Forum | Prikbord | Info | Links
 
Cambuur - FC Groningen, 22 november 1992

Supporters FC Groningen vastgezet in kooi

LEEUWARDEN - Een grote groep supporters van FC Groningen heeft zich zaterdagavond en - nacht in de binnenstad van Leeuwarden misdragen. De gemeentepolitie van de Friese hoofdstad moest enkele keren een charge uitvoeren om de groep te verspreiden. Bij deze actie zijn 15 à 20 supporters gewond geraakt door hondebeten. Zij zijn behandeld in het ziekenhuis van Leeuwarden. In de loop van de dag zijn gisteren 11 van de 12 gearresteerde relschoppers vrijgelaten. De groep is openbare geweldpleging ten laste gelegd.

De moeilijkheden begonnen in de nacht van zaterdag op zondag rond drie uur. Zo'n 300 supporters hadden de discotheek Faced in de binnenstad van Leeuwarden afgehuurd, waar een feest zou worden gehouden dat tot 8 uur in de ochtend had moeten duren. Ver voordat het feest was afgelopen ging de eerste groep van een man of 60 al naar buiten en viel voorbijgangers lastig. Daarbij werden ook de etalages van 2 winkels vernield. De Mobiele Eenheid van de Leeuwarder politie, bijgestaan door honden, trad hard op.

In de vroege ochtend is een groep van 85 supporters met bussen van de FRAM naar Groningen terug gebracht, later gevolgd door een groep van 30 die op de eerste trein richting Groningen werd gezet. Zo'n 40 supporters bleven liever in Leeuwarden, maar moesten om de wedstrijd Cambuur - FC Groningen te zien wel vanaf 7 uur in de supporterskooi van het Cambuur-stadion verblijven. Daar werden ze in de loop van de ochtend door Cambuur nog voorzien van koffie. (bron: NvhN, 23 november 1992)


Twaalf uur in kooi opgesloten

LEEUWARDEN - Een groep van 35 supporters van FC Groningen heeft zondag vanaf half 5 's ochtends 12 uur doorgebracht in het stadion van Cambuur. De fans, die werden opgesloten in een kooi, kregen daarvoor nog wel het duel Cambuur - FC Groningen (0-0) te zien. Ruim 160 Groningers pakten zaterdagavond de laatste trein naar Leeuwarden. Ze hadden daar een café afgehuurd. 's Nachts om 3 uur begonnen de dronken supporters voorbijgangers lastig te vallen en vernielingen te plegen. De Mobiele Eenheid voerde met honden charges uit, waarbij 20 gewonden vielen. In 2 bussen zijn 85 Groningers vroeg in de morgen afgevoerd, terug naar Groningen. Nog eens 30 zijn op de eerste trein gezet en de rest is opgesloten in de kooi in het stadion. Zij kregen een straatverbod opgelegd. De politie heeft 13 aanhoudingen verricht; een man zat gisteravond nog vast wegens het bedreigen van de agent. (bron: AD, 23 november 1992)Politie Leeuwarden arresteert 13 voetbalsupporters

LEEUWARDEN (ANP) - Supporters van de voetbalclub FC Groningen hebben in de nacht van zaterdag op zondag in Leeuwarden voor veel overlast gezorgd. De politie van Leeuwarden heeft 13 Groningers gearresteerd wegens openbare geweldplegingen en vernielingen. Ruim 60 FC Groningen-supporters zijn zondagmorgen vroeg met 2 bussen naar Groningen teruggebracht. Ze waren zaterdagavond al naar Leeuwarden gekomen voor de wedstrijd Cambuur - FC Groningen, zondag. De Mobiele Eenheid voerde de hele nacht charges uit tegen de Groningse supporters, die de binnenstad van Leeuwarden terroriseerden.


Leeuwarder politie had het druk

FC Groningen-supporters veroorzaken rellen

Een grote groep supporters van FC Groningen heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Friese hoofdstad voor nogal wat problemen gezorgd. Er werden ruiten ingegooid en vernielingen aangericht. Ook was er sprake van openlijke geweldpleging. De Leeuwarder politie verrichtte dertien aanhoudingen.

De supporters trokken zaterdagavond laat - in verband met de wedstrijd SC Cambuur - FC Groningen - reeds naar Leeuwarden. Naar schatting zestig man gingen met bussen, anderen met eigen vervoer. In Leeuwarden was een etablissement afgehuurd, wat volgens een politiewoordvoerder verder geen problemen gaf.

Die ontstonden pas 's nachts na een uur of twee toen diverse supporters, waarvan velen onder invloed, de Leeuwarder binnenstad introkken en problemen kregen met andere jongelui. De politie zette een Mobiele Eenheid in en stelde, vroeg in de ochtend, de Groningers voor de keus: of zij dienden terug te reizen naar Groningen of zij zouden in afwachting van de wedstrijd opgesloten worden in een speciale ruimte in het Cambuur-stadion. De meesten kozen voor een terugreis naar Groningen, waarvoor twee bussen werden ingezet. (GG, 25 november 1992)

Het kaartje van de wedstrijd.

Een groep supporters verzamelt zich bij cafe Misty.

Iedereen staat op het station en is klaar voor vertrek.

Bij de gevangenis in Leeuwarden wordt een FC Groningen-supporter toegezongen.

In de binnenstad van Leeuwarden.

Houseparty.

Houseparty.

Houseparty.

Relletjes in de binnenstad.

Relletjes in de binnenstad.

Relletjes in de binnenstad.

De volgende ochtend op station Leeuwarden.

Er breken weer ongeregeldheden uit.

Er breken weer ongeregeldheden uit.

Een blik op het uitvak.

Een blik op het uitvak.

Een blik op het uitvak.

Een blik op het uitvak.

Een blik op het uitvak.

Een blik op het uitvak.

Een blik op het uitvak.

Een blik op het uitvak.

De bussen staan al klaar om de FC Groningen-supporters te vervoeren.

In een lange stoet bussen weer terug naar het station.

En weer in de trein richting Groningen.

Weer terug op station Groningen.

Weer terug op station Groningen.

terug Met dank aan Magno, Frizzie en DiedBies; Foto's © Frizzie e.a.


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl