Forum | Prikbord | Info | Links
 
FC Groningen - Inter Milan, 19 oktober 1983

In Evenementen- en Martinihal

Voetbalkoorts liep weer aardig op in Groningen

GRONINGEN - Luid claxonerend verlieten de FC Groningen-aanhangers gisteravond met hun auto's het parkeerterrein van de Evenementen- en Martinihal. Uit opengedraaide portierramen staken de supporters hun hoofd, met daarop natuurlijk het groen-witte FC Groningen-petje, om blazend op toeters de feestvreugde nog meer de verhogen. Het was, kortom, weer een waar feest in de stad Groningen. De voetbalkoorts die Groningen de laatste tijd zo beheerst, liep weer aardig op.

De beslissing om naast de Evenementenhal ook een grootbeeldscherm op te stellen in de Martinihal is een juiste geweest. Er waren voor half acht nog wel enkele kaartjes te koop, maar die waren snel weg. Het werd in de Martinihal zelfs zo druk, dat het publiek werd verzocht om op de lange banken een beetje naar elkaar toe te schuiven, om iedereen een zitplaats te bieden. Degenen die geen zitplaats op de tribune bemachtigden, plaatsen zich op aangesleepte stoelen, of gewoon op de betonnen vloer tussen de tribune en het beeldscherm.

In eerste instantie was het vrij rustig in de hallen. Een korte flits uit het stadion werd met gejuich ontvangen, maar het bleef om 23 minuten voor acht bij die flits. De voetbalkoorts werd pas merkbaar toen Renze de Vries via een video-opname op het scherm de hoop uitsprak, dat FC Groningen de derde ronde zou bereiken. Ook de eerste beelden uit het stadion (Erwin Koeman op het veld) werden met luid gejuich ontvangen. Maar het werd weer rustig.

Toen door een technische storing bij de NOS in het Oosterparkstadion het geluid uitviel, was het zelfs even opmerkelijk stil. Alleen als Inter Milaan aan de bal was uiteraard. De acties van de Groninger club werden steeds aangemoedigd. De toeschouwers bij de beeldschermen in de hallen vertonen in feite hetzelfde gedrag als de mensen in de huiskamers. Opspringen bij een doelpunt en als er ruimte is even een vreugdedansje maken.

De patiënten van het Academisch Ziekenhuis in Groningen konden voor de tweede keer de thuiswedstrijd van FC Groningen rechtstreeks volgen via de televisie. FC Groningen, het Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf en de NOS stemden erin toe dat de Ziekenomroep het signaal van het kabelnet ontving. De Ziekenomroep heeft daarnaast een video-opname gemaakt ten behoeve van de patiënten van het Rooms Katholiek Ziekenhuis, waar de beelden niet konden worden opgepikt. Hier wordt een en ander vanavond nog eens dunnetjes overgedaan.

Onder patiënten en personeel van het AZG was de sfeer gisteravond niet kapot te krijgen. Mensen die niet mochten lopen werden voor zover mogelijk met bed en al naar de televisie geschoven en het verplegend personeel had het alleen druk met het aanslepen van koffie en een enkele weerbarstige patiënt die toch z'n bed uit wilde. Ook in de televisiekamer van het zusterhuis werd gekeken. Gezien het aantal auto's dat na afloop van de wedstrijd het ziekenhuisterrein verliet, was het niet alleen personeel. (bron: NvhN, 20 oktober 1983)


Het toegangskaartje van de wedstrijd.


Voetbal toch op TV-scherm

GRONINGEN - Ondanks voorzorgsmaatregelen van het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf (GEB) van Groningen is het in elk geval een enkele Stadjer gelukt om de wedstrijd FC Groningen - Inter Milan thuis op de televisie te volgen. Een bewoner van het Floresplein pikte het signaal op en heeft de hele wedstrijd kunnen volgen, zij het dat de beeldkwaliteit te wensen overliet, en ook in de Oosterpoort ontving iemand de uitzending. De kleuren waren overigens omgekeerd: een hoogblonde Fandi en een witte scheidsrechter, donkere FC Groningen-spelers.

Om een rechtstreeks beeldverslag in Martini- en Evenementenhal mogelijk te maken werden de beelden via het Groninger kabelnet getransporteerd. Om de kans op 'meekijkers' te verkleinen maakte het GEB, zoals gemeld, gebruik van signaalomvormers. Dit in tegenstelling tot de vorige keer, toen FC Groningen tegen Atletico Madrid speelde. Toen hebben vrij veel Stadjers de wedstrijd rechtstreeks op hun televisie kunnen volgen.(bron: NvhN, 20 oktober 1983)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl