Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - Ajax, 25 maart 1984

Na afloop FC Groningen - Ajax

Vier gewonden bij bomexplosie in Oosterpark

GRONINGEN - Vier mensen raakten gistermiddag gewond toen een nog onbekende jongeman na afloop van de wedstrijd FC Groningen - Ajax in het Oosterparkstadion een bom in het vak met Ajax-supporters tot ontploffing bracht. Het 19-jarige meisje M.F. uit Groningen liep diepe vleeswonden op aan beide benen, haar vriend en plaatsgenoot A. de G. (21) kreeg brandwonden op het lichaam.


Paniek op de tribune na de bomontploffing


Een Ajax-supporter uit Purmerend kreeg een bomsplinter in het oog en een andere (uit Friesland) raakte gewond aan zijn voet waarvan de schoen door de ontploffing was afgevlogen. Het meisje werd in het Academisch Ziekenhuis opgenomen. De anderen konden ter plaatste worden behandeld.

De Groninger politie stelde vanmorgen een team samen dat naar de dader zoekt. Na de uitzending van NOS Sport van gisteravond waarin namens de politie om getuigen werd gevraagd, kwamen tien reacties binnen. Daaruit blijkt dat direct na het eindsignaal bij de toiletten achter het Ajax-vak in de hoek van het stadion een jongeman van ongeveer 20 jaar een projectiel aanstak.

De Groninger politie noemt het een geluk dat de bom (vijf centimeter breed en 10 centimeter lang) niet in de lucht, maar pas op de grond ontplofte. Anders zou het aantal gewonden veel groter zijn geweest. Teleurgestelde FC Groningen-supporters gooiden na afloop een ruit kapot van één van de tien bussen waarmee de Ajax-supporters naar het hoofdstation werden gebracht. Als tegenprestatie vernielden de Ajax-aanhangers van dezelfde bus zeven ruiten. De politie arresteerde hiervoor één Groninger en één Amsterdammer. (bron: NvhN, 26-03-1984)


Bom gegooid tussen Ajax-supporters

Vijf personen zijn gistermiddag na afloop van de wedstrijd FC Groningen - Ajax licht gewond geraakt toen er een projectiel in hun midden ontplofte in het vak van de Ajax-supporters in het Oosterparkparkstadion. De Groningse mej. W.F. (19) liep snijwonden op aan haar benen en moest in het Academisch Ziekenhuis behandeld worden. Na behandeling kon ze naar huis, waar ze de hele week zal moeten rusten. Een Fries en een inwoner uit Purmerend liepen ook verwondingen op, maar hoefden niet naar het ziekenhuis.

Een Ajax-supporter kreeg een splinter in het oog, een ander liep een brandwond op aan de voet. Volgens de politie ging het om een projectiel van 10 bij 5 centimeter, dat door een onbekende het Ajax-vak in werd geworpen. "We nemen deze zaak heel hoog op. Gelukkig is de bom niet in de lucht ontploft. In dat geval zouden bezoekers mogelijk levensgevaarlijk zijn gewond", aldus een woordvoerder van de Groninger politie. Getuigen worden door de politie gevraagd contact op te nemen. De dader moet een jonge man van ongeveer twintig jaar zijn.Na afloop van het duel werd een bus met Ajax-supporters bekogeld door FC Groningen-fans. Acht ruiten van een stadsbus gingen daardoor aan diggelen. Twee FC Groningen-supporters werden aangehouden. De Amsterdammers waren overigens ook geen lieverdjes. Enkele banken van de bus werden door hen met messen bewerkt. (bron: De Telegraaf, 26-03-1984)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl