Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - Ajax, 15 september 1991

Moeders fans belden politie

FC Groningen - Ajax afgelast na vondst van explosieven

GRONINGEN - De vondst van explosieven bij FC Groningen-supporters heeft er dit weekeinde toe geleid dat de wedstrijd FC Groningen - Ajax is afgelast. De Groninger loco-burgemeester T. van der Vondervoort oordeelde na overleg met de hoofdcommissaris van politie en de hoofdofficier van Justitie dat er van een onveilige situatie sprake was. Voor de Europacup-wedstrijd tegen Erfurt, aanstaande woensdag in het Groninger Oosterparkstadion, ziet de politie voorlopig geen reden tot afgelasting.

Een uitgebreid onderzoek waaraan tientallen politie-agenten deelnemen begon afgelopen woensdag nadat geruchten over explosieven bij de politie binnenkwamen. Zaterdag tussen zes en acht uur 's ochtends werden tien Groningers van hun bed gelicht en gearresteerd. Vier werden zaterdag na verhoor weer vrijgelaten, de andere zes zondagmiddag. Bij huiszoekingen in de woningen van de verdachten werden explosieve materialen aangetroffen. Zondagmiddag volgden nog drie arrestaties.

Opnieuw werd bij enkele huiszoekingen materiaal gevonden dat voor de vervaardiging van een bom kan worden aangewend. Volgens een politiewoordvoerder zijn de materialen geschikt voor één bom ter sterkte van een handgranaat of meerdere kleine bommen. Vooral het gevaar dat niet alle materialen en verdachten uit het onderzoek waren gerold, was voor de politie aanleiding de afgelasting van de wedstrijd te adviseren. Dat dit in zo'n laat stadium, op zaterdagavond voor de wedstrijddag, gebeurde is een unicum in de Nederlandse geschiedenis van supportersproblematiek.


Eerder deze week doken her en der in de stad gestencilde vlugschriften op waarin Groninger 'hooligans' werden opgeroepen naar een locatie achter het Schuitendiep te komen. De schrijver bevindt zich onder de arrestanten. In de agressief getoonzette verklaring staat dat 'bommen' meegenomen moeten worden. Moeders belden verontrust de politie over de stencils. De brede verspreiding maakte de Groninger politie extra alert.

Voor de risicowedstrijd tegen Ajax waren reeds extra beperkende maatregelen voor zowel Ajax-supporters als Groningers afgekondigd. In het Oosterparkstadion bleef het gistermiddag rustig. Enkele tientallen supporters zagen de spelers een training afwerken. Wanneer de wedstrijd tegen Ajax gespeeld wordt, is nog onduidelijk. Volgens de richtlijnen van de KNVB moet een afgelast duel binnen dertig dagen gespeeld worden, maar volgens FC Groningen-directeur Henk Nienhuis is dat door het drukke programma onmogelijk. (bron: NvhN, 17 september 1991)


Z-side: We wilden ze alleen klappen geven

Het afgelasten van de voetbalwedstrijd FC Groningen - Ajax gebeurde zaterdagavond na urenlang overleg op het Groninger politiebureau. Loco-burgemeester T. van der Vondervoort maakte om negen uur die avond gebruik van haar bevoegdheid uit oogpunt van gevaar voor de openbare orde en veiligheid in de stad. Onderzoek van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) had uitgewezen dat de gevonden 'materialen' (de politie gebruikt consequent dit woord) aangewend konden worden voor het fabriceren van één explosief ter strekte van een handgranaat. Dat de politie er niet van overtuigd was alle verdachten gearresteerd te hebben en al het materiaal in beslag te hebben genomen, gaf de doorslag: de wedstrijd kon niet doorgaan omdat er gevaar voor het publiek bestond.

Van de Vondervoort: "Het kan zijn dat deze afgelasting tot gevolg heeft dat de volgende wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax een extra lading heeft, maar we maakten een afweging van hogere prioriteit. Levensgevaarlijke ongelukken waren mogelijk." De uitbaatster van een Groninger café, voor wie er zoiets als een 'FC Groningen zondag' bestaat, kan er met haar verstand niet bij. Zaterdagavond om tien uur hoorde zij het bericht. Tegen de tijd dat de afgelasting tot haar was doorgedrongen, slaagde ze er niet in het bericht bij drie 'Ondernemers Rond Groningen' aan het verstand te peuteren. Het drietal op het terras verwees hun kasteleine met hoongelach terug naar de bar. "Ze geloven me gewoon niet," meldde ze daar beteuterd. En: "Wat moet ik nou morgen doen?"

Een halve dag later, op zondagmiddag, keken enkele leden van de Z-side, verzameld in een ander Groninger café, ook beteuterd. Zij misten hùn FC Groningen - Ajax, waarvan een belangrijke component zich doorgaans, voor en na de wedstrijd, buiten het stadion afspeelt. "We hadden ze klappen willen geven," klinkt het ferm. Geschrokken zijn ze ook, van het afgelasten van de wedstrijd. En de politie krijgt de schuld: "Ze moeten die Ajacieden niet gewoon los laten lopen. Ze mollen de hele stad. Als wij daar in Amsterdam aankomen, worden we ook direct de bus in geramd door de politie. Ze zijn hier te lief."

Dienstdoend burgemeester van Groningen, 'loco' T. van der Vondervoort, kende rustiger weekeindes. Ze nam gisteren thuis de telefoon niet meer op. Na de burgemeestersbenoeming van vrijdag begon een tweede ronde van telefoongekte. De media, nationaal en internationaal, stortten zich op Groningen. De hele week, ook vrijdag nog, waren er meerdere sessies van het driehoeksoverleg (politiecommissaris, burgemeester en hoofdofficier van Justitie). Dinsdag was het allemaal begonnen. Verontruste moeders van Z-siders belden de politie: "Waar mijn zoon nu mee thuiskomt, daar schrikken wij van." En de geruchtenmachine zette het politie-apparaat in werking.

De Z-side zou beschikken over explosieven, er was al een onschuldige Groninger op een 'booby-trap', een bommetje, getrapt en gewond aan een voet in het ziekenhuis beland. Het zou de stof 'trotyl' zijn geweest, een explosief dat voor oefendoeleinden en ook voor minder vrijblijvende leger-activiteiten wordt gebruikt. En in ieder geval in een voetbalstadion niet thuishoort. Gestolen in Den Helder door een dienstplichtig militair, werd gezegd. Tientallen rechercheurs zetten zich aan de klus die zaterdagochtend tot de aanhouding van tien verdachten leidde. Wat voor explosieven daarbij zijn gevonden en bij wie, wordt door de politie niet gezegd. Het onderzoek is nog niet afgesloten, de voorlichting aan de pers beperkt. In het belang van het onderzoek wordt niet op details ingegaan.

Vrijdagmiddag was de afgelasting van de wedstrijd nog niet aan de orde geweest tijdens het driehoeksoverleg tussen Van de Vondervoort, hoofdcommissaris A.J. Woltjer en hoofdofficier van Justitie mr. A. Blok. Dat gebeurde zaterdagavond, toen 's ochtends bij de Z-siders 'materiaal' was aangetroffen waarmee één bom met de kracht van een handgranaat kon worden gemaakt. Detonatie op een volle tribune had vrijwel zeker tot zwaar gewonden, misschien wel doden geleid. Het televisieprogramma Studio Sport bracht Nederland op de hoogte van een nieuwe smet op het voetbalblazoen.

De Z-siders zochten gistermiddag, evenals vele tientallen Groninger agenten, in de binnenstad naar Amsterdammers. Respectievelijk om ze een pak slaag te geven, dan wel terug te sturen. De wedstrijd ging niet door, de 'supporters' waren er toch. Een rare sfeer, Amsterdammers werden niet gezien. Iedere arriverende trein op het hoofdstation werd door een legertje agenten opgewacht. Een deel van de personeelssterkte die voor FC Groningen - Ajax had moeten opdraven, was voor de zekerheid toch naar het bureau gehaald. Was de wedstrijd wel doorgegaan, dan hadden ze Z-siders overigens hun zin gekregen. Nadat de afgelopen week tot de politie doordrong dat het de Groningers ernst was met hun gewelddadige confrontatie, werden de draaiboeken voor de wedstrijd tegen Ajax drastisch herschreven.

De ME zou strenger te werk gaan en niet in 'vredestenue' verschijnen, maar met helm en wapenstok. Van het 'Groninger model' - dat inhoudt dat bezoekende supporters, zolang zij zich 'gedragen', niet worden opgejaagd tijdens hun gang naar het stadion - zou worden afgeweken. Ook de Groninger supportersgroepen hadden zich niet vrijelijk in de stad mogen verplaatsen. Voor dit doel had loco-burgemeester Van de Vondervoort gebruik gemaakt van artikel 219 van de Gemeentewet die het haar mogelijk maakt bepaalde gebieden tot verboden terrein te bestempelen.


ME'ers wachtten gistermiddag bij het Hoofdstation op eventuele Ajax-supporters.


Enkele Z-siders die het weekeinde niet in de gevangenis doorbrachten, zeiden gistermiddag verbaasd te zijn over de aanwezigheid van explosieven. "We zouden ze aanpakken, die Amsterdammers, maar van bommen wisten we niks. Daar distantiëren we ons ook van. Wat heeft dat nou voor zin, we pakken ze wel met de blote vuist. We willen FC Groningen niet schaden, absoluut niet. We hebben bijvoorbeeld afgesproken tijdens de wedstrijd tegen Erfurt absoluut geen vuurwerk mee te nemen. Als de politie die gasten van Erfurt niet vrij in de stad laat lopen, is er niets aan de hand woensdag. Dat die wedstrijd vandaag niet doorgaat, is heel erg, maar het is niet onze schuld. Belachelijk, die afgelasting, maar we zijn er wel van geschrokken." (bron: NvhN, 17 september 1991, Hans Leber)


Henk Nienhuis: Dit zijn geen supporters van FC Groningen

GRONINGEN - De KNVB, Ajax en FC Groningen kunnen begrip opbrengen voor het besluit van loco-burgemeester mevrouw A.G.M. van de Vondevoort om het duel tussen beide clubs te verbieden. Wat Martin van Rooijen, de voorzitter van de betaalde sectie, betreft zullen in dit bijzondere geval de maatregelen achterwege blijven, die onlangs werden aangekondigd tegen clubs, die een uitgestelde wedstrijd niet binnen een maand kunnen afwerken: "Ik denk niet dat deze bepaling voor dit extreme geval geldt."

Directeur Henk Nienhuis van FC Groningen: "Het verbod heeft niets met maken met de veiligheid in het Oosterpark-stadion. Het is een gevolg van maatschappelijke excessen. Ik kan me niet voorstellen dat we worden veroordeeld tot een wedstrijd op vreemd terrein of zonder publiek. Je kan moeilijk inhalen, omdat een wedstrijd met een verhoogd risico hier alleen op zindag mag worden gespeeld. Maar ook door de week zitten we de komende maand vol door de Europa Cup, een interland en een ingelaste ronde. De afgelopen tijd is de hele eredivisie al scheef getrokken. Ik heb competitieleider Jan Huybregts dan ook voorgesteld het schema te veranderen. Misschien is dat een oplossing..."

De Groningse politie startte vorige week een onderzoek, nadat in pamfletten hooligans waren opgeroepen tot een harde confrontatie met de Ajax-aanhang. Zaterdag werd tot aanhoudingen overgegaan en werd bij huiszoekingen materiaal gevonden, waarmee bommen konden worden vervaardigd. Toen niet meteen duidelijk was of alle explosieven waren achterhaald, besloot mevrouw Van de Vondervoort tot het verbieden van het duel. "Op het moment dat je de veiligheid van het publiek niet meer kunt garanderen, houdt alles op. Het ging niet alleen om dreigementen, maar om levensgevaarlijke extremiteiten, waardoor FC Groningen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid niet kon dragen," meldt Nienhuis, die vorige week op de hoogte werd gehouden van het verloop van het onderzoek.

"Zaterdagavond om zeven uur is de EOD ingeschakeld en die constateerde dat er bommen gemaakt konden worden met de kracht van een handgranaat. We mogen ons gelukkig prijzen dat het in de kiem is gesmoord en dat er niets in et uitverkochte stadion is gebeurd." "Dit zijn natuurlijk geen supporters van FC Groningen, het zijn mensen die misbruik maken van de grote belangstelling voor het voetbal", vervolgt de directeur. "Als club heb je ook geen grip op de zaken die zich buiten het stadion afspelen. Na de wedstrijd tegen FC Twente zijn er, niet binnen de poorten van het Oosterpark, ook al zes mensen opgepakt. Zij hebben van ons inmiddels een stadionverbod van een half jaar gekregen."

Ajax kreeg via Studio Sport van het verbod te horen in motel Drachten, waar het zaterdagmiddag een trainingskampje had opgeslagen. Nadat het nieuws door FC Groningen was bevestigd, pakte de selectie de tassen weer in en spoedde zich per bus huiswaarts. Daar schreef trainer Leo Beenhakker voor gistermiddag een ingelaste training uit. Hetzelfde gebeurde in Groningen. Trainer Hans Westerhof: "Het is vervelend dat er niet gespeeld mocht worden, maar er is niets aan te doen. De veiligheid van de mensen is belangrijker dan het spelen van een voetbalwedstrijd. Als je op de stoel van de locoburgemeester gaat zitten, kan je haar alleen maar gelijk geven. Gelukkig geeft deze zaak geen beeld van de gemiddelde supporter. Dan was ik er onmiddellijk mee gestopt."

Michael van Praag, de voorzitter van Ajax, wil de strijd met het vandalisme juist aangaan: "Het wordt tijd dat alle clubs zich op de situatie bezinnen. Dat het niet meer gaat om een ver-van-mijn-bed-show, die zich alleen bij de grote clubs voordoet. We zijn het slachtoffer geworden van onze eigen tolerantie en moeten daar lering uit trekken. We moeten om de tafel gaan zitten en zoeken naar een gericht beleid. Ik denk dan met name bij het toelaten van de toeschouwers in het stadion. Je kan niet meer de poort openzetten voor vijf- à tienduizend mensen en dan maar kijken wat er gebeurt. Wij moeten de mensen weren, die niet in de stadions thuishoren. En laat politie en justitie de zaken buiten opknappen. Als dat eenmaal voor elkaar is, zullen er minder snel verboden komen." (bron: NvhN, 17 september 1991)


Terecht speelverbod

Groningens loco-burgemeester Tonny van der Vondervoort heeft terecht de voetbalwedstrijd FC Groningen - Ajax verboden. Haar bleef geen andere keus. Er waren anti-semitische pamfletten in omloop waarin werd opgeroepen tot geweld: dat zijn op zichzelf al strafbare feiten. Bovendien zijn er arrestaties verricht en bij huiszoekingen materialen gevonden waarmee een of meerdere bommen kunnen worden gemaakt.

Zekerheid dat alle potentiële daders waren gepakt en al het explosieve materiaal was gevonden, is nooit te geven en dus was er sprake van een onveilige situatie. Dan mag de overheid geen enkel risico nemen en daaruit vloeit logischerwijs een verbod van de wedstrijd voort.

FC Groningen wordt door zo'n verbod zwaar getroffen. Even zwaar als wanneer er in het stadion zelf geweld had plaatsgevonden. De KNVB-regels schrijven voor dat het afgelaste wedstrijd binnen 30 dagen en eventueel zonder publiek gespeeld moet worden. Die straf is hier niet logisch: de Groninger voetbalclub treft immers geen blaam. De beveiliging van het stadion staat niet ter discussie. Het gaat hier vrijwel zeker niet eens om 'militante' supporters van de club, maar om een handvol raddraaiers die los staat van de zogeheten 'Z-side'.

De KNVB zou er daarom goed aan doen de regels soepel te intepreteren. De wedstrijd binnen dertig dagen laten spelen, geeft grote organisatorische problemen voor FC Groningen; een verder uitstel geeft problemen voor de KNVB. De wedstrijd zonder publiek te laten plaatsvinden, geeft een schadepost die FC Groningen niet verdient. In goed overleg moet een redelijke oplossing zijn te vinden, waarvan niet de gevreesde precedentwerking uitgaat.

Het zonder meer koppelen van FC Groningen, zijn Z-side en voetbal in het algemeen, aan het opduiken van gevaarlijke raddraaiers in stad en ommeland, die geweld uitlokken, antisemitische taal gebruiken en van wie een geweldsdreiging uitgaat, is bovendien een onderschatting van het verschijnsel. Onze maatschappij is uiterst kwetsbaar geworden. Zulke vandalen kunnen overal toeslaan waar veel mensen bijeen zijn. De schade die zij kunnen toebrengen, staat in geen verhouding tot hun waarschijnlijk slechts geringe aantal.

Dat is geen reden voor angst of paniek. Het is wel een reden voor een serieus en diepgravend onderzoek. Niet alleen naar de symptomen die nu terecht tot het verbieden van de voetbalwedstrijd hebben geleid, maar ook naar de oorzaken van het verschijnsel. (bron: NvhN Commentaar, 18 september 1991)


Alle arrestanten vrij in affaire FC Groningen - Ajax

GRONINGEN - De gemeentepolitie van Groningen heeft dit weekeinde de laatste arrestanten vrijgelaten die ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij de verspreiding in Groningen van discriminerende pamfletten.

Op vrije voeten zijn ook een 19-jarige en een 17-jarige inwoner van Stadskanaal, die vrijdag in hechtenis werden genomen. Vanmorgen heeft de politie aangekondigd eind van deze week meer mededelingen te kunnen doen over het onderzoek.

Door deze pamfletten en door de vondst van enkele explosieven bij huiszoekingen zag de Groninger loco-burgemeester T. van der Vondervoort zich genoodzaakt de voetbalwedstrijd FC Groningen - Ajax op zondag 15 september af te gelasten. (bron: NvhN, 23 september 1991)


Onderzoek affaire FC Groningen

Potentiële 'bommenfabriek' in Stadskanaal ontmanteld

GRONINGEN - Met de aanhouding van een 17-jarige Stadskanaalster, na de afgelasting van de wedstrijd FC Groningen - Ajax, is een potentiële 'bommenfabriek' ontmanteld. Na ruim een week onderzoek kwam het politie-onderzoek op de jongen uit. Met een mix van chemicaliën die hij in huis had, konden volgens de Explosieven Opruimings Dienst hele gebouwen worden opgeblazen. Van de in totaal 19 verdachten uit Groningen, Veendam, Stadskanaal, Drouwenermond en Musselkanaal die in de 'bommenaffaire' werden aangehouden, zal een aantal zeker voor de rechter moeten verschijnen, aldus een politiewoordvoerder tijdens een afrondende persconferentie vanochtend.

De wedstrijd FC Groningen - Ajax op 15 september werd afgelast na geruchten over bommen. Ook verscheen een opruiend, racistisch pamflet dat opriep massaal de aanval op de 'Amsterdamse joden' te openen. Bij huiszoekingen bleken zich bij enkele supporters van de Z-side onderdelen van mogelijke bommen te bevinden. Na onzekerheid over dergelijke materialen elders verbood toenmalig loco-burgemeester mevrouw T. van der Vondervoort de wedstrijd. Uiteindelijk is volgens de politie gebleken dat de wedstrijd terecht is afgelast. "We weten zeker dat 2 inwoners van Drouwenerveen de Stadskanaalster om bommen vroegen. Met spijkers en glasscherven, bedoeld voor de wedstrijd. De Stadskanaalster heeft dit geweigerd," aldus de woordvoerder.

Enkele verdachten die in het weekeinde van de wedstrijd en de dagen erna werden gearresteerd werden direct vrijgelaten, omdat ze niets met de zaak te maken hadden. Tussen personen die wel spullen in huis hadden bestonden geen onderlinge contacten. Wel waren zij allen bezoeker van de Z-side bij thuiswedstrijden van FC Groningen. Bij het onderzoek zijn ook tennisballen, steekwapens en andere zaken aangetroffen. Van een eerder gesuggereerde rechts-extreme connectie is de politie niets gebleken. (bron: NvhN, 26 september 1991, Hans Leber)

terug Met dank aan Magno en Danny


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl