Forum | Prikbord | Info | Links
 
Bekerfinale PSV - FC Groningen, 25 mei 1989
Het programmaboekje Het programmaboekje

De uitzending van Studio Sport De wedstrijd wordt gespeeld in De Kuip

PSV zet FC Groningen onder druk Al na 2 minuten heeft PSV gescoord

René Eijkelkamp baalt Supporters van FC Groningen

Publiek en vlaggen John de Wolf op de bank

Hier staat het nog 1-0 Maar even later scoort Juul Ellerman

En is het 2-0 voor PSV Publiek

Opstootje Een corner door Jos Roossien

PSV loopt uit naar 3-0 Even komt FC Groningen nog terug

Maar na 90 minuten staat er 4-1 op de borden FC Groningen wint deze beker helaas niet

De spelers van FC Groningen balen De spelers van FC Groningen balen

Als troost een medaille Voor René Eijkelkamp een schrale troost

FC Groningen-trainer Hans Westerhof Hennie Meijer

FC Groningen-fans bus 13 houden zich koest

GRONINGEN / ROTTERDAM - In Assen stapt Jacob in bus 13. Nadat hij zich heeft geïnstalleerd, begint hij een praatje met zijn buurman. Het is het begin van een lange, lange monoloog over voetbal. Jacob is fan van FC Groningen, een echt voetbaldier. Hij gaat met één van de 14 bussen die de Supportersvereniging heeft gecharterd naar De Kuip in Rotterdam. Het is rustig in bus 13. Af en toe zingen de reizigers, ze zwaaien naar medesupporters die in een tragere bus zitten. Jacob zingt niet, zwaaien is er evenmin bij. Nee, Jacob praat. Toch heeft hij iets gemeen met zijn dik 40 reisgezellen. De liefde voor zijn club en de hartgrondige afkeer van voetbalvandalen.

Bus 13, voorzien van een prettige airconditioning, is om kwart over twee vertrokken van het Oosterparkstadion in Groningen. Om even voor half zeven, na de korte stop in Assen en een uitgebreide bij een restaurant in Meerwijk, draait het voertuig de parkeerplaats achter De Kuip op. Het groenwitte legertje bestormt handelaren die druk in de weer zijn met shirts, vaantjes, dassen en petten. Na de uitwisseling van geld en waar spoedt het gezelschap zich naar de aan het Stadionplein gesitueerde ingangen. Het duurt nog anderhalf uur voordat de bekerfinale begint, maar de supporters uit bus 13 gaan als een speer het stadion in op zoek naar vak M.

Dat er op het Stadionplein even later een rellerig sfeertje hangt, waarbij de ME een paar rake klappen uitdeelt, merken ze daardoor niet. Ze willen er niks mee te maken hebben, zo blijkt op de tribune. Ze komen voor de gezelligheid en het voetbal. Van de paar opstootjes die zich tijdens de wedstrijd in andere vakken voordoen, wenden ze geërgerd hun blikken af. Die anderen, die vandalen, zijn geen supporters. Die zijn alleen maar uit op trammelant, zien ook niks van de wedstrijd.

De echte supporters houden zich wel nadrukkelijk met het duel bezig. De stemming zit er goed in, ook al gooit PSV-er Romario in de eerste minuut al een flinke dosis roet in het eten door te scoren. De fans blijven druk doende met aanmoedigingen, afgewisseld met zeer kritische opmerkingen die vooral betrekking hebben op de scheidsrechter, Ronald Koeman ("vuile rooie") en niet te vergeten de eigen spelers. De met een gifgroene pruik getooide lolbroek van bus 13, een oudere man genaamd Hans, ventileert zelfs dat René Eijkelkamp niet goed genoeg is voor de amateurs van Peize.

In de tweede helft nemen de aanmoedigingen en de - niet ernstig bedoelde - verwensingen af. Het is duidelijk dat de FC een kansloze nederlaag gaat lijden. De supporters berusten erin. Na het laatste fluitsignaal vat één van de passagiers van bus 13 de gevoelens treffend samen: "Wat kan het verrekken. We gaan Europa in en we hebben verdiend verloren." Op weg naar de bus voegt hij er aan toe dat hij blij is de bekerfinale meegemaakt te hebben.

De meeste van zijn medepassagiers wekken evenmin de indruk diep bedroefd te zijn. Alleen het gesodemieter met relschoppers die op de parkeerplaats in de buurt van de bus komen, drukt de stemming even. Bus 13 is koud Rotterdam uit, of de goede zin is alweer terug. Lolbroek Hans verzorgt met drie anderen zelfs een korte polonaise. Het is het hoogtepunt van de terugreis, die verloopt in een prettige, rustige sfeer. Een man lijkt niets te merken van de stemming in bus 13. Hij maakt een praatje met zijn buurman. Het is een lange, lange monoloog. (bron: NvhN, 26 mei 1989, Romke Hoogstra)


Arrestaties bij bekerfinale

ROTTERDAM - Enige supporters van FC Groningen hebben gisteravond na de wedstrijd PSV - FC Groningen in de Rotterdamse Kuip op de terugweg in een treinstel naar Groningen voor vele duizenden guldens vernield. Banken, tafels, asbakken en TL-buizen werden gesloopt. De politie verrichtte geen arrestaties. Tijdens en na de voetbalwedstrijd werden in de Kuip 22 supporters aangehouden, onder wie een aantal aanhangers van FC Groningen. Ze gingen zich te buiten aan geweldpleging en het gooien van stenen. Na het duel moest de Mobiele Eenheid in actie komen op het Rotterdamse hoofdstation toen FC Groningen-aanhangers met elkaar slaags raakten. (bron: NvhN, 26 mei 1989)

terug Met dank aan Danny en Clausje


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl