Forum | Prikbord | Info | Links
 
Atlético Madrid - FC Groningen, 14 september 1983

Reis was wel een walletje onder de ogen waard

Olé, olé in Madrid voor FC Groningen

GRONINGEN - De ongeveer 1000 supporters van FC Groningen hebben de eerste uitwedstrijd van de noordelijke eredivisieclub gisteravond bij Atlético Madrid als een succes ervaren. Over het ongelukkig tot stand gekomen 2-1 verlies heerste na afloop slechts even teleurstelling. Even, want vrijwel iedereen vond het toch nog een goed uitgangspunt voor de thuiswedstrijd. Bovendien verliep de aanwezigheid in het dertig graden warme Madrid van de Groninger supporters, gebracht door zo'n vijf reisorganisaties, op welhaast voorbeeldige wijze.


Het toegangskaartje.

Ze gedroegen zich zowel tijdens de reis als in het stadion dusdanig dat alleen uit de luide - met veel vlaggen ondersteunde - aanmoedigingen bleek dat er 1000 Nederlanders in het prachtige stadion Vicente Calderon aanwezig waren. Dat leverde een uitstekende voetbalsfeer op, want de 'socios' van Atlético Madrid wilden begrijpelijk zo weinig mogelijk van hun heerschappij op eigen voetbalgrond prijs geven. De vocale tweestrijd tussen beide supporterskampen ging haast gelijk op met de felheid van de strijd binnen de lijnen.

De op de televisie gemelde vechtpartijen na afloop hebben echter niet plaats gehad. Slechts heel even was er een opstootje toen een Nederlander en een Spanjaard hun vuisten gebruikten bij het uitwisselen van souvenirs. Met Spaanse politie in de buurt kan een dergelijke voorstelling overigens nooit lang duren. De felle instelling van Spaanse ordebewaarders ervoer niet alleen FC Groningen-verzorger Johnny Visser maar ook een jonge deelnemer aan de eendaagse trip die reisbureau Sijpkes uit Stadskanaal in samenwerking met deze krant organiseerde. De knaap vulde zijn in het stadion gekochte bekers cola bij met Bacardi uit een zakfles. Toen hij er ook nog mee begon te gooien bracht de Spaanse politie hem zonder pardon naar beneden zodat hij de wedstrijd niet verder kon volgen.

Verder is er eigenlijk niets negatiefs gebeurd of het moet al zijn dat de ongeveer 200 deelnemers van de busreis van Stella Zon ontevreden waren over het late tijdstip waarop zij hun kaarten kregen. En over het feit dat de reis mede door de buspech liefst dertig uur duurde en dat de cola lauw was. Maar wat verwacht je dan van een busreis van ruim een etmaal naar het 1700 kilometer verre Madrid. Overigens manifesteerde deze groep busreizigers zich als de beste aanhangers want zij waren voortdurend met vlaggen en toeters in de weer.

Bovendien weten de Spanjaarden inmiddels dat hun olé, olé in overgewaaid naar het verre Nederland want als FC Groningen in balbezit was, klonk deze aanmoedigingskreet heel nadrukkelijk. Dat de Spanjaarden toch een beetje bevreesd moeten zijn geweest voor het FC-legioen bewijst dat zij de groep over liefst vijf plaatsen in het stadion verspreidden om al te luidruchtig tegenwicht te voorkomen.

Op deze wijze met een supportersgroep op reis gaan is voor herhaling vatbaar. Niemand was te laat bij het vliegtuig en de bus of sprong via overmatig alcoholgebruik uit de toon. Zowel Sijpkes als De Slingerij maakten voor hun Ă©Ă©ndaagse trip gebruik van Transavia wier stewardessen op dit gebied best wat gewend zijn. Maar 3 keer 130 supporters gelijk schapen hadden ze nog niet meegemaakt.

Dus konden de dames zich op heen- en terugreis geheel concentreren op de verzorging van de inwendige mens. Dat moest ook hurry up gebeuren want naar Madrid duurde de vlucht 2,5 uur en terug nog niet eens 2 uur. Dit laatste vanwege windkracht 9 in de rug waardoor de snelheid van de Boeings 737 steeg tot ruim 850 kilometer per uur.

Daardoor kwamen de supporters vanmorgen om tien voor vier veel eerder dan gepland op Schiphol aan en moest er even op de bussen worden gewacht. De busreis Schiphol - Groningen verliep zelfs in doodse stilte want haast iedereen sliep. Zichtbaar vermoeid werd om half acht op het Gedempte Zuiderdiep uitgestapt. Maar een walletje onder de ogen was het wel waard. (bron: NvhN, 15 september 1983, Ger van Gelder)

terug


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl