Forum | Prikbord | Info | Links
 
Rellen in centrum Groningen, 3 juni 1990

Supporters, krakers en kermisgangers slaags

Rellen in centrum duperen winkeliers

GRONINGEN - Bloed op de busbaan, gebroken glas en bakstenen die slordig verspreid over de straat liggen zijn in het centrum van Groningen de overblijfselen van de grote vechtpartij tussen de krakers en de 30 jongeren van de kermis. Zaterdagnacht rond een uur of 12 trekken zo'n 30 jongeren gewapend met klinkers uit het trottoir gerukt naar het kraakpand Wolters-Noordhoff aan de Oude Boteringestraat. Op hun tocht sneuvelt het glas van een groot aantal etalages. Van de zorgvuldig ingerichte moederdagetalage van V&D blijft niets meer over.

Ook bij een groot aantal andere panden aan de Grote Markt en de Oude Boteringestraat, zoals het Stadhuis, Videoland en Burmann Ladiesschop gooien de jongeren bakstenen naar binnen. Een taxichauffeur die in zijn auto het gebeuren gade slaat, krijgt tot zijn verbazing ook een baksteen door zijn voorruit. Bij het Wolters-Noordhoffpand aangekomen, dagen de jongeren de krakers uit door een groot aantal bakstenen naar het pand te gooien.

De krakers komen naar buiten om zich te verdedigen. Er ontstaat een grootscheeps gevecht waarbij de bakstenen over en weer vliegen. De politie die snel ter plekke is, zet de Rode Weeshuisstraat en de Oude Boteringestraat af om zo te voorkomen dat argeloze voorbijgangers in het gevecht verwikkeld raken. Om 2 uur is het rustig. Maar nog duidelijk voelbaar is de gespannen atmosfeer die is blijven hangen. Een groot aantal politiemensen is nog steeds paraat. "Het is nu wel rustig, maar er kan nog steeds trammelant komen," zegt een agent.

Jongeren die waarschijnlijk betrokken zijn geweest bij de vechtpartij kijken op een afstandje toe. Op de vraag of zij weten hoe de vechtpartij tot stand is gekomen, antwoordt één van de jongeren op een verbeten toon dat hij het echt niet weet en er niets mee te maken had. Zaterdagnacht gebeurt er verder niets meer. Het blijft rustig. De FC Groningen-supporters wachten tot zondagnacht. Na een avondje op de kermis te hebben doorgebracht, trekken ze nu met 150 man naar het kraakpand van Wolters-Noordhoff.

Er sneuvelen minder ruiten, maar de agressie is groter. De politie, gewapend met stokken en schilden komt tussen de 2 partijen. Een regen van stenen en bakstenen krijgen ze naar hun hoofd. Van supporters en krakers. Een politieman vindt de dreiging te groot en trekt zijn pistool. Na zijn daad kalmeren de twee vechtende partijen. Een uur later is het voorbij. De straten van de Groninger binnenstad zijn weer verlaten. Alsof er niets gebeurd is. Wat rest is de schade aan winkels en de stenen die op straat liggen. (bron: NvhN, 8 juni 1990, Ellis van Wees)


Groninger politie krijgt assistentie

Geweldadig weekeinde in binnenstad Groningen

GRONINGEN - De Groninger binnenstad beleefde een geweldadig Pinksterweekeinde. Zaterdagnacht ontstond aan de Oude Boteringestraat een groot gevecht tussen de krakers van Wolters-Noordhoff en zo'n 30 jongeren, onder wie een aantal FC Groningen-supporters. Stenen vlogen over en weer. Een groot aantal etalages van nabijgelegen winkels sneuvelden. Zondagnacht trok opnieuw een grote groep jongeren onder wie veel supporters naar het kraakpand Wolters-Noordhoff. De politie trachtte, gewapend met wapenstokken en schilden, een rechtstreekse confrontatie tussen de krakers en de jongeren te voorkomen.

Het gevolg was dat politiemensen door supporters en krakers met stenen werden bekogeld. De Groninger gemeentepolitie moest collega's van de gemeentepolitie Haren en van de rijkspolitie uit omliggende gemeenten te hulp roepen voor het afhandelen van gewone zaken, omdat alle in dienst zijnde politiemensen bij de bestrijding van de ongeregelheden waren ingezet. De Groninger politie had er geen rekening mee gehouden dat er het hele weekeinde rellen zouden zijn. Voor gisteren was een aanvalsplan gemaakt en was 120 man extra op de been. Er zijn zondagnacht 2 aanhoudingen verricht. (bron: GG, 8 juni 1990)
terug Met dank aan Danny


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl