Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - Ajax, 15 maart 1989

Onrust door Ajax-supporters in binnenstad van Groningen

GRONINGEN - De komst van kleine groepjes Ajax-supporters heeft vanmiddag al voor de nodige onrust gezorgd in de Groninger binnenstad. De politie hield de Amsterdammers, die per trein arriveerden, in de gaten en probeerde een grotere groep FC Groningen-supporters op afstand te houden. Bij het Hoofdbureau van Politie aan de Rademarkt kwam het een korte charge, toen zo'n 80 FC Groningen-supporters 4 Amsterdammers te lijf wilden gaan. Eerder was het ook tot ongeregeldheden gekomen in de Herestraat. (bron: NvhN, 15 maart 1989)


Schermutselingen in Groningen

Z-side belaagt fans Ajax in binnenstad

GRONINGEN - Een klinkende 3-0 zege van FC Groningen in het bekerduel met Ajax is gistermiddag vooraf gegaan door schermutselingen in de Groninger binnenstad. Een kleine groep Amsterdamse voetbalfans was al vroeg op de dag naar Groningen gekomen, waar het al snel tot een confrontatie met de Z-side kwam. De politie verrichtte 1 arrestatie. Spannend was het even in een restaurant in de Herestraat waar zo'n 40 Groningers enkele Ajax-supporters overvielen, die daar zaten te eten. De Ajax-aanhang heeft volgens de politie geen schuld aan de relletjes. Het tumult was geheel te wijten aan de agressie van de FC Groningen-supporters, aldus een woordvoerder. De overwinning bracht FC Groningen in de halve finale in de strijd om de KNVB-beker. Daarin treffen de Stadjers in een thuiswedstrijd Willem II. (bron: NvhN, 16 maart 1989)


Het toegangskaartje

Politie: 'Schandelijk gedrag'

FC Groningen-supporters gaan tekeer in restaurant

GRONINGEN - Een groep Z-side supporters van FC Groningen heeft gistermiddag in het McDonald's-restaurant in de Herestraat in Groningen enkele aanhangers van Ajax bedreigd en vernielingen aangericht aan het meubilair. Daarbij is een kind licht gewond geraakt. Er is 1 supporter aangehouden, de ongeveer 20-jarige V.S. De jongeman wordt vandaag voorgeleid. Hij wordt verdacht van opruiing tegen de politie. De Groningers hebben ook anti-joodse leuzen geroepen. Bij de Klaprooslaan hebben zij straatstenen naar auto's gegooid.

De meeste Ajax-supporters zouden gistermiddag om 14.50 uur met een extra trein in Groningen aankomen. Een kleinere groep Amsterdamse fans was eerder gearriveerd en was rustig een hapje aan het eten bij McDonald's toen ongeveer 40 Z-siders het restaurant binnendrongen. Daarbij zijn rake klappen gevallen. De vechtersbazen joegen kinderen en andere bezoekers van McDonald's de stuipen op het lijf. Onder andere werd een feestje verstoord dat grootouders er met hun kleinkinderen vierden. "Schandelijk gedrag", aldus een politie-officier. De Groningers gebruikten bij een tweede aanval stokken en planken, waarmee ze tegen de ruiten van het inmiddels gesloten restaurant sloegen. Daarbij scandeerden zij verschillende anti-semitische leuzen. Bij de komst van de politie gingen de Z-siders er als angstige hazen vandoor.

Later op de Rademarkt nam de groep van 40 Groningers een dreigende houding aan tegen 4 Ajax-supporters. Ondanks de schermutselingen in het centrum is het de overbelaste Groninger politie gistermiddag uitstekend gelukt de beide supportersstromen uit elkaar te houden. De Amsterdammers die per trein waren gekomen zijn niet vanaf het station met extra bussen naar het Oosterparkstadion gebracht, maar vanaf de Grote Markt waar zij gedisciplineerd naar toe waren gelopen.

Aan de voet van de Martinitoren kwam het nog even tot een incident tussen Amsterdammers en demonstrerende boeren. Enkele Ajax-fans maakten obscene gebaren tegen een akkerbouwer die met zijn trekker een giertank vervoerde met daarop de leuze 'Kennis is macht, stront is kracht'. De boer aarzelde niet en trok de afsluiter van de tankwagen open, waarna tenminste twee Ajax-supporters de rest van de dag zeer hebben gestonken. Zij probeerden zich met water uit een plas te wassen. Hun vrienden kwamen niet meer bij van het lachen.

Na afloop van de wedstrijd FC Groningen - Ajax (3-0) lukte het de politie opnieuw om de beide supporters-groepen uit elkaar te houden. Daarbij speelde het feit dat de Amsterdammers het Oosterparkstadion al teleurgesteld hadden verlaten voordat de wedstrijd was afgelopen de politie in de kaart. De Z-siders zagen de vogels gevlogen. Zonder drukte is de extra trein naar Amsterdam teruggereden. De politie heeft geruime tijd rekening gehouden met de mogelijkheid dat Z-siders naar een kraakpand zouden gaan om daar de krakers te pakken te nemen. De actie tegen de krakers is niet doorgegaan. (bron: NvhN, 16 maart 1989)

terug Met dank aan Danny


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl