Forum | Prikbord | Info | Links
 
Fortuna Sittard - FC Groningen, 27 oktober 1990

Voorbijgangers mishandeld

Supporters FC Groningen houden huis in Sittard

GRONINGEN/SITTARD - Ongeveer 100 Groningers hebben zaterdagavond in Sittard voor, tijdens en na de voetbalwedstrijd Fortuna Sittard - FC Groningen ongeregeldheden veroorzaakt. In de binnenstad werden voorbijgangers door hen mishandeld, politiemensen werden aangevallen en er sneuvelden winkelruiten. De Sittardse politie verrichtte 2 arrestaties. Tijdens een benzinestop van de bus op weg naar huis plunderden de Groninger supporters het tankstation. Volgens de buschauffeur van Rapide was de weg terug naar Groningen een nachtmerrie.

De problemen in Sittard ontstonden volgens de politie omdat de groep met de bus naar Sittard was gereden. De politie was wel op de hoogte maar kon niet voorkomen dat de inzittenden er voor het stadion al uitsprongen. "We hadden wel op wat problemen gerekend, maar dit zijn we van de Groningers niet gewend," aldus de woordvoerder. Hij verklaart de extra problemen met de Groningers door hun positie op de ranglijst in de eredivisie: "Sittard tegen Groningen was een topper, en dan raken de gemoederen wel eens extra verhit."

Ook tijdens de wedstrijd moest de politie alle zeilen bijzetten om de Groningers gescheiden te houden van de rest van het publiek. De 2 arrestanten zijn gisteren op vrije voeten gesteld. Volgens buschauffeur B. Kruize uit Tynaarlo was de reis 'een rit door de hel'. Kruize: "Op de heenweg voelde ik me al bedreigd, maar tijdens de terugreis was het helemaal verschrikkelijk. Uiteindelijk zijn we onder constante politiebegeleiding naar huis gereden." (bron: NvhN, 29 oktober 1990)


'Een schande voor FC Groningen'

Busrit met supporters tocht door de hel

TYNAARLO - "Een rit door de hel, ik voelde m'n leven niet meer zeker. Nooit, nooit zal ik weer voetballers of supporters vervoeren" De 42-jarige Bé Kruize zit er nog totaal verslagen bij. Zondagochtend om half 7 was zijn nachtmerrie eindelijk voorbij. Hij reed afgelopen zaterdag een bus met supporters van FC Groningen heen en terug naar Sittard voor het duel Fortuna Sittard - FC Groningen. "Ik rijd al ruim 20 jaar in een bus, dit was de rit van mijn leven. Verschrikkelijk, onmensen zijn het."

Dieptepunt was het 'bezoek' dat de groep supporters bracht aan een tankstation aan de autoweg vlak voor 's Hertogenbosch. Kruize: "Ik moest tanken en de politie van Sittard wilde niet dat ik dat in Sittard zelf zou doen. Dat zou te gevaarlijk zijn, want ook in Sittard hadden de heren een spoor van vernielingen achtergelaten. Ik kreeg het advies om dat ergens langs de autoweg te doen. Toen ik stopte was het direkt een gekkenhuis. Die jongens renden de bus uit en kwamen met allerlei dingen weer naar binnen.

Drank, snoep, cassettes, van alles werd naar binnen gesleept. Ze hadden gewoon alles leeggeplunderd. Ik vond de lege cd-hoezen in de bus, die cd's verdwenen in de binnenzak. Ik durfde al lang niks meer te zeggen, want al op de heenweg voelde ik me bedreigd. Die bierblikken vlogen toen al door de bus. Ze werden dronken en sloopten alles. En als je dan wat zei, dan werd je gewoon bedreigd. Ze hadden stokken, knuppels en messen bij zich."

Vlak na de rooftocht in het benzinestation werden de 2 supportersbussen aangehouden door de politie. Kruize: "Er stonden wel 15 politie-auto's rond de bus. Bij het bureau in 's Hertogenbosch werden de heren voor de keuze gesteld: of allemaal mee naar het bureau of de gestolen goederen ter waarde van 750 gulden vergoeden. Dat laatste hebben ze maar gedaan. Ik wilde eigenlijk helemaal niet meer verder, maar na overleg met mijn baas en de politie zijn we onder constante politie-begeleiding verder gereden. Er zijn wel 100 agenten in touw geweest om dit zootje nog een beetje in toom te houden".

Eigenaar Johannes Kuipers van busbedrijf Rapide zal elk volgend verzoek om supporters te vervoeren categorisch afwijzen. "Het is een schande. Onze chauffeurs, die toch zeer ervaren zijn, bevonden zich in een toestand van constante bedreiging. Als je ziet hoe de 2 bussen eruit zagen, verschrikkelijk gewoon. Het bier droop overal uit, alle onderdelen zijn gesloopt. Ik kan me niet voorstellen dat het bestuur van FC Groningen blij is met dergelijke supporters. Ik noem dit geen mensen meer, ze zijn een schande voor een club als FC Groningen."

De groep had het uitstapje naar Sittard overigens zelfstandig georganiseerd, buiten het management van FC Groningen om. De officiële supportersvereniging had een treinreis geregeld, waarvan 2 fans gebruik maakten. (bron: NvhN, 29 oktober 1990)
terug Met dank aan Danny


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl