Forum | Prikbord | Info | Links
 
Go Ahead Eagles - FC Groningen, 15 mei 1983

14 mei 1983: Slag om Deventer


"14 mei, 14 mei, slopen wij, slopen wij, Deventer". Al zingend trekt een groep supporters in een overwinningsroes door de Groningse binnenstad. Dankzij een overwinning op FC Twente, is FC Groningen verzekerd van deelname aan het UEFA-Cup toernooi. Dat heugelijke feit moet gevierd worden. En waar kan dat beter dan in Deventer? De Z-side is nog gefrustreerd over het hardhandige politie-optreden aldaar in het seizoen 1981/1982. Een week lang houdt de Z-side zich bezig met het maken van plannen en het bedenken van een strategie voor de komende wedstrijd. Het wordt al snel duidelijk dat er massaal gaat worden afgereisd naar Deventer. Uiteindelijk staan er bijna 400 jongeren op het station van Groningen te wachten op de supporterstrein.

De Deventer politie wil een confrontatie voorkomen. Er worden nog meer manschappen ingezet dan bij de vorige ontmoeting tussen Go Ahead Eagles en FC Groningen. Buiten het stadion staat - als waarschuwing - een peloton ME-ers gereed. Iedere beweging van de supportersschare wordt nauwlettend in het oog gehouden. "Argentina, Argentina" en "Deventer politiestad" scandeert de Z-side. De groep wordt op niet mis teverstane wijze de weg gewezen. ME-bussen, politie-agenten en honden zorgen er voor dat niemand iets durft te ondernemen tijdens de tocht naar het stadion.
De uitgelaten stemming maakt door het machtsvertoon van de politie plaats voor een algehele verontwaardiging. Gedurende de wedstrijd vinden er vele schermutselingen plaats tussen de Z-side en de politie. Nog voordat de tweede helft te einde is, spoedt een deel van de Z-side zich naar de andere kant van het stadion, waar de B-side van Go Ahead Eagles vertoeft. Al snel vallen de eerste klappen. In een poging de twee sides van elkaar te scheiden, jaagt de politie de supporters alle kanten op. Door blaffende honden en slaande ME-ers achtervolgd, rennen de Z-siders naar het station terug. De supporterstrein komt danig gehavend in Groningen aan. (bron: Inside Z-side)


Supporters roeren zich

GRONINGEN - In Breda, Deventer en Rotterdam hebben voetbalfans op de laatste competitiedag voor problemen gezorgd. De politie van Breda verrichtte in totaal 46 arrestaties, in Rotterdam werden vier jonge Utrechtenaren aangehouden en in Deventer raakte na afloop van Go Ahead Eagles - FC Groningen een politieman licht gewond doordat een steen naar zijn hoofd werd gegooid, terwijl de 18-jarige P.F. uit Hoogezand met een hersenschudding in het ziekenhuis achterbleef. Arrestaties werden in Deventer niet verricht.

Al voor het einde van de wedstrijd verlieten talrijke jeugdige supporters van FC Groningen in kleine groepjes het stadion. De politie, die de ongeveer 350 personen naar het stadion wilde begeleiden, verloor het overzicht over de uiteengevallen supportersschare. De tocht van de laatste groep ging volgens de politie gepaard met 'schermutselingen'. Er werd gevochten en met stenen gegooid, waarvan de politieman, die na in een ziekenhuis te zijn behandeld, zijn werk kon hervatten, en een jongen uit Hoogezand het slachtoffer werden.

Ook voor en tijdens de wedstrijd roerden aanhangers van FC Groningen zich. In de Deventer binnenstad sneuvelde een ruit, terwijl huizen rondom het stadion met leuzen werden beklad. Gedurende de wedstrijd gooiden ze zandzakjes, rotjes en ander vuurwerk op het veld. Vooral Jan Jongbloed moest het ontgelden. Woedend smeet de doelman de naar hem geworpen rommel door het hekwerk terug.

Scheidsrechter Blankenstein onderbrak de wedstrijd in de tweede helft voor enkele minuten. De stadionspeaker kreeg veel bijval van het publiek toen hij zich tot de jonge Groningers richtte met de oproep: "Toont u zich ook in uw sportiviteit Europa Cup-waardig." Trainer Verlangen en Erwin Koeman gingen naar de rumoerige tribune en probeerden de supporters rustig te krijgen. (bron: NvhN, 16 mei 1983)

terug Foto's: Inside Z-Side


 
Webhosting: Flexwebhosting.nl