Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Twente - FC Groningen, 30 augustus 1992

Rellen verwacht bij FC Twente - FC Groningen

GRONINGEN - De politie in Enschede houdt morgenmiddag tijdens de voetbalwedstrijd tussen FC Twente en FC Groningen ernstig rekening met rellen. Op basis van informatie uit Groningen wordt verwcht dat een grote groep Z-side-supporters morgen ongeorganiseerd naar het Diekman-stadion in Enschede zal reizen. In pamfletten hebben de Z-siders aangekondigd in het stadion een vak van FC Twente-aanhangers te willen bestormen. De Twentse politie zet uit voorzorg extra mensen in. In verband met mogelijke rellen heeft een organisator van een houseparty zaterdagavond in de De IJshal in Enschede volgens politiewoordvoerder P. Hendriks van de Enschedese politie besloten om het feest af te gelasten.

Vermoed werd dat een groep FC Groningen-supporters een dag vooruit zou reizen en het feest zou verstoren. De wedstrijd tussen FC Twente en FC Groningen is voor de Z-side extra beladen in verband met het optreden van de Nederlandse Spoorwegen begin dit jaar rond eenzelfde wedstrijd. Destijds werd de Groninger supporterstrein in Zwolle gestopt en teruggestuurd naar Groningen. Voor de supporters was dat aanleiding de trein te slopen. Vorige week werd bekend dat een groot aantal van de daders door de politie is opgespoord en door Justitie vervolgd zal worden. (bron: NvhN, 29 augustus 1992)


Politiehond zet tanden in supporter

ENSCHEDE - De Enschedese politie heeft gisteren voor, tijdens en na de voetbalwedstrijd FC Twente - FC Groningen totaal 12 arrestaties verricht. Er werden 5 FC Twente-supporters en 7 Groningers opgepakt. 4 Groningers blijven naar verwachting ingesloten, de rest kon na verhoor naar huis. De politie zette gisteren 100 man in, onder wie 20 ME'ers. De moeilijkheden begonnen gistermorgen al om 12 uur, toen 25 supporters uit Groningen in de trein op het Hengelose station op de vuist gingen met FC Twente-fans.


Tijdens het handgemeen werd met een mes gezwaaid, waardoor een noordeling aan zijn hand gewond raakte. De politie arresteerde in de trein een Twentenaar, die overigens later weer werd vrijgelaten. In Enschede verliep de tocht naar het Diekman-stadion moeizaam. Zo'n 120 Groningers hadden geen combi-kaart en wilden niet voor de bus betalen. De busmaatschappij weigerde daarop hen te vervoeren, zodat ze moesten lopen. Op weg naar het stadion pakten de agenten 3 baldadige Groningers en een Enschedeƫr op.

Tijdens de wedstrijd sloegen de stoppen bij de Groningers door toen FC Twente 3-0 scoorde. Relschoppers sloopten een toiletgebouw en vernielden een toegangshek. Met vrijkomend puin werd de politie bekogeld. Uiteindelijk greep de politie met honden in. Een hond beet een stenengooier, een 20-jarige FC Groningen-fan, zo langdurig en stevig dat de man in het ziekenhuis moest worden behandeld. Hij is later door de politie ingesloten, evenals drie andere stenengooiers. (bron: NvhN, 31 augustus 1992)terug Met dank aan Magno


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl