Forum | Prikbord | Info | Links
 
Servette - FC Groningen, 9 november 1988

Duizend supporters naar Servette - FC Groningen

GRONINGEN - Minstens 1000 FC Groningen-supporters zullen volgens schattingen van manager Theo Huizinga aanwezig zijn bij de belangrijke returnwedstrijd van de Groningers tegen het Zwitserse Servette in de tweede ronde van het UEFA-cup-toernooi. Een heel verschil met de uitwedstrijd in Madrid, enkele weken geleden, toen er vrijwel niemand voor de trip viel warm te maken.

De meesten, zo verwacht Huizinga, reizen op eigen gelegenheid, de rest gaat per touringcar of per vliegtuig. Voor de vierdaagse busreis hadden zich tot gistermorgen al ruim 300 gegadigden gemeld, zodat minstens 9 bussen vanavond vanaf de Zaagmuldersweg in Groningen naar het verre Genève zullen vertrekken.

Het elftal zelf is al vanochtend vertrokken vanaf de luchthaven Eelde met een Boeing 737-200. Behalve spelers en officials waren er zo'n 50 supporters aan boord. Gisteren waren er nog eens 50 vliegtuigstoelen beschikbaar. Dat ze niet allemaal verkocht zijn, komt vooral doordat pas vrijdagmiddag bekend werd met welk type toestel de tweedaagse vliegreis zou worden gemaakt.


Aanvankelijk zou een Vickers Viscount met zo'n 70 stoelen worden gecharterd. Dat bleek echter problemen op te leveren op het vliegveld van Genève, waar strenge eisen worden gesteld voor wat betreft de geluidsproductie. De Viscount met zijn vier propjets maakt zoveel lawaai dat ze 's avonds na tienen niet meer in Genève mag starten of landen. De terugreis zou daarom niet direct na de wedstrijd maar pas de volgende morgen kunnen plaatsvinden.

Vrijdag kwam er onverwacht toch nog een vliegtuig beschikbaar dat aan de geluidseisen voldoet. De 737 van de Belgische maatschappij Trans European Airways telt echter twee maal zoveel zitplaatsen als de Viscount. Een oproep via Radio Noord leverde gisteren vóór tienen nog 16 extra klanten op. "Nog een stuk of twintig en we hebben de kosten er weer uit," aldus Huizinga gisteren.

De busreizigers worden - ijs en files dienende - donderdagmorgen om een uur of elf in Groningen terugverwacht. De luchtreizigers zullen waarschijnlijk woensdag pas na middernacht weer op Eelde landen. De luchthaven is dan officieel gesloten, maar havendienst, verkeersleiding en marechaussee maken voor deze gelegenheid graag een uitzondering. (bron: NvhN, 8 november 1988)

Het duurde niet zo verschrikkelijk lang en FC Groningen en de supporters keken tegen een achterstand van 1-0 aan. Het scorebord gaf duidelijk te zien dat het nog lang niet veilig was voor de Groningers.

Uitzinnig werd er luister bij gezet aan de vreugde. De beren in het Zwitserse bos werden uit hun winterslaap wakker van dit lawaai.

Er ontstond grote vreugde bij de Groninger aanhangers toen Hennie Meijer definitief een einde aan de Zwitserse droom maakte. Eerst stonden vele gezichten strak van verbazing.

"O, wat zijn die Zwitsers stil" werd in koor gezongen toen Hennie Meijer had gescoord.

Juist... toen kon de meute feest vieren en kon haast niets meer mis gaan.

"Olé, olé Groningen olé. De Franse tekst op deze foto voorspelde het al: het zou een 'groot' succes worden.

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl