Forum | Prikbord | Info | Links
 
Feyenoord - FC Groningen, 27 oktober 1991

Grimmige sfeer op station bij zingen anti-semitische liederen

Supporters ontregelen treinen

Amersfoort - Onder het roepen van anti-semitische leuzen heeft een groep van tweehonderd supporters van FC Groningen het treinverkeer op het station van Amersfoort ontregeld. De NS besloten de trein Rotterdam - Groningen, die rond half zeven in Amersfoort arriveerde, buiten dienst te stellen.

In totaal 26 agenten uit Amersfoort en omgeving werden ingezet om de supporters in bedwang te houden. Een 19-jarige supporter uit Zwolle liep een beet van een politiehond op in zijn onderbeen. Hij moest zijn wond laten behandelen in ziekenhuis De Lichtenberg. Er werden geen aanhoudingen verricht.

De trein met supporters van FC Groningen arriveerde rond half zeven in Amersfoort. De supporters bezochten de wedstrijd Feyenoord - FC Groningen in Rotterdam. In Amersfoort stopte de trein op spoor 2. Tegelijkertijd stopte op het tegenovergelegen spoor 1 een trein met Amersfoortse Ajax-supporters, die naar de wedstrijd FC Utrecht - Ajax waren geweest.

De twee groepen supporters begonnen direct naar elkaar te schreeuwen, gebaren te maken en blikjes te gooien. Ook vielen enkele klappen. Ook de spoorwegpolitie werd bekogeld met blikjes. De spoorwegen vroegen de Amersfoortse gemeentepolitie om assistentie. Amersfoort riep op haar beurt hulp in van collega's uit omliggende plaatsen. De twee supportersgroepen werden direct gescheiden. De politie was gewapend met wapenstokken en een politiehond.

De Amersfoortse groep, die beduidend kleiner was dan de FC Groningen-aanhang, werd het stationsgebouw in gedreven. De FC Groningen-supporters moesten terug de trein in. Volgens wachtcommandant Kees van den Berg van de Amersfoortse politie leek op dat moment de druk van de ketel. Enkele agenten uit de regio waren zelfs bereid met de trein mee te rijden richting Zwolle.

Door de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht werd echter besloten dat het onverantwoord was de trein verder te laten rijden als Amersfoort niet méér agenten inzette om de trein te begeleiden. Van den Berg: "Dat was op dat moment onmogelijk. Dan hadden we in de stad geen agent meer op straat gehad."

De politie hield de wapenstok gereed om in te grijpen.

Daarop besloten de NS de trein buiten dienst te stellen. Dat werd in de trein omgeroepen. Het gevolg was dat de supporters massaal perron 1 op stormden. Ze verzamelden zich en startten met het schreeuwen en zingen van anti-semitische leuzen. De Amersfoortse politie besloot niet in te grijpen. De sfeer op het perron werd uiterst grimmig.

De groep rende daarna het stationsgebouw in en toog de Stationsstraat op. Bij de Vlasakkerweg keerden de Groningers om en vertrokken tenslotte met verschillende treinen richting het Noorden. De trein waarmee ze waren gekomen was inmiddels toch richting Zwolle vertrokken met 'reguliere' passagiers.

Volgens Van den Berg van de Amersfoortse politie was bewust besloten niet op te treden toen bekend werd dat de trein niet verder zou rijden. "Ook al ben je met 26 politiemensen, tegen een groep van 200 supporters doe je weinig. Natuurlijk kun je de trappen blokkeren, zodat de jongeren niet weg kunnen. En misschien kun je er een aantal aanhouden. Maar het gevaar is te groot dat mensen de rails opvluchten om vervolgens in de binnenstad een spoor van vernielingen aan te richten. Of dat er kinderen op het perron in de verdrukking komen.

In Utrecht stond een groep leden van de Mobiele Eenheid (ME) gereed om in te grijpen als supporters van FC Utrecht en FC Groningen slaags zouden raken. Volgens Van den Berg is overwogen die groep in Amersfoort in te zetten. Op het moment dat de FC Groningen-supporters de Stationsstraat oprenden, besloot de politie zich terug te trekken. Van den Berg: "Ze liepen aardig in de richting van het politiebureau. Daar stonden we klaar op het binnenterrein voor het geval dat het mis zou gaan. Op het station was nog alleen politie in burger aanwezig om alles in de gaten te houden.

Volgens de politie hebben zich daarop geen incidenten voorgedaan en zijn geen vernielingen aangericht. Het is de vierde keer in twee maanden dat de Amersfoortse politie in actie moet komen om overlast door voetbalsupporters op het NS-station te bestrijden. (bron: Amersfoortse Courant / Veluws Dagblad, 28 oktober 1991)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl