Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - Ajax, 1 maart 1992

Weer pamfletten verspreid rond FC Groningen - Ajax

GRONINGEN - FC Groningen-aanhangers die behoren tot de zogenaamde Z-side lijken 29 februari opnieuw de confrontatie met Ajax-aanhangers te willen aangaan. Dit voorafgaand aan de wedstrijd tegen de hoofdstedelijke ploeg op zondag 1 maart in het Oosterpark. Een en ander kan worden afgeleid uit pamfletten van de Z-side, die deze week in Groningen zijn verspreid. De supporters ('hooligans', aldus het pamflet) worden daarin opgeroepen zaterdagavond 29 februari massaal naar de stad te komen. Dit omdat F-siders van Ajax zouden hebben aangekondigd op de avond voorafgaand aan de wedstrijd al in drie bussen naar Groningen af te reizen.FC Groningen - Ajax is een wedstrijd met een verleden. Op 15 september vorig jaar moest de op die dag geplande voetbalwedstrijd worden afgelast. Er werden toen explosieven gevonden bij FC Groningen-supporters en op last van loco-burgemeester T. van de Vondervoort mocht het duel niet worden gespeeld. Er werden in de week voorafgaand aan de wedstrijd pamfletten in beslag genomen met een antisemitische inslag. Van beledigende teksten is deze keer geen sprake.

De (risico-)supportersgroepen van FC Groningen en Ajax zijn elkaars rivalen. De Amsterdammers zouden - zo kan in Z-side kringen worden beluisterd - wraak willen nemen voor de 'overwinning' van de Groningers op 15 september. Een woordvoerder van de politie meldt dat in aansluiting op de verspreiding van de pamfletten een nader onderzoek zal worden ingesteld naar de omvang waarop dit gebeurde en naar de schrijvers. De politie betreurt de houding van deze 'zich voetbalsupporters noemende' groep. Woordvoerder Arjen van de Leur wijst er overigens op dat de pamfletten geen invloed zal hebben op het doorgaan van de wedstrijd. (bron: NvhN)


Confrontatie supporters FC Groningen en Ajax blijft uit

GRONINGEN - Een confrontatie tussen supporters van FC Groningen en Ajax is dit weekeinde uitgebleven. De politie zorgde er voor dat de beide groepen op de route naar het Oosterparkstadion niet oog in oog met elkaar kwamen te staan. Afgezien van enkele kleine incidenten deden zich geen ongeregeldheden voor. Er werden voor en na de wedstrijd in totaal zeven arrestaties verricht wegens verschillende delicten.Op de Irislaan werden twee FC Groningen-supporters dusdanig mishandeld dat ze voor onderzoek naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. De drie verdachten zijn aangehouden en ingesloten. De vier andere aanhoudingen hadden te maken met het gooien van stenen naar de supportersbussen van Ajax en overtreding van het stadionverbod. Met name de supportersgroep van FC Groningen die zich Z-side noemt heeft een doorwaakt weekeinde achter de rug. Die volgde op de oproep zich zaterdagavond massaal te verzamelen op de Grote Markt.

De groep had in kringen van de F-side van Ajax vernomen dat deze groep zaterdagavond al naar Groningen wilde afreizen om de concurrerende groep een lesje te leren. De Z-siders gaven tamelijk massaal gehoor aan de oproep, maar er werd zaterdagavond geen Amsterdammer in Groningen gesignaleerd. De eerste supporters uit Amsterdam kwamen gistermorgen om half elf op het station aan. (bron: NvhN, 2 maart 1992)

De avond ervoor.

De avond ervoor.

Op het station.

Op het station.

Op weg naar de binnenstad.

Op weg naar het stadion.

De ramen van de 'Eend' liggen er uit.

Bij de Zaagmuldersweg.

Bij de Zaagmuldersweg.

Bij de Zaagmuldersweg.

Het uitvak.

Een blik op de wedstrijd.

Na de wedstrijd op het station.

Na de wedstrijd op het station.

terug Met dank aan Magno (artikelen)


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl