Forum | Prikbord | Info | Links
 
Inter Milan - FC Groningen, 2 november 1983

"FC Groningen boort nieuwe inkomstenbron aan"

Duel in Bari rechtstreeks op scherm in Veemarkthal

Moet FC Groningen het in de return van het Cupduel tegen Inter Milaan in het verre Bari het stellen met de steun van een klein supporterslegioen, aan het thuisfront worden liefst 15.000 (!) voetbalfans in staat gesteld de verrichtingen van FC Groningen van zeer nabij te volgen. Voor het eerst in de historie van het Nederlandse clubvoetbal wordt een uitwedstrijd via straalverbindingen voor de neus van zoveel supporters getoverd.

De wedstrijdbeelden die via de Italiaanse televisie (RAI) en NOS in Hilversum binnenkomen worden rechtstreeks doorgezonden naar het Veemarktcomplex in Groningen. In de verwarmde hal worden vier beeldschermen (6 bij 8 meter) opgesteld terwijl een capaciteit van 15.000 zitplaatsen wordt geschapen. "Een enorme klus, maar dat hebben we graag over voor onze trouwe supporters. Nu kunnen ook de thuisblijvers het gebeuren in Italië van dichtbij meemaken", aldus Renze de Vries, die gistermiddag tijdens een speciale bijeenkomst het unieke initiatief onthulde.

Eerder verzorgde Haarlem TV-beelden op scherm van de UEFA-wedstrijd tegen Spartak Moskou, maar die gebeurtenis valt niet te vergelijken met hetgeen FC Groningen mogelijk laat maken. De Groninger eredivisionist draagt weliswaar de organisatie van de rechtstreekse reportage, maar de verantwoordelijkheid heeft FC Groningen doorgeschoven naar een driemanschap: mr. Geert Meijer (Adviesbureau Meijer), Lee van Dam (Van Dam productions) en Luit Eringa (Eringa Video). "Om drie redenen hebben wij de organisatie overgedragen", verklaarde Renze de Vries. Ten eerste de financiën, ten tweede tijdgebrek en ten derde zitten alle bestuursleden van FC Groningen tijdens de wedstrijd in Bari. Het is noodzakelijk dat er 'beslissers' bij een dergelijk project in Groningen aanwezig zijn.

Overleg met PTT, RAI en NOS maakte FC Groningen duidelijk dat er volop mogelijkheden waren om een rechtstreekse reportage van de wedstrijd tussen Inter Milaan en FC Groningen mogelijk te maken. "We wisten dat de NOS geen integrale uitzending van het duel kon realiseren", legde De Vries uit. "Toch vonden we het belangrijk dat er 'iets' voor de supporters werd gedaan."

Renze de Vries wees op het bijzonder van het initiatief. "Ik wil wel verklappen dat dit project al op de agenda heeft gestaan van de sectie betaald voetbal van de KNVB. Het is de eerste keer dat er op deze wijze het publiek op massale wijze service wordt verleend. FC Groningen treedt als trekker van de kar op. Ik ben ervan overtuigd dat dit systeem voor een doorbraak zorgt.m Het betekent zeker extra inkomsten voor het betaalde voetbal. En zeker zal ons initiatief bij de komende onderhandelingen met de NOS worden ingebracht. Geloof maar dat dit iets losmaakt."

De organisatoren hebben tienduizend bezoekers nodig in de Veemarkthal om uit de kosten te komen. De bezoekers aan het duel-op-beeldscherm betalen 25 gulden entree. Voor die toegangsprijs krijgen de fans van FC Groningen echter meer te zien dan alleen de wedstrijd tegen Inter Milaan. Voorafgaand aan het duel (en wellicht ook na afloop) treden Frank en Mirella, Guys and Dolls en Maywood op. Bovendien zal Theo Koomen worden aangetrokken om de algehele presentatie te verzorgen. "Na de wedstrijden op beeldscherm in de Evenementen- en Martinihal wordt dit de perfectie", legt Lee van Dam uit.

Financieel kan het geplande evenement alleen maar stuk wanneer de signalen van de RAI via de landlijnen niet in de Hilversumse studio's binnenkomen. "We schuiven de happening dan door naar donderdag. FC Groningen neemt de videoband mee uit Bari", vertelt Van Dam. Het probleem is dan wel dat de uitslag bekend is en de hal zeker niet meer zal volstromen. Mocht er in de verbinding tussen Hilversum en Groningen iets misgaan wordt onmiddellijk een vliegtuig ingezet om de beeldbanden op te halen.

"In dat geval is er hooguit sprake van een half uur vertraging. We zullen immers een paar keer heen en weer vliegen", aldus financieel coördinator mr. Gerrit Jan Meijer. De 'ploeg Van Dam' hoopt er op dat de PTT telecommunicatiedienst het unieke evenement volgende week woensdag niet zal uitkiezen als doelwit voor eventuele prik- of stiptheidsacties.

Momenteel wordt er nog overleg gevoerd met Inter Milaan, dat voor de reportage in Groningen een financiële tegemoetkoming vraagt. Vraagprijs en bod liggen nog uit elkaar, maar Meijer verwachtte niet dat het verschil het doorgaan van de reportage zou kunnen verhinderen. FC Groningen wordt door het initiatief ook iets beter, hoewel voorzitter Renze de Vries nadrukkelijk verklaarde "het geld minder belangrijk te vinden dat het belang van de supporter."

Inmiddels hebben clubs uit binnen- en buitenland (o.a. PSV) laten weten het initiatief van FC Groningen met interesse te zullen volgen. Organisator Lee van Dam sprak dan ook van een project met tal van mogelijkheden voor de toekomst. De 'groep Van Dam' heeft trouwens de hulp van enkele sponsors (o.a. Samson) om de integrale uitzending van Inter Milaan - FC Groningen mogelijk te maken. "Wij zijn met deze oplossing erg gelukkig. En nogmaals: ik denk dat dit initiatief een nieuwe inkomstenbron voor het betaalde voetbal te hebben aangeboord", aldus Renze de Vries.

De fans van FC Groningen die voor 25 gulden de strijd van de équipe van Han Berger rechtstreeks willen volgen kunnen vanaf maandag terecht bij de bekende voorverkoopadressen. De Groningenhal in het Veemarktcomplex is volgende week vanaf half 7 's avonds open voor het publiek. (bron: NvhN, 22 oktober 1983)


Het toegangskaartje van de wedstrijd.


terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl