Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Den Haag - FC Groningen, 22 september 1991

Fans zonder kaartje naar politiebureau

DEN HAAG - Een groepje van 41 FC Groningen-supporters heeft de wedstrijd van hun favorieten tegen FC Den Haag niet gezien. Zij waren naar de Residentie gereisd zonder een toegangskaartje. De Haagse politie pikte hen op bij het Centraal Station en bracht hen tijdelijk onder op het politiebureau.

FC Den Haag verkoopt al jaren geen losse kaartjes meer aan fans van andere clubs, om te voorkomen dat rivaliserende supportersgroepen bij elkaar in een vak komen te zitten en er ongeregeldheden uitbreken.

Voor aanvang van de wedstrijd arresteerde de Haagse politie ook een 32-jarige supporter van de thuisclub, die door het bestuur de toegang tot het stadion is ontzegd. De man probeerde, verkleed als vrouw, het Zuiderpark binnen te komen. (bron: NvhN, 23 september 1991)Spoorwegen te slim voor relschoppers

AMERSFOORT - De Nederlandse Spoorwegen zijn een groep Amersfoortse relschoppers gisteravond te slim af geweest. De groep van ongeveer vijftig Ajax-supporters, kreeg geen kans op de vuist te gaan met voetbalsupporters van FC Groningen. Daarmee liep een potentieel gevaarlijke situatie gisteravond met een sisser af.

De groep Amersfoorters was vast van plan de 'boeren uit Groningen' te mishandelen. Daartoe bleven de Amersfoorters, eenmaal teruggekeerd van de wedstrijd Ajax - De Graafschap op het NS-station rondhangen in afwachting van de trein waarin FC Groningen-supporters zouden zitten. In het taalgebruik van de Amersfoorters hadden de FC Groningen-aanhangers 'een afstraffing verdiend'. "De boeren moeten straf hebben omdat ze ons met bommen hebben bedreigd," zei één van de jongeren gisteravond.

Twee weken geleden ontstond op het station grote onrust nadat dezelfde groep had geprobeerd met de Groningers op de vuist te gaan. Vorige week was het opnieuw raak, ditmaal Amersfoorters tegen FC Twente-aanhangers. Een politiemacht uit de hele regio kon dat toen ternauwernood verhinderen.

De groep jongeren verzamelde zich op het voetgangersviaduct opnieuw aan de zuidzijde van het station, in afwachting van de treinen vanuit Den Haag naar Groningen. Die bleken echter keer op keer goed gevuld, maar niet met de gewenste 'rivalen'. Zowel spoorwegpolitie als gemeentepolitie hielden zich tactisch uit het zicht. Afgesproken ws dat het 'blauw verven' van het station - massaal vertoon van politiemensen en materieel - slechts een opruiend effect kon hebben.


Achter de hand

Alleen via de mobilofoon van de spoorwegpolitie werd duidelijk dat de spoorwegpolitie ergens mensen achter de hand hield. Eveneens via de mobilofoon - maar buiten het gehoorsveld van de supporters - bleek dat de FC Groningen-supporters in een speciale trein waren geleid. Die nam vanaf Den Haag een route buiten het station van Utrecht om - het zogenaamde Maliebaantracé - zodat relbeluste jongeren in Utrecht geen kans kregen de trein te bestoken. Voor alle zekerheid hadden de NS wel een trein van het meest afgedragen type ingezet.

De situatie op het Amersfoortse NS-stadion: jongeren in afwachting
van de trein vanuit Den Haag

De Amersfoorters lieten met hun Israëlische vlaggen en taalgebruik weinig aan de verbeelding over. Een vader van de supporters liet aan de andere kant ook niets aan het toeval over: hij kwam gisteravond naar het station om zijn twee zoons in de gaten te houden 'voor het geval het uit de hand loopt'.

De Amersfoorters waren in de veronderstelling dat 'hun' trein perron 1 zou nemen, het reguliere perron voor treinen naar Noord-Nederland. Op het moment dat de supporterstrein het station van Den Dolder passeerde en onder de rook van Amersfoort kwam, werd op perron 5 een lange passagierstrein tactisch neergezet.

De trein met FC Groningen-supporters werd letterlijk naar een zijspoor gerangeerd,
buiten het zicht en bereik van de Amersfoorters

De waarde van die zet bleek toen die trein even na half zeven weer vertrok. Pas toen werd duidelijk dat de trein het zicht had ontnomen op de supporterstrein die er precies achter stond geparkeerd, wachtend op groen licht. Voordat de Amersfoorters in de gaten hadden wat er was gebeurd, zette de supporterstrein zich al in beweging. Een run op perron 5 hielp niet meer. De Amersfoorters moesten het laten bij schelden en het vertwijfeld gooien van halflege bierblikjes die zich snel uit het zicht begaf. Van enig werkelijk contact tussen de twee groeperingen kon geen sprake meer zijn. Daarop vertrokken de supporters naar huis. (bron: Amersfoortse Courant / Veluws Dagblad, 23 september 1991)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl