan de pakken, "want daar houdt de politie er al rekening mee."

Dat was in Assen ook het geval. Alle politiemensen, die in Noord- en Midden-Drenthe dienst hadden, werden ingezet, evenals een team van 50 ME'ers dat in Groningen al startklaar stond voor de komst van de Twentenaren. Na de schermutselingen werden beide groepen op de trein naar hun woonplaats gezet. Tijdens de treinreizen naar respectievelijk Groningen en Enschede, die begeleid werden door de politie en enkele politiehonden, zijn geen vernielingen verricht. Alleen werd een lamp in de trein naar Enschede kapotgeslagen.

De NS gingen gistermorgen in eerste instantie niet akkoord met het voorstel de trein met FC Twente-aanhangers onder begeleiding van 20 politiemensen te laten vertrekken. Er moesten zeker 150 politieagenten mee. Uiteindelijk, na een discussie met korpschef Van Rhee, ging de NS overstag. De voetbalaanhangers van FC Groningen en FC Twente zoeken steeds de confrontatie met elkaar. Twee jaar geleden braken rellen in Enschede uit, waarbij een supporter van FC Groningen werd aangereden. In de zomer van vorig jaar was er een rel in de Groninger binnenstad toen Groninger en Twentse supporters elkaar op de Grote Markt troffen.

Van Rhee, die zich op de valreep van zijn nieuwe baan als manager veiligheid bij de KNVB geconfronteerd zag met supportersrellen (hij gaat zich met ingang van maart bezighouden met het geweld op en rond de voetbalvelden), is niet bang dat de Z-side van FC Groningen in het vervolg Assen zal uitkiezen voor haar rellen. "We hebben een duidelijke boodschap afgegeven. We kunnen deze problemen prima aan. Ze hebben de kans niet gekregen hun plannen uit te voeren," aldus Van Rhee. (bron: NvhN, 8 februari 1993, vervolg)
terug Met dank aan Magno en DiedBies


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl